18-01-2018, 12:51 PM
بر اساس آخرین نظریه های تکامل یافته مدیریت شهری بر پایه فناوری اطلاعات و ارتباطات شهر هوشمند ، دارای شش معیار اصلی به شرح زیر می باشد :
1- مدیریت هوشمند (Smart Governance)
2- شهروند هوشمند (Smart Citizen)
3- محیط زندگی (Smart Environment) و محل زندگی (Smart Home) هوشمند
4- اقتصاد هوشمند (Smart Economy)
5- حمل و نقل هوشمند (Smart Mobility)
6- انرژی هوشمند (Smart Energy)
1- مدیریت هوشمند (Smart Governance)
2- شهروند هوشمند (Smart Citizen)
3- محیط زندگی (Smart Environment) و محل زندگی (Smart Home) هوشمند
4- اقتصاد هوشمند (Smart Economy)
5- حمل و نقل هوشمند (Smart Mobility)
6- انرژی هوشمند (Smart Energy)
در واقع شهر هوشمند چشم اندازی از توسعه شهری است که فناوری اطلاعات و ارتباطات را در غالب راهکارهای اینترنت اشیاء یکپارچه کرده تا روشی ایمن به منظور مدیریت دارایی های شهری ارائه دهد. برخی از دارایی های شهری شامل سیستم های اطلاعات ادارات منطقه ای/استانی، مدارس، کتابخانه ها، سیستم های حمل و نقل، بیمارستان ها، نیروگاه ها، شبکه های توزیع آب و مدیریت فاضلاب، رویه های اعمال قانون و دیگر خدمات اجتماعی می شود. دربسیاری از کشورهای دنیا بخصوص کشورهایی که از نظر فناوری پیشرفته هستند و به هوشمندسازی شهرهای خود از نظر اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و درمانی و دیگر خدمات روی میآورند، تمام این کارها به صورت هوشمند و الکترونیک انجام میشود ، چرا که این کار مزایای فراوانی مانند کاهش ترافیک و آلودگی هوا، حفظ محیطزیست را به همراه دارد. شهر هوشمند مکانی ممتاز برای توسعه پایدار اقتصادی، صنعتی، اجتماعی بوده که در آن به مسائلی مانند ترافیک، مصرف انرژی، آلودگی، تخریب سرزمین، بهروزرسانی و بهینهسازی زیرساختهای شهری، بهبود کیفیت زندگی از طریق یک رویکرد نوآورانه، بر اساس ارتباط و تبادل اطلاعات با هدف بهینهسازی فرآیندهای مدیریت شهری پرداخته میشود. از این رو میتوان اذعان داشت که شهر هوشمند دارای زیرمجموعهها، زیرسیستمها و مؤلفههای اصلی زندگی مانند ، مدیریت هوشمند شهری است. در این شهرها که براساس زیرساختهای زندگی الکترونیک طراحی میشود، نیازهای افراد به روشی هوشمندانه و با استفاده از آخرین فناوریهای روز دنیا تأمین شده است.
از دیگر سو مهمترین پیشرفت های فناورانه، اقتصادی و محیط زیستی که عامل/محرک ایجاد علاقه به مفهوم شهرهای هوشمند بوده اند شامل تغییرات آب و هوایی، بازسازی اقتصادی، حرکت به سمت خرده فروشی های آنلاین و سرگرمی های آنلاین، جمعیت مسن، رشد جمعیت شهری و فشارهایی که دولت ها از لحاظ بودجه عمومی دارند، می شوند. اتحادیه اروپا در سالهای اخیر تلاش های بسیاری برای توسعه استراتژی رشد شهری هوشمند برای کلان شهرهای خود انجام داده است. نمونه هایی از فناوری ها و برنامه های شهرهای هوشمند درشهرهای میلتون کینز(Milton Keynes)، ساوسمپتون(Southampton)، آمستردام، بارسلونا، مادرید و استکهلم تاکنون پیاده سازی شده است. در چین شرکت زد تی ایی(ZTE) در بیش از 150 شهر راهکارهای هوشمندسازی را پیاده کرده است. مهمترین مصداق شهر هوشمند، سیستم روشنایی شهری است که در تمام شهر موجود بوده و قابلیت کنترل توسط چندین سیستم را داراست.
اگرچه زیرساختهای فیزیکی از مهمترین و ضروریترین نیازهای توسعه زندگی در شهرهای هوشمند است، اما امروزه شهرها بیش از پیش به ابزارهای ارتباطی مبتنی بر فناوریهای روز دنیا نیاز دارند. محیط زندگی هوشمند، اقتصاد هوشمند، حمل و نقل هوشمند، خانه هوشمند و… از همه مهمتر شهروندان هوشمند، از معیارهای اصلی شهرهای هوشمند هستند.
براساس آمار های بدست آمده تا سال 2050 حدود 86 % از مردم کشورهای پیشرفته و 64% از مردم کشورهای در حال توسعه ی دنیا ، در مناطق شهری ساکن خواهند بود. از این رو استفاده ی بهینه و موثر از منابع انرژی در زیر ساخت های شهرهایی که باید پاسخگوی نیازهای انسان مدرن امروز باشند، بسیار اهمیت می یابد.
تسریع فرآیند شهرنشینی با استفاده از تکنولوژی های یک شهر هوشمند چگونه اتفاق می افتد؟
سیستم های هوشمند انرژی، میزان مصرف انرژی را زیر نظر قرار داده و آن را با بازدهی بیشتری مدیریت و حفظ می کنند . بازدهی انرژی در ۲۰ سال آینده ۳۰ درصد افزایش مییابد. با استفاده از منابع انرژی تجدیدپذیر، مدیریت ذخایر آب و داشتن یک سیستم مدیریت پسماند در شهرها میتوان میزان آلودگی را کاهش داده و انرژی کمتری مصرف کرد.
هدف از جا به جایی هوشمند ، این است که گزینه هایی در جهت پاسخگویی و همزمان با رشد سریع شهرها، جایگزین روشهای حمل و نقل قدیمی شود تا جا به جایی شهری پویا گردد.
به این ترتیب پیادهروی، دوچرخهسواری و دیگر روشهای جا به جایی ترکیبی بعضی از راه حلهایی است که میتواند تا حدودی مشکل ترافیک و حمل و نقل را حل کند. در نتیجه برای ایجاد یک شهر هوشمند، پیدا کردن راه حلهای جدید و بهتر میتواند هزینهها را کاهش داده و تاثیر مثبتی بر محیط زیست داشته باشد.
منابع
خانه هوشمند-خانه هوشمند رشت-خانه هوشمند گلسار-نمایندگی خانه هوشمند-پذیرش نمایندگی خانه هوشمند-پرده برقی-تحلیل سیستم امنیتی-سیستم مدیریت هوشمند-سیستم هوشمند-سیستم امنیتی هوشمند-درخواست نمایندگی خانه هوشمند-هوشمندسازان-هوشمندسازی ساختمان-هوشمندسازی مدارس-هوشمندسازی- میکروکنترلر-مکانیزم و اپشن های پرده برقی-سیستم های امنیتی-سیستم های امنیتی خانه هوشمند-هوشمندسازی-سیستم مدیریت ساختمان