26-10-2021, 06:00 PM
سواد مالی باید در برنامههای آموزشی مدارس قرار بگیرد و کودکان از همان ابتدا با مفاهیم مالی مانند پسانداز، بودجهبندی مالی، هزینه ها و سرمایهگذاری آشنا شوند. البته از آنجا که در برنامه آموزشی ما این مفاهیم جایگاه ویژهای ندارند، بهتر است خود به دنبال کسب اطلاعات مالی خانواده باشیم تا علاوه بر اینکه سواد مالی فرزندمان بالا برود، دارای آمادگی ذهنی برای کار با نرم افزار حسابداری در کسب و کار آینده خود نیز باشد.
چرا آموزش سواد مالی برای هر فرد بسیار مهم است؟
سواد مالی به دانش و مهارت فرد در مدیریت مالی زندگی شخصی کمک میکند. به بیان دقیقتر، تصمیمات فرد در زمینه پسانداز و سرمایهگذاری به کمک سواد مالی پایه و اساس محکمتری خواهد داشت؛ و به همین دلیل میتواند به ثبات مالی کمک کند. می دانیم مدیریت مالی اکثر شرکت ها امروزه به واسطه نرم افزار حسابداری شرکتی یا فروشگاهی امکان پذیر است بنابراین داشتن پیش زمینه اطلاعات مالی برای پرورش نیروی کار در این زمینه هم کمک کننده خواهد بود.
فردی که توانسته است به سطح مناسبی از سواد مالی دست یابد، چند فاکتور مهم را برای رسیدن به آینده مالی بهتر رعایت میکند. در این بخش این فاکتورها را معرفی میکنیم:
مبانی بودجه بندی
از مفاهیم مهم در سواد مالی، بودجهبندی درست درآمد است. بودجهریزی به معنای تخصیص درآمد و یا دارایی به برنامههای کوتاه مدت و بلند مدت مد نظر است تا بتوان آنها را اجرایی کرد. بنابراین در خانواده نیز مهم است که درآمد صرف چه کارها و برنامههایی میشود. بنابراین باید عادتهای مالی افراد بررسی شوند تا هزینههای ضروری و غیرضروری به درستی شناسایی و برای مدیریت آنها تصمیمگیری شود. از این طریق، تخصیص درآمد به هزینهها حساب شده خواهدبود.
در محیط های کاری نیز کسب سود و موفقیت های بزرگ در گرو بودجه بندی صحیح و اصولی می باشد.شرکت پارمیس ارائه دهنده انواع نرم افزار حسابداری شرکتی و فروشگاهی و تولیدی می باشد که کمک می کند تا به واسطه یک نرم افزار حسابداری جامع به خوبی مسایل مالی شرکت را مدیریت نمایید و از زیان های احتمالی جلوگیری نمایید.
پسانداز ماهیانه
از ابعاد مالی مهم در زندگی هر فرد، اختصاص بخشی از درآمد ماهیانه به عنوان پسانداز است. در بحث مدیریت مالی شخصی، بر اولویت قرار دادن پس انداز تاکید فراوان شدهاست. اینکه باید هر ماه بخشی از درآمد و پیش از پرداخت هزینهها، پس انداز شود. درحالیکه افراد اغلب هزینههای ماهیانه را انجام داده و مبلغ باقیمانده از درآمد را به عنوان پس انداز در نظر میگیرند.
از آنجا که پسانداز باعث ایجاد امنیت مالی برای آینده میشود، یکی از ابعاد مهم در سواد مالی در نظر گرفتهمیشود. اغلب افرادی که آیندهنگر هستند و قدرت تحلیل بالایی از اوضاع اقتصادی دارند، پسانداز کردن را جدی میگیرند. کار با نرم افزار حسابداری برای هر کسب و کاری نیز ملزم داشتن قدرت تحلیل مسایل پیچیده مالی است
بدهی
از فاکتورهای مهم دیگر در سواد مالی، شناسایی بدهیها و علت به وجود آمدن آنها است. بدهی را میتوان پول خرج شدهای دانست که از دارایی یا سرمایه فرد نبودهاست و بخشی از هزینه زندگی از طریق وام گرفتن تامین شدهاست. بنابراین در بحث سواد مالی مهم است که به چه علتی این بدهی به وجود آمده است. آیا پول بدهی برای هزینههای ضروری صرف شدهاست یا خرید اجناس تجملاتی. بنابراین شناخت درست هزینههای ضروری و غیرضروری و تخصیص بودجه به آنها به مدیریت بهینه بدهیها کمک میکند.
پیشنهاد می کنیم مطلب اقتصاد رفتاری چیست؟ چگونه میتوان به کمک آن در رفتارهای اجتماعی تغییر ایجاد کرد؟ را هم مطالعه نمایید.
به منظور درک دقیقتر تاثیر بدهی بر دارایی، پیشنهاد میکنیم مقاله «معادله اساسی حسابداری» که در آن رابطه بین بدهی، سرمایه و دارایی در حسابداری توضیح دادهشده است را مطالعه نمایید.
سرمایهگذاری
فردی که دید روشنی نسبت به آینده و اوضاع مالی دارد، میداند که باید بخشی از دارایی خود را با هدف حفظ ارزش پول و افزایش دارایی در بازارهای مختلف سرمایهگذاری کند. سواد مالی در اینجا به فرد کمک میکند برای انتخاب بازار سرمایه و نحوه سرمایهگذاری در آن و نیز افزایش مبلغ پس انداز برای سرمایهگذاری آگاهانه تصمیم بگیرد.
اهمیت سواد مالی
چگونه میتوان سواد مالی خود را افزایش داد؟
بهتر است سواد مالی از همان دوران کودکی آموزش دادهشود. زیرا چنین افرادی در بزرگسالی موفقتر هستند؛ حتی برخی تحقیقات نشان دادهاند والدینی که سواد مالی بالاتری داشته و در مدیریت امور مالی خانواده موفقتر عمل کردهاند، کودکان آنها هوش مالی بالاتری دارند.
بهتر است مطلب سواد مالی چیست؟ چه تاثیری بر رفاه اقتصادی دارد؟ را هم بخوانید.
این نکته مهمی برای افزایش موفقیت در کسب و کار آینده فرزندمان است چرا که به دلیل قدرت تحلیل بالای مسایل مالی از کودکی به راحتی توانایی کار با نرم افزار حسابداری و مسایل مالی در شرکت های بزرگ را خواهد داشت.
به همین دلیل بهتر است فرزندان را از همان ابتدا با مفاهیم ارزش پول، پس انداز کردن برای خریدن وسایل مورد نیاز، دقت در انتخاب و خرید آنچه مورد نیاز است، برنامهریزی و بودجهبندی مالی و مدیریت هزینهها آشنا کرد.