08-06-2021, 10:35 AM
بر اساس قانون مودیان مالیاتی مکلف شده اند که در فاصله 15 روز پس از پایان هر فصل از سال نسبت به تنظیم و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده اقدام نمایند و در غیر این صورت مشمول جرایم مالیاتی خواهند شد . در همین راستا مودیان می توانند با مراجعه به سایت سامانه ارزش افزوده نسبت به ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ۱۴۰۰ و تکمیل و ارسال آن به صورت الکترونیکی اقدام نمایند .
برای مشاوره ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 1400
یکی از انواع مالیات های غیر مستقیم ، مالیات بر ارزش افزوده می باشد که ضوابط مربوط به آن در قانون مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده است . به طور خلاصه مالیات بر ارزش افزوده به مالیاتی گفته می شود که در هر مرحله از فرایند تولید و توزیع و واردات کالاها و خدمات بر مبنای ارزش افزوده ایجاد شده تعلق می گیرد و پرداخت کننده نهایی آن ، مصرف کننده می باشد .
با این حال این مالیات باید توسط عرضه کنندگان کالاها و خدمات به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود که این پرداخت ، از طریق ابزاری با عنوان اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده انجام می شود و مودیان مالیاتی مکلف شده اند با تنظیم و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده این مالیات را به دولت بپردازند . لذا این سوال مطرح می شود که تکمیل ، ثبت نام و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ به چه صورت است ؟
به همین مناسبت در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست ، مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال 1400 چقدر است و در خاتمه نیز به توضیح آموزش تکمیل ، ثبتنام و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ خواهیم پرداخت .
اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات چند مرحلهای است که براساس درصدی از ارزش افزوده ایجاد شده در کالاهای فروخته شده یا خدمات ارائه شده در هر مرحله از واردات ، تولید و توزیع آنها اخذ میشود . یعنی در هر یک از مراحل مختلف واردات ، تولید یا توزیع کالاها و خدمات ، توسط خریدار پرداخت می شود و آن خریدار نیز در حین فروش کالا یا خدمت ، آن را از خریدار بعدی دریافت می کند و این زنجیره ادامه دارد تا کالا و خدمت به دست مصرف کننده برسد .
پس در نهایت ، پرداخت کننده مالیات ارزش افزوده ، مصرف کننده کالا یا خدمت ارائه شده می باشد ؛ اما ارائه دهندگان یا عرضه کنندگان کالاها و خدمات که به صورت درصدی از بهای فروش کالاها یا خدمات ، در زمان فروش از خریداران مالیات ارزش افزوده را اخذ کرده اند ، باید پس از کسر مالیات پرداختی خود از مالیات دریافتی از خریدار ، مابقی آن را به صورت دورهای به سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند .
در حال حاضر ، مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ به صورت خود اظهاری مشمولان یا مودیان مالیاتی تعیین و محاسبه می شود ؛ به این معنا که مشمولان خودشان می بایست مالیات بر ارزش افزوده را با استفاده از اظهارنامه مالیاتی ، مشخص کرده و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند و در مرحله اول ، رسیدگی و تشخیص این مالیات به عهده سازمان امور مالیاتی نیست و به اظهارنامه مالیات ارزش افزوده اشخاص اعتماد می شود .
همچنین گفتنی است که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بر خلاف گذشته که با تکمیل فرم های اظهارنامه مالیاتی به صورت کاغذی انجام می شد ، در حال حاضر در سال 1400 به صورت الکترونیکی قابل ثبت نام و ارسال می باشد که آموزش تکمیل ، ثبت نام و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ در سامانه ارزش افزوده در قسمت های بعد توضیح داده شده است .
حتما بخوانید: مالیات ارزش افزوده چیست و چگونه تعیین می شود
مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1400
همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد ، همچون سایر موارد اظهارنامه مالیاتی ، اظهارنامه ارزش افزوده نیز باید توسط مودیان تنظیم و در سامانه ثبت اظهارنامه ارزش افزوده ثبت شود ؛ اما در پاسخ به این سوال که مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده در سال ۱۴۰۰ چقدر است ، باید گفت که به طور کلی ، ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت دوره ای یا فصلی است و مودیان باید برای هر فصل از سال ، در پایان آن فصل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را تکمیل و ثبت نمایند ؛ البته ظرف مهلت 15 روز پس از پایان آن فصل .
بنابراین قاعدتا مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1400 برای فصل یا دوره بهار ، تا پایان روز 15 تیر ماه سال 1400 می باشد و تا پایان این روز باید مودیان نسبت به تکمیل و ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده اقدام نمایند ؛ هر چند در مواردی زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تمدید می شود .
به عنوان مثال مهلت ثبت مالیات بر ارزش افزوده دوره چهارم یعنی زمستان سال 1399 ، که قانونا تا پایان 15 فروردین سال ۱۴۰۰ بود ، به موجب بخشنامه ای در سامانه عملیات الکترونیکی tax.gov.ir به مدت یک ماه ( تا پایان روز 15 اردیبهشت سال 1400 ) تمدید شد .
لازم به ذکر است که اگر در مودیان در موعد مقرر نسبت به تکمیل ، ثبت و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده دوره بهار اقدام نکنند ، به میزان 50 درصد مالیات متعلقه به عنوان جریمه تعیین می شود که در صورت امتناع مجدد از پرداخت جریمه مزبور ، مشمولان باید جریمه ای معادل ماهانه 2 درصد مالیات متعلقه بپردازند .
بیشتر بخوانید: مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
آموزش تکمیل ، ثبت و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰
در این قسمت قصد داریم به آموزش ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1400 پرداخته و نحوه تکمیل و ارسال آن را توضیح دهیم . ثبت و تکمیل اظهارنامه ارزش افزوده نیازمند ثبت نام مودیان مالیاتی در سایت سازمان امور مالیاتی کشور می باشد و پس از ثبت نام و تکمیل اطلاعات می توان نسبت به ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ اقدام نمود که ذیلا آموزش آن قرار داده می شود .
1در نخستین مرحله ، مودیان مالیاتی باید عبارت سامانه مالیات بر ارزش افزوده را در کادر جستجوی مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر وارد سامانه عملیات الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir شوند .
2 در صورتی که قبلا در این سامانه ثبت نام انجام شده باشد ، می توانند از قسمت سمت راست صفحه ، نام کاربری و کلمه عبور خود به همراه کد امنیتی را وارد کرده و پس از ورود به حساب کاربری خود ، اقدام به ثبت و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده نمایند و در غیر این صورت ، باید با انتخاب گزینه " مراحل انجام ثبت نام " ، نام کاربری و کلمه عبور دریافت نمود و سپس اظهارنامه ارزش افزوده را تکمیل کرد .
3در این مرحله ، مشخصات کاربری مودی مالیاتی همچون نام و نام خانوادگی ، شناسه ثبت نام ، کد ملی و کد اقتصادی در قسمت سمت چپ صفحه نمایان می شود . در صورت صحت اطلاعات برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی باید از قسمت سمت راست صفحه ، نوع اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ای که قصد ثبت آن را داریم انتخاب نماییم که در حالت عادی ، اظهارنامه ارزش افزوده عادی است ؛ مگر اینکه برای برخی کالاهای دیگر همچون سوخت ، دخانیات ، یا موارد آلاینده باشد که مورد مربوطه انتخاب می شود .
4در این مرحله ، مطابق تصویر زیر باید سال عملکرد و دوره آن به صورت دقیق قید شده و پس از درج میزان سرمایه ثبت شده ، گزینه ورود انتخاب شود . به عنوان مثال اگر قصد داریم برای سال 1400 ، در دوره اول ( بهار 1400 ) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ثبت کنیم ، باید در این قسمت آن را مشخص نماییم .
5در این مرحله ، فرم اظهارنامه مالیات ارزش افزوده شخص مودی نمایش داده می شود که برخی از اطلاعات مربوطه از جمله اطلاعات هویتی ، اطلاعات ثبتی مربوط به شرکت همچون آدرس و کد پستی و کد اقتصادی شرکت و مواردی از این قبیل قابل مشاهده هست که نیازی به ورود اطلاعات توسط مشمولان نمی باشد و این اطلاعات ، غیر قابل تغییر هستند .
اما آنچه که در ارتباط با ثبت و تکمیل اظهارنامه مالیات ارزش افزوده مهم و ضروری است ، تکمیل ردیف های مربوط به جدول اطلاعات فروش و صادرات کالاها و خدمات است که در ردیف اول ، باید مبلغ فروش کالاها و خدماتی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند ، وارد شود که پس از ورود این مبلغ ، در قسمت ستون رو به روی آن ، میزان مالیات و عوارض متعلق به آن به صورت خودکار و اتوماتیک درج می شود .
همچنین علی رغم اینکه به فروش کالاها و خدمات معاف از مالیات ، مالیات ارزش افزوده ای تعلق نمی گیرد ، ثبت و تکمیل مبلغ مربوط به آن در اظهارنامه ضرروی است که طبیعتا در ستون رو به روی آن ، مالیات و عوارضی مشخص نخواهد شد ؛ این موضوع در خصوص ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی نیز وجود دارد .
لازم به ذکر است که میزان مالیات ارزش افزوده برای سال 1400 ، مرکب از مالیات 6 درصد و عوارض تعیین شده 3 درصدی است .
6سپس در جدول شماره دو ، اطلاعات مربوط به خرید و واردات کالاها و خدمات شامل خرید کالاها و خدمات مشمول پرداخت مالیات و همچنین خرید کالاها و خدماتی که مشمول پرداخت مالیات نیستند ، نیز باید به صورت دقیق قید شود . علاوه بر این ، واردات کالاها و خدمات مشمول و معاف از مالیات بر ارزش افزوده را باید در کادرهای مربوطه تکمیل نمود .
در انتهای این جدول ، کادری قابل مشاهده است که جمع خرید و واردات و مالیات و همچنین مالیات و عوارض تعلق گرفته به آنها به صورت تفکیک شده قابل مشاهده است .
7در جدول شماره 3 که مربوط به محاسبه مالیات ارزش افزوده و عوارض پرداختی قابل کسر یا استرداد است ، در ردیف اول ، جمع کل مالیات پرداخت شده و جمع کل عوارض پرداخت شده قابل ملاحظه است که به صورت خودکار ، با توجه به اطلاعات جدول 2 تکمیل شده است .
اما در ردیف دوم ، می توان مالیات ها و عوارض پرداختی که از مالیات های فروش قابل کسر یا استرداد نمی باشند را وارد کنیم . بر اساس تبصره های 2 و 3 و 4 ماده 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده ، این مبلغ شامل مجموعه هایی است که خریدهای مشمول ارزش افزوده انجام می دهند ؛ اما فروش آن کالاها معاف از پرداخت مالیات ارزش افزوده است . لذا در این صورت مالیات پرداخت شده در زمان خرید قابل استرداد نبوده و از مبلغ مالیات دریافتی فروش نیز قابل کسر نیست .
در ردیف سوم نیز مانده مالیات و عوارض پرداختی که قابل کسر از مالیات های فروش یا استرداد می باشد ، به صورت خودکار توسط سامانه محاسبه و تکمیل می شود و نیازی به ورود اعداد نیست .
8در این مرحله برای محاسبه مانده مالیات و عوارض ، جدول ب مطابق تصویر زیر نشان داده می شود که مبلغ مالیات و عوارض خرید و فروش از هم کسر می شوند و مبلغ نهایی یا مانده بدهی یا بستانکاری مودی مالیات ارزش افزوده تا پایان همان فصل ، در ردیف چهارم قابل مشاهده خواهد بود . در صورتی هم که در دوره مالیاتی فصل قبل ، مودی بستانکار باشد و در حساب مالیات ارزش افزوده خود اعتبار داشته باشد ، در ردیف سوم نشان داده می شود .
9در آخرین مرحله تکمیل و ثبت اظهارنامه ارزش افزوده ، مودی مالیات ارزش افزوده باید در مورد اضافه پرداخت مالیاتی تصمیم گیری نماید . اگر مودی ، طبق جدول قبل بستانکار باشد ، در انتهای اظهارنامه مالیاتی می تواند یکی از این دو گزینه را انتخاب کند :
یا اینکه مبلغ بستانکاری را به فصل بعدی منتقل کند تا این مبلغ در حساب ارزش افزوده فصل بعدی لحاظ شود و یا اینکه درخواست استرداد یا پرداخت مبالغ بستانکاری را داشته باشد تا پس از ارائه درخواست به سازمان امور مالیاتی ، این مبلغ به حساب وی مسترد شود .
10در خاتمه نیز با تایید کردن صحت اطلاعات وارد شده در خصوص مالیات ارزش افزوده ، نام و نام خانوادگی وارد کننده اطلاعات را وارد کرده و یکی از گزینه های ثبت موقت ( در صورتی که هنوز قصد نهایی کردن و ارسال اظهارنامه مالیات ارزش افزوده را ندارید ) و یا تایید و مرحله بعد را انتخاب نمایید .
در ادامه بخوانید: سامانه مالیات بر ارزش افزوده www.e-vat.ir
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 1400 در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 1400 پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست ؟
کلیه مشمولان مالیات بر ارزش افزوده باید در مهلت تعیین شده با استفاده از ابزاری به نام اظهارنامه مالیاتی نسبت به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود اقدام نمایند که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
2- ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت است ؟
در حال حاضر ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت الکترونیکی امکان پذیر شده است که با مراجعه به سایت سامانه مالیات بر ارزش افزوده می توان اظهارنامه را تکمیل نمود که در مقاله شرح این موضوع ذکر شده است .
3- ثبت و ارسال الکترونیکی اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در سامانه چگونه است ؟
برای ثبت و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ابتدا باید در سامانه ثبت نام کرده و پس از ورود به سامانه و انتخاب نوع اظهارنامه ارزش افزوده می توان نسبت به تکمیل این اظهارنامه اقدام نمود که آموزش ثبت نام و تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در متن مقاله ارائه شده است .
منبع : ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
برای مشاوره ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 1400
یکی از انواع مالیات های غیر مستقیم ، مالیات بر ارزش افزوده می باشد که ضوابط مربوط به آن در قانون مالیات بر ارزش افزوده تعیین شده است . به طور خلاصه مالیات بر ارزش افزوده به مالیاتی گفته می شود که در هر مرحله از فرایند تولید و توزیع و واردات کالاها و خدمات بر مبنای ارزش افزوده ایجاد شده تعلق می گیرد و پرداخت کننده نهایی آن ، مصرف کننده می باشد .
با این حال این مالیات باید توسط عرضه کنندگان کالاها و خدمات به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شود که این پرداخت ، از طریق ابزاری با عنوان اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده انجام می شود و مودیان مالیاتی مکلف شده اند با تنظیم و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده این مالیات را به دولت بپردازند . لذا این سوال مطرح می شود که تکمیل ، ثبت نام و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ به چه صورت است ؟
به همین مناسبت در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این سوالات بپردازیم که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست ، مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال 1400 چقدر است و در خاتمه نیز به توضیح آموزش تکمیل ، ثبتنام و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ خواهیم پرداخت .
اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات چند مرحلهای است که براساس درصدی از ارزش افزوده ایجاد شده در کالاهای فروخته شده یا خدمات ارائه شده در هر مرحله از واردات ، تولید و توزیع آنها اخذ میشود . یعنی در هر یک از مراحل مختلف واردات ، تولید یا توزیع کالاها و خدمات ، توسط خریدار پرداخت می شود و آن خریدار نیز در حین فروش کالا یا خدمت ، آن را از خریدار بعدی دریافت می کند و این زنجیره ادامه دارد تا کالا و خدمت به دست مصرف کننده برسد .
پس در نهایت ، پرداخت کننده مالیات ارزش افزوده ، مصرف کننده کالا یا خدمت ارائه شده می باشد ؛ اما ارائه دهندگان یا عرضه کنندگان کالاها و خدمات که به صورت درصدی از بهای فروش کالاها یا خدمات ، در زمان فروش از خریداران مالیات ارزش افزوده را اخذ کرده اند ، باید پس از کسر مالیات پرداختی خود از مالیات دریافتی از خریدار ، مابقی آن را به صورت دورهای به سازمان امور مالیاتی کشور واریز نمایند .
در حال حاضر ، مالیات بر ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ به صورت خود اظهاری مشمولان یا مودیان مالیاتی تعیین و محاسبه می شود ؛ به این معنا که مشمولان خودشان می بایست مالیات بر ارزش افزوده را با استفاده از اظهارنامه مالیاتی ، مشخص کرده و به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمایند و در مرحله اول ، رسیدگی و تشخیص این مالیات به عهده سازمان امور مالیاتی نیست و به اظهارنامه مالیات ارزش افزوده اشخاص اعتماد می شود .
همچنین گفتنی است که اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده بر خلاف گذشته که با تکمیل فرم های اظهارنامه مالیاتی به صورت کاغذی انجام می شد ، در حال حاضر در سال 1400 به صورت الکترونیکی قابل ثبت نام و ارسال می باشد که آموزش تکمیل ، ثبت نام و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ در سامانه ارزش افزوده در قسمت های بعد توضیح داده شده است .
حتما بخوانید: مالیات ارزش افزوده چیست و چگونه تعیین می شود
مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1400
همانطور که در قسمت قبل توضیح داده شد ، همچون سایر موارد اظهارنامه مالیاتی ، اظهارنامه ارزش افزوده نیز باید توسط مودیان تنظیم و در سامانه ثبت اظهارنامه ارزش افزوده ثبت شود ؛ اما در پاسخ به این سوال که مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده در سال ۱۴۰۰ چقدر است ، باید گفت که به طور کلی ، ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت دوره ای یا فصلی است و مودیان باید برای هر فصل از سال ، در پایان آن فصل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده را تکمیل و ثبت نمایند ؛ البته ظرف مهلت 15 روز پس از پایان آن فصل .
بنابراین قاعدتا مهلت ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1400 برای فصل یا دوره بهار ، تا پایان روز 15 تیر ماه سال 1400 می باشد و تا پایان این روز باید مودیان نسبت به تکمیل و ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده اقدام نمایند ؛ هر چند در مواردی زمان ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تمدید می شود .
به عنوان مثال مهلت ثبت مالیات بر ارزش افزوده دوره چهارم یعنی زمستان سال 1399 ، که قانونا تا پایان 15 فروردین سال ۱۴۰۰ بود ، به موجب بخشنامه ای در سامانه عملیات الکترونیکی tax.gov.ir به مدت یک ماه ( تا پایان روز 15 اردیبهشت سال 1400 ) تمدید شد .
لازم به ذکر است که اگر در مودیان در موعد مقرر نسبت به تکمیل ، ثبت و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده دوره بهار اقدام نکنند ، به میزان 50 درصد مالیات متعلقه به عنوان جریمه تعیین می شود که در صورت امتناع مجدد از پرداخت جریمه مزبور ، مشمولان باید جریمه ای معادل ماهانه 2 درصد مالیات متعلقه بپردازند .
بیشتر بخوانید: مهلت ارسال اظهارنامه ارزش افزوده
آموزش تکمیل ، ثبت و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰
در این قسمت قصد داریم به آموزش ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده سال 1400 پرداخته و نحوه تکمیل و ارسال آن را توضیح دهیم . ثبت و تکمیل اظهارنامه ارزش افزوده نیازمند ثبت نام مودیان مالیاتی در سایت سازمان امور مالیاتی کشور می باشد و پس از ثبت نام و تکمیل اطلاعات می توان نسبت به ارسال اظهارنامه ارزش افزوده سال ۱۴۰۰ اقدام نمود که ذیلا آموزش آن قرار داده می شود .
1در نخستین مرحله ، مودیان مالیاتی باید عبارت سامانه مالیات بر ارزش افزوده را در کادر جستجوی مرورگر خود وارد نموده و مطابق تصویر زیر وارد سامانه عملیات الکترونیکی مالیات بر ارزش افزوده به نشانی www.evat.ir شوند .
2 در صورتی که قبلا در این سامانه ثبت نام انجام شده باشد ، می توانند از قسمت سمت راست صفحه ، نام کاربری و کلمه عبور خود به همراه کد امنیتی را وارد کرده و پس از ورود به حساب کاربری خود ، اقدام به ثبت و ارسال اظهارنامه ارزش افزوده نمایند و در غیر این صورت ، باید با انتخاب گزینه " مراحل انجام ثبت نام " ، نام کاربری و کلمه عبور دریافت نمود و سپس اظهارنامه ارزش افزوده را تکمیل کرد .
3در این مرحله ، مشخصات کاربری مودی مالیاتی همچون نام و نام خانوادگی ، شناسه ثبت نام ، کد ملی و کد اقتصادی در قسمت سمت چپ صفحه نمایان می شود . در صورت صحت اطلاعات برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی باید از قسمت سمت راست صفحه ، نوع اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ای که قصد ثبت آن را داریم انتخاب نماییم که در حالت عادی ، اظهارنامه ارزش افزوده عادی است ؛ مگر اینکه برای برخی کالاهای دیگر همچون سوخت ، دخانیات ، یا موارد آلاینده باشد که مورد مربوطه انتخاب می شود .
4در این مرحله ، مطابق تصویر زیر باید سال عملکرد و دوره آن به صورت دقیق قید شده و پس از درج میزان سرمایه ثبت شده ، گزینه ورود انتخاب شود . به عنوان مثال اگر قصد داریم برای سال 1400 ، در دوره اول ( بهار 1400 ) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ثبت کنیم ، باید در این قسمت آن را مشخص نماییم .
5در این مرحله ، فرم اظهارنامه مالیات ارزش افزوده شخص مودی نمایش داده می شود که برخی از اطلاعات مربوطه از جمله اطلاعات هویتی ، اطلاعات ثبتی مربوط به شرکت همچون آدرس و کد پستی و کد اقتصادی شرکت و مواردی از این قبیل قابل مشاهده هست که نیازی به ورود اطلاعات توسط مشمولان نمی باشد و این اطلاعات ، غیر قابل تغییر هستند .
اما آنچه که در ارتباط با ثبت و تکمیل اظهارنامه مالیات ارزش افزوده مهم و ضروری است ، تکمیل ردیف های مربوط به جدول اطلاعات فروش و صادرات کالاها و خدمات است که در ردیف اول ، باید مبلغ فروش کالاها و خدماتی که مشمول پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند ، وارد شود که پس از ورود این مبلغ ، در قسمت ستون رو به روی آن ، میزان مالیات و عوارض متعلق به آن به صورت خودکار و اتوماتیک درج می شود .
همچنین علی رغم اینکه به فروش کالاها و خدمات معاف از مالیات ، مالیات ارزش افزوده ای تعلق نمی گیرد ، ثبت و تکمیل مبلغ مربوط به آن در اظهارنامه ضرروی است که طبیعتا در ستون رو به روی آن ، مالیات و عوارضی مشخص نخواهد شد ؛ این موضوع در خصوص ثبت نام اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی نیز وجود دارد .
لازم به ذکر است که میزان مالیات ارزش افزوده برای سال 1400 ، مرکب از مالیات 6 درصد و عوارض تعیین شده 3 درصدی است .
6سپس در جدول شماره دو ، اطلاعات مربوط به خرید و واردات کالاها و خدمات شامل خرید کالاها و خدمات مشمول پرداخت مالیات و همچنین خرید کالاها و خدماتی که مشمول پرداخت مالیات نیستند ، نیز باید به صورت دقیق قید شود . علاوه بر این ، واردات کالاها و خدمات مشمول و معاف از مالیات بر ارزش افزوده را باید در کادرهای مربوطه تکمیل نمود .
در انتهای این جدول ، کادری قابل مشاهده است که جمع خرید و واردات و مالیات و همچنین مالیات و عوارض تعلق گرفته به آنها به صورت تفکیک شده قابل مشاهده است .
7در جدول شماره 3 که مربوط به محاسبه مالیات ارزش افزوده و عوارض پرداختی قابل کسر یا استرداد است ، در ردیف اول ، جمع کل مالیات پرداخت شده و جمع کل عوارض پرداخت شده قابل ملاحظه است که به صورت خودکار ، با توجه به اطلاعات جدول 2 تکمیل شده است .
اما در ردیف دوم ، می توان مالیات ها و عوارض پرداختی که از مالیات های فروش قابل کسر یا استرداد نمی باشند را وارد کنیم . بر اساس تبصره های 2 و 3 و 4 ماده 17 قانون مالیات بر ارزش افزوده ، این مبلغ شامل مجموعه هایی است که خریدهای مشمول ارزش افزوده انجام می دهند ؛ اما فروش آن کالاها معاف از پرداخت مالیات ارزش افزوده است . لذا در این صورت مالیات پرداخت شده در زمان خرید قابل استرداد نبوده و از مبلغ مالیات دریافتی فروش نیز قابل کسر نیست .
در ردیف سوم نیز مانده مالیات و عوارض پرداختی که قابل کسر از مالیات های فروش یا استرداد می باشد ، به صورت خودکار توسط سامانه محاسبه و تکمیل می شود و نیازی به ورود اعداد نیست .
8در این مرحله برای محاسبه مانده مالیات و عوارض ، جدول ب مطابق تصویر زیر نشان داده می شود که مبلغ مالیات و عوارض خرید و فروش از هم کسر می شوند و مبلغ نهایی یا مانده بدهی یا بستانکاری مودی مالیات ارزش افزوده تا پایان همان فصل ، در ردیف چهارم قابل مشاهده خواهد بود . در صورتی هم که در دوره مالیاتی فصل قبل ، مودی بستانکار باشد و در حساب مالیات ارزش افزوده خود اعتبار داشته باشد ، در ردیف سوم نشان داده می شود .
9در آخرین مرحله تکمیل و ثبت اظهارنامه ارزش افزوده ، مودی مالیات ارزش افزوده باید در مورد اضافه پرداخت مالیاتی تصمیم گیری نماید . اگر مودی ، طبق جدول قبل بستانکار باشد ، در انتهای اظهارنامه مالیاتی می تواند یکی از این دو گزینه را انتخاب کند :
یا اینکه مبلغ بستانکاری را به فصل بعدی منتقل کند تا این مبلغ در حساب ارزش افزوده فصل بعدی لحاظ شود و یا اینکه درخواست استرداد یا پرداخت مبالغ بستانکاری را داشته باشد تا پس از ارائه درخواست به سازمان امور مالیاتی ، این مبلغ به حساب وی مسترد شود .
10در خاتمه نیز با تایید کردن صحت اطلاعات وارد شده در خصوص مالیات ارزش افزوده ، نام و نام خانوادگی وارد کننده اطلاعات را وارد کرده و یکی از گزینه های ثبت موقت ( در صورتی که هنوز قصد نهایی کردن و ارسال اظهارنامه مالیات ارزش افزوده را ندارید ) و یا تایید و مرحله بعد را انتخاب نمایید .
در ادامه بخوانید: سامانه مالیات بر ارزش افزوده www.e-vat.ir
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 1400 در کانال تلگرام حقوق تجاری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده 1400 پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده چیست ؟
کلیه مشمولان مالیات بر ارزش افزوده باید در مهلت تعیین شده با استفاده از ابزاری به نام اظهارنامه مالیاتی نسبت به ارائه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده خود اقدام نمایند که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
2- ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به چه صورت است ؟
در حال حاضر ثبت اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت الکترونیکی امکان پذیر شده است که با مراجعه به سایت سامانه مالیات بر ارزش افزوده می توان اظهارنامه را تکمیل نمود که در مقاله شرح این موضوع ذکر شده است .
3- ثبت و ارسال الکترونیکی اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در سامانه چگونه است ؟
برای ثبت و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده ابتدا باید در سامانه ثبت نام کرده و پس از ورود به سامانه و انتخاب نوع اظهارنامه ارزش افزوده می توان نسبت به تکمیل این اظهارنامه اقدام نمود که آموزش ثبت نام و تکمیل و ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده در متن مقاله ارائه شده است .
منبع : ثبت نام اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده