25-09-2020, 09:02 AM
(آخرین ویرایش: 25-09-2020, 10:20 AM، توسط parisa.farahmand.)
A Short Description of Food in Iran
There are many things worth to know about a country when trying to learn more about its traditions and food is one of them. Food can reveal hidden aspects of a country's history. Here one can read more about the Iranian cuisine and what is specific about the Iranian food. Iranian cuisine is renowned as being diverse because each province in the country features different dishes. Persian cuisine includes a wide range of foods which can vary from chelo kabab which is rice served with roasted meat, Khoresht meaning a type of stew served with white basmati, or Aash which is a thick kind of soup. Persian food is also known for its large variety of salads, pastries, and drinks which are traditional and specific to this country and to this part of the world.
Asian food in general is renowned for its abundance of fresh herbs and the Middle Eastern and consequently Iranian food are no different. The most commonly used fresh green herbs and fruits (frequently used together) include plums, pomegranates, quince, prunes, raisins and apricots. The typical Persian dish features a combination of rice with meat which can be lamb, chicken or fish along with onion, vegetables, herbs and nuts. The flavors most commonly used in Persian cuisine include saffron, dried limes, parsley and cinnamon. The traditional cooking practice involves cooking over an open fire, but other methods include slow cooking, especially when it comes to soups.
توصیف مختصری از غذا در ایران
هنگامی که میخواهید درباره ی آداب و رسوم یک کشور بیاموزید چیزهای با ارزشی درباره ی آن کشور وجود دارد و غذا یکی از آنهاست . غذا میتواند جنبه های پنهان تاریخ یک کشور را آشکار سازد. در این مقاله می توانید درباره ی غذاهای ایرانی و اینکه چه غذاهایی مخصوص کشور ایران است بیشتر بدانید. غذاهای ایرانی به دلیل تنوعشان معروف هستند چون هر استان این کشور غذاهای مخصوص خود را دارند. غذاهای ایرانی شامل طیف گسترده ای از غذاهای مختلف هستند از جمله چلو کباب که شامل برنج و گوشت کباب شده است، خورشت که یک نوع خوراکی است که با برنج سرو میشود و یا آش که که یک نوع سوپ غلیظ است. همچنین غذاهای ایرانی به دلیل تنوع زیاد در سالادها، شیرینی ها و نوشیدنی های سنتی و مخصوص این کشور و این بخش از جهان معروف هستند. به طور کلی غذاهای آسیایی به دلیل استفاده ی زیاد گیاهان تازه معروف هستند و غذاهای خاورمیانه و در نتیجه ایران هم از این موضوع مستثناء نیستند. در تهیه ی غذاهای ایرانی معمولا از گیاهان سبز تازه و میوه ها شامل آلو ، انار ، به ، آلو بخارا ، کشمش و زردآلو استفاده می شود ( که اغلب با هم استفاده میشوند) . غذای رایج در ایران ترکیبی از برنج به همراه گوشت است که این گوشت میتواند گوشت بره ، مرغ و یا ماهی باشد که به همراه پیاز ، سبزیجات ، گیاهان و بعضی از مغز آجیل ها پخته شده است. در تهیه غذاهای ایرانی غالبا از چاشنی هایی نظیر زعفران ، لیمو عمانی، جعفری و دارچین استفاده میشود . غذا های سنتی ایرانی معمولا روی منقل پخته میشوند ولی برای پخت بعضی غذاها مثل سوپ از روشهای دیگری استفاده می شود که پختن آهسته یکی از این روش ها است.
صغرا محمدی فرهمند