14-10-2020, 04:13 PM
(آخرین ویرایش: 18-10-2020, 03:27 PM، توسط banimodebanimag.)
[font=Vazir]جمعه سیاه (Black Friday) یا حراج جمعه در آمریکا روز بعد از روز شکرگزاری است که عملاً آخرین جمعه ماه نوامبر بهشمار رفته و آغاز آیین خرید برای کریسمس حساب میشود.[/font]
حراج جمعه سیاه یا بلک فرایدی در ایران چیست؟
این رویداد که در جهان از آن بهعنوان پادشاه حراجیها یاد میشود، چند سالی است که پایش به ایران نیز بازشده و فروشگاههای اینترنتی مانند دیجی کالا، مدیسه و قبلتر بامیلو و همچنین فروشگاههای کوچک و خردهفروشیها و حتی فروشگاههای غیر اینترنتی مانند لباس فروشیها در این روز تخفیف هایی را به مشتریانشان ارائه میدهند. همچنین گاهی برخی فروشگاههای اینترنتی از چند هفته قبل با ایمیل و پیامک مشتریانشان را از تخفیف های جمعه سیاه باخبر میکنند، جمعه سیاه در حالی همزمان با کشورهای غربی در ایران برگزار میشود که تاریخ این حراجی هیچ سنخیتی با تاریخ آغاز سال نو در ایران ندارد و مردم کشور ما در این بازه زمانی اصلاً در تبوتاب خرید سال نو نیستند.
تاریخچه بلک فرایدی
صفت سیاه در اغلب فرهنگها زمانی بهکاربرده میشود که بخواهند از بدشانسی یا بدشگونی یا یک اتفاق بد صحبت کنند و جمعه سیاه هم از این قاعده مستثنا نیست. تاریخچه این روز به سال 1869 برمیگردد. زمانی که آمریکا پس از جنگ داخلی درگیر بازسازی خود بود، دو تن از زمین خواران این کشور توانستند انحصار طلا را برای مدتی کوتاه به چنگ آورده و سو استفاده کنند و یکشبه پولدار شوند. متأسفانه دولت نتوانست متوجه این سوءاستفاده شود و برای تعادل بازار و ثبات قیمت مقدار زیادی طلا وارد بازار کرد. این مسئله منجر به ورشکستگی عده زیادی از مردم شد و به همین دلیل جمعه سیاه نام گرفت.
در سال ۱۹۵۰، پلیس فیلادلفیا از اصطلاح جمعه سیاه برای توصیف شورش در روز بعد از عید شکرگزاری استفاده کرد. این اتفاق زمانی رخ میداد که جمعیت خریداران و گردشگران، از اطراف به سمت مرکز شهر سرازیر میشدند تا برای دیدن یک بازی فوتبال بروند. در این روز نهتنها مرخصی نیروهای پلیس لغو میشد بلکه ساعات اضافهکار آنها افزایش مییافت و اعلام وضعیت فوقالعاده میشد.