25-01-2021, 02:50 AM
آشنایی با انواع چراغ راهنمایی و بررسی زمان بندی آن ها
خرید چراغ راهنمایی و قرار دادن آن در معابر پر رفت و آمد از مهم ترین نیاز های هر شهر می باشد تا به بهترین نحو ترافیک کنترل شود و از اتفاقات ناگوار جلوگیری شود. قیمت چراغ راهنمایی و رانندگی با توجه به نوع آن متفاوت است. فروش چراغ راهنمایی هم به صورت اینترنتی و هم حضوری امکان پذیر است.
در این نوشتار تصمیم داریم شما را با انواع چراغ راهنمایی آشنا سازیم.
چراغ راهنمایی که به انگلیسی به آن Traffic Light و یا Traffic Signal می گویند، بی تردید از آشناترین و مهمترین وسایل کنترل ترافیک و تنظیم عبور و مرور وسایل نقلیه و افزایش ایمنی در تقاطعات میباشد. اگرچه چراغ راهنمایی از حرکت پیوسته وسایل نقلیه در مسیرهای مختلف یک تقاطع جلوگیری میکند و موجب بروز تاخیر میشود، اما بطور کلی در صورت محاسبه درست زمان بندی آن، متوسط تاخیر وسایل نقلیه کمتر از زمانی خواهد بود که تقاطع بدون چراغ راهنمایی باشد.
معمولاً چراغ راهنمایی را بطور مستقل و جداگانه برای کنترل تقاطعات بکار میبرند، اما گاهی برحسب ضرورت و برای بازدهی بهتر ممکن است چراغ های راهنمایی چند تقاطع یا کلیه تقاطعات یک مسیر را به طریقی به هم ارتباط داد و هماهنگ کرد. امروزه به کمک روش های کامپیوتری میتوان چراغ های راهنمایی تقاطعات قسمتی از شهر یا تمام شبکه ترافیک شهر را بهم ارتباط داد و هماهنگ نمود. این روش که کنترل منطقه ای ترافیک نامیده میشود، مستلزم مطالعات وسیع، دسترسی به تکنولوژی پیشرفته و صرف هزینه بالا میباشد.
توالی چراغ های راهنمایی بصورت قرمز، سبز و زرد میباشد. هر دور کامل توالی چراغ راهنمایی را یک چرخه و مجموع زمان یک چرخه را مدت چرخه مینامند.
فاز
یک یا چند جریان ترافیکی که در مدت زمان یک چرخه، همزمان فرمان علامتی یکسان را دریافت میکنند، اصطلاح فاز بکار میرود.
زمان بین دو سبز
فاصله زمانی از انتهای زمان سبز یک فاز تا شروع زمان سبز فاز بعدی را زمان بین دو سبز میگویند.
زمان تمام قرمز
زمانی که همه فازها با هم قرمز هستند، اصطلاحاً زمان تمام قرمز مینامند. زمان تمام قرمز را معمولاً در مواقعی که عبور و مرور پیادهها زیاد باشد، جهت تسهیل در امر عبور و مرور آنها از عرض خیابانها در نظر میگیرند.
انواع چراغ راهنمایی
معمولاً سه نوع چراغ راهنمایی مورد استفاده قرار میگیرند، که عبارتند از:
چراغ راهنمایی با زمان ثابت
چراغ راهنمایی متغیر
چراغ راهنمایی نیمه متغیر
چراغ راهنمایی با زمان ثابت
زمان بندی این چراغ که براساس وضعیت ترافیک محل در ساعت طرح، محاسبه و اعمال میشود، ثابت است و تغییرات تردد وسایل نقلیه در زمان های مختلف اثری بر زمان بندی چراغ ندارد. به عبارت دیگر، هر تغییری در زمان بندی چراغ راهنمایی با زمان ثابت جز از طریق تنظیم مجدد یا با دست مقدور نیست. از آنجاییکه معمولاً میزان ترددی که زمان بندی چراغ بر اساس آن محاسبه و تنظیم شده است، تغییر میکند و این چراغها حساسیتی نسبت به تغییرات تردد ندارند، غالباً لازم است که در ساعات معینی از روز زمان بندی چراغ را با دست تغییر داد. این عمل را عمدتاً پلیس راهنمایی انجام میدهد.
همچنین در ساعاتی که تردد وسایل نقلیه از مسیرهای مختلف تقاطع بسیار سبک است، چراغ را بصورت چشمک زن در میآورند تا از تاخیرهای نسبتاً زیاد و بی مورد وسایل نقلیه جلوگیری شود. در این حالت چراغ راهنمایی عملاً نقش احتیاط را بازی میکند.
چراغ راهنمایی متغیر
این نوع چراغ های راهنمایی نسبت به تغییرات تردد حساسند و دامنه زمان سبز هر فاز که قبلاً تنظیم شده است، به میزان تردد در مسیرهای آن فاز بستگی دارد. تنظیم زمان سبز با نصب شاخص هایی در فواصل معین از خط توقف و در تمام مسیرهای منتهی به تقاطع انجام میگیرد.
در تنظیم زمان بندی این چراغها سه نوع زمان در نظر گرفته میشود:
الف) حداقل زمان عبور
این زمان حداقل زمانی است که میتوان به هر فاز از چراغ راهنمایی اختصاص داد تا وسایل نقلیه ای که بین خط توقف مسیرهای مربوط به آن فاز و شاخصها متوقف شده اند، امکان عبور از تقاطع را داشته باشند. در دستگاه های جدید این زمان ثابت نیست و معمولاً بین ۷ تا ۱۳ ثانیه تنظیم میشود. این دامنه تنظیم باعث میشود که وقتی در یک مسیر وسیله نقلیه ای وجود ندارد یا تردد وسایل نقلیه در آن مسیر کم است، زمان سبز آن فاز تا حداقل ۷ ثانیه کاهش پیدا کند و برای عبور وسایل نقلیه در جهات دیگر فرصت بیشتری به وجود آید.
ب) زمان تمدید
در چراغ متغیر، اگر عبور وسایل نقلیه در مسیر یا مسیرهای مربوط به آن فاز ادامه داشته باشد، میتوان زمان سبز آن فاز را تا حدودی معینی تمدید کرد. به عبارت دیگر، وقتی وسیله نقلیه ای در مسیری که چراغ مربوط به آن سبز است به محل نصب شاخصها میرسد، دستگاه زمان سبز چراغ راهنمایی را به اندازه ای تمدید میکند که برای عبور آن وسیله کافی باشد. در چراغ های متغیر قدیمی این زمان ثابت بود، اما در انواع جدید مدت آن به سرعت وسیله نقلیه بستگی دارد.
پ) حداکثر زمان سبز
از آنجایی که امکان عبور پیوسته وسایل نقلیه در یک مسیر از تقاطعی، موجب تاخیر فراوان بر وسایل نقلیه دیگر مسیرها میشود، لذا برای جلوگیری از این تاخیر فراوان، لازم است زمان سبز هر فاز به میزان معینی تمدید شود. به عبارت دیگر، باید برای زمان سبز هر فاز حداکثری در نظر گرفت که پس از اتمام آن (حتی اگر تردد وسایل نقلیه در مسیرهای آن فاز ادامه داشته باشد) زمان سبز آن فاز تمام شود و زمان سبز فاز بعدی شروع شود.
اگر تردد وسایل نقلیه در تمام جهات تقاطع زیاد باشد (ساعت اوج)، چراغ راهنمایی متغیر همانند چراغ راهنمایی با زمان ثابت عمل میکند.
چراغ مخصوص عابرپیاده
در تقاطعاتی که با چراغ راهنمایی کنترل میشوند، عبور پباده از عرض مسیرها نیز به وضعیت فازهای چراغ راهنمایی بستگی دارد. همراه با فاز قرمز چراغ راهنمایی مسیر، چراغ مخصوص پیاده سبز شده و به عابر پیاده اجازه عبور داده میشود و برعکس، زمانی که فاز آن مسیر سبز باشد، با قرمز شدن چراغ مخصوص عابرپیاده عبور ممنوع میشود. این روش معمولاً در مواقعی بکار میرود، که حجم گردش به راست و چپ وسایل نقلیه کم باشد و امکان عبور ایمن عابرین پیاده وجود داشته باشد. در غیر اینصورت، فاز جداگانه ای برای عابرین پیاده اختصاص داده میشود. در این حالت، زمانی که عابرین پیاده اجازه عبور دارند، وسایل نقلیه اجازه عبور ندارند و در نتیجه امکان عبور عابرین پیاده با ایمنی کامل فراهم میشود. در این روش به دلیل اختصاص فاز جداگانه ای برای عابرین پیاده و توقف وسایل نقلیه در تمام جهات تاخیر بیشتری بر وسایل نقلیه وارد میشود.
چراغ مخصوص عابرین پیاده تنها دو رنگ سبز و قرمز دارد، که دو بصورت ممکن است ظاهر شود:
• قرمز، بصورت تصویر شخصی ایستاده به رنگ قرمز در زمینه سیاه یا با روشن شدن کلمه قرمز رنگ ایست.
• سبز، بصورت تصویر شخصی در حال حرکت به رنگ سبز در زمینه سیاه یا با روشن شدن کلمه سبز رنگ عبور.
خرید چراغ راهنمایی
برای مشاهده انواع چراغ راهنمایی و خرید اینترنتی می توانید به سایت ایمن ترافیک کالا مراجعه نموده و در صورت نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه با شماره های داخل سایت تماس حاصل نمایید.