10-11-2021, 02:23 PM
در این مقاله مفهوم مجنون ، انواع مجنون و اعمال حقوقی مجنون را مورد بررسی قرار می دهیم .
مجنون یعنی چه
انواع مجنون
اعمال حقوقی مجنون
بر اساس قانون مدنی ، برخی از اشخاص تحت عنوان " محجور " شناخته می شوند ؛ به این معنا که توانایی و قابلیت اداره امور مالی و غیر مالی خود را ندارند و به همین دلیل ، باید حمایت هایی از او به عمل آید . انواع محجوران را بر اساس قانون ، می توان به اشخاص صغیر ، اشخاص سفیه و اشخاص مجنون تقسیم بندی نمود . اما آنچه در این مقاله قصد داریم بررسی کنیم ، این است که " مجنون در حقوق یعنی چه " ؟ " به چه کسی مجنون گفته می شود " ؟ واژه " مجنون در حقوق به چه معناست " ؟ برای پاسخ دادن به این سوالات ، نخست به بررسی مفهوم مجنون پرداخته و سپس انواع مجنون و اعمال حقوقی مجنون را مورد بررسی قرار می دهیم .
مجنون یعنی چه
شاید با معنای اصطلاحی ، لغوی و عرفی مجنون آشنا باشیم که به معنای دیوانه است . اما آنچه در این مقاله قصد بررسی کردن آن را داریم ، معنای مجنون در حقوق است . از منظر حقوقی ، به شخصی که فاقد قوه تعقل ، شعور و درک کافی نسبت به پیرامون خود می باشد ، مجنون گفته می شود . در واقع ، مجنون صفتی است برای فردی که دچار جنون شده است . بر اساس قانون مدنی ، شخصی مجنون یا دیوانه که قادر به درک صحیح از امور و مسائل مادی و غیر مادی نیست ، یکی از انواع محجوران است ؛ چرا که طبق ماده 1211 قانون مدنی ، " جنون به هر درجه که باشد ، موجب حجر است " . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد معنای سفیه در حقوق و صغیر در حقوق کلیک کنید .
انواع مجنون
بر اساس فقه و قانون مدنی ، جنون را می توان به انواع مختلفی تقسیم بندی کرد که در ادامه به بررسی انواع جنون و به تبع آن ، انواع مجنون خواهیم پرداخت :
در تقسیم بندی اولیه از جنون ، می توان جنون را به دو نوع جنون اطباقی و جنون ادواری تقسیم بندی نمود . جنون ادواری به معنای آن است که شخص مجنون ، گاهی در حالت جنون یا دیوانگی به سر می برد و گاهی هم رفتارهای عاقلانه انجام می دهد و به مناسبت همین جنون دوره ای ، به وی مجنون ادواری می گویند .
اما جنون اطباقی یا دائمی به مجانینی گفته می شود که همواره در حالت جنون به سر می برند و به طور کلی فاقد قوه تعقل می باشند و بر خلاف مجنون ادواری که گاهی حالت افاقه ( بهبودی از جنون ) پیدا می کنند ، جنون آنها همیشگی و مستمر است . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد جنون ادواری و جنون اطباقی کلیک کنید .
در تقسیم بندی دیگری که از جنون و مجنون ارائه می شود ، می توان جنون را متصل به زمان صغر و غیر متصل به زمان صغر دانست که البته آثار حقوقی مهمی به بار می آورد .
زمانی که جنون شخص متصل به زمان صغر ( کودکی ) است ، به این معناست که وی پیش از رسیدن به سن بلوغ ، دچار حالت جنون شده است و در حالتی بالغ شده است که مجنون بوده است . در چنین شرایطی ، به حکم قانون مدنی ، اگر ولی خاص ( اعم از پدر ، جد پدری و وصی منصوب از جانب جد پدری ) داشته باشد ، دادگاه برای او قیم تعیین نمی کند .
اما جنونی که متصل به زمان صغر نیست ، یعنی شخص پس از اینکه به سن بلوغ رسیده است ، مجنون می شود ، چون از ولایت قهری پدر و جد پدری خود خارج شده است ، دادگاه برای حمایت از وی اقدام به تعیین قیم می کند . برای آشنایی با سن بلوغ ، قیمومت ، ولایت قهری و وصایت کلیک کنید .اعمال حقوقی مجنون
بر اساس قانون مدنی ، اشخاص مجنون در حقوق از قوه تعقل برای انجام امور خود بهره مند نیستند ؛ به همین دلیل است که باید از ایشان حمایت های لازم صورت پذیرد تا دچار آسیب های اجتماعی نشوند . یکی از مهم ترین زمینه هایی که باید از مجانین حمایت شود ، معاملات آنها می باشد و به همین دلیل ، بر اساس قانون مدنی اشخاص مجنون از تصرف در اموال خود محروم هستند و قیم یا ولی قهری وی باید به نمایندگی ایشان اعمال حقوقی و معاملات شخص مجنون را انجام دهند . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد معاملات مجنون کلیک کنید .
علاوه بر این ، به دلیل اینکه شخص مجنون بر اساس قانون اراده و اختیار کافی برای اعمال حقوقی را ندارد ، ازدواج وی نیز بدون اجازه ولی قهری یا قیم امکانپذیر نیست . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حکم نکاح مجنون و مسئولیت کیفری مجنون کلیک کنید .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد مجنون در حقوق به چه معناست در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون مجنون در حقوق به چه معناست پاسخ دهند .
منبع : مجنون در حقوق یعنی چه