31-07-2020, 09:22 PM
چگونه در کار خود یک حرفه ای باشیم؟
پردیس فناوری کیش_طرح مشاور متخصصین صنعت و مدیریت_دپارتمان مدیریت کسب و کار:
حرفه ای بودن در کار یکی از مهمترین جنبه های موفقیت شغلی است. حرفه ای بودن شما می تواند افق های کاری جدیدی را پیش روی شما ایجاد نماید و پیشرفت های خوبی را در موقعیت فعلی برایتان به همراه داشته باشد. رفتار شما در مقابل مدیران بالادست، همکاران و کارمندانتان باید همواره مؤدب و حرفه ای باشد. این خط مشی را باید در همه جوانب رعایت کنید؛ از نحوه معرفی خودتان گرفته تا نحوه برقراری ارتباط و تعامل با دیگران.
بخش اول) خودتان را حرفه ای معرفی کنید
1- باید خوب و مناسب لباس بپوشید.
هر روز باید مرتب و تمیز سرکار خود حاضر شوید. آراستگی ظاهر یکی از نشانه های حرفه ای بودن است. این امر نیازمند است آن است که لباس شما حرفه ای و متناسب با شرایط مورد انتظار کارتان باشد. نباید پوششتان بیش از حد رسمی و یا غیر رسمی باشد. یادتان باشد محل کار یک ممهمانی رسمی و یا یک پیک نیک گروهی نیست. اگر لباسی مناسب محل کارتان نیست، خوب آن را نپوشید. معیار پوشش را می توانید با توجه به پوشش سایرین در محل کار به دست آورید. اگر همه پوشش سنتی با کت، پیراهن یقه دار و شلوار رسمی یا دامن بلند دارند، شما نیز از آن تبعیت کنید. بسیاری از سازمان ها برای کارمندان خود کد لباس مشخصی را تعریف نموده اند که کار را برای شما راحت می کند. یادتان باشد پوشاندن خالکوبی و یا عدم استفاده از زینت ای خاص مانند گوشواره های غیرنرمال که برای فضاهای کاری زیاد مناسب نیستند امری ضروری است.
2- از نرم های فرهنگی محل کار خود تبعیت کنید.
به عملکرد همکارانتان در دفترکار توجه کنید تا نسبت به نحوه انجام شدن کارها در محل کارتان ذهنیت مناسبی پیدا کنید. می توانید به نحوه پوشش افراد دقت کنید، یا می توانید به این نکته توجه کنید که وقتی کسی با تلفن صحبت می کند همکارانتان چگونه آرام تر صحبت می کنند، یا به این موضوع که همکارانتان برای صحبت های غیر رسمی به اتاق استراحت می روند توجه کنید، یا ببینید که همکارانتان با مشتریان چگونه برخورد می کنند و یا به اینکه چگونه همکاران در جلسات سر وقت حاضر می شوند و یا دقایقی قبل برای جلسات آماده اند، توجه کنید. به رفتار دیگرن توجه کنید تا ذهنیتتان نسبت به محیط کار شکل بگیرد. فراموش نکنید هر سازمانی ممکن است فرهنگ های نامطلوبی نیز داشته باشد. باید سعی کنید ضمن دوری گزیدن از آنها تلاشی برای اصلاح همکاران نداشته باشید. اصلاح سازمان وظیفه شما نیست.
3- در جلسات و مباحث به موقع حاضر شوید.
در اکثر سازمان ها از شما انتظار می رود که در جلسات به سر وقت باشید و رأس ساعات مشخصی در محل کار خود حاضر باشید. اگر در مورد زمان حضور خود مطمئن نیستید آن را از مدیر خود بپرسید. همه سازمان ها انتظار دارند شما در ساعات رایج کاری در محل کار خود حاضر باشید تا از پاسخگو بودن به مشتریان مطمئن باشند. در مورد جلسات هم اگر سعی کنید همیشه دقایقی زودتر خود را برسانید بسیار مناسب خواهد بود. این موضوع باعث می شود با فضای جلسه آشنا شده و در آن عملکرد بهتری داشته باشید.
4- نگرش مثبت ایجاد کنید.
اغلب یک نگرش حرفه ای، نگرشی مثبت و انگیزشی است. برای موفق شدن باید به دیگران نشان دهید که از توانمندی ها و مهارت های لازم برای انجام وظایف خود برخوردارید. اما علاوه بر تخصص و دانستن نحوه انجام کار، مدیر شما برای یک شخصیت حرفه ای که ویژگی های لازم را بدون هیچ کم و کاستی دارد ارزش قائل است. هر روز بر روی صداقت، قابل اعتماد بودن، سخت کوشی و مثبت اندیشی تمرکز کنید. شغلتان باید برای شما مهم باشد و شما باید برای موفقیت در آن بدون توجه به اینکه کار مهمی را انجام می دهید یا نه توجه کنید.
بخش دوم) ارتباطات اثر بخش داشته باشید
1-در جلسات دفتر یادداشت همراه خود داشته باشید.
با یادداشت همه قرار ملاقات ها و وظایف از فراموش کردن آنها جلوگیری کنید. می توانید از دفتر یادداشت دیجیتال و یا کاغذ و قلم استفاده کنید. با یادداشت برداری در جلسات و مباحثات است که باعث می شود سازمان یافته باشید و چیزی را از دست ندهید و در نتیجه حرفه ای به نظر برسید.
2- شفاف و در مواقع لزوم سخن بگویید.
برای اینکه حرفه ای ارتباط برقرار کنید باید بتوانید همزمان هم بنویسید و هم مطمئن و شفاف سخن بگویید. در جلسات یک شنونده فعال باشید و تا زمانی که صحبت فردی تمام نشده است ایده هایتان را به اشتراک نگذارید. شمرده و مختصر سخن بگویید تا همه بتوانند نکات شما را دریابند و آنها را یادداشت نمایند. اگر متوجه مشکل یا موضوعی در رابطه با یک پروژه خاص و یا یکی از مشتریان شدید در باره آن با همکاران و مدیران بالادست خود صحبت کنید. هرگز این موارد را نادیده نگیرید. در عوض با آنها روبرو شوید و سعی کنید با کار گروهی مشکلات را حل نمایید.
3- از ایمیل یا تلفن استفاه کنید مگر اینکه موضوعی نیاز به مذاکره رو در رو داشته باشد.
در بسیاری از سازمان ها سعی می شود با استفاده از ایمیل و تلفن جهت تصمیم گیری در مورد مسائل روزمره در زمان صرفه جویی شود. از تشکیل جلسه برای مسائلی که با یک ایمیل و یا یک مکالمه تلفنی حل می شود، خودداری نمایید. اتلاف وقت دیگران با جلسات غیر ضروری باعث می شود یک فرد غیر حرفه ای به نظر برسید. مواردی ممکن است وجود داشته باشد که نیاز به جلسه حضوری و یا تماس رو در رو برای بحث در مورد یک موضوع مهم وجود دارد. در این صورت از طریق ایمیل یک دعوتنامه برای جلسه به همکاران یا مشتریان ارسال نمایید. تقویم کاری همکارانتان را قبل از آن چک کنید تا مطمئن شوید در زمان جلسه دارای وقت خالی هستند.
4- یاد بگیرید چگونه بازخوردها را دریافت کرده و آن ها را مد نظر قرار دهید.
یکی دیگر از راه های حرفه نشان دادن خودتان این است که بدانید چگونه از طریق بازخورد ها یاد بگیرید. یادتان باشد که یک بازخورد خوب در مورد کار و نتایج عملکردتان است و نباید هرگز شخصی باشد. عصبانی شدن و یا گرفتن موضع دفاعی در مقابل بازخوردها می تواند شما را فردی غیر حرفه ای نشان دهد. به جای آن بر روی یادگیری از بازخوردها و استفاده از آنها برای بهبود روش های انجام کار بهره ببرید.
بخش سوم) تعاملات حرفه ای داشته باشید
1- از شایعات بی اساس و تعارضات بی نتیجه دوری کنید.
درگیر نشدن در شایعات محل کار شاید کار سختی به نظر برسد به ویژه زمانی که شما به تازگی وارد محل کارتان شده باشید. اما دور بودن از این شایعات باعث می شود شما برای خود یک اعتبار حرفه ای کسب کنید و مجبور نشوید که درگیر شایعات و شنیده ها باشید. صحبت نکردن پشت سر همکارانتان چه بر اساس شایعات و چه بر اساس قضاوت شخصی نشان می دهد که برای آنها احترام قائلید و تمایل دارید با همه صادق و صریح باشید. این از ویژگی های مهم افراد حرفه ای است.
2-برای همکارانتان رضایت بخش و محترم باشید.
این حتی شامل همکارانی که با آنها ارتباط کاری و یا ارتباط رودرور هم ندارید می شود. اگر همکاری دارید که نمی توانید با او کار کنید سعی کنید تا حد ممکن غیر مستقیم با او کار کنید. ممکن است نیاز باشد با رئیس یا سرپرستان در مورد نگرش و عملکرد برخی از همکارانتان مذاکره کنید. از شایعه پراکنی پشت سر همکارانتان و یا برخورد بی ادبانه با آنها خودداری کنید چرا که این ها نشانه یک فرد غیر حرفه ای است.
3- رئیس خود را یک مربی بالقوه بدانید.
اگر رئیستان پتانسیل هایی را در شما به عنوان یک کارمند ببیند با شما مانند یک مربی رفتار خواهد کرد. بنابراین مهم است که رابطه ای حرفه ای و صمیمانه با رئیستان ایجاد کنید. به گونه ای رفتار نکنید که انگار بیش از او در مورد شغل می دانید و یا تمایلی به یاد گرفتن مهارت های جدید از طریق او ندارید. سعی کنید توصیه هایش را اجرا کنید. داشتن یک مربی به عنوان رئیس باعث می شود تا موقعیت های شغلی بهتری به دست آورده و مهارت های خود را ارتقا دهید.