04-01-2022, 04:07 PM
آزمون قضاوت هر ساله توسط قوه قضاییه برای گزینش داوطلبان تصدی منصب قضا برگزار می شود. ثبت نام برای آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا 1400 از طریق سایت سازمان سنجش از 6 تا 15 دی ماه انجام می شود. بعد از قبولی در آزمون کتبی چند مرحله مصاحبه علمی، روانشناسی و تحقیقات محلی هم برای پذیرش قطعی در آزمون قضاوت ۱۴۰۰ وجود دارد.
در زمان های گذشته اختلافات میان افراد در جوامع مدنی از طریق انتقام گیری های شخصی یا میانجیگری ریش سفیدان حل و فصل می شد. با گذر زمان و پیشرفت جوامع، وجود نهادی که به اختلافات رسیدگی کند احساس شد. با تدوین قوانین، اهمیت نهاد قضاوت برای گسترش عدل و کمک به برقراری نظم در اجتماع بر همگان آشکار شد.
امروزه بر کسی پوشیده نیست که شغل قضاوت یکی از پراهمیت ترین و حساس ترین مشاغل است. به طور کلی قضاوت کردن کار بسیار دشواری است و شخصی که در این جایگاه قرار می گیرد، باید عالم به مسائل حقوقی و دارای برترین خصایص اخلاقی باشد، به نحوی که در هر شرایطی صدور حکم عادلانه را در اولویت قرار دهد.
زمان ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضا) ۱۴۰۰ از 6 تا 12 دی ماه می باشد. طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضاء) سال 1400 تا تاریخ 15 دی ماه سال جاری تمدید شده است.
لینک ثبت نام آزمون قضاوت 1400
با توجه به مطالبی که گفته شد لازم است گزینش بسیار دقیقی برای انتخاب قاضی از میان علاقه مندان صورت گیرد. در راستای این مسئولیت مهم، هر ساله آزمونی تحت عنوان آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا از طرف قوه قضاییه برگزار می شود که در ادامه به ارائه توضیحی جامع در ارتباط با آزمون قضاوت 1400 می پردازیم؛ به این ترتیب که ابتدا آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا را با جذب اختصاصی مقایسه نموده و در بخش های بعد، زمان، شرایط و نحوه ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰ را تشریح خواهیم نمود.
جذب عمومی و جذب اختصاصی قضات ۱۴۰۰
معاونت منابع انسانی قوه قضاییه هر ساله از دو طریق جذب عمومی و جذب اختصاصی قضات عده ای را برای تصدی منصب قضا استخدام می کند. در ادامه شرایط و مراحل گزینش در جذب عمومی و جذب اختصاصی قضاوت سال 1400 به طور جداگانه بررسی شده و تفاوت ها و شباهت های این دو فراخوان را در سال جاری ارائه داده ایم.
جذب عمومی قضات
به طور کلی دو دسته از داوطلبان دانشگاهی و حوزوی دارای شرایط ثبت نام در آزمون قضاوت هستند که به طور جداگانه روند برگزاری آزمون در مورد آن ها را بررسی می کنیم :
داوطلبان دارای تحصیلات دانشگاهی :
این داوطلبان لازم است ابتدا در آزمون تستی پذیرفته شوند. بعد از گذراندن مرحله آزمون تستی و کسب حداقل 60 درصد نمره وارد مرحله آزمون تشریحی می شوند. در مرحله آزمون تشریحی باید حداقل 50 درصد جمع نمرات را کسب کنند.
نتیجه مرحله آزمون تشریحی بعد از حدودا یک ماه اعلام می شود و بعد از آن از پذیرفته شدگان با تماس تلفنی برای شرکت در مصاحبه علمی دعوت به عمل می آید. بعد از پذیرش در این سه مرحله داوطلبان به اداره گزینش برای تشکیل پرونده مراجعه می کنند.
زمانی که پرونده تشکیل شد، دو برگه با عنوان تعدیل و توثیق در اختیار داوطلب قرار می گیرد تا آن را به امضای یکی از اشخاص قاضی، امام جمعه یا استاد دانشگاه برساند. بعد از آنکه مدت کوتاهی گذشت، داوطلبان برای آزمون تستی روان شناسی دعوت می شوند و در آخرین مرحله آن ها را برای مصاحبه حضوری روان شناسی فرا می خوانند.
بعد از طی کردن تمام این مراحل و گذشتن از آن ها پرونده داوطلب برای انجام تحقیقات محلی به شهرستان محل اقامت ارسال می شود. در صورتی که داوطلب از این مرحله هم عبور کند برای مصاحبه احکام عقیدتی دعوت می شود.
در نهایت هم دو نفر از قضات دیوان عالی کشور و ریاست گزینش از داوطلب سوالاتی می پرسند که به این مرحله اختبار گفته می شود.
داوطلبان دارای تحصیلات حوزوی :
این دسته از داوطلبان که دارای مدرک حوزوی سطح دو یا بالاتر باشند با شرکت در آزمون تشریحی و کسب نمره قبولی در آن به مصاحبه علمی دعوت می شوند. از این دسته از داوطلبان آزمون تستی به عمل نمی آید اما بقیه مراحل همانند آنچه که در بالا در مورد داوطلبان دانشگاهی گفته شد می باشد.
جذب اختصاصی قضات
در فرایند جذب اختصاصی نیز هر دو دسته داوطلبان حوزوی و دانشگاهی واجد شرایط می توانند به سامانه جذب اختصاصی داوطلبان تصدی منصب قضا مراجعه کرده و فرایند ثبت نام را انجام دهند. تفاوت جذب اختصاصی با جذب عمومی در آن است که از این دسته از داوطلبان نیازی به شرکت در آزمون ندارند. در ادامه به طور مجزا شرایط لازم برای اقدام به ثبت نام برای جذب اختصاصی را بررسی می کنیم :
داوطلبان دانشگاهی :
کسانی که در یکی از دانشگاه های زیر تحصیل کرده و معدل لازم را کسب کرده باشند می توانند بدون نیاز به گزینش در آزمون کتبی در مصاحبه علمی ثبت نام کنند.
دانشگاه های گروه اول = دانشگاه امام صادق، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه تهران، پردیس فارابی دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه شیراز، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علوم قضایی، دانشگاه مفید قم + فارغ التحصیلان کارشناسی حقوق از این دانشگاه ها با کسب حداقل معدل 16
دانشگاه های گروه دوم = دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، دانشگاه کاشان، دانشگاه تبریز، دانشگاه شاهد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه مازندران ( بابلسر )، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه خوارزمی تهران، دانشگاه شهید مطهری، دانشگاه گیلان، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه قم + فارغ التحصیلان کارشناسی حقوق با کسب حداقل معدل 17
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق در هر گرایشی با حداقل معدل 16 از هر کدام از دانشگاه های گروه اول باشند، مشروط بر داشتن مدرک کارشناسی حقوق، فقه و حقوق یا الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش های این رشته بوده با حداقل معدل 16 از هر کدام از دانشگاه های گروه اول
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق در هر گرایشی با حداقل معدل 17 از هر کدام از دانشگاه های گروه دوم باشند، مشروط بر داشتن مدرک کارشناسی حقوق
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش های این رشته بوده با حداقل معدل 17 از هر کدام از دانشگاه های گروه دوم
دانشجویان و دانش آموختگان دکتری تخصصی در هر یک از گرایش های رشته حقوق، فقه و حقوق و رشته الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، به شرطی که مدرک کارشناسی این داوطلبان هم در یکی از رشته های نام برده باشد.
کسانی که رتبه یک تا ده آزمون های وکالت کانون های استانی باشند.
کسانی که رتبه یک تا پنجاه آزمون های وکالت مرکز وکلا قوه قضاییه و آزمون وکالت کانون وکلا مرکز باشند.
وکلای کانون وکلا دادگستری یا مرکز وکلا قوه قضاییه که پنج سال سابقه کار متوالی و موثر با تایید کانون یا مرکز وکلا داشته باشند.
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم قضایی در گرایش های حقوق دادرسی اداری، مدیریت دادگستری، مدیریت نظارت و بازرسی و مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی، مشروط بر اینکه حداقل معدل 16 را کسب نموده باشند.
داوطلبان حوزوی :
کسانی که هم دارای مدرک دانشگاهی و هم دارای مدرک حوزوی یا دارای مدرک حوزوی به شرح زیر باشند :
دارای مدرک سطح دو حوزوی با حداقل معدل 16 باشند. ( ویژه آقایان )
دارای مدرک سطح دو حوزوی در گرایش حقوق و قضاء اسلامی با حداقل معدل 16 باشند.
دارای مدرک سطح سه یا سطح چهار در گرایش های فقه و اصول یا حقوق و قضای اسلامی باشند.
دارای مدرک مدرسه فقه القضا قم با حداقل معدل 16 باشند.
دارای مدرک رشته تخصصی فقه و حقوق حوزه علمیه خراسان با حداقل معدل 16 باشند.
در پایان این بخش، پیشنهاد می شود برای آگاهی بیشتر از جزئیات نام نویسی و برگزاری آزمون جذب عمومی قضاوت سال ۱۴۰۰، مقاله زیر را مطالعه نمایید.
بیشتر بخوانید: دفترچه ثبت نام آزمون قضاوت
زمان ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰
زمان ثبت نام آزمون قضاوت هر ساله ممکن است تحت تاثیر عواملی چون اعلام نیاز قوه قضاییه، زمان اتمام گزینش داوطلبان سال گذشته، تصمیم گیری مراجع ذیربط و ... قرار گرفته و لذا زمان ثبت نام هر سال با سال قبلی متفاوت باشد. معمولا هر ساله زمان ثبت نام آزمون قضاوت و مهلت نام نویسی این آزمون همزمان با انتشار اطلاعیه سازمان سنجش و معاونت منابع انسانی قوه قضاییه اعلام می شود.
در مورد آزمون قضاوت ۱۴۰۰، بر اساس اطلاعیه ای که در سایت معاونت قوه قضاییه منتشر شده و اطلاعیه تکمیلی سازمان سنجش، اینگونه اعلام شده است که زمان ثبت نام آزمون عمومی تصدی منصب قضا سال 1400 از 6 تا 12 دی ماه می باشد. طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضاء) سال 1400 تا تاریخ 15 دی ماه سال جاری تمدید شده است.
زمان ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰(جذب عمومی منصب قضا) از 6 تا 15 دی ماه می باشد.
متقاضیان ثبت نام جذب اختصاصی آزمون قضاوت سال جاری می توانند با مطالعه مقاله زیر از جزئیات زمانبندی ثبت نام پذیرش اختصاصی تصدی امر قضا سال جاری مطلع بشن.
بیشتر بخوانید: زمان ثبت نام جذب اختصاصی قضات
شرایط ثبت نام آزمون تصدی منصب قضا ۱۴۰۰
برای شرکت در هر آزمونی شرایطی وجود دارد که علاقه مندان پیش از اقدام برای ثبت نام باید از آن ها مطلع شوند و در صورت داشتن شرایط عمومی و اختصاصی تعیین شده برای ثبت نام این فراخوان اقدام کنند. ثبت نام و شرکت در فراخوان جذب عمومی آزمون قضاوت سال ۱۴۰۰ نیز شرایط خاص خود را دارد. شرایط ثبت نام آزمون قضاوت 1400 را در ادامه مطلب ملاحظه می فرمایید :
تابعیت ایرانی
اعتقاد و التزام عملی به دین اسلام
ایمان و عدالت، حسن شهرت، اخلاق و امانت داری داشته باشد.
طهارت مولد
سلامت جسمی و روانی برای انجام کار قضایی داشته باشد.
سابقه محکومیت کیفری موثر نداشته باشد.
اعتیاد به دخانیات، موادمخدر و روانگردان نداشته باشد.
در روز ثبت نام حداقل 22 و حداکثر 33 سال تمام داشته باشد.
در گروه های هواداری غیرقانونی یا مخالف اسلام وابستگی، عضویت، سابقه فعالیت یا هواداری نداشته باشد مگر آنکه توبه او محرز شود.
التزام به قانون اساسی و اصل ولایت مطلقه فقیه
کارت پایان خدمت، معافیت تحصیلی یا معافیت دائم داشته باشد.
مدرک کارشناسی حقوق، کارشناسی الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، کارشناسی فقه و حقوق، کارشناسی ارشد معارف و حقوق در تمام گرایش ها، کارشناسی ارشد پیوسته الهیات معارف اسلامی و ارشاد با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی یا مدرک سطح دو حوزوی و بالاتر مورد پذیرش است.
در پایان این بخش، به داوطلبان پیشنهاد می گردد مقاله زیرا را مطالعه نموده تا چنانچه شرایط لازم برای شرکت در آزمون جذب اختصاصی را داشته، اقدام به ثبت نام در این آزمون نموده و بدون شرکت در آزمون تشریحی و تستی، به مرحله مصاحبه دعوت شوند.
حتما بخوانید: شرایط ثبت نام جذب اختصاصی قضات
به سایت سازمان سنجش مراجعه نموده، گزینه (سایر آزمون های استخدامی) را از منوی سمت راست انتخاب کرده و گزینه ثبت نام آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا سال 1400 را کلیک نمایید.
در مرحله بعد، اقدام به خرید کارت اعتباری و پرداخت هزینه ثبت نام از طریق کارت های عضو شبکه شتاب نموده تا شماره کارت اعتباری را دریافت نمایید.
فرم تقاضانامه اینترنتی را پر کرده و اطلاعات لازم را وارد نمایید.
مدارک و اطلاعات مورد نیاز را اسکن و بارگذاری کنید.
منابع مرحله تستی آزمون قضاوت 1400
منابع مرحله تستی آزمون قضاوت 1400 - داوطلبان دانشگاهی و حوزوی
مواد امتحانی
ضرایب
منابع
استعداد شغلی
2
استعداد شغلی ویژه آزمون قضاوت اندیشه ارشد، مختصر و نافع استعداد شغلی آزمون قضاوت محمد عالی خانی
حقوق مدنی
1
قانون مدنی در نظم حقوق کنونی دکتر کاتوزیان، شرح جامع قانون مدنی دکتر فرهاد بیات، مجموعه پرسشهای چهارگزینهای حقوق مدنی دکتر قربانی
آیین دادرسی و اجرای احکام مدنی
1
دوره سهجلدی بنیادین دکتر شمس، متن قانون آیین دادرسی مدنی، قانون شورای حل اختلاف مصوب 94، قانون دیوان عدالت اداری مصوب 92، مجموعه سوالات طبقه بندی شده آیین دادرسی مدنی امیر کمالوند
آیین دادرسی و اجرای احکام کیفری
1
نکتهها در قانون آیین دادرسی کیفری دکتر خالقی، متن قانون، تست آیین دادرسی کیفری اسماعیل ساولانی
حقوق جزای عمومی
2
مجموعه ۳ جلدی حقوق جزای عمومی دکتر اردبیلی، متن قانون، تست حقوق جزا شادی عظیم زاده
لمعه (مباحث: قضاء، شهادت، متاجر، دین، رهن، ضمان، صلح، اجاره، وکالت، شفعه، وصایا، نکاح، حدود، قصاص و دیات)
1
کتاب مباحث حقوقی شرح لمعه دکتر لطفی
کتاب ترجمه مباحث حقوقی شرح لمعه دکتر لطفی (بخش های مرتبط با آزمون )
اصول فقه (مباحث: الفاظ، مفهوم و منطوق، عام و خاص، مطلق و مقید و اصول عملیه)
2
اصول استنباط احکام اسلامی دکتر ابوالحسن محمدی
قواعد فقه (مباحث: ید، لاضرر، غرور، اتلاف، احسان، علی الید، اکراه، اضطرار، درأ، لوث و قسامه، اقدام، نفی عسر و حرج، تسلیط، تلف قبل از قبض)
1
قواعد فقه دکتر ابوالحسن محمدی
منابع مرحله تشریحی آزمون قضاوت 1400
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان دانشگاهی
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان دانشگاهی
مواد امتحانی
منابع
حقوق مدنی (مباحث: بیع، اجاره (عقود معین 1)(الزامات خارج از قرارداد (جلد 1 و 2))
کتاب دکتر ناصر کاتوزیان
حقوق تجارت (مباحث: شرکتها (جلد1) و اسناد تجاری)
کتاب دکتر ربیعا اسکینی
آئین دادرسی مدنی (جلد 1 و 2)
کتاب دکتر عبداله شمس
آئین دادرسی کیفری
کتاب دکتر محمد مصدق یا دکتر جواد طهماسبی
اجرای احکام کیفری
کتاب احمدرضا عابدی
حقوق جزای عمومی (جلد 1 و 2)
کتاب دکترمحمدعلی اردبیلی
حقوق جزای اختصاصی (مباحث: جرایم علیه اشخاص و اموال) (جلد 1 و 2)
کتاب دکتر حسین میرمحمد صادقی
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تشیع
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تشیع
مواد امتحانی
منابع
فقه
مکاسب محرمه (از ابتدا تا انتها) و بیع (از ابتدای کتاب تا الکلام فی شروط المتعاقدین)
اصول فقه
رسائل( از ابتدا تا انتهای کتاب)
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تسنن
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تسنن
مواد امتحانی
منابع
فقه
منهاج الطالبین امام نووی (فقه المعاملات)
اصول فقه
منهاج بیضاوی ( نیمه اول)
حتما بخوانید: منابع آزمون قضاوت
ظرفیت پذیرش آزمون قضاوت 1400
بر مبنای برنامه ششم که از سال 96 آغاز شده است سالانه 800 نفر قاضی جذب قوه قضاییه می شوند و تمام استان های کشور نیاز به کادر قضایی دارند. بعد از آنکه داوطلبان از مراحل متعدد گزینش می گذرند براساس نمرات و مجموعه امتیازاتی که کسب می کنند در سطح کشور مشغول به کار خواهند شد.
لازم به ذکر است که از این ظرفیت 800 نفری تنها درصد کمی قاضی خانم جذب قوه قضاییه می شوند. طبق اطلاعیه سازمان سنجش تا 10 درصد جذب قضات از بین بانوان انجام می شود. هر چند هنوز اطلاعیه رسمی قوه قضاییه در مورد ظرفیت پذیرش آزمون قضاوت 1400 اعلام نگردیده، اما با توجه به توضیحات فوق، می توان گفت که ظرفیت پذیرش آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا سال ۱۴۰۰ نیز 800 نفر خواهد بود.
با توجه به مطالبی که گفته شد ممکن است عده ای از فارغ التحصیلان حقوق شرایط لازم برای شرکت در آزمون قضاوت را نداشته باشند و یا اینکه با توجه به مسئولیت بسیار زیاد این شغل علاقه مند به فعالیت در این حوزه نباشند. یکی دیگر از مشاغل بسیار پر طرفدار برای دانش آموختگان حقوق وکالت است که برای اطلاع از شرایط شرکت در آزمون برای کسب پروانه وکالت پیشنهاد می کنیم مقاله ذیل را مطالعه کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰ در کانال تلگرام آزمون های حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت نام آزمون قضاوت 1400 پاسخ دهند.
آخرین اخبار ثبت نام آزمون قضاوت 1400
12 دی ۱۴۰۰
طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضاء) سال 1400 تا تاریخ 15 دی ماه سال جاری تمدید شده است.
6 دی ۱۴۰۰
ثبت نام آزمون قضاوت سال 1400 آغاز شده است.
5 دی ۱۴۰۰
طبق اطلاعیه سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت سال 1400 از 6 دی ماه سال جاری آغاز می شود.
سوالات متداول
1- ✔️ شرایط سنی برای ثبت نام در آزمون قضاوت 1400 به چه صورت است؟
✔️ داوطلبان باید در روز ثبت نام حداقل 22 و حداکثر 33 سال تمام داشته باشند و برای اطلاع از سایر شرایط لازم برای ثبت نام در آزمون قضاوت می توانید مقاله را مطالعه کنید.
2- ✔️ قوه قضاییه در سال 1400 از چند طریق اقدام به جذب قاضی می کند؟
✔️ قوه قضاییه در سال 1400 از دو طریق جذب عمومی و جذب اختصاصی اقدام به استخدام قاضی می کند که شرایط و تفاوت آن ها در مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ ثبت نام برای آزمون جذب عمومی قضات 1400 از چه طریقی انجام می شود؟
✔️ ثبت نام برای جذب عمومی قضات 1400 تنها از طریق سایت سازمان سنجش در زمان مقرر انجام می شود که برای اطلاع از نحوه ثبت نام از طریق سایت می توانید مقاله را بررسی کنید.
منبع : ثبت نام آزمون قضاوت 1400
در زمان های گذشته اختلافات میان افراد در جوامع مدنی از طریق انتقام گیری های شخصی یا میانجیگری ریش سفیدان حل و فصل می شد. با گذر زمان و پیشرفت جوامع، وجود نهادی که به اختلافات رسیدگی کند احساس شد. با تدوین قوانین، اهمیت نهاد قضاوت برای گسترش عدل و کمک به برقراری نظم در اجتماع بر همگان آشکار شد.
امروزه بر کسی پوشیده نیست که شغل قضاوت یکی از پراهمیت ترین و حساس ترین مشاغل است. به طور کلی قضاوت کردن کار بسیار دشواری است و شخصی که در این جایگاه قرار می گیرد، باید عالم به مسائل حقوقی و دارای برترین خصایص اخلاقی باشد، به نحوی که در هر شرایطی صدور حکم عادلانه را در اولویت قرار دهد.
زمان ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضا) ۱۴۰۰ از 6 تا 12 دی ماه می باشد. طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضاء) سال 1400 تا تاریخ 15 دی ماه سال جاری تمدید شده است.
لینک ثبت نام آزمون قضاوت 1400
با توجه به مطالبی که گفته شد لازم است گزینش بسیار دقیقی برای انتخاب قاضی از میان علاقه مندان صورت گیرد. در راستای این مسئولیت مهم، هر ساله آزمونی تحت عنوان آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا از طرف قوه قضاییه برگزار می شود که در ادامه به ارائه توضیحی جامع در ارتباط با آزمون قضاوت 1400 می پردازیم؛ به این ترتیب که ابتدا آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا را با جذب اختصاصی مقایسه نموده و در بخش های بعد، زمان، شرایط و نحوه ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰ را تشریح خواهیم نمود.
جذب عمومی و جذب اختصاصی قضات ۱۴۰۰
معاونت منابع انسانی قوه قضاییه هر ساله از دو طریق جذب عمومی و جذب اختصاصی قضات عده ای را برای تصدی منصب قضا استخدام می کند. در ادامه شرایط و مراحل گزینش در جذب عمومی و جذب اختصاصی قضاوت سال 1400 به طور جداگانه بررسی شده و تفاوت ها و شباهت های این دو فراخوان را در سال جاری ارائه داده ایم.
جذب عمومی قضات
به طور کلی دو دسته از داوطلبان دانشگاهی و حوزوی دارای شرایط ثبت نام در آزمون قضاوت هستند که به طور جداگانه روند برگزاری آزمون در مورد آن ها را بررسی می کنیم :
داوطلبان دارای تحصیلات دانشگاهی :
این داوطلبان لازم است ابتدا در آزمون تستی پذیرفته شوند. بعد از گذراندن مرحله آزمون تستی و کسب حداقل 60 درصد نمره وارد مرحله آزمون تشریحی می شوند. در مرحله آزمون تشریحی باید حداقل 50 درصد جمع نمرات را کسب کنند.
نتیجه مرحله آزمون تشریحی بعد از حدودا یک ماه اعلام می شود و بعد از آن از پذیرفته شدگان با تماس تلفنی برای شرکت در مصاحبه علمی دعوت به عمل می آید. بعد از پذیرش در این سه مرحله داوطلبان به اداره گزینش برای تشکیل پرونده مراجعه می کنند.
زمانی که پرونده تشکیل شد، دو برگه با عنوان تعدیل و توثیق در اختیار داوطلب قرار می گیرد تا آن را به امضای یکی از اشخاص قاضی، امام جمعه یا استاد دانشگاه برساند. بعد از آنکه مدت کوتاهی گذشت، داوطلبان برای آزمون تستی روان شناسی دعوت می شوند و در آخرین مرحله آن ها را برای مصاحبه حضوری روان شناسی فرا می خوانند.
بعد از طی کردن تمام این مراحل و گذشتن از آن ها پرونده داوطلب برای انجام تحقیقات محلی به شهرستان محل اقامت ارسال می شود. در صورتی که داوطلب از این مرحله هم عبور کند برای مصاحبه احکام عقیدتی دعوت می شود.
در نهایت هم دو نفر از قضات دیوان عالی کشور و ریاست گزینش از داوطلب سوالاتی می پرسند که به این مرحله اختبار گفته می شود.
داوطلبان دارای تحصیلات حوزوی :
این دسته از داوطلبان که دارای مدرک حوزوی سطح دو یا بالاتر باشند با شرکت در آزمون تشریحی و کسب نمره قبولی در آن به مصاحبه علمی دعوت می شوند. از این دسته از داوطلبان آزمون تستی به عمل نمی آید اما بقیه مراحل همانند آنچه که در بالا در مورد داوطلبان دانشگاهی گفته شد می باشد.
جذب اختصاصی قضات
در فرایند جذب اختصاصی نیز هر دو دسته داوطلبان حوزوی و دانشگاهی واجد شرایط می توانند به سامانه جذب اختصاصی داوطلبان تصدی منصب قضا مراجعه کرده و فرایند ثبت نام را انجام دهند. تفاوت جذب اختصاصی با جذب عمومی در آن است که از این دسته از داوطلبان نیازی به شرکت در آزمون ندارند. در ادامه به طور مجزا شرایط لازم برای اقدام به ثبت نام برای جذب اختصاصی را بررسی می کنیم :
داوطلبان دانشگاهی :
کسانی که در یکی از دانشگاه های زیر تحصیل کرده و معدل لازم را کسب کرده باشند می توانند بدون نیاز به گزینش در آزمون کتبی در مصاحبه علمی ثبت نام کنند.
دانشگاه های گروه اول = دانشگاه امام صادق، دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه تهران، پردیس فارابی دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه شیراز، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه علوم قضایی، دانشگاه مفید قم + فارغ التحصیلان کارشناسی حقوق از این دانشگاه ها با کسب حداقل معدل 16
دانشگاه های گروه دوم = دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز، دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین، دانشگاه کاشان، دانشگاه تبریز، دانشگاه شاهد، دانشگاه شهید باهنر کرمان، دانشگاه شهید چمران اهواز، دانشگاه مازندران ( بابلسر )، دانشگاه بوعلی سینا همدان، دانشگاه خوارزمی تهران، دانشگاه شهید مطهری، دانشگاه گیلان، دانشگاه علوم اسلامی رضوی، دانشگاه اصفهان، دانشگاه قم + فارغ التحصیلان کارشناسی حقوق با کسب حداقل معدل 17
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق در هر گرایشی با حداقل معدل 16 از هر کدام از دانشگاه های گروه اول باشند، مشروط بر داشتن مدرک کارشناسی حقوق، فقه و حقوق یا الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش های این رشته بوده با حداقل معدل 16 از هر کدام از دانشگاه های گروه اول
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد حقوق در هر گرایشی با حداقل معدل 17 از هر کدام از دانشگاه های گروه دوم باشند، مشروط بر داشتن مدرک کارشناسی حقوق
کسانی که دارای مدرک کارشناسی ارشد پیوسته معارف اسلامی و حقوق در هر یک از گرایش های این رشته بوده با حداقل معدل 17 از هر کدام از دانشگاه های گروه دوم
دانشجویان و دانش آموختگان دکتری تخصصی در هر یک از گرایش های رشته حقوق، فقه و حقوق و رشته الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، به شرطی که مدرک کارشناسی این داوطلبان هم در یکی از رشته های نام برده باشد.
کسانی که رتبه یک تا ده آزمون های وکالت کانون های استانی باشند.
کسانی که رتبه یک تا پنجاه آزمون های وکالت مرکز وکلا قوه قضاییه و آزمون وکالت کانون وکلا مرکز باشند.
وکلای کانون وکلا دادگستری یا مرکز وکلا قوه قضاییه که پنج سال سابقه کار متوالی و موثر با تایید کانون یا مرکز وکلا داشته باشند.
فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه علوم قضایی در گرایش های حقوق دادرسی اداری، مدیریت دادگستری، مدیریت نظارت و بازرسی و مدیریت اصلاح و کیفرهای قضایی، مشروط بر اینکه حداقل معدل 16 را کسب نموده باشند.
داوطلبان حوزوی :
کسانی که هم دارای مدرک دانشگاهی و هم دارای مدرک حوزوی یا دارای مدرک حوزوی به شرح زیر باشند :
دارای مدرک سطح دو حوزوی با حداقل معدل 16 باشند. ( ویژه آقایان )
دارای مدرک سطح دو حوزوی در گرایش حقوق و قضاء اسلامی با حداقل معدل 16 باشند.
دارای مدرک سطح سه یا سطح چهار در گرایش های فقه و اصول یا حقوق و قضای اسلامی باشند.
دارای مدرک مدرسه فقه القضا قم با حداقل معدل 16 باشند.
دارای مدرک رشته تخصصی فقه و حقوق حوزه علمیه خراسان با حداقل معدل 16 باشند.
در پایان این بخش، پیشنهاد می شود برای آگاهی بیشتر از جزئیات نام نویسی و برگزاری آزمون جذب عمومی قضاوت سال ۱۴۰۰، مقاله زیر را مطالعه نمایید.
بیشتر بخوانید: دفترچه ثبت نام آزمون قضاوت
زمان ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰
زمان ثبت نام آزمون قضاوت هر ساله ممکن است تحت تاثیر عواملی چون اعلام نیاز قوه قضاییه، زمان اتمام گزینش داوطلبان سال گذشته، تصمیم گیری مراجع ذیربط و ... قرار گرفته و لذا زمان ثبت نام هر سال با سال قبلی متفاوت باشد. معمولا هر ساله زمان ثبت نام آزمون قضاوت و مهلت نام نویسی این آزمون همزمان با انتشار اطلاعیه سازمان سنجش و معاونت منابع انسانی قوه قضاییه اعلام می شود.
در مورد آزمون قضاوت ۱۴۰۰، بر اساس اطلاعیه ای که در سایت معاونت قوه قضاییه منتشر شده و اطلاعیه تکمیلی سازمان سنجش، اینگونه اعلام شده است که زمان ثبت نام آزمون عمومی تصدی منصب قضا سال 1400 از 6 تا 12 دی ماه می باشد. طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضاء) سال 1400 تا تاریخ 15 دی ماه سال جاری تمدید شده است.
زمان ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰(جذب عمومی منصب قضا) از 6 تا 15 دی ماه می باشد.
متقاضیان ثبت نام جذب اختصاصی آزمون قضاوت سال جاری می توانند با مطالعه مقاله زیر از جزئیات زمانبندی ثبت نام پذیرش اختصاصی تصدی امر قضا سال جاری مطلع بشن.
بیشتر بخوانید: زمان ثبت نام جذب اختصاصی قضات
شرایط ثبت نام آزمون تصدی منصب قضا ۱۴۰۰
برای شرکت در هر آزمونی شرایطی وجود دارد که علاقه مندان پیش از اقدام برای ثبت نام باید از آن ها مطلع شوند و در صورت داشتن شرایط عمومی و اختصاصی تعیین شده برای ثبت نام این فراخوان اقدام کنند. ثبت نام و شرکت در فراخوان جذب عمومی آزمون قضاوت سال ۱۴۰۰ نیز شرایط خاص خود را دارد. شرایط ثبت نام آزمون قضاوت 1400 را در ادامه مطلب ملاحظه می فرمایید :
تابعیت ایرانی
اعتقاد و التزام عملی به دین اسلام
ایمان و عدالت، حسن شهرت، اخلاق و امانت داری داشته باشد.
طهارت مولد
سلامت جسمی و روانی برای انجام کار قضایی داشته باشد.
سابقه محکومیت کیفری موثر نداشته باشد.
اعتیاد به دخانیات، موادمخدر و روانگردان نداشته باشد.
در روز ثبت نام حداقل 22 و حداکثر 33 سال تمام داشته باشد.
در گروه های هواداری غیرقانونی یا مخالف اسلام وابستگی، عضویت، سابقه فعالیت یا هواداری نداشته باشد مگر آنکه توبه او محرز شود.
التزام به قانون اساسی و اصل ولایت مطلقه فقیه
کارت پایان خدمت، معافیت تحصیلی یا معافیت دائم داشته باشد.
مدرک کارشناسی حقوق، کارشناسی الهیات با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی، کارشناسی فقه و حقوق، کارشناسی ارشد معارف و حقوق در تمام گرایش ها، کارشناسی ارشد پیوسته الهیات معارف اسلامی و ارشاد با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی یا مدرک سطح دو حوزوی و بالاتر مورد پذیرش است.
در پایان این بخش، به داوطلبان پیشنهاد می گردد مقاله زیرا را مطالعه نموده تا چنانچه شرایط لازم برای شرکت در آزمون جذب اختصاصی را داشته، اقدام به ثبت نام در این آزمون نموده و بدون شرکت در آزمون تشریحی و تستی، به مرحله مصاحبه دعوت شوند.
حتما بخوانید: شرایط ثبت نام جذب اختصاصی قضات
نحوه ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰
با توجه به اینکه مراحل ثبت نام و شرکت در آزمون قضاوت من جمله ثبت نام اولیه و دریافت کارت ورود به جلسه آزمون قضاوت در سال های گذشته، از طریق سایت سازمان سنجش کشور انجام گرفته، به نظر می رسد که ثبت نام برای آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا 1400 نیز تنها به صورت اینترنتی و از طریق سایت سازمان سنجش به آدرس www.sanjesh.org انجام می شود. مراحل ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰ به شرح زیر می باشد:به سایت سازمان سنجش مراجعه نموده، گزینه (سایر آزمون های استخدامی) را از منوی سمت راست انتخاب کرده و گزینه ثبت نام آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا سال 1400 را کلیک نمایید.
در مرحله بعد، اقدام به خرید کارت اعتباری و پرداخت هزینه ثبت نام از طریق کارت های عضو شبکه شتاب نموده تا شماره کارت اعتباری را دریافت نمایید.
فرم تقاضانامه اینترنتی را پر کرده و اطلاعات لازم را وارد نمایید.
مدارک و اطلاعات مورد نیاز را اسکن و بارگذاری کنید.
بیشتر بخوانید: زمان برگزاری آزمون قضاوت
دروس و ضرایب آزمون قضاوت 1400
دروسی که در آزمون قضاوت هر ساله مورد سوال قرار گرفته، برای داوطلبان دانشگاهی و حوزوی در مرحله تستی ای تشرحی متفاوت بوده است. با توجه به این مساله و اطلاعیه سازمان سنجش دروس و ضرایب آزمون قضاوت ۱۴۰۰ نیز برای داوطلبان دانشگاهی و حوزوی متفاوت باشد. در ادامه به توضیح این دروس و ضرایب آن ها می پردازیم.منابع مرحله تستی آزمون قضاوت 1400
منابع مرحله تستی آزمون قضاوت 1400 - داوطلبان دانشگاهی و حوزوی
مواد امتحانی
ضرایب
منابع
استعداد شغلی
2
استعداد شغلی ویژه آزمون قضاوت اندیشه ارشد، مختصر و نافع استعداد شغلی آزمون قضاوت محمد عالی خانی
حقوق مدنی
1
قانون مدنی در نظم حقوق کنونی دکتر کاتوزیان، شرح جامع قانون مدنی دکتر فرهاد بیات، مجموعه پرسشهای چهارگزینهای حقوق مدنی دکتر قربانی
آیین دادرسی و اجرای احکام مدنی
1
دوره سهجلدی بنیادین دکتر شمس، متن قانون آیین دادرسی مدنی، قانون شورای حل اختلاف مصوب 94، قانون دیوان عدالت اداری مصوب 92، مجموعه سوالات طبقه بندی شده آیین دادرسی مدنی امیر کمالوند
آیین دادرسی و اجرای احکام کیفری
1
نکتهها در قانون آیین دادرسی کیفری دکتر خالقی، متن قانون، تست آیین دادرسی کیفری اسماعیل ساولانی
حقوق جزای عمومی
2
مجموعه ۳ جلدی حقوق جزای عمومی دکتر اردبیلی، متن قانون، تست حقوق جزا شادی عظیم زاده
لمعه (مباحث: قضاء، شهادت، متاجر، دین، رهن، ضمان، صلح، اجاره، وکالت، شفعه، وصایا، نکاح، حدود، قصاص و دیات)
1
کتاب مباحث حقوقی شرح لمعه دکتر لطفی
کتاب ترجمه مباحث حقوقی شرح لمعه دکتر لطفی (بخش های مرتبط با آزمون )
اصول فقه (مباحث: الفاظ، مفهوم و منطوق، عام و خاص، مطلق و مقید و اصول عملیه)
2
اصول استنباط احکام اسلامی دکتر ابوالحسن محمدی
قواعد فقه (مباحث: ید، لاضرر، غرور، اتلاف، احسان، علی الید، اکراه، اضطرار، درأ، لوث و قسامه، اقدام، نفی عسر و حرج، تسلیط، تلف قبل از قبض)
1
قواعد فقه دکتر ابوالحسن محمدی
منابع مرحله تشریحی آزمون قضاوت 1400
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان دانشگاهی
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان دانشگاهی
مواد امتحانی
منابع
حقوق مدنی (مباحث: بیع، اجاره (عقود معین 1)(الزامات خارج از قرارداد (جلد 1 و 2))
کتاب دکتر ناصر کاتوزیان
حقوق تجارت (مباحث: شرکتها (جلد1) و اسناد تجاری)
کتاب دکتر ربیعا اسکینی
آئین دادرسی مدنی (جلد 1 و 2)
کتاب دکتر عبداله شمس
آئین دادرسی کیفری
کتاب دکتر محمد مصدق یا دکتر جواد طهماسبی
اجرای احکام کیفری
کتاب احمدرضا عابدی
حقوق جزای عمومی (جلد 1 و 2)
کتاب دکترمحمدعلی اردبیلی
حقوق جزای اختصاصی (مباحث: جرایم علیه اشخاص و اموال) (جلد 1 و 2)
کتاب دکتر حسین میرمحمد صادقی
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تشیع
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تشیع
مواد امتحانی
منابع
فقه
مکاسب محرمه (از ابتدا تا انتها) و بیع (از ابتدای کتاب تا الکلام فی شروط المتعاقدین)
اصول فقه
رسائل( از ابتدا تا انتهای کتاب)
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تسنن
مواد امتحانی آزمون تشریحی متقاضیان حوزوی اهل تسنن
مواد امتحانی
منابع
فقه
منهاج الطالبین امام نووی (فقه المعاملات)
اصول فقه
منهاج بیضاوی ( نیمه اول)
حتما بخوانید: منابع آزمون قضاوت
ظرفیت پذیرش آزمون قضاوت 1400
بر مبنای برنامه ششم که از سال 96 آغاز شده است سالانه 800 نفر قاضی جذب قوه قضاییه می شوند و تمام استان های کشور نیاز به کادر قضایی دارند. بعد از آنکه داوطلبان از مراحل متعدد گزینش می گذرند براساس نمرات و مجموعه امتیازاتی که کسب می کنند در سطح کشور مشغول به کار خواهند شد.
لازم به ذکر است که از این ظرفیت 800 نفری تنها درصد کمی قاضی خانم جذب قوه قضاییه می شوند. طبق اطلاعیه سازمان سنجش تا 10 درصد جذب قضات از بین بانوان انجام می شود. هر چند هنوز اطلاعیه رسمی قوه قضاییه در مورد ظرفیت پذیرش آزمون قضاوت 1400 اعلام نگردیده، اما با توجه به توضیحات فوق، می توان گفت که ظرفیت پذیرش آزمون جذب عمومی تصدی منصب قضا سال ۱۴۰۰ نیز 800 نفر خواهد بود.
با توجه به مطالبی که گفته شد ممکن است عده ای از فارغ التحصیلان حقوق شرایط لازم برای شرکت در آزمون قضاوت را نداشته باشند و یا اینکه با توجه به مسئولیت بسیار زیاد این شغل علاقه مند به فعالیت در این حوزه نباشند. یکی دیگر از مشاغل بسیار پر طرفدار برای دانش آموختگان حقوق وکالت است که برای اطلاع از شرایط شرکت در آزمون برای کسب پروانه وکالت پیشنهاد می کنیم مقاله ذیل را مطالعه کنید.
در ادامه بخوانید: آزمون وکالت کانون وکلای دادگستری و قوه قضاییه
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ثبت نام آزمون قضاوت ۱۴۰۰ در کانال تلگرام آزمون های حقوقی عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ثبت نام آزمون قضاوت 1400 پاسخ دهند.
آخرین اخبار ثبت نام آزمون قضاوت 1400
12 دی ۱۴۰۰
طبق اطلاعیه منتشر شده از سوی سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت (جذب عمومی تصدی منصب قضاء) سال 1400 تا تاریخ 15 دی ماه سال جاری تمدید شده است.
6 دی ۱۴۰۰
ثبت نام آزمون قضاوت سال 1400 آغاز شده است.
5 دی ۱۴۰۰
طبق اطلاعیه سازمان سنجش ثبت نام آزمون قضاوت سال 1400 از 6 دی ماه سال جاری آغاز می شود.
سوالات متداول
1- ✔️ شرایط سنی برای ثبت نام در آزمون قضاوت 1400 به چه صورت است؟
✔️ داوطلبان باید در روز ثبت نام حداقل 22 و حداکثر 33 سال تمام داشته باشند و برای اطلاع از سایر شرایط لازم برای ثبت نام در آزمون قضاوت می توانید مقاله را مطالعه کنید.
2- ✔️ قوه قضاییه در سال 1400 از چند طریق اقدام به جذب قاضی می کند؟
✔️ قوه قضاییه در سال 1400 از دو طریق جذب عمومی و جذب اختصاصی اقدام به استخدام قاضی می کند که شرایط و تفاوت آن ها در مقاله توضیح داده شده است.
3- ✔️ ثبت نام برای آزمون جذب عمومی قضات 1400 از چه طریقی انجام می شود؟
✔️ ثبت نام برای جذب عمومی قضات 1400 تنها از طریق سایت سازمان سنجش در زمان مقرر انجام می شود که برای اطلاع از نحوه ثبت نام از طریق سایت می توانید مقاله را بررسی کنید.
منبع : ثبت نام آزمون قضاوت 1400