09-09-2020, 07:43 PM
تخمیر حالت جامد Solid-state fermentation به اختصار SSF به عنوان فرآیند تخمیری تعریف می شود که در غیاب و یا تقریبا عدم حضور آب آزاد اتفاق می افتد. در اکثر فرایندهای SSF یک ماده خام طبیعی به عنوان منبع انرژی و کربن استفاده می شود. همچنین ممکن است در فرآیند SSF از یک ماده جامد بی اثر به عنوان پایه جامد استفاده شود که نیازمند افزودن محلول مغذی حاوی نیازمندی های تغذیه ای و نیز منبع کربن برای رشد ریزسازواره است، سوبسترای جامد (پایه) باید حاوی رطوبت کافی باشد. در سال های اخیر گرایش به فرآیند های زیستی برای تولید و یا استخراج ترکیبات زیست فعال از منابع طبیعی به علت کاربردهای بالقوه این ترکیبات در صنایع غذایی، شیمیایی و دارویی افزایش یافته است. در این زمینه، تخمیر در بستر جامد SSF توجه زیادی را به خود جلب کرده است زیرا این فرآیند های زیستی دارای پتانسیل هایی جهت تبدیل موفقیت آمیز باقیمانده های ارزان گیاهی، به ترکیبات متعدد با ارزش، از جمله ترکیبات فنولیک زیست فعال هستند. تخمیر حالت جامد نسبت به تخمیر غوطه ور دارای مزایای زیادی است که از جمله آنها می توان به صرفه اقتصادی این فرایندها، مقدار کم آب مورد استفاده، تجهیزات کم حجم، بهره دهی یا تولید زیاد در واحد حجم، آسانتر بودن فرایند هوازی، وجود نرخ افزایش یافته ای از انتشار اکسیژن در ماده ی جامد مرطوب، کاربرد در نواحی روستایی به دلیل امکان کار در مقادیر کوچکتر اشاره نمود. از ابتدای تحول تمدن بشر، ssf برای کاربردهای غذایی مورد استفاده قرار گرفته است. انواع زیادی از غذاهای تخمیر شده نظیر پروتئین تک سلولی (scp) پروبیوتیک، طعم دهنده ها، نوشیدنی ها، رنگ دانه ها و شیرین کننده های پپتیدی به طور گسترده به روش ssf تولید می شوند.