استفاده از انواع بتن اکسپوز به یک مورد خاص ختم می شود. به عبارت دیگر به دلیل گستردگی این متریال مدرن در ساختمان سازی می توان در پروژه های بزرگ و کوچک ساختمان سازی ، پل های شهری ، سدسازی و … از آن ها استفاده کرد. در این نوشتار قصد داریم درباره اجرای بتن اکسپوز و انواع آن اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.
در مورد بتن قابل اجرا در محل پروژه نیز رعایت دقت بسیار مهم است؛ به طوری که باید قالب ها کاملا تراز باشند تا به درستی نصب شوند. از سوی دیگر باید از قالب های سالم و بدون ترک خوردگی استفاده کرد. درزگیری بین قالب ها نیز باید به طور کامل انجام شود. در عین حال باید روغن قالب مناسب نیز در روند کار استفاده شود.
اجرای بتن اکسپوز در محل برخی معایب قابل توجه را دارد که نمی توان آن ها را نادیده گرفت. از جمله این موارد گران تر شدن و هزینه بالای اجرای این نوع بتن است. علاوه بر آن وزن سنگین بتن و شرایط جوی نیز بر کیفیت کار تأثیر دارد.
نکات استفاده از بتن اکسپوز قابل اجرا در محل
در مورد بتن قابل اجرا در محل پروژه نیز رعایت دقت بسیار مهم است؛ به طوری که باید قالب ها کاملا تراز باشند تا به درستی نصب شوند. از سوی دیگر باید از قالب های سالم و بدون ترک خوردگی استفاده کرد. درزگیری بین قالب ها نیز باید به طور کامل انجام شود. در عین حال باید روغن قالب مناسب نیز در روند کار استفاده شود.
بتن اکسپوز پیش ساخته
اجرای بتن اکسپوز پیش ساخته به صورت پنل های از پیش تهیه شده صورت می گیرد. برای این کار بر اساس نقشه ساختمان ، نمای آن ، ابعاد ، سایز و طرح مورد نظر ، پنل های بتن اکسپوز در کارخانه آماده شده و بعد در محل مورد نظر نصب می شوند.
برای نصب و چسباندن پنل بتن پیش ساخته نیز از چسب های مخصوص و ملات سیمانی استفاده می شود. علاوه بر آن می توان به صورت مکانیکی نیز پنل بتن پیش ساخته را در محل مورد نظر نصب کرد. برای این کار پنل های مورد نظر روی ریل فلزی مخصوصی قرار می گیرد و بعد با کمک پیچ و مهره در محل نمای ساختمان محکم می شوند.
مزایای بتن اکسپوز پیش ساخته
از این نوع بتون می توان در نمای ساختمان و ساخت مواردی مانند پله استفاده کرد. از جمله مزایای آن افزایش سرعت و بهره وری در اجرای کار است و علاوه بر آن با توجه به هر پروژه کاری و ساختمانی می توان طرح سفارشی متناسب با پروژه را انتخاب و نصب کرد.
در ترکیب ساخت پنل پیش ساخته ترکیبات آلی فرار ، ترکیبات سمی و گازی وجود ندارد. به همین دلیل این نوع بتن یک متریال کاملا با دوام و بدون ماده بی اثر محسوب می شود. در نتیجه بتن اکسپوز متریالی موافق با محیط زیست و منابع طبیعی به حساب می آید.
همچنین اجرای بتن اکسپوز در فضای باز انتخابی درست و مناسب است؛ زیرا این نوع بتن ماندگاری و مقاومت بالایی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف دارد. همچنین در برابر نوسانات مختلف دمایی دچار مشکل نمی شود. این موضوع موجب عمر مفید بالای این نوع بتن و عدم نیاز آن به نگهداری و مراقبت های خاص می شود.
از جمله مزایای دیگر آن صرفه جویی در زمان ساخت و حذف مصالح نازک کاری در جریان کار است. علاوه بر آن بتن پیش ساخته وزن بسیار کمتری نسبت به بتن های معمولی دارد. در نتیجه اجرای بتن اکسپوز بار مرده ساختمان را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
روش های ساخت انواع بتن اکسپوز
به طور کلی این نوع بتن نیز مانند بتن معمولی از موادی مانند سیمان ، آب و سنگدانه ترکیب می شود و علاوه بر آن از متریال هایی مانند مواد روان کننده و پرکننده در تهیه آن به کار می رود. این بنت به دو روش قالبی و مرحله ای تولید می شود:
تولید بتن اکسپوز به روش قالبی: درل این روش طراحان ساختمان ابتدا نمای مورد نظر را در نظر می گیرند و بعد از انجام محاسبات لازم ، قالب گذاری سازه انجام می شود. برای این کار قالب در محل مورد نظر قرار گرفته و بعد عملیات بتن ریزی صورت می گیرد. بعد از انجام کار نیز استحکام و مقاومت سازه ارزیابی می شود و عملیات پشتیبانی و بالا بردن استحکام سازه صورت می گیرد.
تولید بتن اکسپوز به روش مرحله ای: در این روش که به روش بالا رونده نیز معروف است ، قالب گذاری بتن به صورت پلکانی انجام می شود. به عبارت دیگر ابتدا قسمت های پایین سازه قالب گذاری می شوند و بعد فرایند بتن ریزی در آن ها صورت می گیرد. بعد از اینکه بنت خشک شد ، قالب ها جدا شده و در نمای بالاتر سازه عملیات قالب گذاری و بتن ریزی انجام می شود.