آشنایی با دستگاه ونتیلاتور:
ونتیلاتور(Ventilator) که به آن دستگاه تنفس مصنوعی نیز می گویند، درواقع یک دستگاه کمک کننده به تنفس در بیماران است و در مواقعی که حتی بیمار توانایی نفس کشیدن را هم ندارد، با انجام عمل تنفس به حفظ حیات افراد کمک می نماید.
به عبارتی دیگر طراحی این دستگاه به گونه ای بوده که هوایی که توسط دستگاه اکسیژن ساز تأمین می گردد را به داخل ریه هدایت کرده و سپس خروج دی اکسید کربن از ریه به واسطه ی آن صورت می گیرد.
کاربرد دستگاه ونتیلاتور:
عموما دراورژانس و بخش بیهوشی از این دستگاه استفاده می گردد ونوع دیگری از این دستگاه به نام ونتیلاتورپرتابل یا قابل حمل نیز به بازار عرضه شده که برای مواقعی که شرایط اورژانسی و بحرانی به نظر می رسد به کار برده می شود مانند : استفاده در آمبولانس و یا هواپیما و بیمارستان های صحرایی.همچنین در منازل برای افرادی که به هر دلیلی در خانه تحت نظر پزشک هستند نیز با اجاره دستگاه اکسیژن ساز می توان از آن استفاده نمود.
عملکرد ونتیلاتور به چه صورت است؟
در ابتدا از راه دهان و یا بینی شخص بیماریک لوله به نای او وارد می شود و سپس از طریق یک لوله خرطومی فرد موردنظر به دستگاه وصل شده و دستگاه ونتیلاتور با ایجاد فشار، اکسیژن تولید شده توسط دستگاه اکسیژن ساز را به داخل ریه هدایت نموده و ازطریق عمل بازدم، دی اکسید کربن را از ریه خارج می نماید.
بد نیست بدانید که گاهی اوقات به دلیل اینکه فرد بیمار باید به مدت طولانی از این دستگاه استفاده نماید، یک سوراخ بر روی نای و ناحیه ی جلوی گردن شخص ایجاد می گردد و لوله در این قسمت قرار می گیرد.
برای اتصال ونتیلاتور و یا سایر دستگاه های کمک تنفسی مانند سی پپ و بای پپ به دستگاه اکسیژن ساز و یا کپسول اکسیژن،از یک پورت سه راهی استفاده می گردد.
دستگاه های کمک تنفسی نام برده شده برای افرادی که به دلایل مختلف دچار مشکلات عمده تنفسی هستند و یا هنگام خواب دچار آپنه یا وقفه ی تنفسی می گردند نقش حیاتی دارند و به واسطه ی همین پورت سه راهی، به دستگاه اکسیژن ساز موردنظر متصل می گردند به همین دلیل یکی از ضروری ترین تجهیزات پزشکی به شمار می رود.
ویژگی های مهم ونتیلاتورهای خانگی :
1-وزن کمتری در مقایسه با ونتیلاتورهای مورد استفاده در بیمارستان ها و ICU داشته و به همین دلیل به آن پرتابل یا قابل حمل نیز می گویند.
2- درمواقعی که نیاز است بیمارحرکت کرده و یا جابه جا شود، ونتیلاتورخانگی مجهز به یک باتری شارژی می باشد که این امرسبب شده تا در هنگام قطعی برق نیزنگرانی از بابت اختلال در تنفس بیمار وجود نداشته باشد.
3-در صورتی که به دلیل شرایط دشوار تنفسی ،فرد بیمار به اکسیژنی بالاتر از 21درصد اکسیژن هوا نیاز داشته باشد به راحتی می توان درصد اکسیژن موردنظر را در روی دستگاه اکسیژن ساز تنظیم نموده و نیاز شخص را رفع نمود.
یک نکته ی مهم که باید توجه داشته باشید این است که اکسیژن تولیدشده از دستگاه اکسیژن ساز که از راه ورودی ونتیلاتور به بیمار منتقل می گردد باید اکسیژن خشک باشد و هرگز اکسیژن مرطوب به آن انتقال پیدا نکند .
بنابراین اگر لیوان مرطوب کننده در این قسمت تعبیه شده بود حتما دقت نمایید که خالی از آب باشد چرا که در صورت انتقال اکسیژن مرطوب از دستگاه اکسیژن ساز، موتور پمپ ونتیلاتور به مروردچار زنگ زدگی و خرابی می گردد.
بهتر است مطلب دستگاه اکسیژن ساز چه تفاوتی با دستگاه تصفیه هوا دارد؟ را هم بخوانید.
4- ونتیلاتورهای تک لاین دارای یک ورودی هوا برای شخص بیمار می باشد که هوای دم را به صورت مستقیم به ریه بیمار هدایت نموده و هوای بازدم نیزبا بستن دریچه و از راه همان خروجی از ریه خارج می گردد اما در ونتیلاتورهای دولاین، برای هوای دم یک ورودی در نظر گرفته شده و یک خروجی هم برای هوای بازدم ایجاد گردیده است.
تهیه ی ونتیلاتورهای دولاین به دلیل دقت بالاتر و هزینه ی کمتر در تهیه ی ست های مورد استفاده آن به صرفه تر و مناسب تر است.