01-05-2021, 11:38 AM
بر اساس قانون مدنی ، مبلغ و یا میزان نفقه فرزند پسر به صورت دقیق مشخص نشده است . به همین دلیل ، تعیین اینکه میزان نفقه پسر در سال ۱۴۰۰ چقدر است ، کاملا به عهده دادگاه است و قاضی با توجه به نظر کارشناس، میزان نفقه فرزند پسر را تعیین می کند . در صورتی هم که از قبل ، مقدار نفقه فرزند پسر تعیین شده ولی مبلغ آن کافی نباشد ، می توان از دادگاه خواست که مقدار مبلغ نفقه فرزند پسر در سال 1400 را مجددا تعیین کرده و به اصطلاح ، تعدیل نفقه نماید .
در نظام حقوقی ایران تکالیف متعددی چه به لحاظ مالی و یا غیر مالی در روابط میان اعضای خانواده پیش بینی شده است . به عنوان مثال ، اعضای خانواده همانطور که موظف به حسن معاشرت با یکدیگر می باشند ، زن باید از همسر خود تمکین کرده و شوهر نیز باید نفقه زن را بدهد . این موضوع در خصوص فرزندان نیز مطرح است ؛ یعنی همانطور که پدر و مادر مسئول تربیت صحیح اولاد خویش می باشند، باید زندگی و معاش آنها را نیز تامین کرده و به عبارت دیگر ، نفقه یا خرجی زندگی آنها را بپردازند . در همین ارتباط ، قانون مدنی پرداخت نفقه به فرزندان را تحت عنوان نفقه اقارب ( یا خویشاوندان مانند فرزندان ، پدر ، مادر و غیره ) مشخص کرده است .
اما علی رغم اینکه پرداخت نفقه فرزندان مبنای قانونی دارد و در صورت عدم پرداخت هزینه های زندگی فرزندان می توان به مراجع قانونی اعتراض کرد ، میزان و مقدار نفقه فرزندان در قانون تعیین نشده است و همین موضوع بر ابهامات افزوده است . به همین دلیل هر سال به صورت متعدد این سوال مطرح می شود که میزان نفقه فرزند پسر یا دختر چقدر است ؟ از آن جهت هم که هر سال میزان نفقه فرزند پسر و دختر افزایش پیدا می کند ، در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که میزان و مقدار نفقه فرزندان پسر در سال ۱۴۰۰ چقدر است ؟ در صورتی هم که قبلا برای مطالبه نفقه فرزند پسر اقدامی صورت گرفته باشد ، دادگاه مبلغ نفقه پسر در سال ۱۴۰۰ را چقدر افزایش می دهد ؟
به همین مناسبت ، ابتدا اصول کلی که در قوانین راجع به پرداخت نفقه به فرزندان پسر وجود دارد را مورد بررسی قرار می دهیم . در قسمت دوم به این سوال پاسخ می دهیم که نفقه فرزندان پسر در سال 1400 چقدر است و در صورتی که در این خصوص دعوایی در دادگاه مطرح شود ، دادگاه میزان نفقه فرزند پسر را چقدر افزایش می دهد . در خاتمه نیز مجازات قانونی تعیین شده برای شخصی که نفقه فرزند پسر را نپرداخته است توضیح خواهیم داد .
پرداخت نفقه فرزند پسر
همانطور که در مقدمه اشاره شد ، نفقه فرزندان اعم از پسر یا دختر در قانون مدنی جزء دسته نفقه اقارب یا خویشاوندان ذکر شده است . نفقه اقارب با نفقه ای که به همسر تعلق می گیرد ، یا همان نفقه زوجه ، تفاوت های زیادی دارد .
به طور کلی ، در ماده 1204 مصادیقی از نفقه که به فرزندان تعلق می گیرد نام برده شده است که عبارتند از : مسکن ، البسه ، غذا ، اثاث منزل . البته مصادیق دیگری هم می توان به نفقه فرزند اضافه کرد . یعنی مواردی که در قانون ذکر شده است ، انحصاری نیست و هرگونه حاجت یا نیازی که به معیشت فرزند پسر مربوط شود را شامل می شود ولی غیر از آن را در بر نمی گیرد .
مثلا در مورد اینکه آیا پرداخت هزینه های کلاس های خصوصی و یا حتی دانشگاه فرزند پسر جزء نفقه وی محسوب می شود یا خیر ، اکثر قضات با توجه به ماده 1204 ، پرداخت هزینه های دانشگاه فرزند پسر را نفقه محسوب نمی کنند . لذا نکته مهمی که در خصوص پرداخت نفقه به فرزند پسر وجود دارد آن است که پرداخت این نفقه به اندازه ای است که رفع حاجت بشود ؛ یعنی به اندازه ای باید باشد که نیازهای فرزند پسر بر طرف بشود .
پرداخت این نفقه ، تا زمانی ادامه پیدا می کند که فرزند پسر به سن بلوغ و رشد کافی برسد و خودش بتواند با اشتغال به کار ، احتیاجات مالی خود را بر طرف کند . البته در صورتی که به درس خواندن ادامه دهد ، تا پایان زمان تحصیل می توان پرداخت نفقه در مورد وی را تمدید کرد . نفقه فرزند دختر هم اصولا تا زمان ازدواجش ادامه می یابد .
سوال مهم دیگری که در خصوص پرداخت نفقه به فرزندان پسر وجود دارد آن است که پرداخت نفقه فرزند پسر اصولا به عهده کیست و در صورتی که فرزند پسر بخواهد نفقه خود را مطالبه کند باید آن را از چه کسی بخواهد ؟ این سوال به ویژه زمانی مطرح می شود که والدین از هم طلاق گرفته باشند و حضانت فرزند با مادر باشد .
این مطلب در ماده 1199 قانون مدنی تعیین تکلیف شده است که بر اساس آن ، نفقه اولاد یا فرزندان پسر یا دختر ، در درجه اول به عهده پدر آنهاست . اما در صورتی که پدر فوت کرده باشد و یا اگر پدر توانایی مالی جهت پرداخت نفقه فرزندش را نداشته باشد ، این تکلیف پدر بزرگ ( پدر پدری ) است که نفقه نوه پسر خود را بپردازد . لذا امکان مطالبه نفقه فرزند از پدر بزرگ نیز وجود دارد .
اگر پدر بزرگ پدری هم استطاعت مالی برای پرداخت نفقه فرزند پسر را نداشت ، پرداخت نفقه فرزند پسر بر عهده مادر قرار می گیرد و در نهایت ، اگر مادر نیز نتوانست نفقه فرزند پسر خود را تامین کند ، جد مادری ( پدر بزرگ مادری ) ، جده مادری ( مادر بزرگ مادری ) و جده پدری ( مادر بزرگ پدری ) هر سه با هم باید نفقه فرزند پسر را بپردازد .
حتما بخوانید: نفقه فرزند پسر تا چند سالگی است
میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400
در قسمت قبل به مهم ترین شرایط قانونی در خصوص نفقه فرزند پسر پرداختیم ، اما آن چه که در این قسمت قصد داریم توضیح دهیم ، پاسخ به یکی از مهم ترین سوالاتی است که در این خصوص مطرح شده است ؛ یعنی این سوال که جدول میزان و مبلغ نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۰ چقدر است ؟
برای پاسخ به این سوال ، مجددا باید ماده 1204 قانون مدنی را مد نظر قرار دهیم . در این ماده تنها چند مصداق از نفقه فرزند ( خوراک ، پوشاک ، مسکن ، اثاث منزل ) مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است و مبلغ نفقه فرزند پسر مشخص نشده است .
البته عدم تعیین مبلغ و میزان نفقه فرزند پسر به این دلیل بوده است که توانایی مالی پرداخت کننده نفقه و همچنین میزان احتیاج فرزند پسر به نفقه در هر مورد ، با دیگری تفاوت دارد و نمی توان مبلغ و یا مقدار خاصی را برای آن تعیین کرد . بنابراین در کنار میزان نیاز فرزند پسر، به توانایی مالی پرداخت کننده نفقه همچون پدر نیز توجه می شود . چرا که تعیین میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 با بررسی میزان استطاعت ( تمکن ) یا توانایی مالی پرداخت کننده نفقه به عمل خواهد آمد .
اگر پدر و یا هر شخص دیگری که به لحاظ قانونی ملزم به پرداخت نفقه فرزند پسر است ( مانند پدر بزرگ ) ، از پرداخت نفقه به وی امتناع کند ، می توان به دادگاه خانواده مراجعه کرده و تقاضای پرداخت نفقه کرد . در این حالت است که دادگاه ، با در نظر گرفتن مواردی همچون سن و سال فرزند پسر ، میزان حاجت یا نیاز مالی وی ، اینکه فرزند پسر خود قادر به تامین نیازهای مالی خودش هست یا خیر ، میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 را تعیین می کند .
لذا می بینیم که نرخ و مقدار نفقه فرزند پسر در سال 1400 ثابت نبوده و در هر مورد ، با دیگری تفاوت دارد و این دادگاه است که با ارجاع به کارشناس مربوطه مبلغ و میزان نهایی نفقه پسر در سال 1400 را مشخص می کند .
به همین دلیل است که ممکن است دو پسر برای دریافت نفقه خود در سال 1400 به دادگاه دادخواست بدهند ولی میزان نفقه ای که دادگاه برای آنها مشخص می کند ، با دیگری متفاوت باشد و لذا نفقه فرزند پسر در سال 1400 ، جدول مبلغ و نرخ ثابت و از پیش تعیین شده ای ندارد که بتوان آن را مشخصا ذکر کرد . بلکه بسته به مورد ، در شهرهای مختلف ممکن است قضات مقادیر متفاوتی را مورد حکم قرار بدهند .
لازم به ذکر است که فرزند پسر تنها می تواند نفقه زمان حال یا آینده خود را از دادگاه درخواست کند و نمی تواند به موجب دادخواست، از دادگاه بخواهد حکم به پرداخت نفقه زمان گذشته را صادر کنند . مثلا با ارائه دادخواست مطالبه نفقه پسر در سال 1400 ، نمی توان از دادگاه تقاضا کرد که نفقه دو یا سه سال گذشته را نیز که به وی پرداخت نشده است را نیز مورد حکم قرار بدهد ؛ بلکه تنها نفقه سال 1400 و بعد از آن را می توان مطالبه کرد . البته برای مطالبه نفقه برای فرزند پسر که هنوز به سن بلوغ نرسیده است ، مادر باید دادخواست مطالبه نفقه برای فرزند بدهد .
نکته بسیار مهمی که در این خصوص وجود دارد آن است که مبلغ نفقه در هر سال با توجه به نرخ تورم موجود در کشور ، افزایش یافته و بیشتر می شود . به همین دلیل اگر شخصی قبلا برای دریافت نفقه فرزند پسر به دادگاه دادخواست داده و دادگاه مبلغ نفقه وی را تعیین کرده است ، اما اکنون با توجه به بالا رفتن هزینه های زندگی در سال ۱۴۰۰ ، این مبلغ کفاف مخارج زندگی وی را نمی دهد ، می تواند از دادگاه تقاضای تعدیل یا افزایش نفقه کند . در این شرایط ، دادگاه نیز نفقه فرزند پسر در سال 1400 را با توجه به نرخ تورم موجود ، تعیین می کند .
بیشتر بخوانید: تعدیل نفقه فرزند
مجازات نپرداختن نفقه فرزند پسر
در قانون مدنی اشخاص عهده دار تامین نفقه فرزندان معرفی شده اند که به ترتیب شامل پدر ، جد پدری ، مادر و در مرحله آخر، جد مادری ( پدر بزرگ مادری ) جده مادری ( مادر بزرگ مادری ) و جده پدری ( مادر بزرگ پدری ) هر سه با هم می شوند و از آن جهت که بر اساس قانون حمایت خانواده ، پرداخت نفقه به فرزند پسر یا دختر یک تکلیف یا وظیفه قانونی محسوب می شود ، در صورت نپرداختن مبلغ نفقه فرزند پسر می توان از شخص عهده دار نفقه شکایت کرده و در صورت اثبات موضوع وی را مجازات کرد .
بر اساس ماده 53 قانون حمایت خانواده ، هر شخصی که عهده دار تامین نفقه فرزند پسر بوده و با وجود داشتن استطاعت یا توانایی مالی از پرداخت نفقه فرزند پسر امتناع کند ، به حبس تعزیری درجه ششم محکوم خواهد شد . حبس تعزیری درجه ششم شامل شش ماه تا دو سال حبس است . بنابراین ، همانطور که مشاهده می شود ، نپرداختن نفقه فرزند پسر یا دختر جرم است و برای آن مجازات تعیین شده است .
البته شرط مجازات شدن کسی که نفقه فرزند پسر را نمی پردازد آن است که با وجود استطاعت یا تمکن مالی نفقه را نپرداخته باشد ؛ لذا اگر شخص نفقه دهنده، نادار یا فقیر باشد ، نمی توان این مجازات را برای او مقرر کرد . بنابراین ، همانطور که ملاحظه می شود ، تنها پدر نیست که بابت عدم پرداخت نفقه فرزند پسرش می تواند مجازات شود ؛ بلکه اشخاص دیگر هم اگر ملزم به پرداخت نفقه پسر شده باشند ، ممکن است در صورت اثبات امر مجازات شوند و چه بسا دیده شده اجداد پدری ( پدر پدر ) به خاطر عدم پرداخت نفقه نوه خود به مجازات محکوم شده اند .
لازم به ذکر است که مجازات قانونی عدم پرداخت نفقه فرزند پسر در صورتی اعمال می شود که در دادسرا از شخص مذکور ، به جرم عدم پرداخت نفقه فرزند پسر و به استناد ماده 53 قانون حمایت خانواده شکایت طرح شود که در این صورت ، پس از اثبات موضوع حکم جلب وی صادر خواهد شد و مجازات مقرر برای نپرداختن نفقه به اجرا در خواهد آمد .
در ادامه بخوانید: مجازات قانونی عدم پرداخت نفقه فرزند
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص میزان نفقه فرزند پسر در سال در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون میزان نفقه فرزند پسر در سال پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- دریافت نفقه برای فرزند پسر شامل چه مواردی می شود ؟
به طور کلی هر امری که جزء نیازهای متعارف برای هزینه زندگی فرزند پسر باشد را شامل می شود که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
2- میزان و یا مبلغی که برای نفقه فرزند پسر در سال 1400 تعیین شده چقدر است ؟
به طور کلی تعیین میزان نفقه فرزند پسر به عهده دادگاه است و دادگاه با توجه به عواملی همچون میزان نیاز فرزند پسر به نفقه وتوانایی مالی پرداخت کننده میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 را مشخص می کند که برای آشنایی با جزییات این موضوع می توانید به متن مقاله مراجعه نمایید .
3- آیا میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 افزایش پیدا می کند ؟
به طور کلی با توجه به نرخ تورم میزان نفقه فرزند پسر نیز همه ساله مقداری افزایش پیدا می کند که برای افزایش نفقه فرزند پسر در سال 1400 باید از دادگاه تقاضای تعدیل نفقه نمود که این موضوع به صورت کامل در مقاله توضیح داده شده است .
منبع : میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400
در نظام حقوقی ایران تکالیف متعددی چه به لحاظ مالی و یا غیر مالی در روابط میان اعضای خانواده پیش بینی شده است . به عنوان مثال ، اعضای خانواده همانطور که موظف به حسن معاشرت با یکدیگر می باشند ، زن باید از همسر خود تمکین کرده و شوهر نیز باید نفقه زن را بدهد . این موضوع در خصوص فرزندان نیز مطرح است ؛ یعنی همانطور که پدر و مادر مسئول تربیت صحیح اولاد خویش می باشند، باید زندگی و معاش آنها را نیز تامین کرده و به عبارت دیگر ، نفقه یا خرجی زندگی آنها را بپردازند . در همین ارتباط ، قانون مدنی پرداخت نفقه به فرزندان را تحت عنوان نفقه اقارب ( یا خویشاوندان مانند فرزندان ، پدر ، مادر و غیره ) مشخص کرده است .
اما علی رغم اینکه پرداخت نفقه فرزندان مبنای قانونی دارد و در صورت عدم پرداخت هزینه های زندگی فرزندان می توان به مراجع قانونی اعتراض کرد ، میزان و مقدار نفقه فرزندان در قانون تعیین نشده است و همین موضوع بر ابهامات افزوده است . به همین دلیل هر سال به صورت متعدد این سوال مطرح می شود که میزان نفقه فرزند پسر یا دختر چقدر است ؟ از آن جهت هم که هر سال میزان نفقه فرزند پسر و دختر افزایش پیدا می کند ، در این مقاله قصد داریم به این سوال پاسخ دهیم که میزان و مقدار نفقه فرزندان پسر در سال ۱۴۰۰ چقدر است ؟ در صورتی هم که قبلا برای مطالبه نفقه فرزند پسر اقدامی صورت گرفته باشد ، دادگاه مبلغ نفقه پسر در سال ۱۴۰۰ را چقدر افزایش می دهد ؟
به همین مناسبت ، ابتدا اصول کلی که در قوانین راجع به پرداخت نفقه به فرزندان پسر وجود دارد را مورد بررسی قرار می دهیم . در قسمت دوم به این سوال پاسخ می دهیم که نفقه فرزندان پسر در سال 1400 چقدر است و در صورتی که در این خصوص دعوایی در دادگاه مطرح شود ، دادگاه میزان نفقه فرزند پسر را چقدر افزایش می دهد . در خاتمه نیز مجازات قانونی تعیین شده برای شخصی که نفقه فرزند پسر را نپرداخته است توضیح خواهیم داد .
پرداخت نفقه فرزند پسر
همانطور که در مقدمه اشاره شد ، نفقه فرزندان اعم از پسر یا دختر در قانون مدنی جزء دسته نفقه اقارب یا خویشاوندان ذکر شده است . نفقه اقارب با نفقه ای که به همسر تعلق می گیرد ، یا همان نفقه زوجه ، تفاوت های زیادی دارد .
به طور کلی ، در ماده 1204 مصادیقی از نفقه که به فرزندان تعلق می گیرد نام برده شده است که عبارتند از : مسکن ، البسه ، غذا ، اثاث منزل . البته مصادیق دیگری هم می توان به نفقه فرزند اضافه کرد . یعنی مواردی که در قانون ذکر شده است ، انحصاری نیست و هرگونه حاجت یا نیازی که به معیشت فرزند پسر مربوط شود را شامل می شود ولی غیر از آن را در بر نمی گیرد .
مثلا در مورد اینکه آیا پرداخت هزینه های کلاس های خصوصی و یا حتی دانشگاه فرزند پسر جزء نفقه وی محسوب می شود یا خیر ، اکثر قضات با توجه به ماده 1204 ، پرداخت هزینه های دانشگاه فرزند پسر را نفقه محسوب نمی کنند . لذا نکته مهمی که در خصوص پرداخت نفقه به فرزند پسر وجود دارد آن است که پرداخت این نفقه به اندازه ای است که رفع حاجت بشود ؛ یعنی به اندازه ای باید باشد که نیازهای فرزند پسر بر طرف بشود .
پرداخت این نفقه ، تا زمانی ادامه پیدا می کند که فرزند پسر به سن بلوغ و رشد کافی برسد و خودش بتواند با اشتغال به کار ، احتیاجات مالی خود را بر طرف کند . البته در صورتی که به درس خواندن ادامه دهد ، تا پایان زمان تحصیل می توان پرداخت نفقه در مورد وی را تمدید کرد . نفقه فرزند دختر هم اصولا تا زمان ازدواجش ادامه می یابد .
سوال مهم دیگری که در خصوص پرداخت نفقه به فرزندان پسر وجود دارد آن است که پرداخت نفقه فرزند پسر اصولا به عهده کیست و در صورتی که فرزند پسر بخواهد نفقه خود را مطالبه کند باید آن را از چه کسی بخواهد ؟ این سوال به ویژه زمانی مطرح می شود که والدین از هم طلاق گرفته باشند و حضانت فرزند با مادر باشد .
این مطلب در ماده 1199 قانون مدنی تعیین تکلیف شده است که بر اساس آن ، نفقه اولاد یا فرزندان پسر یا دختر ، در درجه اول به عهده پدر آنهاست . اما در صورتی که پدر فوت کرده باشد و یا اگر پدر توانایی مالی جهت پرداخت نفقه فرزندش را نداشته باشد ، این تکلیف پدر بزرگ ( پدر پدری ) است که نفقه نوه پسر خود را بپردازد . لذا امکان مطالبه نفقه فرزند از پدر بزرگ نیز وجود دارد .
اگر پدر بزرگ پدری هم استطاعت مالی برای پرداخت نفقه فرزند پسر را نداشت ، پرداخت نفقه فرزند پسر بر عهده مادر قرار می گیرد و در نهایت ، اگر مادر نیز نتوانست نفقه فرزند پسر خود را تامین کند ، جد مادری ( پدر بزرگ مادری ) ، جده مادری ( مادر بزرگ مادری ) و جده پدری ( مادر بزرگ پدری ) هر سه با هم باید نفقه فرزند پسر را بپردازد .
حتما بخوانید: نفقه فرزند پسر تا چند سالگی است
میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400
در قسمت قبل به مهم ترین شرایط قانونی در خصوص نفقه فرزند پسر پرداختیم ، اما آن چه که در این قسمت قصد داریم توضیح دهیم ، پاسخ به یکی از مهم ترین سوالاتی است که در این خصوص مطرح شده است ؛ یعنی این سوال که جدول میزان و مبلغ نفقه فرزند پسر در سال ۱۴۰۰ چقدر است ؟
برای پاسخ به این سوال ، مجددا باید ماده 1204 قانون مدنی را مد نظر قرار دهیم . در این ماده تنها چند مصداق از نفقه فرزند ( خوراک ، پوشاک ، مسکن ، اثاث منزل ) مورد توجه قانونگذار قرار گرفته است و مبلغ نفقه فرزند پسر مشخص نشده است .
البته عدم تعیین مبلغ و میزان نفقه فرزند پسر به این دلیل بوده است که توانایی مالی پرداخت کننده نفقه و همچنین میزان احتیاج فرزند پسر به نفقه در هر مورد ، با دیگری تفاوت دارد و نمی توان مبلغ و یا مقدار خاصی را برای آن تعیین کرد . بنابراین در کنار میزان نیاز فرزند پسر، به توانایی مالی پرداخت کننده نفقه همچون پدر نیز توجه می شود . چرا که تعیین میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 با بررسی میزان استطاعت ( تمکن ) یا توانایی مالی پرداخت کننده نفقه به عمل خواهد آمد .
اگر پدر و یا هر شخص دیگری که به لحاظ قانونی ملزم به پرداخت نفقه فرزند پسر است ( مانند پدر بزرگ ) ، از پرداخت نفقه به وی امتناع کند ، می توان به دادگاه خانواده مراجعه کرده و تقاضای پرداخت نفقه کرد . در این حالت است که دادگاه ، با در نظر گرفتن مواردی همچون سن و سال فرزند پسر ، میزان حاجت یا نیاز مالی وی ، اینکه فرزند پسر خود قادر به تامین نیازهای مالی خودش هست یا خیر ، میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 را تعیین می کند .
لذا می بینیم که نرخ و مقدار نفقه فرزند پسر در سال 1400 ثابت نبوده و در هر مورد ، با دیگری تفاوت دارد و این دادگاه است که با ارجاع به کارشناس مربوطه مبلغ و میزان نهایی نفقه پسر در سال 1400 را مشخص می کند .
به همین دلیل است که ممکن است دو پسر برای دریافت نفقه خود در سال 1400 به دادگاه دادخواست بدهند ولی میزان نفقه ای که دادگاه برای آنها مشخص می کند ، با دیگری متفاوت باشد و لذا نفقه فرزند پسر در سال 1400 ، جدول مبلغ و نرخ ثابت و از پیش تعیین شده ای ندارد که بتوان آن را مشخصا ذکر کرد . بلکه بسته به مورد ، در شهرهای مختلف ممکن است قضات مقادیر متفاوتی را مورد حکم قرار بدهند .
لازم به ذکر است که فرزند پسر تنها می تواند نفقه زمان حال یا آینده خود را از دادگاه درخواست کند و نمی تواند به موجب دادخواست، از دادگاه بخواهد حکم به پرداخت نفقه زمان گذشته را صادر کنند . مثلا با ارائه دادخواست مطالبه نفقه پسر در سال 1400 ، نمی توان از دادگاه تقاضا کرد که نفقه دو یا سه سال گذشته را نیز که به وی پرداخت نشده است را نیز مورد حکم قرار بدهد ؛ بلکه تنها نفقه سال 1400 و بعد از آن را می توان مطالبه کرد . البته برای مطالبه نفقه برای فرزند پسر که هنوز به سن بلوغ نرسیده است ، مادر باید دادخواست مطالبه نفقه برای فرزند بدهد .
نکته بسیار مهمی که در این خصوص وجود دارد آن است که مبلغ نفقه در هر سال با توجه به نرخ تورم موجود در کشور ، افزایش یافته و بیشتر می شود . به همین دلیل اگر شخصی قبلا برای دریافت نفقه فرزند پسر به دادگاه دادخواست داده و دادگاه مبلغ نفقه وی را تعیین کرده است ، اما اکنون با توجه به بالا رفتن هزینه های زندگی در سال ۱۴۰۰ ، این مبلغ کفاف مخارج زندگی وی را نمی دهد ، می تواند از دادگاه تقاضای تعدیل یا افزایش نفقه کند . در این شرایط ، دادگاه نیز نفقه فرزند پسر در سال 1400 را با توجه به نرخ تورم موجود ، تعیین می کند .
بیشتر بخوانید: تعدیل نفقه فرزند
مجازات نپرداختن نفقه فرزند پسر
در قانون مدنی اشخاص عهده دار تامین نفقه فرزندان معرفی شده اند که به ترتیب شامل پدر ، جد پدری ، مادر و در مرحله آخر، جد مادری ( پدر بزرگ مادری ) جده مادری ( مادر بزرگ مادری ) و جده پدری ( مادر بزرگ پدری ) هر سه با هم می شوند و از آن جهت که بر اساس قانون حمایت خانواده ، پرداخت نفقه به فرزند پسر یا دختر یک تکلیف یا وظیفه قانونی محسوب می شود ، در صورت نپرداختن مبلغ نفقه فرزند پسر می توان از شخص عهده دار نفقه شکایت کرده و در صورت اثبات موضوع وی را مجازات کرد .
بر اساس ماده 53 قانون حمایت خانواده ، هر شخصی که عهده دار تامین نفقه فرزند پسر بوده و با وجود داشتن استطاعت یا توانایی مالی از پرداخت نفقه فرزند پسر امتناع کند ، به حبس تعزیری درجه ششم محکوم خواهد شد . حبس تعزیری درجه ششم شامل شش ماه تا دو سال حبس است . بنابراین ، همانطور که مشاهده می شود ، نپرداختن نفقه فرزند پسر یا دختر جرم است و برای آن مجازات تعیین شده است .
البته شرط مجازات شدن کسی که نفقه فرزند پسر را نمی پردازد آن است که با وجود استطاعت یا تمکن مالی نفقه را نپرداخته باشد ؛ لذا اگر شخص نفقه دهنده، نادار یا فقیر باشد ، نمی توان این مجازات را برای او مقرر کرد . بنابراین ، همانطور که ملاحظه می شود ، تنها پدر نیست که بابت عدم پرداخت نفقه فرزند پسرش می تواند مجازات شود ؛ بلکه اشخاص دیگر هم اگر ملزم به پرداخت نفقه پسر شده باشند ، ممکن است در صورت اثبات امر مجازات شوند و چه بسا دیده شده اجداد پدری ( پدر پدر ) به خاطر عدم پرداخت نفقه نوه خود به مجازات محکوم شده اند .
لازم به ذکر است که مجازات قانونی عدم پرداخت نفقه فرزند پسر در صورتی اعمال می شود که در دادسرا از شخص مذکور ، به جرم عدم پرداخت نفقه فرزند پسر و به استناد ماده 53 قانون حمایت خانواده شکایت طرح شود که در این صورت ، پس از اثبات موضوع حکم جلب وی صادر خواهد شد و مجازات مقرر برای نپرداختن نفقه به اجرا در خواهد آمد .
در ادامه بخوانید: مجازات قانونی عدم پرداخت نفقه فرزند
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص میزان نفقه فرزند پسر در سال در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون میزان نفقه فرزند پسر در سال پاسخ دهند .
سوالات متداول
1- دریافت نفقه برای فرزند پسر شامل چه مواردی می شود ؟
به طور کلی هر امری که جزء نیازهای متعارف برای هزینه زندگی فرزند پسر باشد را شامل می شود که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید مقاله را مطالعه نمایید .
2- میزان و یا مبلغی که برای نفقه فرزند پسر در سال 1400 تعیین شده چقدر است ؟
به طور کلی تعیین میزان نفقه فرزند پسر به عهده دادگاه است و دادگاه با توجه به عواملی همچون میزان نیاز فرزند پسر به نفقه وتوانایی مالی پرداخت کننده میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 را مشخص می کند که برای آشنایی با جزییات این موضوع می توانید به متن مقاله مراجعه نمایید .
3- آیا میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400 افزایش پیدا می کند ؟
به طور کلی با توجه به نرخ تورم میزان نفقه فرزند پسر نیز همه ساله مقداری افزایش پیدا می کند که برای افزایش نفقه فرزند پسر در سال 1400 باید از دادگاه تقاضای تعدیل نفقه نمود که این موضوع به صورت کامل در مقاله توضیح داده شده است .
منبع : میزان نفقه فرزند پسر در سال 1400