25-10-2021, 12:28 PM
در این مقاله به بررسی این سوال می پردازیم که چه کسانی عهده دار تربیت اطفال و فرزندان هستند .
تربیت اطفال در قانون مدنی
اشخاص عهده دار تربیت اطفال و فرزندان
تربیت اطفال در دین اسلام موضوعی مهم و حیاتی است که ناظر بر پرورش روحی و اخلاقی اطفال است و به این جهت ، با حضانت که ناظر بر حمایت جسمی از کودکان است تفاوت دارد . بر اساس عرف و همچنین قانون ، در درجه اول والدین عهده دار تربیت فرزندان خود هستند . لکن در صورت فقدان والدین ، جد پدری ، وصی و قیم کودک این وظیفه را عهده دار خواهند شد که البته دولت نیز در کنار این اشخاص واجد نقشی کلیدی در تربیت اطفال و فرزندان است . در این مقاله قصد داریم به بررسی این سوال بپردازیم که چه کسانی عهده دار تربیت اطفال و فرزندان هستند ؟ در پاسخ به این سوال نخست به بررسی تربیت فرزندان در قانون پرداخته و سپس به بررسی اشخاص عهده دار تربیت اطفال و فرزندان مطابق قانون خواهیم پرداخت .
تربیت اطفال در قانون مدنی
تربیت در لغت به معنای پروردن و پروراندن و آداب اخلاق به کسی آموختن و پرورش روح و جسم است و در اصطلاح حقوقی ، تربیت به معنای پرورش روحی و اخلاقی اطفال استعمال شده است . در واقع همانگونه که اطفال به محض تولد قادر به نگهداری و مراقبت جسمی از خود نیستند و به همین دلیل ، در قانون حضانت اطفال به عهده والدین شان است ، از جهت روحی و روانی نیز فرزندان نیازمند مراقبت و حمایت هستند . در دین مبین اسلام نیز به مسئله تربیت فرزندان در خانواده توجه ویژه ای شده و این مطلب در برخی از مواد قانون مدنی نیز به صراحت بیان شده است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه تربیت اطفال به چه معناست و چه مصادیقی دارد کلیک کنید .
اشخاص عهده دار تربیت اطفال و فرزندان
تربیت طفل مراحل مختلفی دارد که پس از تولد نوزاد آغاز خواهد شد . در مراحل اولیه زندگی و در سنین پایین تنها مادر و پدر هستند که عهده دار تربیت اطفال و فرزندان خود هستند ؛ ولی در مراحل بعدی زندگی طفل ، دولت و سازمان ها و ارگان های عمومی و دولتی نیز در این امر مهم مداخله دارند . برای آشنایی با نقش دولت در تربیت اطفال کلیک کنید .
بر اساس ماده 1178 قانون مدنی ، والدین مکلفند در حدود توانایی به تربیت اطفال همت گمارند و آنها را خودسر رها نکنند ؛ اگر در اثر عدم مراقبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت و تربیت اوست ، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر قرار گیرد ، محکمه یا دادگاه خانواده می تواند به تقاضای نزدیکان طفل یا به تقاضای قیم کودک و یا به تقاضای مدعی العموم ( دادستان ) ، تصمیم شایسته ای اتخاذ کند و طفل را به هر کس که مقتضی بداند ، جهت نگاهداری و تربیت بسپارد . همانگونه که از این ماده مشخص است ، نخستین اشخاصی که بر اساس قانون عهده دار تربیت اطفال هستند ، والدین طفل می باشند . برای آشنایی با حدود آزادی والدین در تربیت اطفال کلیک کنید .
اما در صورتی که طفل پدر و مادر نداشته باشد ، ابتدا جد پدری موظف به تربیت طفل است و در صورت زنده نبودن جد پدری ، وصی منصوب از جانب ولی قهری وظیفه تربیت طفل را به عهده دارد . در صورت عدم تعیین وصی از سوی ولی قهری ( پدر و جد پدری ) ، دادگاه برای تربیت طفل قیم تعیین خواهد کرد . برای دریافت اطلاعات کامل در مورد ولی قهری ، وصی منصوب از جانب ولی قهری و قیم کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد چه کسانی عهده دار تربیت اطفال و فرزندان هستند در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون چه کسانی عهده دار تربیت اطفال و فرزندان هستند پاسخ دهند .
منبع : مسئول تربیت اطفال و فرزندان