28-05-2020, 01:50 PM
بیماری سپسیس نوعی عفونت خون است که به مسمومیت خون نیز معروف است. این بیماری با تحت تاثیر قرار گرفتن سیستم دفاعی بدن در مبارزه با عفونت خارجی ایجاد میشود. در نتیجه مقدار زیادی مواد شیمیایی وارد خون شده و التهابات گسترده ای ایجاد می کند و حتی ممکن است به اندام های بدن آسیب وارد کند.
باکتریها و عفونت از طریق جریان خون به همه اندام ها گسترش می یابد. سپسیس با لخته کردن خون، گردش آن در رگ ها را کاهش داده در نتیجه اکسیژن رسانی به اندام ها قطع شده و احتمال آسیب به آنها وجود دارد.
در بدترین حالت، در اثر افت فشار خون بیمار دچار شوک سپتیک شده و ممکن است نارسایی عضوها مثل ریه ها، کلیه ها و کبد را در پی داشته باشد و یا حتی منجر به مرگ فرد گردد.
سازمان بهداشت جهانی
WHO
تخمین می زند که بیش از 1 میلیون آمریکایی هر سال به سپسیس شدید دچار می شوند و 28 تا 50 درصد از این بیماران جان خود را از دست میدهند.
علت چیست؟
این بیماری در اثر عفونت در قسمت های دیگری از بدن ایجاد میشود و معمولاً شدید است. این عفونت می تواند از باکتریها یا ویروس ها و یا انگل های مختلفی نشات گیرد. اگر مشکل پزشکی جدی تری مانند آپاندیسیت، ذات الریه، مننژیت یا عفونت مجاری ادراری دارید، ممکن است در معرض خطر باشید.
عفونت استخوان، بنام استئومیلیت، نیز می تواند به سپسیس منجر شود. در افرادی که در بیمارستان بستری هستند، باکتری ها ممکن است از طریق زخم جراحی، سوند ادرار و زخم بستر وارد بدن شوند. همچنین یکی دیگر از علت هایی که به این بیماری می انجامد، کیست مویی است. این بیماری مقعدی در اثر برگشت مو به داخل پوست ایجاد شده و موجب میشود، زخمی عفونی در نزدیکی مقعد پدید آید. در صورتی که بیمار نسبت به
درمان کیست مویی یا سینوس پیلونیدال
بی توجهی کند، خطر عفونت خون دور از انتظار نیست.
چه کسانی در معرض عفونت خون هستند؟
گروه های خاصی از مردم در معرض خطر بیشتری قرار دارند. این افراد شامل موارد زیر هستند:
- افرادی که به علت بیماری هایی مانند HIV / AIDS دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند.
- افرادی که از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن مانند استروئیدها استفاده می کنند، مثل افرادی که به تازگی پیوند عضو انجام داده اند.
- بچه های کوچک
- افراد سالخورده به ویژه افراد دارای سایر مشکلات سلامتی
- افرادی که اخیراً در بیمارستان بستری شده اند و یا جراحی های بزرگی انجام داده اند.
- افراد مبتلا به دیابت
- افرادی که زخم یا سوختگی شدیدی دارند.
- افرادی که در طی دوره معالجات سرطان به سر می برند.
علائم
از آنجا که عفونت می تواند به نقاط مختلفی در بدن گسترش یابد، پس می تواند علائم مختلفی نیز داشته باشد. در ضمن علائم عفونت خون خیلی سریع و در مراحل اولیه نیز خود را نشان میدهند.
اولین علامت شایع ممکن است شامل تنفس سریع باشد. سایر علائم هشدار دهنده عبارتند از:
- تب و لرز
- کاهش دمای بدن
- افزایش تعداد ضربان قلب
- تنفس سریع و پی در پی
با پیشرفت بیماری علائم دیگری از جمله موارد زیر نمایان میشوند:
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- سردرگمی یا عدم تمرکز
- مشاهده نقاط قرمز که روی پوست
- کاهش حجم ادرار
- کاهش جریان خون
در صورت بروز چنین علائمی بدون فوت وقت با پزشک خود تماس بگیرید. زیرا ممکن است عارضه وارد مراحل کشنده شده باشد.
عوارض
در صورت که برای اقدام نکنید، ممکن است عوارض شدیدتری پدید آید.
- سپسیس : هنگامی رخ می دهد که بدن پاسخ ایمنی شدیدی به عفونت نشان دهد. این شرایط منجر به التهاب گسترده در بدن می شود و ممکن است به نارسایی اندام منجر شود که به آن سپسیس شدید گفته می شود. مبتلایان به بیماریهای مزمن بیشتر در معرض ابتلا به سپسیس هستند. دلیل این امر آن است که آنها سیستم ایمنی ضعیفی دارند و به تنهایی نمی توانند با عفونت مقابله کنند.
- شوک سپتیک : یکی از عوارض سپتی سمی افت جدی فشار خون است. به این شوک سپتیک گفته می شود. سموم آزاد شده توسط باکتری ها در جریان خون می توانند باعث کاهش جریان خون شوند و به اندام های بدن آسیب وارد کنند. شوک سپتیک یک اورژانس پزشکی است. افراد مبتلا به شوک سپتیک معمولاً در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان تحت مراقبت قرار می گیرند. اگر دچار شوک سپتیک هستید ممکن است لازم باشد با دستگاه های مخصوص تنفس کنید.
- سندرم پریشانی حاد (ARDS) : سومین عارضه سپتی سمی سندرم حاد تنفسی (ARDS) است. این یک وضعیت خطرناک برای زندگی است که مانع رسیدن اکسیژن کافی به ریه ها و خون می شود. اغلب به نوعی آسیب دائمی ریه منجر می شود و می تواند به مغز شما آسیب برساند و منجر به مشکلات حافظه شود.
تشخیص
تشخیص سپتی سمی و سپسیس از بزرگترین چالش های پیش روی پزشکان است. یافتن علت دقیق عفونت می تواند دشوار باشد. تشخیص معمولاً شامل طیف گسترده ای از آزمایشات است.
پزشک علائم شما را ارزیابی کرده و در مورد تاریخچه پزشکی شما سوال می کند. پزشک معاینه جسمی انجام می دهد تا وضعیت فشار خون و دمای بدن را اندازه گیری نماید. همچنین ممکن است به دنبال علائم بیماری هایی باشد که با این وضعیت در ارتباط هستند، مثل :
- ذات الریه
- مننژیت
- سلولیت
- کیست مویی
پزشک شما ممکن است از آزمایشات زیر برای بررسی و تایید عفونت باکتریایی استفاده نماید.
- ادرار
- ترشحات زخم و زخمهای پوستی
- ترشحات تنفسی
- خون
در مراحل بعدی شمارش سلول و پلاکت انجام شده، همچنین آزمایشاتی را برای تجزیه و تحلیل لخته شدن خون انجام می گیرد.
اگر این بیماری باعث ایجاد مشکلات تنفسی شود، ممکن است پزشک معالج میزان اکسیژن و دی اکسید کربن موجود در خون شما را بررسی کند.
اگر علائم عفونت آشکار نباشد، ممکن است پزشک انجام آزمایش زیر را که به شکل دقیق تری است، توصیه نماید.
- اشعه ایکس
- MRI
- سی تی اسکن
- سونوگرافی
درمان
بیماران مبتلا به سپسیس برای کنترل عفونت باید در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان (ICU) بستری شوند. تا عملکرد اندام های حیاتی بدن مورد بررسی قرار گرفته و فشار خون تنظیم شود. تزریق مایعات و تنفس با دستگاه اکسیژن نیز می تواند در بهبودی موثر باشد.
در مرحله بعدی و پس از شناسایی شدن عامل بیماری، پزشک داروهایی مخصوص را تجویز می نماید، تا علت بیماری را مورد هدف قرار دهد. مثلا در صورتی که عفونت عامل باکتریایی داشته باشد به بیمار داروهای آنتی بیوتیک داده میشود.
برای حفظ فشار خون در حالت تعادل یا جلوگیری از ایجاد لخته های خون ممکن است بیمار مایعات و داروهای دیگر را به صورت تزریق وریدی دریافت نماید. همچنین در موارد شدیدتر، ممکن است به انواع دیگری از درمان، مانند دستگاه تنفس یا دیالیز کلیه نیاز داشته باشد. بعضی اوقات برای تخلیه یا تمیز کردن عفونت به جراحی نیاز است.
منبع
B2n.ir/z70080
ونک لیزر
ونک لیزر