15-08-2021, 01:17 PM
به گزارش پلاس ماد :
بواسیر یا هموروئید چیست؟
بواسیر به دسته ای از رگهای خونی التهاب یافته در مقعد (پایین ترین قسمت کانال رکتوم) گفته می شود. مقعد قسمت انتهایی دستگاه گوارش است که وظیفه دفع را بر عهده دارد.
گاهی اوقات به دلیل بزرگ شدن سیاهرگ ها و تحریک دیواره مقعد با خروج مدفوع باعث می شود تا پوست اطراف دریچه مقعد یا کانال رکتوم نازک شده و حساس شود. در نتیجه فرد دچار بیماری بواسیر می شود. بواسیر به دو دسته کلی طبقه بندی می شود:
[list]
[*]بواسیر داخلی ( در داخل کانال رکتوم)
[*]بواسیر خارجی (اطراف مقعد)
[/list]بواسیر یا هموروئید یکی از رایج ترین بیماریهای نشیمنگاهی است بنابراین اگر دوره ای از زندگی درد بواسیر را تجربه کردید، تنها نیستید. طبق آمار سازمان بهداشت؛ از هر چهار نفر سه نفر در دوره ای از زندگی خود به بواسیر مبتلا می شوند.
جالب است بدانید که حتی ناپلئون از بواسیر رنج می برد و هنگام شکست در واترلو درد شدید بواسیر حواس او را پرت کرد!
علائم
زمانی که توده بواسیری رشد می کند، به طور معمول علائم بارزی دارد که با دانستن آنها می توانید به خوبی بیماری خود را تشخیص دهید.
[list]
[*]خارش
[*]ترشحات مخاطی و نسبتا لزج
[*]احساس سوزش در مقعد.
[*]داشتن درد شدید.
[*]بعد از دفع حس می کنید که هنوز چیزی داخل مقعد شما باقی مانده.
[*]خونریزی بدون درد و مشاهده لکه های خون روی لباس زیر یا دستمال کاغذی.
[/list]در این مقاله؛ به طور کامل طبق نظر متخصصان توضیح خواهیم داد که درد بواسیر از کجا ناشی می شود، چه حسی دارد و چگونه تشخیص داده می شود. سپس روش های مختلف لیزر بواسیر در کلینیک متخصص، روشهای درمان در خانه و راهکار های پزشکی را بررسی می کنیم.
بواسیر (هموروئید) داخلی
بواسیر داخلی در لایه داخلی رکتوم به وجود می آید و خیلی مشخص نیست مگر اینکه به طور قابل توجهی بزرگ شود. در این صورت می توان آن را احساس کرد. بواسیر داخلی معمولاً بدون درد بوده و زمانی افراد متوجه آن می شوند که با دفع مدفوع باعث خونریزی از مقعد شود.
بعضی اوقات هموروئید داخلی به قدری بزرگ می شود که کمی از مقعد بیرون میزند. در این موارد شاید در ابتدا بتوان آن را با دست به داخل بازگرداند ولی اگر کاملا پرولاپس یا افتاده شود، دیگر قابل بازگشت به داخل نیست.
بواسیر (هموروئید) خارجی
بواسیر خارجی معمولا به شکل زیر پوستی در اطراف مقعد ایجاد می شود. طبق آمار در افراد مبتلا؛ میزان ابتلا به این نوع از داخلی کمتر است. آنها به طور معمول با تورم همراه هستند و می توانند علائم زیر را نیز ایجاد کنند:
[list]
[*]خارش
[*]درد همراه با تیر کشیدگی مقعد
[*]خونریزی زمان دفع مدفوع
[/list]گاهی اوقات ممکن است لخته خون در توده بواسیر ایجاد شود، که در این موارد آن را بواسیر ترومبوزه می گویند. اگر بواسیر ترومبوز شود، ممکن است فرد درد بسیار زیادی داشته باشد و رنگ توده بنفش یا کبود شده و خونریزی کند.
هموروئید ترومبوزه با وجود ظاهر بسیار ترسناکی که دارد؛ معمولا طی دو هفته درد آن کاهش پیدا می کند و اگر بهتر نشد، حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید تا او لخته را خارج کند.
چه کسانی در معرض این بیماری قرار می گیرند؟
اگرچه بیشتر افراد فکر می کنند که بواسیر یک بیماری خطرناک و غیرطبیعی است، اما جالب است بدانید که تقریبا همه به آن مبتلا هستند. زیرا رگ های بواسیر به کنترل حرکات روده کمک می کنند. ولی اگر این رگ ها بزرگ شوند، غیر طبیعی بوده و می توانند مشکل زا باشند.
شیوع این بیماری بین ۴۵ تا ۶۵ سال بوده و زنان و مردان با را به یک اندازه درگیر می کند.
علت بیماری بواسیر چیست؟
همانطور که گفته شد، بواسیر در اثر تورم سیاهرگ های مقعد ایجاد می شود. ولی این سیاهرگ ها خود به خود متورم نشده و عوامل مختلفی می تواند تحریک کننده آنها باشد. از جمله:
[list]
[*]چاقی
[*]بارداری
[*]ایستادن یا نشستن برای مدت طولانی
[*]فشار آوردن به مقعد هنگام اجابت مزاج
[*]یبوست مزمن یا اسهال
[*]داشتن رژیم کم فیبر
[*]سرفه کردن زیاد
[*]عطسه کردن
[*]استفراغ
[/list]
مراحل بواسیر شدید در مقابل بواسیر خفیف (انواع هموروئید)
بسیاری از پزشکان این بیماری را در چهاد دسته مختلف تقسیم بندی می کنند:
[list]
[*]درجه اول: بواسیرهایی که خونریزی دارند اما حالت افتاده ندارند و با این وجود که کمی بزرگ شدند، از مقعد بیرون نمی زنند.
[*]درجه دو: بواسیرهایی که خود به خود به حالت افتاده در می آیند و به داخل بر میگردند (با خونریزی یا بدون خونریزی).
[*]درجه سوم: توده هموروئید در این مرحله کمی از مقعد بیرون میزند و لازم است با انگشت به داخل برگردد.
[*]درجه چهار: در این مرحله توده هموروئید کاملا پرولاپس شده و از مقعد بیرون زده است. در این موارد حتی با انگشت هم به داخل بر نمی گردد. همچنین بواسیر ترومبوزه هم می تواند در این دسته جای بگیرد.
[/list]
خوب شدن بواسیر چقدر زمان می برد؟
برای بسیاری از افراد بواسیر پایدار بوده و تا زمانی که برای درمان آن اقدام نکنند، باقی می ماند. همچنین در این افراد با درد همراه است که مزمن شدن آن برای افراد بالای ۵۰ سال شایع است. برای برخی از افراد ممکن است این درد در اثر رعایت نکردن نکات پس از درمان، پس از سالها بازگردد.
از طرفی دیگر توده های کوچکی که ایجاد می شوند، ممکن است با گذشت زمان کمی بهبود یابند. ولی اگر مدت آن طولانی شد، حتما باید فرد به متخصص گوارش یا جراح عمومی مراجعه کند.
آیا هموروئید خود به خود از بین می رود؟
بعضی اوقات ممکن است که این اتفاق بیفتد ولی توجه کنید که اگر پس از چند روز از بین نرفت حتما باید برای درمان جدی اقدام کنید. بهتر است در این مدت با تمیز نگه داشتن ناحیه مقعد از پیشرفت آن جلوگیری کنید.
روش های درمان هموروئید و تشخیص دکتر
زمانی که برای انتخاب روش درمان به پزشک مراجعه می کنید، وی با یک معاینه ساده می تواند بیماری را تشخیص دهد. اگر بواسیر در مرحله اول بوده و تنها ناراحتی های خفیف ایجاد کند ، پزشک ممکن است کرم، پماد یا شیاف های بدون نسخه را تجویز کند. این محصولات حاوی موادی مانند فندق، هیدروکورتیزون و لیدوکائین هستند که می توانند به طور موقت درد و خارش را تسکین دهند.
اما از طرفی دیگر برای خونریزی مداوم یا بواسیر دردناک ، پزشک ممکن است یکی دیگر از روش های کم تهاجمی را پیشنهاد دهد که درمان بواسیر با لیزر می باشد. این روش درمانی را می توان در مطب پزشک به صورت سرپایی انجام داد و نیازی به بیهوشی ندارد.
درمان بواسیر با لیزر
امروزه لیزر هموروئید راحت ترین و قطعی ترین روش درمان است که منتخب نود درصد بیماران و پزشکان می باشد. طی درمان با لیزر پزشک متخصص از لیزر کم توان IRC یا همان مادون قرمز برای از بین بردن توده های بواسیری کوچک استفاده می کند.
برای بواسیر های بزرگتر یا ترومبوزه معمولا از لیزر پرتوان CO2 استفاده می شود. این دو لیزر کم توان و پرتوان با اشعه قوی باعث سوزاندن عفونت و جمع شدن بواسیر می شود.
از مزیت درمان با لیزر می توان به این نکته اشاره کرد که لیزر نواحی عفونی اطراف توده را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. بیمار پس از درمان می تواند به فعالیت های روزمره خود ادامه دهد زیرا هیچ گونه خونریزی، درد یا پانسمان ندارد.
عمل جراحی سنتی هموروئید
طی تکنیک هموروئیدکتومی یا همان جراحی سنتی توده بواسیر با استفاده از تیغ جراحی بریده می شود و روی زخم تا زمان بهبود پانسمان می شود. جراحی را می توان تحت بی حسی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام داد.
هموروئیدکتومی پس از درمان با لیزر گزینه مناسبی است ولی تا حدودی احتمال عود پس از این روش وجود دارد. عوارض این روش می تواند موجب اختلال موقتی در عملکرد مثانه باشد که منجر به عفونت ادراری می شود. این عارضه عمدتا پس از بی حسی نخاعی رخ می دهد که با مصرف دارو برطرف می شود.
اکثر افراد بعد از عمل کمی درد دارند و استفاده از مسکن ها می تواند درد آنها را تسکین دهد. پس از هموروئیدکتومی حمام سیتز می تواند به کاهش درد کمک کند.
رابربند
درمان با رابربند یکی از روشهای نسبتا قدیمی است که امروزه کمتر کسی برای درمان از این روش استفاده می کند. درمان با رابربند صرفا برای بواسیر داخلی استفاده می شود. به این گونه که پزشک دو عدد کش لاستیکی را دور توده می بندد تا گردش خون در آن را قطع کند. یک هفته زمان می برد تا هموروئید خشک شده و بیفتد.
بستن هموروئید می تواند ناراحت کننده باشد و باعث خونریزی شود، که معمولا دو تا چهار روز پس از عمل شروع میشود. گاهی اوقات هم ممکن است عوارض جدی تری ایجاد شود.
استاپلر
درمان با استاپلر نیز نوعی عمل جراحی است که هموروئیدوپکسی نام دیگر آن می باشد. از این روش اکثرا برای درمان هموروئید درجه ۳ و ۴ استفاده می شود. عمل هموروئیدوپکسی تحت بیهوشی انجام می شود و در مقایسه با روش جراحی باز معمولا بازدهی بهتری دارد.