23-11-2021, 04:35 PM
محاسبه نمرات هدایت تحصیلی پایه نهم تحت تاثیر عوامل مختلفیه و دانش آموزای پایه نهم می تونن با اطلاع از جزئیات و آیین نامه هدایت تحصیلی از این عوامل موثر در محاسبه نمرات برای انتخاب رشته نهم به دهم مطلع بشن و بدونن هر عامل به چه میزان بر روی نتیجه نهایی اونا تاثیر گذاره.
حتما می دونین که دانش آموزای پایه نهم، برای وارد شدن به پایه دهم باید انتخاب رشته کنن، اما این موضوع که اونا دقیقا به چه رشته ای علاقه دارن و یا چه رشته ای برای اونا مناسبه، ممکنه دانش آموزا و اولیاشون رو سردرگم و نگران کنه. به همین خاطر آموزش و پرورش هدایت تحصیلی رو روی کار آورد تا بتونه همه جوانب انتخاب رشته دانش آموزان رو با توجه به استعدادشون، بازار کار و علاقه اون ها بسنجه و در نهایت یک راهنمایی کلی درباره انتخاب رشته برای اون ها داشته باشه.
از اونجایی که عوامل زیادی در نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم دانش آموزا موثره ما در ادامه این مقاله در خصوص جزئیات آیین نامه هدایت تحصیلی و نحوه امتیازات اون توضیح دادیم. با ما همراه باشین.
جزئیات آیین نامه هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی یک قانون و روند جدیدیه که به تازگی روی کار اومده، به خاطر همین ممکنه که شما با آیین نامه مربوط به هدایت تحصیلی آشنا نباشین. به همین دلیل ما تمام ماده های آیین نامه و تبصره های اون رو به صورت زیر برای شما لیست کردیم.
ماده یک: تعریف آیین نامه هدایت تحصیلی
این ماده، آیین نامه هدایت تحصیلی رو تعریف میکنه. طبق این ماده هدایت تحصیلی می تونه دانش آموزان و استعدادهای اونا رو شناسایی کنه و بر اساس علایق، توانایی ها، ویژگی های شخصیتی، بازار کار و ... اونا رو برای انتخاب رشته نهم به دهم آماده و راهنمایی کنه.
ماده دو: هدف آیین نامه هدایت تحصیلی
پیدا کردن توانایی ها، استعدادها، علاقه ها و ویژگی های شخصیتی دانش آموزای عزیز
کمک کردن به دانش آموزا برای انتخاب درست و منطقی رشته تحصیلی و هدایت اونا به بهترین مسیر شغلی و حرفه ای
هدایت کردن متوازن دانش آموزان به رشته های تحصیلی بر اساس سیاست های داخل کشور
ماده سه: ملاک ها و معیارهای آیین نامه هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی یک روندی هست که نیازمند یک سری ملاک هاییه و با توجه به اون ملاک ها است که برگه هدایت تحصیلی دانش آموز امتیاز بندی میشه. این ملاک ها به شرح زیر هستن.
نظر دانش آموز
نتایج عملکرد تحصیلی دانش آموز
نتایج آزمون های مشاوره ای دانش آموز
نظر معلم های دانش آموز
نظر والدین دانش آموز
نظر مشاور دانش آموز
نیاز و امکانات محل سکونت دانش آموز بر اساس سیاست های ابلاغ شده از جهت آیین نامه های اجرایی هدایت تحصیلی
تبصره 1: با توجه به قانون توزیع متوازن دانش آموزان، تمامی مدارس داخل کشور مثل دولتی، غیر دولتی، استعدادهای درخشان، شاهد، وابسته، آزاد، نمونه دولتی و ... باید طبق این آیین نامه دانش آموزا رو پذیرش کنن.
تبصره 2: اگه به هر دلیلی پرونده تحصیلی دانش آموز در پایه نهم ناقص بود، ملاک بررسی کردن پرونده اون دانش آموز بر اساس سال تحصیلی قبل یعنی سال هشتم دانش آموز هست.
ماده چهار: برنامه ریزی و اجرا در هدایت تحصیلی
برای برنامه ریزی و هماهنگی برای اجرای هدایت تحصیلی دانش آموزان بر اساس قوانین ذکر شده، شورای برنامه ریزی هدایت تحصیلی در آموزش و پرورش تشکیل میشه. این شورا وظایف خاص خودش رو داره که آموزش و پرورش اون ها رو تعیین میکنه.
تبصره 1: تمامی سیاست ها و آیین نامه هایی که برای هدایت تحصیلی دانش آموزان در آموزش و پرورش پیشنهاد میشه باید به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش برسه.
تبصره 2: ترکیب اعضا شورای هدایت تحصیلی شامل اعضا شورای معاونین وزیر آموزش و پرورش و مدیر کل امور تربیتی، مشاوره و مدیران ستاد معاونت آموزش متوسطه هستن.
تبصره 3: اگه کمیته ای یا شوراهایی برای برنامه ریزی و اجرا آیین نامه هدایت تحصیلی در استان ها یا شهرها مورد نیاز باشه، ممکنه با تایید آموزش و پرورش کمیته های استانی برای برنامه ریزی و اجرا هدایت تحصیلی پایه نهم روی کار بیان.
ماده پنج: زمان هدایت تحصیلی
به طور کلی فرآیند هدایت تحصیلی از همون سال اول ابتدایی دانش آموزان آغاز میشه و تموم استعدادهای دانش آموزان و توانایی اون ها توسط مدیران، معلمان و مشاوران بررسی میشه؛ اما زمان اصلی استفاده از هدایت تحصیلی پایه نهم هست.
تبصره 1: وزارت آموزش و پرورش لازمه که تا حداکثر یک سال نظام هدایت تحصیلی رو بر پا کنه.
تبصره 2: برگه هدایت تحصیلی دانش آموزان تا نیمه تیرماه سال نهم به دانش آموزان تحویل داده میشه. در واقع، برگه هدایت تحصیلی باید بعد از امتحان های خرداد ماه به دانش آموزان داده بشه و برای قبولی های شهریور ماه هم، هدایت تحصیلی باید در همون شهریور به دانش آموزان تحویل داده بشه.
تبصره 3: دانش آموزان عزیز در رشته های نظری به «رشته تحصیلی» و در شاخه فنی و حرفه ای به «زمینه تحصیلی» هدایت میشن.
ممکنه شما ندونین که بین رشته های فنی حرفه ای و کار دانش باید کدوم رو انتخاب کنین و بین دوراهی قرار گرفته باشین. برای همین میتونین مقاله زیر رو مطالعه کنین.
بیشتر بخوانید: رشته فنی حرفه ای بهتر است یا کار دانش
ماده شش: مسئولیت هدایت تحصیلی دانش آموزان
مسئول اولیه برای هدایت تحصیلی دانش آموزان مشاور مدرسه هست؛ اما مدیر مدرسه هم موظفه که بر فرآیند هدایت تحصیلی دانش آموزان که توسط مشاوره انجام میشه، نظارت کنه و بقیه کارکنان مدرسه هم باید با مشاور و مدیر مدرسه همکاری کنن.
ماده هفت: تغییر شاخه یا رشته تحصیلی
تغییر دادن شاخه یا رشته تحصیلی بعد از اتمام پایه دهم مشکلی نداره، اما خب شرایط خاصی هم برای تغییر شاخه یا رشته تحصیلی وجود داره که دانش آموزا باید از اونا مطلع باشن. تمامی شرایط تغییر رشته تحصیلی برای دانش آموزان رو در ادامه مقاله ذکر میکنیم.
ماده هشت: شیوه نامه های اجرایی هدایت تحصیلی
شیوه نامه های اجرایی این آیینه نامه بعد از تصویب و تعیین کردن مشاور تحصیلی مناسب و ایجاد یک بستر کامل برای انجام هدایت تحصیلی دانش آموزان در مدارس، بعد از مدت 2 ماه ابلاغ میشه.
ماده نه: گزارش فرآیند اجرا آیین نامه
طبق قانون و آیین نامه هدایت تحصیلی دانش آموزا، وزارت آموزش و پرورش باید گزارش فرآیند اجرای آیین نامه های هدایت تحصیلی رو در مدارس بعد از گذشت دو سال به شورای عالی آموزش و پرورش ارائه بده.
ماده ده: خصوصیات مشاور تحصیلی
مشاور تحصیلی در نظر گرفته شده برای هدایت تحصیلی دانش آموزا باید حتما مدرک تحصیلی مرتبط با مشاوره رو داشته باشه. همچنین، این مشاور برای دوره های ابتدایی باید دارای شاخص 1/15 و برای دوره های متوسطه دارای شاخص 1/12 باشه.
ماده یازده: وظیفه شورای برنامه ریزی هدایت تحصیلی
به طور کلی فرآیند هدایت تحصیلی از همون سال اول ابتدایی دانش آموزان آغاز میشه و تموم استعدادهای دانش آموزان و توانایی اون ها توسط مدیران، معلمان و مشاوران بررسی میشه؛ اما زمان اصلی استفاده از هدایت تحصیلی پایه نهم است.
بررسی آیین نامه و تقویت هر چه بهتر این آیین نامه برای هدایت تحصیلی دانش آموزان
در نظر گرفتن سیاست های مناسب برای توزیع متوازن دانش آموزان در رشته ها و شاخه های تحصیلی
بررسی کردن نیازهای شغلی جامعه و بازار کار مربوط به هر یک از رشته های جامعه به صورت کاملا به روز
نظارت کامل و جامع بر اجرای آیین نامه های هدایت تحصیلی دانش آموزان
اگه دوست دارین اطلاعات بیشتری در خصوص هدایت تحصیلی و روند انجام اون در سامانه همگام میتونین مقاله زیر رو مطالعه کنین و جواب سوال های خودتون رو در این خصوص پیدا کنین.
حتما بخوانید: هدایت تحصیلی سایت همگام
شرایط تغییر رشته یا شاخه دانش آموزان نهم طبق آیین نامه هدایت تحصیلی
همونطور که در ماده هفت آیین نامه اجرایی هدایت تحصیلی گفتیم، امکان تغییر رشته یا شاخه برای دانش آموزان پایه دهم وجود داره که باید بعد از اتمام پایه دهم انجام بشه؛ اما خب این امکان دارای شرایطیه که در ادامه اونا رو به طور کامل توضیح میدیم.
اول از همه باید بدونین که اگه می خواین به یکی از رشته های نظری تغییر رشته بدین، باید حتما بعد از تموم شدن پایه دهم در امتحان تغییر رشته جدید شرکت کنین. اگه در تموم درس های رشته جدید (دروس پیش نیاز رشته جدید پایه یازدهم) نمره قبولی بیارین، می تونین رشته تون رو تغییر بدین. این آزمون معمولا در خرداد ماه یا شهریور ماه برگزار میشه.
اگه شما دانش آموز فنی و حرفه ای یا کاردانش هستین و می خواین به یکی از رشته های نظری تغییر رشته بدین، یکم کارتون سخت میشه. شما باید حتما در آزمون تغییر رشته، بعد از تموم شدن پایه دهم شرکت کنین. حالا اگه در این آزمون قبول شدین و وزارت آموزش و پرورش هم رشته مورد علاقه شما رو در لیست مورد نیاز رشته ها قرار داد، شما می تونین تغییر رشته بدین. لیست مورد نیاز رشته های تحصیلی دبیرستان بستگی به ظرفیت های خالی آموزش و پرورش داره.
دانش آموزا حداکثر تا شهریورماه سال دهم وقت دارن که رشته مورد نظر خودشون رو تغییر بدن و در رشته دیگه ای تحصیل کنن. برای این کار هم دانش آموزان باید درخواست کتبی تغییر رشته تحصیلی خودشون رو دو هفته قبل از برگزاری امتحان های خرداد ماه پایه دهم به مدیر مدرسه خودشون تحویل بدن.
دقت کنین که شما می تونین به صورت همزمان هم در آزمون تغییر رشته پایه دهم شرکت کنین، هم امتحان های رشته قدیمی خودتون رو بدین. محدودیت خاصی در این خصوص وجود نداره، اما این نکته رو در نظر داشته باشین که اگه در تموم درس های آزمون تغییر رشته نمره کافی به دست آوردین و در رشته جدید قبول شدین، نمره های جدید شما در معدل کل شما اثر داده میشه و نمره های رشته قدیمی دیگه اثر خاصی ندارن!
اگه شما دوست دارین در آینده پلیس بشین اما نمیدونین مسیر این انتخاب شما کجاست میتونین به لینک زیر برین تا بفهمین برای پلیس شدن چه رشته ای باید خوند.
بیشتر بخوانید: برای پلیس شدن چه رشته ای باید خواند
درس های مشترکی که بین رشته قدیمی و رشته جدیدی که دانش آموز در سال دهم اونا رو گذرونده باشه مورد قبول است و دیگه دانش آموز نباید اونا رو مجددا بخونه، ولی اگه درسی باشه که دانش آموز اون رو نگذرونده باشه، باید مطابق قوانین به عنوان درس های انتخابی در سال یازدهم اون ها رو بخونه. به طور مثال اگه درس هایی از رشته جدید پایه دهم وجود داشته باشه که دانش آموز در رشته قدیمی خودش اونا رو نخونده باشه، باید حتما و حتما مطابق قوانین این درس ها رو بخونه. حالا فرقی نمیکنه درس عمومی باشه یا اختصاصی رشته جدید!
لازمه که بدونین شرکت کردن در امتحان تغییر رشته پایه تحصیلی نهم، هزینه خاص خودش رو داره. هزینه های امتحان درس تغییر رشته بستگی به تعرفه امتحان های داوطلبان آزاد داره و شما حتما باید مطابق قوانین اونا رو پرداخت کنین.
اگه دوست دارین بدونین در هنرستان میتونین چه رشته هایی رو انتخاب کنین که در اون به ادامه تحصیل بپردازین، میتونین به لینک زیر سر بزنین و لیست رشته های هنرستان رو مطالعه کنین.
بیشتر بخوانید: لیست رشته های هنرستان
امتیاز دهی آزمون های هدایت تحصیلی در آیین نامه هدایت تحصیلی
شاید خیلی از دانش آموزا ندونن که نحوه محاسبه هدایت تحصیلی نهم چجوریه و براشون همیشه سوال باشه که محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم دقیقا به چه چیزهایی بستگی داره؟ در ماده های آیین نامه هدایت تحصیلی ذکر کردیم که ملاک های مختلفی برای امتیاز دهی در آزمون های هدایت تحصیلی تاثیر گذار هستن.
البته تاثیر هر کدوم از این عوامل موثر در انتخاب رشته نهم به دهم متفاوته و در واقع، بهتره بگم که درصد تاثیر متفاوتی داره که در ادامه مقاله درصدها رو ذکر می کنیم، اما حالا می خوایم بدونیم که چه چیزهایی در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثره و اصلا شما چجوری به یک رشته هدایت میشین؟ شما بعد از انجام مراحل هدایت تحصیلی باید منتظر اعلام نتایج هدایت تحصیلی باشین.
اول از همه نظر خود شماست که در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثره! اما خب نظرتون درصد تاثیر کمی داره!
نتیجه های آزمون های مشاوره ای در هدایت تحصیلی و محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم موثره.
مهم ترین چیز عملکرد تحصیلی شما در پایه نهم و پایه های قبلیه که در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم تاثیر گذاره.
نظر والدین شما هم مثل نظر خود شما در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثر هست.
نظر معلم های شما هم خیلی میتونه در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم شما موثر باشه.
و میرسیم به نظر مشاور! نظر مشاوره تحصیلی مدرسه شما هم در امتیاز دهی هدایت تحصیلی شما موثر هست.
این نکته رو هم در نظر داشته باشین که سیاست های آیین نامه هدایت تحصیلی هم برای توزیع متوازن دانش آموزان در هر رشته نظری و فنی و حرفه ای در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثره، ولی خب درصد خاصی نداره.
اگه دوست دارین بدونین که در چه شرایطی و با خوندن چه رشته هایی میتونین بدون کنکور وارد دانشگاه بشین میتونین به لینک زیر سر بزنین و مقاله رشته های بدون کنکور هنرستان رو مطالعه کنین.
بیشتر بخوانید: رشته های بدون کنکور هنرستان
نحوه محاسبه امتیازات نمون برگ های آئین نامه هدایت تحصیلی
خب تا اینجا متوجه شدیم که چه مواردی در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم تاثیر گذارن، اما آیا همه اونا به یک میزان میتونن در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم دانش آموزان تاثیر بذارن؟ جواب خیر هست. هر کدوم از این ملاک ها درصد تاثیر متفاوتی دارن که شما باید حتما با اون ها آشنا باشین تا اگه می خواین در یک رشته به خصوص قبول شین، بدونین دقیقا باید برای کدوم از این ملاک ها بیشتر تلاش کنین!
دقت کنین که دو ملاک آزمون های مشاوره ای و عملکرد تحصیلی شما در نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم بسیار تاثیر بیشتری از ملاک های دیگه مثل نظر دانش آموز و نظر مشاور داره. حالا برای آشنایی هر چه بیشتر شما با نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم، جدول زیر رو برای شما آوردیم. خوب به امتیازهای هر کدوم از ملاک ها دقت کنین.
نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم
ملاک ها
درصد تاثیر
نظر دانش آموز
10 درصد
نظر والدین دانش آموز
5 درصد
نظر معلمان دانش آموز در تمام درس های دوره متوسطه دانش آموز
10 درصد
نظر مشاور دانش آموز
10 درصد
نتایج آزمون های مشاوره ای (آزمون های استعداد، رغبت، شخصیت و ...)
30 درصد
نتیجه عملکرد تحصیلی دانش آموز (نمرات دانش آموزان در تمام دوره متوسطه)
35 درصد
شاید شما دوست داشته باشین مسیر زندگی و شغلی خودتون رو در راستای معلم شدن سپری کنین اما ندونین برای اینکه معلم بخواین بشین باید در چه رشته ای تحصیل کنین. پس میتونین به لینک زیر سر بزنین.
در ادامه بخوانید: برای معلم شدن چه رشته ای باید خواند
اگه بعد از خوندن این مقاله باز سوال یا ابهامی در خصوص نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم داشتین می تونین از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی تحصیلیکو با کارشناسای تحصیلیکو در ارتباط باشین و همه سوالاتتون رو بپرسین. در ضمن شما میتونین برای اطلاعع از اخبار هدایت تحصیلی پابه نهم در کانال تلگرامی مدارس تحصیلیکو عضو بشیبن.
سوالات متداول
1- ✔️ چه عواملی در هدایت تحصیلی نهم به دهم موثره؟
✔️ اولین عامل موثر، نظر خود دانش آموزه که بقیه عوامل به طور کامل در این مقاله گفته شده.
2- ✔️ محاسبه هدایت تحصیلی پایه نه مبه چه صورتی انجام میشه؟
✔️ امتیاز های ملاک های مختلف برای محاسبه هدایت تحصیلی متفاوته که توضیحات بیشتر در این مقاله داده شده.
3- ✔️ تغییر رشته دانش آموزا در چه زمانی باید انجام بشه؟
✔️ همون طور که در این مقاله توضیح داده شد، زمان تغییر رشته دانش آموزا در شهریور ماهه.
منبع : شیوه محاسبه نمرات هدایت تحصیلی پایه نهم
حتما می دونین که دانش آموزای پایه نهم، برای وارد شدن به پایه دهم باید انتخاب رشته کنن، اما این موضوع که اونا دقیقا به چه رشته ای علاقه دارن و یا چه رشته ای برای اونا مناسبه، ممکنه دانش آموزا و اولیاشون رو سردرگم و نگران کنه. به همین خاطر آموزش و پرورش هدایت تحصیلی رو روی کار آورد تا بتونه همه جوانب انتخاب رشته دانش آموزان رو با توجه به استعدادشون، بازار کار و علاقه اون ها بسنجه و در نهایت یک راهنمایی کلی درباره انتخاب رشته برای اون ها داشته باشه.
از اونجایی که عوامل زیادی در نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم دانش آموزا موثره ما در ادامه این مقاله در خصوص جزئیات آیین نامه هدایت تحصیلی و نحوه امتیازات اون توضیح دادیم. با ما همراه باشین.
جزئیات آیین نامه هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی یک قانون و روند جدیدیه که به تازگی روی کار اومده، به خاطر همین ممکنه که شما با آیین نامه مربوط به هدایت تحصیلی آشنا نباشین. به همین دلیل ما تمام ماده های آیین نامه و تبصره های اون رو به صورت زیر برای شما لیست کردیم.
ماده یک: تعریف آیین نامه هدایت تحصیلی
این ماده، آیین نامه هدایت تحصیلی رو تعریف میکنه. طبق این ماده هدایت تحصیلی می تونه دانش آموزان و استعدادهای اونا رو شناسایی کنه و بر اساس علایق، توانایی ها، ویژگی های شخصیتی، بازار کار و ... اونا رو برای انتخاب رشته نهم به دهم آماده و راهنمایی کنه.
ماده دو: هدف آیین نامه هدایت تحصیلی
پیدا کردن توانایی ها، استعدادها، علاقه ها و ویژگی های شخصیتی دانش آموزای عزیز
کمک کردن به دانش آموزا برای انتخاب درست و منطقی رشته تحصیلی و هدایت اونا به بهترین مسیر شغلی و حرفه ای
هدایت کردن متوازن دانش آموزان به رشته های تحصیلی بر اساس سیاست های داخل کشور
ماده سه: ملاک ها و معیارهای آیین نامه هدایت تحصیلی
هدایت تحصیلی یک روندی هست که نیازمند یک سری ملاک هاییه و با توجه به اون ملاک ها است که برگه هدایت تحصیلی دانش آموز امتیاز بندی میشه. این ملاک ها به شرح زیر هستن.
نظر دانش آموز
نتایج عملکرد تحصیلی دانش آموز
نتایج آزمون های مشاوره ای دانش آموز
نظر معلم های دانش آموز
نظر والدین دانش آموز
نظر مشاور دانش آموز
نیاز و امکانات محل سکونت دانش آموز بر اساس سیاست های ابلاغ شده از جهت آیین نامه های اجرایی هدایت تحصیلی
تبصره 1: با توجه به قانون توزیع متوازن دانش آموزان، تمامی مدارس داخل کشور مثل دولتی، غیر دولتی، استعدادهای درخشان، شاهد، وابسته، آزاد، نمونه دولتی و ... باید طبق این آیین نامه دانش آموزا رو پذیرش کنن.
تبصره 2: اگه به هر دلیلی پرونده تحصیلی دانش آموز در پایه نهم ناقص بود، ملاک بررسی کردن پرونده اون دانش آموز بر اساس سال تحصیلی قبل یعنی سال هشتم دانش آموز هست.
ماده چهار: برنامه ریزی و اجرا در هدایت تحصیلی
برای برنامه ریزی و هماهنگی برای اجرای هدایت تحصیلی دانش آموزان بر اساس قوانین ذکر شده، شورای برنامه ریزی هدایت تحصیلی در آموزش و پرورش تشکیل میشه. این شورا وظایف خاص خودش رو داره که آموزش و پرورش اون ها رو تعیین میکنه.
تبصره 1: تمامی سیاست ها و آیین نامه هایی که برای هدایت تحصیلی دانش آموزان در آموزش و پرورش پیشنهاد میشه باید به تصویب شورای عالی آموزش و پرورش برسه.
تبصره 2: ترکیب اعضا شورای هدایت تحصیلی شامل اعضا شورای معاونین وزیر آموزش و پرورش و مدیر کل امور تربیتی، مشاوره و مدیران ستاد معاونت آموزش متوسطه هستن.
تبصره 3: اگه کمیته ای یا شوراهایی برای برنامه ریزی و اجرا آیین نامه هدایت تحصیلی در استان ها یا شهرها مورد نیاز باشه، ممکنه با تایید آموزش و پرورش کمیته های استانی برای برنامه ریزی و اجرا هدایت تحصیلی پایه نهم روی کار بیان.
ماده پنج: زمان هدایت تحصیلی
به طور کلی فرآیند هدایت تحصیلی از همون سال اول ابتدایی دانش آموزان آغاز میشه و تموم استعدادهای دانش آموزان و توانایی اون ها توسط مدیران، معلمان و مشاوران بررسی میشه؛ اما زمان اصلی استفاده از هدایت تحصیلی پایه نهم هست.
تبصره 1: وزارت آموزش و پرورش لازمه که تا حداکثر یک سال نظام هدایت تحصیلی رو بر پا کنه.
تبصره 2: برگه هدایت تحصیلی دانش آموزان تا نیمه تیرماه سال نهم به دانش آموزان تحویل داده میشه. در واقع، برگه هدایت تحصیلی باید بعد از امتحان های خرداد ماه به دانش آموزان داده بشه و برای قبولی های شهریور ماه هم، هدایت تحصیلی باید در همون شهریور به دانش آموزان تحویل داده بشه.
تبصره 3: دانش آموزان عزیز در رشته های نظری به «رشته تحصیلی» و در شاخه فنی و حرفه ای به «زمینه تحصیلی» هدایت میشن.
ممکنه شما ندونین که بین رشته های فنی حرفه ای و کار دانش باید کدوم رو انتخاب کنین و بین دوراهی قرار گرفته باشین. برای همین میتونین مقاله زیر رو مطالعه کنین.
بیشتر بخوانید: رشته فنی حرفه ای بهتر است یا کار دانش
ماده شش: مسئولیت هدایت تحصیلی دانش آموزان
مسئول اولیه برای هدایت تحصیلی دانش آموزان مشاور مدرسه هست؛ اما مدیر مدرسه هم موظفه که بر فرآیند هدایت تحصیلی دانش آموزان که توسط مشاوره انجام میشه، نظارت کنه و بقیه کارکنان مدرسه هم باید با مشاور و مدیر مدرسه همکاری کنن.
ماده هفت: تغییر شاخه یا رشته تحصیلی
تغییر دادن شاخه یا رشته تحصیلی بعد از اتمام پایه دهم مشکلی نداره، اما خب شرایط خاصی هم برای تغییر شاخه یا رشته تحصیلی وجود داره که دانش آموزا باید از اونا مطلع باشن. تمامی شرایط تغییر رشته تحصیلی برای دانش آموزان رو در ادامه مقاله ذکر میکنیم.
ماده هشت: شیوه نامه های اجرایی هدایت تحصیلی
شیوه نامه های اجرایی این آیینه نامه بعد از تصویب و تعیین کردن مشاور تحصیلی مناسب و ایجاد یک بستر کامل برای انجام هدایت تحصیلی دانش آموزان در مدارس، بعد از مدت 2 ماه ابلاغ میشه.
ماده نه: گزارش فرآیند اجرا آیین نامه
طبق قانون و آیین نامه هدایت تحصیلی دانش آموزا، وزارت آموزش و پرورش باید گزارش فرآیند اجرای آیین نامه های هدایت تحصیلی رو در مدارس بعد از گذشت دو سال به شورای عالی آموزش و پرورش ارائه بده.
ماده ده: خصوصیات مشاور تحصیلی
مشاور تحصیلی در نظر گرفته شده برای هدایت تحصیلی دانش آموزا باید حتما مدرک تحصیلی مرتبط با مشاوره رو داشته باشه. همچنین، این مشاور برای دوره های ابتدایی باید دارای شاخص 1/15 و برای دوره های متوسطه دارای شاخص 1/12 باشه.
ماده یازده: وظیفه شورای برنامه ریزی هدایت تحصیلی
به طور کلی فرآیند هدایت تحصیلی از همون سال اول ابتدایی دانش آموزان آغاز میشه و تموم استعدادهای دانش آموزان و توانایی اون ها توسط مدیران، معلمان و مشاوران بررسی میشه؛ اما زمان اصلی استفاده از هدایت تحصیلی پایه نهم است.
بررسی آیین نامه و تقویت هر چه بهتر این آیین نامه برای هدایت تحصیلی دانش آموزان
در نظر گرفتن سیاست های مناسب برای توزیع متوازن دانش آموزان در رشته ها و شاخه های تحصیلی
بررسی کردن نیازهای شغلی جامعه و بازار کار مربوط به هر یک از رشته های جامعه به صورت کاملا به روز
نظارت کامل و جامع بر اجرای آیین نامه های هدایت تحصیلی دانش آموزان
اگه دوست دارین اطلاعات بیشتری در خصوص هدایت تحصیلی و روند انجام اون در سامانه همگام میتونین مقاله زیر رو مطالعه کنین و جواب سوال های خودتون رو در این خصوص پیدا کنین.
حتما بخوانید: هدایت تحصیلی سایت همگام
شرایط تغییر رشته یا شاخه دانش آموزان نهم طبق آیین نامه هدایت تحصیلی
همونطور که در ماده هفت آیین نامه اجرایی هدایت تحصیلی گفتیم، امکان تغییر رشته یا شاخه برای دانش آموزان پایه دهم وجود داره که باید بعد از اتمام پایه دهم انجام بشه؛ اما خب این امکان دارای شرایطیه که در ادامه اونا رو به طور کامل توضیح میدیم.
اول از همه باید بدونین که اگه می خواین به یکی از رشته های نظری تغییر رشته بدین، باید حتما بعد از تموم شدن پایه دهم در امتحان تغییر رشته جدید شرکت کنین. اگه در تموم درس های رشته جدید (دروس پیش نیاز رشته جدید پایه یازدهم) نمره قبولی بیارین، می تونین رشته تون رو تغییر بدین. این آزمون معمولا در خرداد ماه یا شهریور ماه برگزار میشه.
اگه شما دانش آموز فنی و حرفه ای یا کاردانش هستین و می خواین به یکی از رشته های نظری تغییر رشته بدین، یکم کارتون سخت میشه. شما باید حتما در آزمون تغییر رشته، بعد از تموم شدن پایه دهم شرکت کنین. حالا اگه در این آزمون قبول شدین و وزارت آموزش و پرورش هم رشته مورد علاقه شما رو در لیست مورد نیاز رشته ها قرار داد، شما می تونین تغییر رشته بدین. لیست مورد نیاز رشته های تحصیلی دبیرستان بستگی به ظرفیت های خالی آموزش و پرورش داره.
دانش آموزا حداکثر تا شهریورماه سال دهم وقت دارن که رشته مورد نظر خودشون رو تغییر بدن و در رشته دیگه ای تحصیل کنن. برای این کار هم دانش آموزان باید درخواست کتبی تغییر رشته تحصیلی خودشون رو دو هفته قبل از برگزاری امتحان های خرداد ماه پایه دهم به مدیر مدرسه خودشون تحویل بدن.
دقت کنین که شما می تونین به صورت همزمان هم در آزمون تغییر رشته پایه دهم شرکت کنین، هم امتحان های رشته قدیمی خودتون رو بدین. محدودیت خاصی در این خصوص وجود نداره، اما این نکته رو در نظر داشته باشین که اگه در تموم درس های آزمون تغییر رشته نمره کافی به دست آوردین و در رشته جدید قبول شدین، نمره های جدید شما در معدل کل شما اثر داده میشه و نمره های رشته قدیمی دیگه اثر خاصی ندارن!
اگه شما دوست دارین در آینده پلیس بشین اما نمیدونین مسیر این انتخاب شما کجاست میتونین به لینک زیر برین تا بفهمین برای پلیس شدن چه رشته ای باید خوند.
بیشتر بخوانید: برای پلیس شدن چه رشته ای باید خواند
درس های مشترکی که بین رشته قدیمی و رشته جدیدی که دانش آموز در سال دهم اونا رو گذرونده باشه مورد قبول است و دیگه دانش آموز نباید اونا رو مجددا بخونه، ولی اگه درسی باشه که دانش آموز اون رو نگذرونده باشه، باید مطابق قوانین به عنوان درس های انتخابی در سال یازدهم اون ها رو بخونه. به طور مثال اگه درس هایی از رشته جدید پایه دهم وجود داشته باشه که دانش آموز در رشته قدیمی خودش اونا رو نخونده باشه، باید حتما و حتما مطابق قوانین این درس ها رو بخونه. حالا فرقی نمیکنه درس عمومی باشه یا اختصاصی رشته جدید!
لازمه که بدونین شرکت کردن در امتحان تغییر رشته پایه تحصیلی نهم، هزینه خاص خودش رو داره. هزینه های امتحان درس تغییر رشته بستگی به تعرفه امتحان های داوطلبان آزاد داره و شما حتما باید مطابق قوانین اونا رو پرداخت کنین.
اگه دوست دارین بدونین در هنرستان میتونین چه رشته هایی رو انتخاب کنین که در اون به ادامه تحصیل بپردازین، میتونین به لینک زیر سر بزنین و لیست رشته های هنرستان رو مطالعه کنین.
بیشتر بخوانید: لیست رشته های هنرستان
امتیاز دهی آزمون های هدایت تحصیلی در آیین نامه هدایت تحصیلی
شاید خیلی از دانش آموزا ندونن که نحوه محاسبه هدایت تحصیلی نهم چجوریه و براشون همیشه سوال باشه که محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم دقیقا به چه چیزهایی بستگی داره؟ در ماده های آیین نامه هدایت تحصیلی ذکر کردیم که ملاک های مختلفی برای امتیاز دهی در آزمون های هدایت تحصیلی تاثیر گذار هستن.
البته تاثیر هر کدوم از این عوامل موثر در انتخاب رشته نهم به دهم متفاوته و در واقع، بهتره بگم که درصد تاثیر متفاوتی داره که در ادامه مقاله درصدها رو ذکر می کنیم، اما حالا می خوایم بدونیم که چه چیزهایی در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثره و اصلا شما چجوری به یک رشته هدایت میشین؟ شما بعد از انجام مراحل هدایت تحصیلی باید منتظر اعلام نتایج هدایت تحصیلی باشین.
اول از همه نظر خود شماست که در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثره! اما خب نظرتون درصد تاثیر کمی داره!
نتیجه های آزمون های مشاوره ای در هدایت تحصیلی و محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم موثره.
مهم ترین چیز عملکرد تحصیلی شما در پایه نهم و پایه های قبلیه که در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم تاثیر گذاره.
نظر والدین شما هم مثل نظر خود شما در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثر هست.
نظر معلم های شما هم خیلی میتونه در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم شما موثر باشه.
و میرسیم به نظر مشاور! نظر مشاوره تحصیلی مدرسه شما هم در امتیاز دهی هدایت تحصیلی شما موثر هست.
این نکته رو هم در نظر داشته باشین که سیاست های آیین نامه هدایت تحصیلی هم برای توزیع متوازن دانش آموزان در هر رشته نظری و فنی و حرفه ای در امتیاز دهی آزمون هدایت تحصیلی موثره، ولی خب درصد خاصی نداره.
اگه دوست دارین بدونین که در چه شرایطی و با خوندن چه رشته هایی میتونین بدون کنکور وارد دانشگاه بشین میتونین به لینک زیر سر بزنین و مقاله رشته های بدون کنکور هنرستان رو مطالعه کنین.
بیشتر بخوانید: رشته های بدون کنکور هنرستان
نحوه محاسبه امتیازات نمون برگ های آئین نامه هدایت تحصیلی
خب تا اینجا متوجه شدیم که چه مواردی در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم تاثیر گذارن، اما آیا همه اونا به یک میزان میتونن در محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم دانش آموزان تاثیر بذارن؟ جواب خیر هست. هر کدوم از این ملاک ها درصد تاثیر متفاوتی دارن که شما باید حتما با اون ها آشنا باشین تا اگه می خواین در یک رشته به خصوص قبول شین، بدونین دقیقا باید برای کدوم از این ملاک ها بیشتر تلاش کنین!
دقت کنین که دو ملاک آزمون های مشاوره ای و عملکرد تحصیلی شما در نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم بسیار تاثیر بیشتری از ملاک های دیگه مثل نظر دانش آموز و نظر مشاور داره. حالا برای آشنایی هر چه بیشتر شما با نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم، جدول زیر رو برای شما آوردیم. خوب به امتیازهای هر کدوم از ملاک ها دقت کنین.
نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم
ملاک ها
درصد تاثیر
نظر دانش آموز
10 درصد
نظر والدین دانش آموز
5 درصد
نظر معلمان دانش آموز در تمام درس های دوره متوسطه دانش آموز
10 درصد
نظر مشاور دانش آموز
10 درصد
نتایج آزمون های مشاوره ای (آزمون های استعداد، رغبت، شخصیت و ...)
30 درصد
نتیجه عملکرد تحصیلی دانش آموز (نمرات دانش آموزان در تمام دوره متوسطه)
35 درصد
شاید شما دوست داشته باشین مسیر زندگی و شغلی خودتون رو در راستای معلم شدن سپری کنین اما ندونین برای اینکه معلم بخواین بشین باید در چه رشته ای تحصیل کنین. پس میتونین به لینک زیر سر بزنین.
در ادامه بخوانید: برای معلم شدن چه رشته ای باید خواند
اگه بعد از خوندن این مقاله باز سوال یا ابهامی در خصوص نحوه محاسبه هدایت تحصیلی پایه نهم داشتین می تونین از طریق سیستم مشاوره تحصیلی تلفنی تحصیلیکو با کارشناسای تحصیلیکو در ارتباط باشین و همه سوالاتتون رو بپرسین. در ضمن شما میتونین برای اطلاعع از اخبار هدایت تحصیلی پابه نهم در کانال تلگرامی مدارس تحصیلیکو عضو بشیبن.
سوالات متداول
1- ✔️ چه عواملی در هدایت تحصیلی نهم به دهم موثره؟
✔️ اولین عامل موثر، نظر خود دانش آموزه که بقیه عوامل به طور کامل در این مقاله گفته شده.
2- ✔️ محاسبه هدایت تحصیلی پایه نه مبه چه صورتی انجام میشه؟
✔️ امتیاز های ملاک های مختلف برای محاسبه هدایت تحصیلی متفاوته که توضیحات بیشتر در این مقاله داده شده.
3- ✔️ تغییر رشته دانش آموزا در چه زمانی باید انجام بشه؟
✔️ همون طور که در این مقاله توضیح داده شد، زمان تغییر رشته دانش آموزا در شهریور ماهه.
منبع : شیوه محاسبه نمرات هدایت تحصیلی پایه نهم