25-07-2021, 12:00 PM
شقاق یا فیشر مقعدی یک بیماری بسیار دردناک و طاقت فرسا می باشد که افراد زمان ابتلا به آن درد زیادی را متحمل می شوند که این درد روز به روز در صورت عدم اقدام به درمان بیشتر می شود و خروج مدفوع را بسیار سخت یا غیر ممکن می کند. یکی از روش های درمان، استفاده از پماد برای شقاق مقعدی می باشد که ممکن است بعضی از پزشکان آن ها را تجویز کنند.
در ادامه به بررسی انواع پماد هایی می پردازیم که امروزه برای درمان شقاق کاربرد دارد.
نقلقول: توجه کنید که این پماد ها صرفا جهت معرفی کارایی، روش مصرف و آشنایی با روشهای دارویی هستند و به هیچ عنوان برای خود درمانی بدون تجویز پزشک آنها را پیشنهاد نمی کنیم.همچنین امروزه بهترین و قطعی ترین روش درمان شقاق، لیزر است که بدون درد و خونریزی در عرض نیم ساعت به صورت سرپایی در کلینیک تخصصی جراح عمومی انجام می شود.
پماد تتراسایکلین برای شقاق مقعدی
پماد تتراسایکلین یکی از پماد هایی است که همواره افراد از آن به عنوان چرک خشک کن، جلوگیری از عفونت زخم و کمک به بهبودی آن استفاده می کنند. ممکن است همچنین از این پماد در کنار دارو های دیگر به منظور بستن زخم و از بین بردن قرمزی استفاده شود.
این پماد دارای گونه های مختلفی از جمله مینوسایکلین، داکسی سایکلین و اکسی تتراسایکلین می باشد.
پماد تتراسایکلین به طور معمول یک الی دو بار در روز با تجویز پزشک برای زخم شقاق مقعد استفاده می شود. مصرف این پماد برای زنان باردار یا شیرده ممنوع بوده و حتما باید با پزشک معالج در میان گذاشته شود.
کرم یا پماد آنتی فیشر
یکی از پمادهایی که اکثرا در تمام سایت ها آن را مشاهده می کنید، پماد آنتی فیشر Anti-Fissure است. این پماد از عصاره گیاه بابونه و گل بلوط حلب تشکیل شده است. عصاره بابونه خاصیت ضد التهابی و ضد اسپاسم دارد و به مرور زمان زخم را بهبود می بخشد.
استفاده از گیاه بابونه به صورت خوراکی و دارویی برای درمان بواسیر ، ورم سینه و زخم های پا توصیه می شود.
از طرفی دیگر عصاره خشک بلوط حلب دارای خاصیت ضد درد است. از این پماد برای از بین بردن علائمی مانند التهابات پوستی استفاده می شود.
پماد لیدوکائین اچ برای شقاق
اگر درد شدیدی هنگام دفع دارید، ممکن است زمانی که به پزشک مراجعه می کنید، بی حس کننده های موضعی مانند لیدوکائین برای داشتن اجابت مزاج راحت شما تجویز کند. همچنین این پماد به از بین رفتن سوزش و خارش هم کمک می کند.
منظور از داروهای موضعی، دارویی است که مستقیماً به ناحیه آسیب دیده می مالید. درست است که انجام این کار به درمان سریع شقاق کمک نمی کند، اما می تواند به کاهش درد کمک کند.
همچنین پزشک لیدوکایین را برای ترمیم ترک های مقعدی تجویز می کند. این دارو به صورت ژل یا پماد وجود دارد که باید اصولا طی 1 تا 2 هفته استفاده شود زیرا در این مدت باید شکاف بهبود پیدا کند. ولی اگر طی این مدت درمان نشد، باید برای پیگیری روش های بهتر به پزشک مراجعه کنید.
پماد دیلتیژل یا دیلتیازم
لازم به ذکر است که بسیاری از پزشکان برای درمان شقاق مقعدی ، دیلتیازم هیدروکلراید تجویز می کنند. دیلتیازم به عنوان یک مسدود کننده کانال کلسیم کاربرد دارد که با اتساع عروق خونی کمک به بهبود شقاق می کند. کلسیم همراه با یک ماده دیگر در بدن باعث انقباض عضله قلب شده و به پمپاژ خون کمک می کند. همچنین ماده کلسیم باعث انقباض یا کوچکتر شدن رگ های خونی می شود. پماد دیلتیازم با بستن مسیر کلسیم، باعث می شود رگ های خونی شل شده و گشاد شوند.
در نتیجه این پماد عضلات اسفنکتر مقعد را شل می کند که درد را کاهش داده و باعث می شود مدفوع راحت تر دفع شود. این دارو با تقویت جریان خون باعث می شود روند بهبودی شروع شود. از مزیت های دیگر آن می توان به کاهش فشار داخل کانال مقعد اشاره کرد، که درد و اسپاسم را هم کم می کند.
پماد نیتروگلیسیرین برای شقاق یا گلیسیرین تری نیترات
اگر علائم بیماری طی یک یا دو هفته بهبود نیافتند ، پزشک عمومی دارویی به نام گلیسریل تری نیترات (GTN) یا همان نیتروگلیسیرین را برای شما تجویز می کند.
این پماد شقاق به صورت مستقیم روی دریچه مقعد و زخم اعمال می شود که بیمار باید این کار را 2 بار در روز با فاصله زمانی که پزشک توصیه می کند، انجام دهد.
نیتروگلیسیرین با کمک به گسترش رگهای خونی اطراف مقعد، خونرسانی را افزایش داده و به بهبودی سریع شقاق مقعدی کمک می کند. از جمله مزیت های آن کمک به کاهش فشار در کانال مقعد بوده که درد را تسکین می دهد.
از عوارض شایع این پماد می توان به سردرد، سرگیجه و سبکی سر اشاره کرد که اکثر افراد به محض شروع استفاده، دچار آن می شوند.
روش یا طرز استفاده
حداقل مدت زمان استفاده از پماد نیتروگلیسیرین 6 هفته است و ممکن است تا زمانی که شقاق کاملا بهبود پیدا کند، پزشک توصیه کند که از آن استفاده کنید.
اگر به طور صحیح و دقیقا راس مدت زمان تجویز شده از پماد استفاده شود، به طور معمول زخم طی 6 هفته بهبود پیدا می کند.
پماد نیتروگلیسیرین برای کودکان مناسب نبوده و باید برای زنان باردار یا شیرده با احتیاط تحت نظر پزشک استفاده شود.
اگر دچار سردرد شدید، می توانید با در جریان گذاشتن پزشک، استفاده آن را کم کنید. میزان استفاده از پماد به اندازه نخود باید باشد.