14-07-2020, 04:36 PM
بازار فارکس چیست؟
بزرگترین بازار مالی دنیا بازار فارکس هست که روزانه تیلیاردها دلار پول در آن بازار جابه جا میشود و افراد زیادی به موفقیت میرسند. شما میدانید این بازار چیست؟
امروزه در سراسر دنیا بازارهای مالی فوق العاده و مدرنی ایجاده شده است که پتانسیل درآمدزایی خارق العاده ای دارند. به عنوان مثال روزانه حجم مالی بازار بورس آمریکا تقریبا صدمیلیون دلار است که عدد سرسام آوری هست و به راحتی میتواند اقتصاد چند کشور را زیر و رو کند.
اما بازارهای مالی انواع مختلفی دارند که همه آن ها فوق العاده هستند و زندگی میلیون ها انسان را در طول تاریخ زیر و رو کردند. به طور کلی امروز دو نوع بازار مالی وجود دارد:
[list=1][*]بازارهای سنتی
[*]بازارهای جدید و مشتقه
[/list]
بازار های سنتی کاملا مشخص هستند و در آمریکا بازار بورس و اوراق قرضه به عنوان بازار سنتی شناخته میشود و حجم بسیار زیادی دارد. در حدی که تقریبا تمامی مردم آمریکا در این بازارها سرمایه گذاری میکنند و پول زیادی رو جا به جا میکنند. اگر دوست دارید راجع به اینکه این بازار سنتی بورس چگونه به وجود آمده حتما به لینک زیر سری بزنید تا اطلاعات جذاب و کاملی راجع به اینکه چی شد که بازار سهام به وجود آمد را ربه دست آورید.
اما بازارهای نوظهور که بازار مشتقه نوعی از این بازارها هستند چیستند و چگونه به وجود آمدند؟
بازار فارکس چیست؟
اگه براتون سواله که بازار فارکس چیست و در بازار فارکس چه چیزهایی معامله میشوند، حتما این قسمت خیلی به درد شما میخورد.
سالیان دور و دراز که بازارهای بورس ایجاد شدند، سپس بعد از آن ها بازارهای آتی، CFD و فارکس از بازارهای سنتی الگو گرفتند و بازارهای جدیدی در دنیا به وجود آمد که امروزه همه اونا رو به عنوان بازار فارکس میشناسند.
اما همه این ها فارکس نیستند؟ یعنی چه؟
کارگزاری های فارکس هنگامی که میخواهند شرکت خود را معرفی کنند میگویند که ما کارگزاری فارکس هستیم و تمامی جفت ارزها، سهام های آمریکا، ارزهای دیجیتال، طلا، نفت ، شاخص های بورس و هزاران دارایی دیگر را داریم و شما میتوانید آن ها را معامله کنید.
بله این ها تمام چیزی هست که شما میتوانید در یک کارگزاری فارکس معامله کنید، اما الزاما همه این ها بازار فارکس نیستند. چرا؟
بازار فارکس مخفف کلمه Foreign exchange یا تبادل ارز خارجی هست که به صورت Forex نوشته میشود. در این بازار ما برابری ارزهای مختلف را میتوانیم در برابر هم معامله کنیم.
چگونه؟
برای مثال فرض کنید که شما 100000 یورو دارید و میخواهید آن را به دلار تبدیل کنید. در ازای هر یک یورو شما چه قدر بهتان دلار میدهند؟
بله ما نیاز به یک نرخ تبدیل و یا Exchange rate داریم.
Exchange rate چیست؟
نرخ تبدیل یورو به دلار به شما میگوید که در ازای هر یک یورویی که شما دارید، 1.13 دلار به شما تعلق میگیرد.
Exchange rate EUR/USD= 1.13
Each 1 euro= 1.13$
این بدان معناست که شما 100000 یورو تان را میتوانید با 113000 دلار تعویض کنید. و این است بازار فارکس.
بازاری است که شما میتوانید در آن تمامی برابری ارزهای مختلف را دربرابر هم معامله کنید.
در ادامه بیشتر راجع به اینکه فارکس چیست و چگونه میتوانیم در آن معامله کنیم و سود کنیم و ثروتمند شویم توضیح میدهیم؟
اما چه چیزهای دیگه ای را با یک کارگزار فارکس میشود معامله کرد که فارکس حساب نمیشود؟
هرچیزی که فکر کنید.
نفت، طلا، شاخص های بورس بزرگ دنیا و آمریکا مثل داوجونز، نزدک و…، کالاهای معاملاتی مانند مس، روی، نیکل، ذرت، گندم ، آب پرتقال، برنج و….، ارزهای دیجیتال که امروزه فوق العاده هستند و بسیار مورد استقبال مردم واقع شده اند، و هزاران سهام، ETF ، اوراق قرضه و دارایی های دیگر.
این ها چه بازاری هستند؟
بازار فیوچر( آتی) و یا بازار CFD
شما میتوانید تمامی دارایی هایی که در بالا نامبردیم که هم اکنون بیشترین حجم معاملاتی در دنیا را دارند و میلیون ها معامله گر روزانه با آن ها تجارت میکنند را معامله کنید. بازار CFD یکی از نوظهور ترین و جذابترین بازارهای مالی ای هست که هم اکنون در دنیا وجود دارد و به نوعی تمامی قوانین بازارهای مالی را بهم ریخته و پتانسیل فوق العاده ای دارد.
اما CFD و بازار فیوچر چیست؟
در ادامه راجع به تمام چیزهایی که نیاز است بدانید که یک تجارت فوق العاده و موفق را شروع کنید و میلیون ها دلار پول دربیارید برای شما توضیح میدهیم.
اما الان باید بگم که چیزی که تا امروز به عنوان بازار فارکس میشناختیم بازار فارکس نیست، بازار فارکس+ بازار فیوچر+ بازار CFD هست که بازار CFD و فیوچر هزاران و شاید ده ها هزار دارایی معاملاتی داشته باشند که شما بتوانید معامله کنید و لذت ببرید. پس بیاید شروع کنیم که اصلا این بازارها چی هستند و اصولا پول درآوردن در این بازارها چیست؟
شروع قصه بازارها از سرمایه گذاری سنتی و بازار بورس
در گذشته های دور زندگی رنگ و بوی دیگری داشت، اصولا مردمان به چند دسته تقسیم میشدند که طبقه اجتماعی آنان را مشخص میکرد.
دسته ای برای خودشان مشغول به کار و فعالیت بودند و به نوعی کارآفرین بودند، و عده دیگری بودند که نزد این کارآفرینان کار میکردند و سطح مالی خوبی نداشتند.
هرکسی که پولی داشت در قلک خود پس انداز میکرد و یا سکه میخرید و زیر بالشت خود میذاشت و شب ها با خیالی راحت میخوابید که پولم زیر سرم هست. اما کسی فکر نمیکرد که با این پولی که زیر بالشت هست چه کارهای بزرگی میشود انجام داد؟ چه کسب و کارهایی میشود راه انداخت و چه ادیسون و انیشتین هایی را تربیت کرد. آنان که کسب و کار داشتند پول درمیاوردند و خرج میکردند و اضافی آن را در بالشت خود پس انداز میکردند و یا زمین دیگری میخریدند و آنان که نداشتند هم که هیچ.
کار برخی افراد هم در بازارها تجارت بود، یعنی اینکه چیزی را بخر صبر کن گران شود و بعد بفروش. برنج بخر وقتی قیمت افزایش یافت بفروش. گندم بخر و در شهر دیگری بفروش.این کار تجار بود. آنها پول زیادی داشتند و هرچی میخواستند میتوانستند بخرند. این ها اصولا از سرمایه گذاری سر درمیاروردند و زیاد به قلک اعتقادی نداشتند. اما سرمایه گذاری داریم تا سرمایه گذاری.
پس از چند مدت افرادی از فرزندان همان کارگرها آمدند و ایده هایی دادند و تجارتی راه انداختند، با همان پول های در قلک، اما برای گسترش کارشان نیاز به پول بیشتری داشتند.نیاز به سرمایه بیشتری داشتند.
پس تاجران فکری کردند و مقداری از پول خود را به این افراد دادند تا با آن کار کنند و بیشتر پول دربیاورند و از سود این کار به آن ها هم برسد. پول را دادند و برگه شراکت را دریافت کردند.
اگر شرکت رشد میکرد این ها هم رشد میکردند و اگر شرکت ورشکست میشد پول آن ها هم میرفت،بدون هیچ تضمینی.
آن ها موفق شدند و در آن زمان گنجینه های طلای زیادی به دست آوردند و مردم به سرمایه گذاری علاقه شدند. اما باقی کارآفرینان پول را که دریافت میکردند کلاه ملت را برمیداشتند و میرفتند و بیچاره مردم.
پس حاکم دستور داد که این نوع شراکت ممنوع است.
و بازاری به وجود آورد که در آن کارآفرینان سهام خود را عرضه میکردند. تاجران و مردم عادی سهم را خریداری میکردند. این بازار بازار بورس نام گرفت که هم اکنون در تمامی دنیا هست.
شما شرکت فیسبوک و یا اپل را کارآفرینی تصور کنید که برای گسترش عجیب شرکت خود نیاز به پول زیادی دارد و سهام خود را در بازار بورس عرضه میکند، و مردم و تاجران سهام آن ها را میخرند و برگه شراکت را دریافت میکنند و شرکت هر سال به آن ها سودی از درآمد خود میدهد و اگر شرکت درآمدی نداشت و قیمت آن صفر شد شرکا ورشکست میشوند ، و یا اگر خواستند میتوانند به دیگران بفروشند.
اما این تمام ماجرا نیست؟ این بازار بازاری بود که صدهای سال پیش ایجاد شد و ایرادهای زیادی داشت، اما برای شروع و پایه خوب بود.
امروزه معاملات جدید و مشتقه حرف اول را میزنند.
اما آن ها چیستند؟
ویدئو بازار سهام چیست؟
بعد از اینکه بازار سهام در سراسر دنیا ایجاد شد، مردم بسیار به این بازار علاقه مند شدند و سیل پول های زیادی بود که وارد این بازار میشد، به عنوان مثال، کسانی که ثروتمند بودند وارد بازار میشدند و در کسب و کار افراد دیگر شریک میشدند، افرادی که ثروت کمی هم داشتند یا ایجاد کسب و کار میکردند و یا اصلا مقداری از پولی که دارند را در این بازار سرمایه گذاری میکردند.
در همان دوران بود که دغدغه اصلی برخی کسب و کارها قیمت در آینده بود. ریسک، عدم امنیت، طوفان، جنگ، قحطی، تقاضای زیاد و عدم توانایی پیش بینی آینده این ها تمام چیزهایی هستند که یک کسب و کار را از بین میبرند.
چرا یک کسب و کار درگیر این مسائل میشود؟
برای مثال، یک کشاورزی که سال های پیش فعالیت داشته، یک روز از خواب بلند شده و دیده تمام زمینش را آب برده است. و اگر محصولی داشته میتوانسته به چند برابر بفروشد. باید چکار میکرده؟
یا اصلا سیل و باران نه، کشاورزی پرتقال کاشته و به دلیل ورود کالای وارداتی قیمت آن پایین آمده باید چکار کند؟ باید تمام پرتقالش را با ضرر بفروشد؟ این به اقتصاد ضربه نمیزند؟ کشاورز را اذیت نمیکند؟
قطعا تمام انگیزه کشاورز را از بین میبرد.
و درباره یک شرکت نفتی چطور؟
فرض کنیم که ما استخراج کننده نفت هستیم و تا دیروز میتوانستیم نفت را بفروشیم بشکه ای 120 دلار، حالا امروز شده بشکه ای 40 دلار!!!!!
چرا؟ افزایش استخراج نفت در کشور لیبی.
الان شما باید چیکار کنید؟
200 سال پیش انسان هایی بودند که با این معضل رو به رو بودند. آن ها نمیدانستند که فردا قیمت چه میشود؟ نمیدانستند محصولی که تا دیروز برایش خیلی هزینه کرده اند و خرج زندگیشان را از آن راه درمیاورند، فردا به قیمتی فروش میرود که برایشان سود داشته باشد. و یا تعطیل کنند و بخوابند. کدام یکی؟
تصمیم گرفتند کاری کنند که اندکی درد از دلشان دعوا کنند، تصمیم گرفتند کسی را پیدا کنند که محصولاتشان را زودتر بخرد، پیش خرید کند
یعنی چی؟
یک مثال ساده، شغلتان چیست؟ نانوا؟ رستوران دار؟ طلافروش؟ معدن دار؟ شرکت بازرگانی؟ واردات و صادرات؟
شغلتان هرچیزی که هست ممکن است با یک سری کالا سر و کار داشته باشید. یا تولید کننده اید، یا چیزی را میخرید و تبدیل به محصول جدیدی میکنید و میفروشید
مثلا نانوا هستید؟ آرد را میخرید، به نان تبدیل میکنید و نان را میفروشید.
حالا چه کسی آرد شما را میدهد؟
یک کشاورزی که مزرعه گندم دارد.
یعنی شما مصرف کننده و مشتری محصول کشاورز هستید و خودتان مشتریان زیادی دارید.
حالا چه میشود اگر قیمت گندم رشد کند؟
شما قطعا ضربه میخورید. فکر کنید قیمت رشد و اصلا گندمی گیر شما نیاید؟
کسب و کارتان نابود میشود.
مواد اولیه تان از بین رفته، هیچ کاری نمیتوانید بکنید…
این ریسک هست، خطر هست
و فکر کنید شما کشاورز باشید و قیمت نزول کند!!!! تمام محصولتان و خودتان نابود می شوید.
این دو فرد میتوانستند یک کاری کنند که خیالشان را راحت کند. حالشان را خوب کند. و تمامی ریسک های کسب و کار را از بین ببرند.
چه؟
با هم معامله کنند.
چگونه؟
کشاورز تمام گندم خود را به نانوا پیش فروش کند،و نانوا هم پیش خرید کند.
در قیمت امروز، و برای هر زمانی که دلشان خواست، خیلی راحت هست نه؟
مثلا فرض کنید یک شرکت نفت تمام بشکه های نفتش را تا 6 ماه آینده در قیمتی مشخص پیش فروش کند.
نفت اگر بالا برود، مهم نیست، سودشان را کرده اند. اگر بریزد، مهم نیست، نفت هایشان را بالا فروخته اند. در قیمت مطلوب.
اینگونه شد که افراد و کسب و کارها با هم معامله کردند. معاملاتی بدون نظارت دولت که به نام پیمان آتی، یه forward contract
نزد یک فردی بیعانه ای میگذاشتند، مثلا میگفتند 1000 کلیو طلا در6 ماه دیگر از شخص طلاساز به یک تاجر و معامله گر طلا تحویل داده شود.
مقدار مشخص، زمان مشخص، تحویل در آینده، قیمت مشخص، تحویل در روز معلوم و یک بیعانه نزد امین.
اما شش ماه بعد اگر کسی میزد زیر قرار؟ باید بیعانه از نزد امین به ایشان داده میشد. و وای به روزی که امین بزند زیر قرار.
هرچه بگندد نمکش میزنند وای که بگندد نمک
سال ها پیش آدم های زیادی بر سر کلاهبرداری ها و… در این بازار ضرر کردند. نهایتا دولت ها بازار ایجاد کردند که در آن تمامی معاملات بتوانند انجام شوند. با حجم مشخص، قیمت مشخص، روز مشخص و ساعت تحویل مشخص.
به این بازار، بازار آتی و یا future contract میگویند. دیگر پول هیچکسی جا به جا نمیشود، و کاملا امن هست.
شما حتی میتوانید بدون اینکه بخواهید چیزی را تحویل بدهید معامله کنید، مثلا 6 ماه دیگر 1000 تن گندم تحویل بگیرید، یعنی در حقیقت الان گندم را خریده اید برای شش ماه دیگر، اما فردا قیمت گندم گران میشود و میتوانید گندم را بالاتر بفروشید. و این کار را میکنید و همینطور سود میکنید.
فقط باید یک بیعانه ای را در بازار فیوچر بگذارید، آن موقع میتوانید هرچیزی که دلتان خواست را پیش خرید کنید، ویا پیش فروش کنید. کسی پیدا میشود که کمتر از ده ثانیه با شما معامله کند. و این است قدرت بازار بین المللی. شما در آمریکا تصمیم میگیرید 1000 بشکه نفت بفروشید، مثلا فکر میکنید میریزد، اصلا دلتان میخواهد، و آن طرف یکی هست که میخرد. برای تحویل شش ماه آینده؟ اما شما میتوانید همین فردا معامله تان را ببندید. و اختلاف را تسویه کنید.
بازار فیوچر چند ویژگی خارق العاده دارد:
[list=1][*]شما میتوانید با پایین آمدن قیمت سود کنید. چون کالایی را برای 6 ماه دیگر در این قیمت فروختید.هرموقع که خواستید تسویه کنید میتوانید با سود معامله خود را ببندید.
[*]شما میتوانید هرچیزی که دلتان خواست در دنیا را معامله کنید. بی نهایت قرارداد اتی وجود دارد و شما میتوانید معامله کنید.
[*]شما میتوانید از اهرم استفاده کنید.یعنی چه؟ برفرض شما یک درصد کلا مبلغ را باید بیعانه بگذارید، اما سودتان اندازه کل مبلغ هست. بر فرض 100 بشکه نفت خریده اید، اما برای بیعانه پول یک بشکه را داده اید، ولی وقتی نفت بالا رود اندازه کل 100 بشکه سود میکنید.
[*]و اینکه سر رسید مشخصی دارند، شما میتوانید تا روز سر رسید معامله خود را حفظ کنید. و روز سر رسید تسویه کنید، تحویل دهید. و یا حتی خیلی زودتر از آن روز تسویه کنید.
[/list]
امروزه خیلی از معاملات فیوچر توسط کارگزاری های فارکس ارائه میشوند که اشتباها به عنوان بازار فارکس شناخته میشوند.مثلا طلا در بازار فارکس، این قرارداد یا قرارداد فیوچر هست و یا CFD، ربطی به فارکس ندارد.اما توسط کارگزاران فارکس هم ارائه میشوند.
یا مثلا شاخص بورس داوجونز ، این قرارداد هم یا CFD هست و یا فیوچر، اما به عنوان فارکس شناخته میشود
برای توضیح بیشتر میتوانید به مقاله بازار آتی چیست مراجعه کنید.
در آنجا توضیحات خیلی بیشتری راجع به این بازار فوق العاده ارائه کردیم.
اما CFD چیست و چه نقشی در بازارهای مالی دارد؟
[*]معاملات سی اف دی: سهام، شاخص، بیت کوین و..
[/list]
معاملات CFD امروز رایج ترین و پرکاربردترین نوع معاملات در دنیا هستند. یک حجم عججیب و غریب در عمده دارایی های که در تمام دنیا هست.
بازار سی اف دی چیست؟ سی اف دی به معنی معامله برای اختلاف هست( contract for difference). بازار فیوچر را به خاطر دارید؟ آن بازار که مردم برای شش ماه، یک سال و دو سال دیگر کالایی را از هم پیش خرید و یا پیش فروش میکردند.
آن ها زمان تسویه، یعنی روز آخر قرارداد، باید اختلاف قیمت اکنون با قیمتی که معامله صورت گرفته است را میپرداختند.
به عنوان مثال معامله گری برای قراردادی را معامله کرده باید 6 ماه دیگر 100 اونس طلا را تحویل دهد، در قیمت 1200 معامله کرده است و به طرف مقابل قول داده است که شش ماه دیگر در این قیمت 100 اونس طلا میدهد.
و اکنون قیمت طلا 1300 هست، یعنی 100 دلار از قیمتی که او فروخته است بالاتر رفته و در حقیقت این معامله گر در ضرر است.
و این معامله گر راهی ندارد جز اینکه بپذیرد و ضرر را پرداخت کند. چون قرارداد دارای سر رسید هست و معاملات تسویه میشوند.
این معامله گر چه راهی دارد؟
اگر نخواهد معامله را تسویه کند میشود، به هیچ وجه در بازار آتی یا فیوچر نمیشود.چون قرارداد مشخص هست و روزی تمام میشود.
در بازار CFD چه؟
در بازار CFD میشود.
چگونه؟
CFD بازار بدون سر رسیدهنگامی که ما در بازارهای فارکس و یا مشتقه مانند سی اف دی و یا فیوچر معامله میکنیم، باید متوجه باشیم که ما هم اکنون طلا در گاوصندوق خود نداریم، روی اختلافی که قیمت هم اکنون با قیمت آینده دارد سود میکنیم.
بر فرض الان سهام اپل را در قیمت 120 دلار میخریم و هفته دیگر 130 دلار میفروشیم. ما صاحب اپل نیستیم، صرفا معامله کننده بر روی نماد این شرکتیم. و هیچ سهمی در این شرکت نداریم. این معاملات مانند معامله فیوچر هستند، خریدار به فروشنده تعهد میدهد چیزی را در قیمت معین امروز بخرد، حتی اگر قیمت تغییر بسیاری کرده بود. فروشنده هم تعهد میدهد که دارایی خود را در همین قیمت بفروشد، حتی اگر قیمت بالا رفته بود. و در روز سر رسید و یا هر روز دیگری میتوان تسویه کرد.
بازار سی اف دی هم دقیقا همینگونه هست.
[list=1][*]شما هم میتوانید در صعود قیمت سود کنید و هم در نزول.
[*]میتوانید از اهرم استفاده کنید.
[*]میتوانید هزاران دارایی را معامله کنید. هر زمانی که خواستید معامله خود را ببندید و سود کسب کنید.
[*]نیازی به منتظر بودن برای یافتن خریدار و فروشنده نداشته باشید.
[*]و اما بر خلاف فیوچر، نگران سررسید نباشید.چون سی اف دی ها سر رسید ندارند و شما میتوانید ماه ها و سال ها معامله خود را حفظ کنید.
[/list]
فرض کنید بعد از بحران اقتصادی سال 2008 ما شاخص اس اند پی میخریدیم. میتوانستیم تا اکنون نگه داریمش، تا این لحظه بیش از 500 درصد سود خالص داده است.
فکر کنید که ما این شاخص را با اهرم 10 میخریدیم. مثلا اگر 10000 دلار داشتیم، در یک معامله سی اف دی 100000 دلار اس اند پی میخریدیم.( برای مطالعه درباره اهرم به این مقاله مراجعه کنید). به طور خلاصه اهرم یعنی اینکه شما 10 دلار به عنوان بیعانه و یا وجه تضمین میگذارید و شما میتوانید تا ده برابر پولی گذاشتید معامله کنید.
فکر کنید در یک معامله سی اف دی در سال 2008 با 10000 دلار و با اهرم 10 شاخص اس اند پی را خریداری میکردیم.
هم اکنون چه قدر سرمایه داشتیم؟
بیش از 250000 دلار..فقط با 10000 دلار بیش از 250000 دلار سود کسب میکردیم. فقط با یک خرید. اگر در طی روند خرید های مرکبی میزدیم این عدد میتوانست به بیش از 2 میلیون دلار برسد.
CFD ها معاملات پر طرفداری هستند،چونکه سر رسید ندارند، اهرم دارند، امکان خرید و فروش دارند، سریع هستند. و از همه مهم تر
روی تمامی کالاها، سهام ها، ارزهای دیجیتال، اوراق های قرضه و ….CFD وجود دارد.
این یعنی یک بازار با بیش از 20000 کالای معاملاتی باور نکردنی هست.
این بازار هم بازاری هست که اصولا زیر نظر فارکس در نظرش میگیرند، و فکر میکنند این فارکس هست،اما فارکس چیز دیگری است،و سی اف دی دنیای دیگری.
شما در سی اف دی میتوانید سهام گوگل بخرید، سهام اپل بخرید، سهام علی بابا، فیسبوک، مایکروسافت، امازون، بوئینگ، آدیداس، بنز، پورشه، بی ام دابلیو، تسلا، جی پی مورگان و هر شرکت بزرگ و خارق العاده ای که در دنیا میشناسید.علاوه بر تمامی سهام ها شاخص های سهام بزرگ دنیا را هم میتوانید معامله کنید که حیرت برانگیز هست.
شما میتوانید نفت، طلا، گندم، ذرت، پلاتینیوم، قهوه، شکر، کاکائو، مس، روِی و صدها کالای دیگر را معامله کنید.
میتوانید بیت کوین بزرگترین ارز دیجیتال دنیا را بخرید، اتریوم بخرید، و ده ها ارز دیجیتال دیگر.
اینگونه دنیا در دستان شماست.
CFD ها امروزه رایج ترین انواع معاملات هستند که دنیای مالی را تکان داده اند.
برای اطلاعات بیشتر درباره CDFها به این مقاله مراجعه کنید.
معاملات CFD[list]
[*]بازار فارکس
[/list]
و اما بازار فارکس، بزرگترین بازار دنیا با روزانه 5 تریلیون دلار گردش مالی.
فارکس چیست؟
در ابتدای مقاله راجع به این صحبت کردیم که فارکس بازار برابری ارزهاست.ارزهای مختلف در این بازار نسبت بهم سنجیده میشوند و نرخ برابری ارزها به دست میاد. این بازار هیچ ربط مستقیمی به سهام ها و یا طلا و نفت ندارد. فارکس یعنی برابری ارزها. همین
برای مثال نرخ برابری پوند به دلار برابر با 1.30 میباشد
GBP/USD >>>1.30
این عدد یعنی اینکه اگر شما یک پوند بدهید، 1.30 دلار به شما میدهند.
و یا مثلا 100000 پوند بدهید. 130000 دلار به شما میدهند. این یعنی بازار فارکس
[*]نحوه معاملات در بازار فارکس
[/list]
شاید برایتان سوال باشد که دقیقا در بازار فارکس چیکار میکنیم؟خب این نرخ برابری ارزها که چی هستند؟ و چرا ما این ها را معامله میکنیم و دنبال کسب سود از این معاملات هستیم.
اصولا فارکس بازار پر نوسانی هست و از طرفی دیگر علاوه بر تمام نوساناتی که دارد، بازار امنی هست.
امنیت به این معنا که شما در جفت ارزها کمتر حرکات غیر قابل تصور میبینید، ارزی را نداریم که یک شبه نابود شود.ولی سایر دارایی ها این ویژگی را دارند.پس بازار فارکس بازار امنی هست.
چگونه در بازار فارکس معامله میکنیم؟
فرض کنید شما دیدگاه مثبتی نسبت به اقتصاد آمریکا دارید و فکر میکنید ارز آمریکا در برابر پوند انگلستان که درگیر برکزیت هست قوی میشود.پس چکار میکنید؟
دلار در برابر پوند میفروشید.
به عبارتی دیگر، جفت ارز پوند دلار را میفروشید.
Sell GBP/USD
چرا؟
ارز پایه و ارز متقابل در بازار فارکس چیست؟
وقتی شما میخواهید در بازار فارکس ارزی را مبادله کنید، در حقیقت دارید یک ارز را در برابر ارز دیگری مقایسه میکنید.
مثلا یورو را در برابر دلار مقایسه میکنید.
EUR/USD>>>>1.13
یعنی به ازای هر یک یورو ما یک دلار و سیزده سنت دریافت میکنیم.
یا مثلا
پوند در برابر دلار
GBP/USD>>>> 1.3000
به معنی اینکه هر یک پوند برابر یک دلار و سی سنت
دلار آمریکا در برابر ین ژاپن
USD/JPY>>>>111.91
هردلار برابر با یکصد و یازده ین
یورو در برابر پوند
EUR/GBP>>>>0.8650
هر یک یورو برابر با 0.8650 پوند
و حالا کدام یک ارز پایه هستند و کدام یک ارز متاقبل؟
همیشه ارز اول ارز پایه هست و ارز دوم ارز متقابل
یا به عبارتی دیگر ارز اول Base currency و ارز دوم quote currency هست.
ارز پایه در حقیقت ارزی است که مبنای آن یک هست. مثلا هر یک یورو برابر است با یک دلار و سیزده سنت.
ارز پایه یورو هست
و یا مثلا هر یک دلار برابر است با یکصد و یازده ین ژاپن.
ارز پایه دلار هست و ارز متقابل ین هست.
ارز متقابل، هم ارزی است که ارز پایه را تعریف میکند.
مثلا هر یک پوند برابر است با یک دلار و سی سنت.
دلار ارز پایه هست.
خرید و فروش جفت ارزها
هنگامی که شما نظر مثبتی درباره پوند دارید، و فکر میکنید که دلار ضعیف هست، این یعنی وقتی ما برابری پوند به دلار را بخریم خیلی سود میکنیم.
چرا؟
چون از طرفی پوند خود رشد میکند، و از طرفی دلار نیز به خودی خود نزولی است.و برابری هر پوند به دلار به شدت زیاد میشود.
فرض کنید در روزگاران قدیم هستید و سکه مبنای خرید و فروش هست.
شما برای خرید و فروش های روزانه تان از سکه استفاده میکنید و جای پول همه ی کالا را بر حسب سکه طلا میسنجیم.
شما میخواهید زمینی خانه ای بخرید و قیمت خانه صد سکه طلاست.
خانه در برابر سکه برابر است با صد
Home/ coin>>>100
بر اثر رشد و تورم در بازار ملک ،خانه شما قیمتش گران میشود. و به صد و بیست میرسد.
Home / coin>>>120
حالا فرض دیگری داشته باشیم، به علت از بین رفتن مقدار زیادی منابع و معادن طلا سکه به شدت نایاب شود.
ارزش سکه زیاد میشود و قیمت کل دارایی هایی که بر مبنای سکه هستند ریزش میکند. چرا؟
چون سکه ارز متاقبل است.
Home/coin>>>>50
این برای این است که ارزش ذاتی سکه بالا رفته، باعث شده که دارایی هایی که بر اساس آن سنجیده میشدند ریزش کنند.
به عنوان مثال در اقتصاد هنگامیکه نرخ تورم بالا میرود، نرخ کالاها، نرخ ماشین، نرخ خانه مواد مصرف کننده، دولت مردان سعی میکنند ارز کشور را با بالا بردن نرخ بهره تقویت کنند، که قیمت ها حفظ شوند و یا کاهش یابند. در اینجا چون ارز کشور ارز متقابل تمامی دارایی هاست ارزشش بسیار مهم هست و تاثیر بسزایی در جریان دارد.
و خرید و فروش در بازار فارکس به چه معناست؟
به عنوان مثال ما جفت ارز یورو به دلار را میخریم.
در اینجا ما نسبت به بالا رفتن قیمت یورو و پایین رفتن قیمت جهت معاملاتی داریم.
در حقیقت یورو را خریدیم و دلار را فروختیم.
و یا فرض کنید پوند به دلار را میفروشیم.
در اینجا ما نظرمان این بوده که قیمت پوند میریزد و دلار قوی میشود.
به عبارتی دیگر دلار را خریده ایم و پوند را فروخته ایم.
ما معامله گرها در بازار فارکس ارزهایی را معامله میکنیم که سود زیادی داشته باشد. گاهی وقت ها ارزهایی را میفروشیم در برابر دیگری،گاهی وقت ها نظرمان مثبت است و ارز دیگری را میخریم.
این حقیقت بازار فارکس. و حقیقت زندگی است.انواع جفت ارزها
در بازار فارکس صدها جفت ارز وجود دارد که معامله گران میتوانند آن ها را معامله کنند و روی آن ها سرمایه گذاری کنند.
تعدادی از این جفت ارزها حجم زیادی دارند و تعدادی دیگر نه، تعدادی مشهورتر هستند و تعدادی دیگر نه.
مثلا محبوبیت جفت ارز پوند دلار را با جفت ارز یوان چین روبل روسیه مقایسه کنیم. قطعا پوند دلار بسیار محبوبتر و مشهورتر است و مردمان زیادی در آن معامله میکنند.
دسته بندی جفت ارزها
[list][*] جفت ارزهای اصلی
[*]جفت ارزهای کراس
[*]جفت ارزهای نوظهور
[/list]
همانطوری که میبینید جفت ارزها به سه دسته اصلی، کراس و نوظهور تقسیم میشوند که هرکدام زیر مجموعه های زیاد و مهمی دارند.
حتما برایتان که فرق این جفت ارزها چیست و از چه ارزهای تشکیلی شده اند؟
مثلا EUR/USD جفت ارز اصلی هست یا نه؟
GBP/USD چطور؟
USD/JPY ؟
به طور خلاصه به تمامی برابری ارزی مهمی که دلار آمریکا یک طرف آن باشد جفت ارزهای اصلی میگویند.چرا؟
چون دلار آمریکا قوی ترین ارز موجود در جهان با نقد شوندگی فوق العاده است. این مطلب باعث شده دلار آمریکا پایه بازارهای مالی بین المللی باشد.
چه جفت ارزهایی اصلی هستند؟
هر برابری ارزی دلار با یک ارز معتبر و مهم جهانی مانند:
EUR/ USD>>>> EURO TO USD DOLLAR
GBP/USD>>>>> POUND TO USD DOLLAR
AUD/USD>>>> Australian DOLLAR TO USD DOLLAR
NZD/USD>>>>new Zealand DOLLAR TO USD DOLLAR
USD/CHF>>>>USD DOLLAR TO SWISS FRANK
USD/CAD>>>>USD DOLLAR TO CANADIAN DOLLAR
USD/JPY>>>>USD DOLLAR TO Japanese Yen
این ها تمامی جفت ارزهای اصلی قابل معامله در بازار فارکس هستند و شما میتوانید 24 ساعته تمامی این ها را معامله کنید.
جفت ارزهای کراس
جفت ارزهایی مانند EUR/GBP, EUR/CHF,GPB/JPY و… که دلار آمریکا در آن نیست اما حاصل برابری ارزهای بزرگ دنیا هستند جفت ارز کراس میگویند.
مهم ترین جفت ارز کراس جفت ارز EUR/GBP هست که بسیار نقش مهم و حیاتی ای را در بازار اقتصاد دنیا ایفا میکند.
جفت ارزهای فرعی و یا نوظهور
جفت ارزهایی که در بازار فارکس معاملات کمتری در آن ها صورت میگیرد و جفت ارزهای حائز اهمیتی نیستند در اقتصاد دنیا، جفت ارزهای فرعی میگویند.
برابری ارزهایی مانند روبل، کرن، روپیه، دینار، لیر، پزو و… با دلار آمریکا جفت ارزهای فرعی و یا نوظهور را تشکیل میدهند که آنچنان حجم زیادی را در بازار جهانی ندارند.
مهمترین و پرحجم ترین جفت ارزها
قطعا برایتان جذاب است که پشت کامپیوتر خود مینشینید و نرخ قیمت های بازار فارکس را نگاه میکنید، قیمت ها در کسری از ثانیه جا به میشوند و در هرثانیه چندین بار تغییر میکنند.
در بازار فارکس روزانه 5 تریلیون دلار پول جا به میشود که عدد حیرت آوری است، بیش از 50 برابر حجم روزانه بازار بورس آمریکا. این تعجب برانگیز است.
پر حجم ترین و مهم ترین جفت ارزهای معاملاتی در بازار فارکس کدام ارزها هستند؟
[*]EUR/USD پرحجم ترین ارز بازار فارکس با 23% حجم روزانه معاملات فارکس
[/list]
جفت ارز یورو دلار پرحجم ترین جفت ارز معاملاتی در بازار فارکس است که بیش از 23% حجم روزانه تمامی بازار برای این جفت ارز هست. بیش از 1 تریلیون دلار.
جای تعجب ندارد که یورو دلار بزرگترین و جذابترین جفت ارز دنیاست، زیرا که این جفت ارز بیانگر دو قطب اقتصاد دنیا یعنی اروپا و آمریکا هستند و به شدت جفت ارز مهمی در تمامی تاریخ بوده و هست و خواهد بود.
نکته مهم راجع به جفت ارز یورو به دلار این است که این جفت ارز با این حجم معاملاتی نقدشوندگی خیلی بالایی دارد و با اسپرد بسیار پایینی معامله میشود. با حجم اینچنینی قطعا معاملاتی با حجم های معمولی تاثیر به سزایی در بازار این جفت ارز نمیگذارند و قیمت را زیاد جا به جا نمیکنند.
[list=1][*]USD/JPY دومین جفت ارز پر حجم دنیا با بیش از 17.8% کل حجم بازار فارکس
[/list]
جفت ارز دلار آمریکا به ین ژاپن دومین ارز پرطرفدار دنیاست که یک طرف آن بزرگترین ارز دنیا یعنی دلار و طرف دیگر آن بزرگترین ارز آسیا و یکی از اقتصادهای برتر دنیا یعنی ژاپن ایستاده است.
این مسئله خیلی مهم هست که جفت ارز دلار به ین ژاپن مانند یورو به دلار از نقدشوندگی فوق العاده و اسپرد بسیار کم بهره مند است و برای بسیاری از معامله گرانی که به دنبال معامله امن میباشند مناسب هست.
[list=1][*]GBP/USD سومین جفت ارز محبوب دنیا با بیش 9% حجم بازار فارکس
[/list]
جفت ارز پوند انگلستان به دلار آمریکا که یکی از مهمترین و پر معامله ترین جفت ارزهای رایج در دنیا هست.
این جفت ارز تا چندی پیش قبل از برکزیت و ماجرای جدایی انگلستان از اتحادیه اروپا نرخ برابری بسیار بالاتری داشت. اما با اعلام خبر جدایی انگلستان از اتحادیه اروپا این جفت ارز مقداری زیادی از ارزش خود را از دست داد.در حقیقت پوند در برابر دلار تضعیف شد.
[list=1][*]AUD/ USD جفت ارز دلار استرالیا به دلار آمریکا با بیش از 5 درصد در رتبه چهارم.
[/list]
این جفت ارز از آن حیث اهمیت دارد که به شدت به صادرات استرالیا وابسته است.
نرخ کالاهای صادراتی استرالیا به طور مستقیم روی این جفت ارز تاثیر میگذارد.
[list=1][*]USD/CAD پنجمین جفت ارز محبوب دنیا جفت ارز دلار آمریکا به دلار کانادا با بیش از 4 در از حجم بازار فارکس
[/list]
این جفت ارز بسیار در اقتصاد دو کشور آمریکا و کانادا مهم هست.زیرا این دو کشور در یک پیمان تجاری هستند. و نرخ این برابری برای هر دو کشور بسیار مهم است.
علاوه برآن، جفت ارز دلار آمریکا به دلار آمریکا جفت ارز استراتژیک و وابسته به نفت است. زیرا قسمت زیادی از صادرات کشور کانادا از نفت تامین میشود. و بالا پایین شدن قیمت نفت تاثیر چشمگیری بر این جفت ارز میگذارد.
اسم های جفت ارزها
در بازار فارکس هر جفت ارزی اسمی به اختصار دارد که در اینجا چندتا از نام های معروف را برای شما مثال میزنیم.
EUR/USD>>>> fibber
USD/JPY>>>> gopher
GBP/USD>>>>cable
USD/CAD>>>>loonie
AUD/USD>>>>aussie
USD/CHF>>>>swissie
NZD/USD>>>>Kiwi
این ها اسم های اختصاری جفت ارزهای موجود در بازار فارکس هستند که هر مخاطبی جفت ارزها رو به این اسم صدا میکند.
اسپرد چیست؟
در بازارهای مالی جهانی مفهومی وجود دارد به اسم اسپرد که تاثیر مهمی در معاملات و موفقیت معامله گران در بازار فارکس و دیگر بازارهای مالی دارد جهان دارد.
اما اسپرد چیست؟
فرض کنید شما وارد صرافی میشوید و میخواهید ارز خود را مبادله کنید. بر فرض مثال یورو خود را به دلار تبدیل کنید. در روی تابلو صرافی دو عدد میبینید که برایتان عجیب است.
قیمت خرید 1.1320
قیمت فروش 1.1350
این دو عدد با هم اختلافی دارند که به اختلاف این دو عدد اسپرد میگویند.
قیمت خرید و قیمت فروش
هنگامی که شما میخواهید در بازار فارکس جفت ارزی را معامله کنید، یا در بازار CFD بیت کوین یا هر سهام دیگری را خرید و فروش کنید. هنگام معامله یک عدد مشخص نمیبینید.
مثلا هنگامی که میخواهیم ماشین بخریم یک قیمت ثابت دارد، ولی در بازارهای مالی دو قیمت وجود دارد که یکی قیمت خرید و یکی دیگر قیمت فروش هست.
برای مثال
EUR /USD BID 1.1320 ASK 1.1350
BID یا بید به معنی قیمت فروش هست.
ASK یا اسک که قیمت خرید هست.
اسپرد: اختلاف بید و اسک میشود اسپرد.
برای مثال هنگامی که شما میخواهید در بازار فارکس EUR /USD خریداری کنید.
قیمت خرید 1.1350 هست و شما باید این قیمت را پرداخت کنید.
اما وقتی که میخواهید معامله خود را ببندید باید قیمت فروش را از بازار بگیرید.
که 1.1320 هست.
اختلاف بین این دو عدد یعنی 30 نیز اسپرد هست.
عوامل تاثیرگذار در اسپرد بازار فارکس
[list][*]نقدینگی و حجم بازار
[/list]
در بازار فارکس یا دیگر بازارهای مالی مانند آتی و یا سی اف دی هنگامی که حجم معاملاتی بر روی یک دارایی زیاد باشد اسپرد و یا اختلاف خرید و فروش آن دارایی به حداقل میرسند.
فرض کنید در بازار فاکرس طلا و یا جفت ارز یورو دلار را معامله کنیم.
همانطور که گفتیم یورو به دلار محبوب ترین و پر حجم ترین جفت ارز در بازار فارکس هست و شما برای این معامله کمترین اسپرد را پرداخت میکنید. تقریبا اسپرد در حد چند سنت هست و به صفر میل میکند.
اما مثلا فرض کنید میخواهیم یک ارزدیجیتال و سهامی که نقدینگی و حجم زیادی ندارد را معامله کنیم. در این معامله اختلاف خرید و فروش بسیار بیشتر از معامله کردن یک سهام محبوب مانند اپل یا گوگل و یا یک جفت ارز پر حجم هست.
در بازار فارکس ارزهایی مانند
GBP/AUD
GBP/CAD
AUD/CAD
AUD/CHF
و ارزهای دیگری که حجم کمتری دارند اسپرد بیشتری دارند.
[list][*]نوسانات بازار
[/list]
نکته مهم دیگر برای اسپرد در بازار های جهانی روند بازار است.
مثلا هنگامی که یک اتفاق خیلی نادر در بازار می افتد و یا یک بحران را در بازارهای مالی میبینیم، اسپرد در حد زیادی افزایش میابد.
مثلا در سال 2008 که بازار آمریکا سقوط کرد و یا سال 2017 که جفت ارز پوند دلار بر سر برکزیت ریزش شدیدی داشت، اسپرد بازار عدد معمول و همیشگی نبود و بسیار بیشتر شده بود.
[list][*]اعتبار دارایی معامله شونده
[/list]
هر چه قدر که اعتبار دارایی معامله شونده بهتر و بیشتر باشد، اسپرد آن کمتر است. به عنوان مثال در بازار ارزهای دیجیتال شما هنگامی که بیت کوین را معامله میکنید خیلی اسپرد کمتری میپردازید نسبت به یک ارز دیجیتالی که تازه به وجود آمده و پایه خاصی ندارد.
چرا؟
زیرا اسپرد هزینه ای هست که کارگزار از شما میگیرد که معامله شما را به کس دیگری وصل کند، یا کالایی که شما خریده اید را بفروشد. هنگامی که دارایی معتبر نباشد کسی تمایل ندارد به قیمت معقول آن را بخرد.در نتیجه شما اسپرد بیشتری میپردازید.
انواع اسپرد
اصولا در بازارهای جهانی اسپرد به صورت یک عدد مشخص و یا درصدی از قیمت هست.
مثلا در جفت ارز یورو دلار اسپرد 20 سنت هست، و در بیت کوین 0.5%. تفاوت زیادی ندارد، تفاوت در نحوه بیان هست.
در کل شما باید این مبلغ را بپردازید چه به صورت اسپرد یا به صورت درصدی
نکته مهم دیگری هم که در بازارهای جهانی وجود دارد شناور بودن اسپرد هست.
به عنوان مثال هم اکنون اسپرد معامله طلا 20 سنت است و لحظه ای دیگر میشود 15 سنت و در یک دامنه خاصی نوسان میزند.
اما هنگامی که در شب ها نقدینگی بازار کم میشود و یا اتفاق مهمی رخ دهد که حجم بازار را مختل کند اسپردی که به صورت شناور هست افزایش میابد و دیگر عددهای گذشته نیست.
لوریج چیست؟
لوریج و یا اهرم معاملاتی اعتباری است که کارگزار به معامله گران خود میدهد که بتوانند در بازار فارکس و دیگر بازارهای مالی حجم بیشتری معامله کنند و پول بیشتری در بیاوردند.
به عنوان مثال اهرم جفت ارزهای بازار فارکس 1:100 هست.
یعنی چه؟
1:100 به این معناست که در ازای هر 1 دلاری که شما سرمایه گذاری میکنید، کارگزار 100 برابر آن یعنی 100 دلار به شما اعتبار معاملاتی میدهد و شما میتوانید با حجم بیشتری معامله کنید و سود بیشتری کسب کنید.
یک مثال معاملاتی برایتان بزنم
شما در حساب معاملاتی خود 1000 دلار دارید و تصمیم گرفته اید که با پول خود طلا بخرید.
اگر شما بدون اهرم معامله کنید، میتوانید تقریبا یک اونس طلا بخرید.
یک اونس طلا در قیمت 1300 میخرید و در حالتی سود خوبی میکنید که کلا اقتصاد دنیا متحول شود و طلا از 1300 با 2300 برسد که در این حالت شما تقریبا 1000 دلار سود میکنید.
[align=right]اما حالتی را در نظر بگیرید که از اهرم اس