03-04-2021, 09:49 AM
حقوق بازنشستگی یا مستمری از دو منبع تامین اجتماعی و کشوری قابل پرداخت است . بیمه بعد از اتمام اشتغال در دوره سی ساله به نام حقوق بازنشستگی به افراد تعلق می گیرد . موارد بر قراری و میزان مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمه شدگان صندوق های بازنشستگی (اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوقهای بازنشستگی دستگاه ها، نهاد ها و بانک ها) بر مبنای میانگین دو سال آخر دریافتی که دارای کسور بازنشستگی می باشد در تعیین میزان حقوق بازنشستگی موثر هستند .
برای مشاوره حقوق بازنشستگی
در تعریف حقوق بازنشستگی به زبان عامیانه می توان گفت مقدار پولی است که ماهیانه به طور مستمر تا پایان عمر به افراد دارای سی سال سابقه کار تعلق می گیرد . در حقیقت بعد از پایان یافتن زمان کار مفید یا همان 30 سال، افراد می توانند آن را دریافت کنند . مطابق بند «15» ماده «2» قانون تامین اجتماعی : بازنشستگی عبارت است از عدم اشتغال بیمه شده به کار به سبب رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون .
مبلغ و نحوه دریافت حقوق بازنشستگی برای افراد متفاوت است که این تفاوت به حقوق فرد و سابقه کار کردن فرد بستگی دارد . منبعی که به واسطه آن حقوق بازنشستگی به افراد پرداخت می شود مختلف است . زود ترین زمان برای اعلام بازنشستگی 61 سال است و حداکثر زمان 67 سالگی است که که این موضوع بسته به محیط کار و کارفرما شخص دارد . خود فرد این توانایی را دارد که تعیین کند که چه زمانی خود را بازنشسته اعلام کند ، هر چقدر دیر تر اعلام کند حقوق بازنشستگی بیشتر می شود، حتی فرد بازنشسته می تواند نصف حقوق بازنشستگی را دریافت کند و به طور نیمه وقت به کارش ادامه دهد .
حال برای افراد ممکن است این سوال به وجود آید که حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی چیست و نحوه محاسبه آن به چه صورت است ؟ ما در این مقاله علاوه بر تعریف مختصری که از حقوق بازنشستگی کردیم به تعریف حقوق بازنشستگی یا مستمری کشوری و تامین اجتماعی خواهیم پرداخت و بیان خواهیم کرد شرایط برقراری و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی به چه صورت است .
حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی
همان طور که توضیح دادیم حقوق بازنشستگی، مقدار پولی است که ماهیانه به طور مستمر تا پایان عمر به افراد دارای سی سال سابقه کار تعلق می گیرد. در این بخش، به توضیح حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی می پردازیم. صندوق بازنشستگی کشور از سازمان های دولتی می باشد که زیر نظر وزارت تعاون و کار و رفاه اجتماعی می باشد . سازمان تامین اجتماعی یک سازمان عمومی غیر دولتی است که وظیفه آن پوشش بیمه اجباری کارگران بخش خصوصی مثل کارگاه ها و مشاغل آزاد را بر عهده دارد .
همیشه در مورد یکسان سازی حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی در این سال ها صحبت هایی به میان آمده است زیرا حقوق بازنشستگی کشوری مقداری از حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی بیشتر است. مثلا 65 درصد از افراد بازنشسته تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، حداقل حقوقی که تحت عنوان مستمری از بیمه دریافت می کنند به میزان 40 درصد نسبت به مقدار حقوقی که بازنشستگان تحت پوشش بیمه خدمات کشوری در دوران بازنشستگی دریافت می کنند کمتر است .
حتما بخوانید: عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی
شرایط برقراری حقوق باز نشستگی کشوری و تامین اجتماعی
حال که در مورد کلیت حقوق بازنشستگی صحبت شد لازم به ذکر است که به شرایط برقراری حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی بپردازیم، شرایط برقراری حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی به این صورت است که :
در صورتی که افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی به مدت 20 سال حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند، مردان در 60 سالگی و زنان در 55 سالگی مستحق گرفتن حقوق مستمری بازنشستگی خواهند شد، مطابق با ماده 76 قانون تامین اجتماعی .
مطابق ماده 76 قانون بیمه تامین اجتماعی گفته شد که در صورت پرداخت حق بیمه به مدت 20 سال مردان در 60 سالگی و زنان در 55 می توانند مستمری بگیر بشوند اما در تبصره یک همین ماده آمده است که زنان یا مردان تحت پوشش بیمه اگر حق بیمه خود را 30 سال پرداخت کرده باشند، مردان در سن 50 سال و زنان در سن 45 سال این حق را خواهند داشت که حقوق بازنشستگی یا مستمری را دریافت کنند .
در مورد بازنشسته شدن کارگران مشاغل سخت، می توان گفت اگر آن ها 20 سال پی در پی یا 25 سال به صورت نا متوالی حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند ، می توانند بازنشسته شوند بدون آن که به شرط سن توجهی داشته باشند . همچنین در مورد بازنشستگی زنان، قانون بازنشستگی بیان می دارد که : زنان با پرداخت حداقل 20 سال حق بیمه تامین اجتماعی و داشتن حداقل 42 سال سن می توانند مستمری بگیرند با این شرط که موقعی که زنان درخواست بازنشسته شدن یا ترک کار می نمایند، مشمول شرایط قانون کار باشد .
شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری یا بیمه خدمات کشوری به این صورت است که :
مطابق بند الف ماده 74 ق.ا.ك و تبصره 2 ماده 2 قانون اصلاح مقررات مصوب 13/12/1368 یکی از شرایط برقراری حقوق بازنشستگی کشوری داشتن سن 60 سال یا بیشتر خواهد بود در صورت که خود شخص استخدامی با هر میزان سابقه کار و خدمت رسانی درخواست بازنشسته شدن داشته باشد .
مطابق ( ماده 77 ق.ا.ك و تبصره 2 ماده قانون اصلاح مقررات مصوب 13/12/1368 ) تمامی افراد استخدامی که 65 سال سن دارند بدون توجه به میزان سال هایی که خدمت کرده اند و سابقه کار دارند می توانند به وسیله سازمانی که شخص با این شرایط در آن مشغول به کار است بازنشته شوند و مستمری دریافت کنند .
این قانون شامل افرادی که در مشاغل تخصصی خدمت می کنند نمی شود بازنشستگی این افراد منوط بر این است که آن ها می بایست در خواست بازنشستگی بدهند و سازمان مورد نظر هم این درخواست را تایید کند مطابق ماده 10 قانون اصلاح مقررات مصوب 13/12/1368 .
اگر شخص استخدام شده مردی با سابقه کار 25 سال یا بیشتر باشد که 50 سال یا بیشتر هم سن داشته می تواند در خواست بازنشستگی بدهد و با موافقت سازمانی که برای آن خدمت می کرده است مستحق دریافت حقوق بازنشستگی و مستمری بشود، مطابق بند الف تبصره يك ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگی مصوب 13/12/1368 .
اگر شخص استخدام شده زنی باشد که سابقه کارش 20 سال یا بیشتر باشد می تواند در خواست بازنشستگی بدهد و با موافقت سازمانی که برای آن خدمت می کرده است مستحق دریافت حقوق بازنشستگی و مستمری بشود مطابق بند ب تبصره يك ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگي مصوب 13/12/ 1368 و قانون اصلاح بند ب تبصره 1 ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگی .
تمام افراد استخدام شده در سازمان و نهادی تحت پوشش بیمه خدمات کشوری در صورتی که 30 سال سابقه خدمت به دستگاه مربوطه را داشته باشند می توانند بازنشسته شوند و حقوق بازنشستگی دریافت کنند . ( ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگي مصوب 13/12/1368 )
جانبازان انقلاب اسلامی، جنگ تحميلی، معلولين و شاغلين مشاغل سخت بر اساس قانون نحوه بازنشستگی جانبازان مصوب 01/09/1367 حق بازنشسته شدن و دریافت حقوق بازنشستگی کشوری را خواهند داشت .
زنان با داشتن سابقه کار بالای 20 سال و مردان با داشتن سابقه کار بالای 25 سال که در دستگاه ها و نهاد های تحت پوشش بیمه خدمات کشوری استخدام شده اند بر اساس سال های خدمت رسانی و بر اساس احكام قطعی هيئت های رسيدگی به تخلفات اداری به موجب بند ط ماده 9 قانون رسيدگی به تخلفات اداری مصوب 07/09/1372 با تقليل يك يا دو گروه می توانند بازنشسته شده و مستمری دریافت کنند .
بیشتر بخوانید: بیمه بیکاری تامین اجتماعی
نحوه محاسبه میزان حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی
در محاسبه حقوق بازنشستگی کشوری ملاک سابقه خدمت در موسسات یاسازمان هایی است که تحت پوشش بیمه قانون مدیریت خدمات کشوری هستند که بازنشستگی آن پرداخت شده یا تعهد به پرداخت انجام شده باشد، موارد دیگر میزان حقوق بازنشستگی و معدل حقوق و کسر از حق بیمه در سال آخر خدمت می باشد. که این روش جهت بازنشستگی کشوری و قوانین مربوط به مبنای دریافتی ۲ سال آخر با اعمال آخرین ضریب حقوقی سال بازنشستگی در نظر گرفته می شود.
مثلا حقوق بازنشستگی کشوری که شامل کسری های بازنشستگی استخدامی در سازمان ها یا ادارات تحت پوشش این نوع بیمه ( با مدرک فوق لیسانس و30 سال خدمت قابل قبول ) در 2 سال آخر اشتغال به شغلشان در صورتی که آخر اشتغال آنان در سال 1393 به اتمام رسیده باشد به این سه روش قابل محاسبه است :
الف ) مشخص کردن حقوق و مزایای دو سال آخر این نوع از کارمندان ضرب در سال بازنشستگی (1393) . انجام ضرب سال بازنشسـتگی ( عدد 1207 ) درخصوص بازنشستگان سال1393 از دو طریق قابل انجام است : روش اول برای اعمال ضریب حق کامند حکم کار گزینی او در سال 91 است . امتیازات نوشته شده در حکم کارگزینی را در ضریب سال بازنشستگی (عدد 1207 برای سال 93) ضرب می کنیم
5464693=1207*5/4527 (امتیاز) .
روش دوم برای اعمال کردن حق ضریب فرد شاغل این است که حکم کارگزینی سال 91 را در ضریب سال بازنشستگی ( عدد1207 برای سال 93 ) ضرب کرده پس از آن بر ضریب سال 91 یعنی عدد 805 تقسیم می کنیم
5464693=805/1207*3644638 و هم چنین است برای سایر حقوق و مزایا
ب ) نحوه محاسبه میانگین یا معدل حقوق و فوق العاده های 2 سال اشتغال آخر خدمت به این شرح است که جمع حقوق و فوق العاده های هر سطر را در مدت هر یک از سطر ها ضرب کرده وآن گاه مجموع آن ها را درعدد 720روز (2 سال) تقسیم می کنیم.
18092335*30 + 18357875*30 + 18497887*360 + 18563064*300 / 720=18502312
ج ) معدل 2 سال اشتغال آخر خدمت را درسنوات قابل قبول ضرب کرده وآنگاه بر عدد 30 تقسیم می کنیم
18502312*30/30=6088017
نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی :
در گذشته مطلابق با ماده ۳۱ قانون برنامه پنجم توسعه این گونه تعیین شده بود که : ( سازمان تأمین اجتماعی مکلف شده حقوق و دستمزد بازنشستگان را در صورت افزایش غیر عادی حقوق آنها در ۲ سال پایانی کار، طبق حقوق ۵ سال آخر محاسبه کند ) اما بعدا مطابق ماده 82 برنامه ششم توسه تاکید شد که : « برقراری مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمه شدگان صندوق های بازنشستگی ( اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوق های بازنشستگی دستگاهها، نهاد ها و بانک ها ) بر مبنای میانگین دو سال آخر دریافتی که دارای کسور بازنشستگی می باشد» .
بیمه شدگان تامین اجتماعی می توانند از طریق سامانه تامین اجتماعی به مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی خود بپردازند .
مطابق ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی در مورد حقوق بازنشستگی ( میزان مستمری بازنشستگی عبارت است از یک سی ام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از سیوپنج، سی ام متوسط مزد یا حقوق تجاوز نکند. تبصره متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که بر اساس آن حق بیمه پرداخت شده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار . )
در ادامه بخوانید: فیش حق بیمه تامین اجتماعی
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حقوق بازنشستگی و نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری در کانال تلگرام موضاعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حقوق بازنشستگی و نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- ✔️ حقوق بازنشستگی چیست ؟
✔️حقوق بازنشستگی پولی است که فرد بعد از پایان یافتن کارش آن را دریافت می کند ، نحوه دریافت این حقوق متفاوت است که در متن مقاله آمده است .
2- ✔️ در چه صورت حقوق بازنشستگی به افراد تعلق می گیرد ؟
✔️ در صورتی که فرد در سازمانی اشتغال داشته باشد که اجبارا ملزم به بیمه کردن کارمندانش است یا اشخاصی که اختیارا اقدام به بیمه کردن خود نموده باشد که در متن مقاله آمده است .
3- ✔️ نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان کشوری چگونه است ؟
✔️مطابق ماده 82 برنامه ششم توسعه تاکید شد که برقراری مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمه شدگان صندوق های بازنشستگی (اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوق های بازنشستگی دستگاه ها، نهاد ها و بانک ها) بر مبنای میانگین دو سال آخر دریافتی که دارای کسور بازنشستگی می باشد
برای مشاوره حقوق بازنشستگی
منبع : حقوق بازنشستگی
برای مشاوره حقوق بازنشستگی
در تعریف حقوق بازنشستگی به زبان عامیانه می توان گفت مقدار پولی است که ماهیانه به طور مستمر تا پایان عمر به افراد دارای سی سال سابقه کار تعلق می گیرد . در حقیقت بعد از پایان یافتن زمان کار مفید یا همان 30 سال، افراد می توانند آن را دریافت کنند . مطابق بند «15» ماده «2» قانون تامین اجتماعی : بازنشستگی عبارت است از عدم اشتغال بیمه شده به کار به سبب رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون .
مبلغ و نحوه دریافت حقوق بازنشستگی برای افراد متفاوت است که این تفاوت به حقوق فرد و سابقه کار کردن فرد بستگی دارد . منبعی که به واسطه آن حقوق بازنشستگی به افراد پرداخت می شود مختلف است . زود ترین زمان برای اعلام بازنشستگی 61 سال است و حداکثر زمان 67 سالگی است که که این موضوع بسته به محیط کار و کارفرما شخص دارد . خود فرد این توانایی را دارد که تعیین کند که چه زمانی خود را بازنشسته اعلام کند ، هر چقدر دیر تر اعلام کند حقوق بازنشستگی بیشتر می شود، حتی فرد بازنشسته می تواند نصف حقوق بازنشستگی را دریافت کند و به طور نیمه وقت به کارش ادامه دهد .
حال برای افراد ممکن است این سوال به وجود آید که حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی چیست و نحوه محاسبه آن به چه صورت است ؟ ما در این مقاله علاوه بر تعریف مختصری که از حقوق بازنشستگی کردیم به تعریف حقوق بازنشستگی یا مستمری کشوری و تامین اجتماعی خواهیم پرداخت و بیان خواهیم کرد شرایط برقراری و نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی به چه صورت است .
حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی
همان طور که توضیح دادیم حقوق بازنشستگی، مقدار پولی است که ماهیانه به طور مستمر تا پایان عمر به افراد دارای سی سال سابقه کار تعلق می گیرد. در این بخش، به توضیح حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی می پردازیم. صندوق بازنشستگی کشور از سازمان های دولتی می باشد که زیر نظر وزارت تعاون و کار و رفاه اجتماعی می باشد . سازمان تامین اجتماعی یک سازمان عمومی غیر دولتی است که وظیفه آن پوشش بیمه اجباری کارگران بخش خصوصی مثل کارگاه ها و مشاغل آزاد را بر عهده دارد .
همیشه در مورد یکسان سازی حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی در این سال ها صحبت هایی به میان آمده است زیرا حقوق بازنشستگی کشوری مقداری از حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی بیشتر است. مثلا 65 درصد از افراد بازنشسته تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی، حداقل حقوقی که تحت عنوان مستمری از بیمه دریافت می کنند به میزان 40 درصد نسبت به مقدار حقوقی که بازنشستگان تحت پوشش بیمه خدمات کشوری در دوران بازنشستگی دریافت می کنند کمتر است .
حتما بخوانید: عیدی بازنشستگان و مستمری بگیران تامین اجتماعی
شرایط برقراری حقوق باز نشستگی کشوری و تامین اجتماعی
حال که در مورد کلیت حقوق بازنشستگی صحبت شد لازم به ذکر است که به شرایط برقراری حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی بپردازیم، شرایط برقراری حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی به این صورت است که :
در صورتی که افراد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی به مدت 20 سال حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند، مردان در 60 سالگی و زنان در 55 سالگی مستحق گرفتن حقوق مستمری بازنشستگی خواهند شد، مطابق با ماده 76 قانون تامین اجتماعی .
مطابق ماده 76 قانون بیمه تامین اجتماعی گفته شد که در صورت پرداخت حق بیمه به مدت 20 سال مردان در 60 سالگی و زنان در 55 می توانند مستمری بگیر بشوند اما در تبصره یک همین ماده آمده است که زنان یا مردان تحت پوشش بیمه اگر حق بیمه خود را 30 سال پرداخت کرده باشند، مردان در سن 50 سال و زنان در سن 45 سال این حق را خواهند داشت که حقوق بازنشستگی یا مستمری را دریافت کنند .
در مورد بازنشسته شدن کارگران مشاغل سخت، می توان گفت اگر آن ها 20 سال پی در پی یا 25 سال به صورت نا متوالی حق بیمه خود را پرداخت کرده باشند ، می توانند بازنشسته شوند بدون آن که به شرط سن توجهی داشته باشند . همچنین در مورد بازنشستگی زنان، قانون بازنشستگی بیان می دارد که : زنان با پرداخت حداقل 20 سال حق بیمه تامین اجتماعی و داشتن حداقل 42 سال سن می توانند مستمری بگیرند با این شرط که موقعی که زنان درخواست بازنشسته شدن یا ترک کار می نمایند، مشمول شرایط قانون کار باشد .
شرایط بازنشستگی در قانون مدیریت خدمات کشوری یا بیمه خدمات کشوری به این صورت است که :
مطابق بند الف ماده 74 ق.ا.ك و تبصره 2 ماده 2 قانون اصلاح مقررات مصوب 13/12/1368 یکی از شرایط برقراری حقوق بازنشستگی کشوری داشتن سن 60 سال یا بیشتر خواهد بود در صورت که خود شخص استخدامی با هر میزان سابقه کار و خدمت رسانی درخواست بازنشسته شدن داشته باشد .
مطابق ( ماده 77 ق.ا.ك و تبصره 2 ماده قانون اصلاح مقررات مصوب 13/12/1368 ) تمامی افراد استخدامی که 65 سال سن دارند بدون توجه به میزان سال هایی که خدمت کرده اند و سابقه کار دارند می توانند به وسیله سازمانی که شخص با این شرایط در آن مشغول به کار است بازنشته شوند و مستمری دریافت کنند .
این قانون شامل افرادی که در مشاغل تخصصی خدمت می کنند نمی شود بازنشستگی این افراد منوط بر این است که آن ها می بایست در خواست بازنشستگی بدهند و سازمان مورد نظر هم این درخواست را تایید کند مطابق ماده 10 قانون اصلاح مقررات مصوب 13/12/1368 .
اگر شخص استخدام شده مردی با سابقه کار 25 سال یا بیشتر باشد که 50 سال یا بیشتر هم سن داشته می تواند در خواست بازنشستگی بدهد و با موافقت سازمانی که برای آن خدمت می کرده است مستحق دریافت حقوق بازنشستگی و مستمری بشود، مطابق بند الف تبصره يك ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگی مصوب 13/12/1368 .
اگر شخص استخدام شده زنی باشد که سابقه کارش 20 سال یا بیشتر باشد می تواند در خواست بازنشستگی بدهد و با موافقت سازمانی که برای آن خدمت می کرده است مستحق دریافت حقوق بازنشستگی و مستمری بشود مطابق بند ب تبصره يك ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگي مصوب 13/12/ 1368 و قانون اصلاح بند ب تبصره 1 ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگی .
تمام افراد استخدام شده در سازمان و نهادی تحت پوشش بیمه خدمات کشوری در صورتی که 30 سال سابقه خدمت به دستگاه مربوطه را داشته باشند می توانند بازنشسته شوند و حقوق بازنشستگی دریافت کنند . ( ماده 2 قانون اصلاح مقررات بازنشستگي مصوب 13/12/1368 )
جانبازان انقلاب اسلامی، جنگ تحميلی، معلولين و شاغلين مشاغل سخت بر اساس قانون نحوه بازنشستگی جانبازان مصوب 01/09/1367 حق بازنشسته شدن و دریافت حقوق بازنشستگی کشوری را خواهند داشت .
زنان با داشتن سابقه کار بالای 20 سال و مردان با داشتن سابقه کار بالای 25 سال که در دستگاه ها و نهاد های تحت پوشش بیمه خدمات کشوری استخدام شده اند بر اساس سال های خدمت رسانی و بر اساس احكام قطعی هيئت های رسيدگی به تخلفات اداری به موجب بند ط ماده 9 قانون رسيدگی به تخلفات اداری مصوب 07/09/1372 با تقليل يك يا دو گروه می توانند بازنشسته شده و مستمری دریافت کنند .
بیشتر بخوانید: بیمه بیکاری تامین اجتماعی
نحوه محاسبه میزان حقوق بازنشستگی کشوری و تامین اجتماعی
در محاسبه حقوق بازنشستگی کشوری ملاک سابقه خدمت در موسسات یاسازمان هایی است که تحت پوشش بیمه قانون مدیریت خدمات کشوری هستند که بازنشستگی آن پرداخت شده یا تعهد به پرداخت انجام شده باشد، موارد دیگر میزان حقوق بازنشستگی و معدل حقوق و کسر از حق بیمه در سال آخر خدمت می باشد. که این روش جهت بازنشستگی کشوری و قوانین مربوط به مبنای دریافتی ۲ سال آخر با اعمال آخرین ضریب حقوقی سال بازنشستگی در نظر گرفته می شود.
مثلا حقوق بازنشستگی کشوری که شامل کسری های بازنشستگی استخدامی در سازمان ها یا ادارات تحت پوشش این نوع بیمه ( با مدرک فوق لیسانس و30 سال خدمت قابل قبول ) در 2 سال آخر اشتغال به شغلشان در صورتی که آخر اشتغال آنان در سال 1393 به اتمام رسیده باشد به این سه روش قابل محاسبه است :
الف ) مشخص کردن حقوق و مزایای دو سال آخر این نوع از کارمندان ضرب در سال بازنشستگی (1393) . انجام ضرب سال بازنشسـتگی ( عدد 1207 ) درخصوص بازنشستگان سال1393 از دو طریق قابل انجام است : روش اول برای اعمال ضریب حق کامند حکم کار گزینی او در سال 91 است . امتیازات نوشته شده در حکم کارگزینی را در ضریب سال بازنشستگی (عدد 1207 برای سال 93) ضرب می کنیم
5464693=1207*5/4527 (امتیاز) .
روش دوم برای اعمال کردن حق ضریب فرد شاغل این است که حکم کارگزینی سال 91 را در ضریب سال بازنشستگی ( عدد1207 برای سال 93 ) ضرب کرده پس از آن بر ضریب سال 91 یعنی عدد 805 تقسیم می کنیم
5464693=805/1207*3644638 و هم چنین است برای سایر حقوق و مزایا
ب ) نحوه محاسبه میانگین یا معدل حقوق و فوق العاده های 2 سال اشتغال آخر خدمت به این شرح است که جمع حقوق و فوق العاده های هر سطر را در مدت هر یک از سطر ها ضرب کرده وآن گاه مجموع آن ها را درعدد 720روز (2 سال) تقسیم می کنیم.
18092335*30 + 18357875*30 + 18497887*360 + 18563064*300 / 720=18502312
ج ) معدل 2 سال اشتغال آخر خدمت را درسنوات قابل قبول ضرب کرده وآنگاه بر عدد 30 تقسیم می کنیم
18502312*30/30=6088017
نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان سازمان تأمین اجتماعی :
در گذشته مطلابق با ماده ۳۱ قانون برنامه پنجم توسعه این گونه تعیین شده بود که : ( سازمان تأمین اجتماعی مکلف شده حقوق و دستمزد بازنشستگان را در صورت افزایش غیر عادی حقوق آنها در ۲ سال پایانی کار، طبق حقوق ۵ سال آخر محاسبه کند ) اما بعدا مطابق ماده 82 برنامه ششم توسه تاکید شد که : « برقراری مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمه شدگان صندوق های بازنشستگی ( اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوق های بازنشستگی دستگاهها، نهاد ها و بانک ها ) بر مبنای میانگین دو سال آخر دریافتی که دارای کسور بازنشستگی می باشد» .
بیمه شدگان تامین اجتماعی می توانند از طریق سامانه تامین اجتماعی به مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی خود بپردازند .
مطابق ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی در مورد حقوق بازنشستگی ( میزان مستمری بازنشستگی عبارت است از یک سی ام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه مشروط بر آنکه از سیوپنج، سی ام متوسط مزد یا حقوق تجاوز نکند. تبصره متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه شده که بر اساس آن حق بیمه پرداخت شده ظرف آخرین دو سال پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار . )
در ادامه بخوانید: فیش حق بیمه تامین اجتماعی
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حقوق بازنشستگی و نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری در کانال تلگرام موضاعات حقوقی عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون حقوق بازنشستگی و نحوه محاسبه میزان مستمری تامین اجتماعی و کشوری پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- ✔️ حقوق بازنشستگی چیست ؟
✔️حقوق بازنشستگی پولی است که فرد بعد از پایان یافتن کارش آن را دریافت می کند ، نحوه دریافت این حقوق متفاوت است که در متن مقاله آمده است .
2- ✔️ در چه صورت حقوق بازنشستگی به افراد تعلق می گیرد ؟
✔️ در صورتی که فرد در سازمانی اشتغال داشته باشد که اجبارا ملزم به بیمه کردن کارمندانش است یا اشخاصی که اختیارا اقدام به بیمه کردن خود نموده باشد که در متن مقاله آمده است .
3- ✔️ نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان کشوری چگونه است ؟
✔️مطابق ماده 82 برنامه ششم توسعه تاکید شد که برقراری مستمری بازنشستگان برای کلیه بیمه شدگان صندوق های بازنشستگی (اعم از کشوری، لشکری، تأمین اجتماعی و سایر صندوق های بازنشستگی دستگاه ها، نهاد ها و بانک ها) بر مبنای میانگین دو سال آخر دریافتی که دارای کسور بازنشستگی می باشد
برای مشاوره حقوق بازنشستگی
منبع : حقوق بازنشستگی