03-04-2020, 12:42 AM
[font=iranyekan, sans-serif]نشانه های تله بی ارزشی[/font]
[*]تفکر همه یا هیچ؛ استفاده از قوانین کلی درباره توانمندی ها. یعنی کاربرد کلماتی مثل همه، همیشه، هیچ وقت، هرگز و… در مواقع صحبت درباره ی خودمان. مثال: من در ریاضی هرگز شایستگی نشان نمی دهم و موفق نمی شوم.
[*]از اتفاقات جزئی، بیش از حد برداشت های کلی داشتن. مثال: آن دختر به درخواست ازدواج من پاسخ منفی داد. پس من کلاً دوست داشتنی نیستم.
[*]فیلتر ذهنی. مثال: برنده شدن در آن مسابقه شعر شانسی بود. آن داورها احتمالاً فقط برای من احساس تأسف کرده اند.
[*]غیرمنطقی پیش بینی کردن. مثال: می دانم که در این پروژه شکست خواهم خورد!
[*]و …
[/list]هر یک از این ایده ها را می توان کشف و درمان کرد. بنابراین به تدریج، احساس بی ارزشی از بین خواهد رفت و در عوض، توانایی های واقعی تر و درخشان تر پدیدار خواهند شد.
طبق [font=iranyekan, sans-serif]ایده های شکست، طرحواره بی ارزشی می تواند از راه های مختلفی پدیدار شود:[/font]
[list][*]تفکر همه یا هیچ؛ استفاده از قوانین کلی درباره توانمندی ها. یعنی کاربرد کلماتی مثل همه، همیشه، هیچ وقت، هرگز و… در مواقع صحبت درباره ی خودمان. مثال: من در ریاضی هرگز شایستگی نشان نمی دهم و موفق نمی شوم.
[*]از اتفاقات جزئی، بیش از حد برداشت های کلی داشتن. مثال: آن دختر به درخواست ازدواج من پاسخ منفی داد. پس من کلاً دوست داشتنی نیستم.
[*]فیلتر ذهنی. مثال: برنده شدن در آن مسابقه شعر شانسی بود. آن داورها احتمالاً فقط برای من احساس تأسف کرده اند.
[*]غیرمنطقی پیش بینی کردن. مثال: می دانم که در این پروژه شکست خواهم خورد!
[*]و …
[/list]هر یک از این ایده ها را می توان کشف و درمان کرد. بنابراین به تدریج، احساس بی ارزشی از بین خواهد رفت و در عوض، توانایی های واقعی تر و درخشان تر پدیدار خواهند شد.