03-10-2021, 12:46 PM
در این مقاله قصد داریم به بررسی وضعیت حقوقی اطفال نامشروع بر اساس قانون و رای وحدت رویه دیوان عالی کشور بپردازیم .
وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در قانون
وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در رای وحدت رویه
هرگاه در نتیجه رابطه آزاد زن و مردی ، فرزندی به دنیا آید ، نسب او ناشی از زنا و نامشروع است . به چنین فرزندی ولد الزنا یا فرزند نامشروع نیز گفته می شود . قانون مدنی به پیروی از فقه اسلامی و در راه حمایت از خانواده مشروع و جلوگیری از گسترش روابط جنسی آزاد و متولد شدن اطفال نامشروع ، طفل متولد از زنا را به زناکار ملحق نمی کند . البته این فرزندان نیز مانند سایر فرزندان نیازمند دریافت حمایت هایی هستند و به همین دلیل ، دیوان عالی کشور با صدور رای وحدت رویه ، وضعیت حقوقی اطفال نامشروع را دگرگون کرده است . بنابراین ، در این مقاله قصد داریم به بررسی وضعیت حقوقی اطفال نامشروع بر اساس قانون و وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در رای وحدت رویه دیوان عالی کشور بپردازیم .
وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در قانون
در خصوص وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در قانون مدنی ، ماده 1167 این قانون حایز اهمیت است . بر اساس این ماده ، طفل متولد از زنا ملحق به زانی نمی شود . بنابراین ، هرگاه پدر و مادر کودک هر دو زناکار باشند ، فرزند به آنان ملحق نمی شود . اما اگر یکی از آنها زناکار بوده و دیگری به دلیل اکراه یا شبهه اقدام به این کار نموده باشد ، طفل فقط به شخصی که در اشتباه یا شبهه بوده ملحق می شود ، نه به زناکار . بر اساس این مفهوم از نسب نامشروع ، فرزندان متولد از زنا ، از آثار قانونی نسب مانند ولایت قهری ، حضانت فرزندان ، ارث و نفقه فرزند برخوردار نمی باشند . لذا حقوق و تکالیفی که در قانون برای اولاد نسبت به والدین شناخته شده بود ، مختص اطفال مشروع شناخته شده و اطفال نامشروع از چنین حقوقی برخوردار نبودند . برای آشنایی با اینکه زنا چیست ، رابطه نامشروع یعنی چه و نسب نامشروع کلیک کنید .
وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در رای وحدت رویه
دیوان عالی کشور در خصوص وضعیت اطفال نامشروع در ایران ، یک رای وحدت رویه صادر کرده است که همچون قانون الزام آور است . بر اساس این رای ، بین طفل مشروع و طفل نامشروع از جهت حقوق و تکالیف اصولا تفاوتی وجود ندارد و بر اساس ماده 884 قانون مدنی ، صرفا ارث بردن بین اطفال نامشروع و والدین آنها منتفی است . بنابراین ، سایر حقوق و تکالیف والدین همچون حضانت و ولایت قهری بر فرزند و پرداخت نفقه آنها لازم است . همچنین ، اعلام ولادت به اداره ثبت احوال و گرفتن شناسنامه با نام پدر به عهده پدر نامشروع می باشد . با صدور این رای ، وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در حقوق ایران تحول ارزنده ای داشته است . بنابراین ، عدم الحاق فرزند به پدر و مادر نامشروع منحصر به ارث است و از جهات دیگر تفاوتی بین فرزندان مشروع و نامشروع وجود ندارد . برای مشاهده آثار نسب نامشروع ، ارث فرزند نامشروع و نفقه فرزند نامشروع کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در ایران در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در ایران پاسخ دهند .
منبع : وضعیت حقوقی اطفال نامشروع در ایران