04-12-2021, 03:49 PM
در این مقاله به بررسی رد دادرس در امور کیفری و موارد آن می پردازیم .
هدف قانونگذار از تصویب قوانین متعدد حفظ حقوق و منافع افراد و اجرای عدالت است و همچنین برای فردی که این قوانین را نقض می کنند ضمانت اجرا یا مجازات تعیین کرده است که باید مقام قضایی یا قاضی مجازات فرد را تعیین نمایند که هم در دعاوی حقوقی و هم دعوای کیفری بر طبق قانون قاضی باید عدالت را رعایت نماید و بی طرف باشد و در صورتی که به هر دلیل نتواند بی طرف باشد یا بیم بی طرفی قاضی برود باید از ادامه دادرسی امتناع نماید به همین جهت در قانون آیین دادرسی کیفری مواردی بیان شده است که در صورت وجود این موارد قاضی ملزم است قرار امتناع از رسیدگی صادر کرده و به دعوا رسیدگی نکند که به این موارد ایراد رد دادرس گفته می شود که در قانون آیین دادرسی مدنی نیز قرار رد دادرس در قانون پیش بینی شده است که ما در این مقاله به بررسی موارد بیان شده در امور کیفری می پردازیم . در این مقاله به بررسی موارد رد دادرس در امور کیفری می پردازیم . به همین دلیل در این مقاله به بررسی ایراد رد دادرس چیست و موارد رد دادرسی در امور کیفری می پردازیم .
ایراد رد دادرس چیست ؟
برای این که به سوال ایراد رد دادرس چیست ؟ پاسخ داده شود باید گفت برخی موارد است که عدالت قاضی در معرض تردید قرار می گیرد که ممکن است که این شائبه و تردید پیش بیاید که قاضی دارای نفع شخصی مادی یا معنوی در دعوایی که به آن رسیدگی می کند که قانونگذار در قانون ، این موارد را پیش بینی کرده است که در صورت وجود آن ها ، قاضی باید از رسیدگی خودداری کرده و قرار امتناع از رسیدگی صادر نماید . در ماده 3 قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص بی طرفی مرجع قضایی بیان شده است که " مراجع قضایی باید با بی طرفی و استقلال کامل به اتهام انتسابی به اشخاص در کوتاه ترین مهلت ممکن رسیدگی و رای مقتضی را صادر نماید و هر عملی که موجب ایجاد اختلال یا طولانی شدن فرآیند دادرسی کیفری می شود جلوگیری کنند . " براساس این ماده قاضی یا دادرس باید عدالت را در خصوص طرفین رعایت نماید و برای اطمینان از برقراری عدالت قانونگذار مواردی را پیش بینی که که در صورت وجود آن طرفین می توانند ایراد رد دادرس را مطرح نمایند به عنوان مثال اگر قاضی با یکی از طرفین دعوا خویشاوند یا فامیل تا درجه سه وجود داشته باشد دادرس یا قاضی باید از رسیدگی امتناع کند و در این صورت پرونده به دادرس علی البدل یا شعبه دیگر ارجاع می شود .
موارد رد دادرس در امور کیفری کدامند ؟
برای پاسخ به این سوال که موارد رد دادرس در امور کیفری کدامند ؟ باید گفت بر طبق ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری موارد رد دادرس به صورت ذیل بیان شده است که بر اساس این ماده دادرس یا قاضی در صورت وجود یکی از این شرایط مکلف است که از رسیدگی به پرونده امتناع کند و طرفین دعوا نیز می توانند دادرس را رد نمایند که قانونگذار این موارد را به صورت زیر بیان نموده است :
الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه که بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم وجود داشته باشد موجب رد دادرس می شود .
ب – دادرس ، قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوا باشد یا یکی از طرفین ، مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد .
پ – دادرس ، همسر و یا فرزند او ، وراث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند .
ت – دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشد .
ث – بین دادرس پدر و مادر ، همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر ، همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد .
ج - دادرس همسر یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند .
در صورت وجود هر یک از موارد فوق طرفین می توانند ایراد رد دادرس کنند .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد رد دادرس در امور کیفری و موارد آن به کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا مراجعه کنید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون رد دادرس در امور کیفری و موارد آن پاسخ دهند .
منبع : رد دادرس در امور کیفری