23-02-2021, 01:58 AM
در فرایند ساخت کاغذ ، الیاف روی دستگاه قرار می گیرند و خود را در راستای سیم ارتعاش دستگاه ، تراز می کنند. در واقع هنگام ساخت آن ، خمیر کاغذ در جهتی صف می کشند که ماشین کاغذ در حال حرکت است. بدین طریق خواب کاغذ تشکیل می شود. راستایی از ورق که الیاف سلولوزی بیشتری قرار گرفته اند ، جهت خواب کاغذ را تشکیل می دهد.
[list]
[*]تست تاشو
[/list]
شما با توجه به نوع استفاده ای که از کاغذ دارید ، می توانید یک جهت خواب دلخواه را انتخاب کنید. در اکثر انواع کتاب ها ، ورق های کارخانه ای ، [font=iransans]بسته بندی های کارتنی و کاغذی ، هر دو نوع موجود است. معمولا جهت خواب کاغذ به عنوان آخرین مشخصات ورق ذکر می شود.[/font]
به طور مثال اگر به شما بگویند ، یک ورق کاغذ 8.5×11 اینچی دارای راه کاغذ 11 اینچی است ، بدین معنی است که اکثریت الیاف سلولوزی ، به موازات طول 11 اینچ قرار گرفته اند.
در مقابل اگر ورق ، خواب کوتاه بریده شود ، بیشتر الیاف به سمت کوتاه ورق یا 8.5 اینچ قرار می گیرند. به طور کلی خواب کوتاه به موازات لبه ی کوتاه کاغذ قرار می گیرد و خواب بلند در راستای لبه ی بلند کاغذ جریان دارد.
تشخیص خواب کاغذ هنگام صحافی کتاب
هنگام اتصال کاغذها به یکدیگر ، باید به جهت خواب کاغذ دقت کرد. این مورد هنگامی صحافی ورق ها ، اهمیت بیشتری پیدا می کند. زیرا [font=iransans]تشخیص خواب کاغذ و اتصال برگه ها در جهت خواب آن ها ، باعث می شود که صفحات کتاب ها راحت تر باز بمانند. اگر خواب کاغذ موازی با ضلع بلند ورق باشد ، کاغذ را طول خواب می نامند.[/font]
برای صحافی مناسب کاغذ ها ، باید از خصوصیات اصلی الیاف و [font=iransans]خمیر کاغذ ، کاملا مطلع باشید. همان طور که گفته شد ، یکی از این ویژگی ها ، دقت به جهت خواب آن است. یعنی همان راستایی که الیاف بر روی یک صفحه ی خاص تراز می شوند. این مساله ی مهم در بسیاری از کتاب های راهنمای چاپ و صحافی مطرح شده است و معنای آن باید به طور عمیق توسط طراحان گرافیک ، چاپگرها و … درک شود.[/font]
حالا که متوجه شدید کاغذ خواب دارد ، باید بتوانید جهت خواب کاغذ را تشخیص دهید. هنگام صحافی ورق ها ، تقاوت های زیادی بین واکنش های ورق ها در جهات مختلف وجود دارد. بنابراین دانستن خواب و چگونگی تاثیر آن بر طرح بندی یک پروژه ، کیفیت نتیجه ی نهایی را تعیین می کند. اگر فقط چند دقیقه وقت خود را صرف یادگیری این موضوع مهم کنید ، کمک بزرگی به خودتان برای انجام پروژه های آینده نموده اید.
یک مثال ، برای درک بهتر جهت کاغذ
برای فهمیدن بیشتر این موضوع ، می توانید 12 مداد چوبی را در کنار هم روی یک میز قرار دهید. و یک ورق کاغذ خیالی را تجسم کنید. اگر قرار باشد این ورق کاغذ خیالی تا شود ، به راحتی می توان تصور کرد که ساده ترین حالت تا خوردن در جهت موازی محور مدادها است. اگر در جهت دیگری مدادها تا بخورند ، می شکنند و به دو قسمت تقسیم می شوند. البته باید گفت که ساختار الیاف کاغذ دقیقا شبیه مداد نیست.
اما این مثال به خوبی نشان می دهد که بهترین راه برای تا زدن و پیدا کردن راه کاغذ ، جهت خواب موازی با محور عطف کتاب است. تا شدن در چنین سمتی باعث شکست فیبر های کمتری می شود و نتیجه ی آن یک صحافی دقیق تر و تمیزتر است.
برای آزمایش این موضوع ، می توانید یک ورق را ابتدا در جهت طول و سپس عرض کاغذ تا بزنید. مشاهده می کنید که یکی از چین ها تمیز تر و نرم تر از دیگری است. چین تمیز تر و نرم تر ، موازی خواب کاغذ است. این موضوع نشان می دهد که الیاف کاغذ اگر در جهت موازی محور عطف کتاب تا شوند ، واکنش مطلوب تری از خود نشان خواهند داد.
تشخیص خواب کاغذ ، موضوعی مهم هنگام انبساط و انقباض کاغذ
انبساط و انقباض الیاف کاغذ در هوای آزاد ، به نوع خواب آن بر می گردد. اگرچه این مفهوم کاربرد چندانی در صنعت ندارد ، اما برای فاجعه هایی که ممکن است به بار آورد ، باید حتما رعایت شود.
الیاف کاغذ دائما در حال انبساط و انقباض هستند. این موضوع به دلیل شرایط محیطی ، نوع چسب و اجزای مربوط به اتصالات کاغذ اتفاق می افتد. پدیده ی انبساط و انقباض در کاغذهایی که صحافی نشده اند ، چندان محسوس نیست و با چشم دیده نمی شود. اما در مورد ورق های صحافی شده موضوع فرق می کند. به طوری که اگر به جهت راه کاغذ دقت نشود ، عواقب ناخوشایندی مشاهده می شود.
تغییر ابعاد کاغذ در جهت مخالف خواب آن بسیار شدیدتر از جهت خواب است. به طوریکه می توان گفت ، الیاف در جهت مخالف خواب حدود 400 درصد بیشتر از راستای خواب کاغذ منبسط و منقبض می شوند.
در صورت رعایت نکردن این موضوع ، در محور عطف کتاب شکم ایجاد می شود و تقریبا هیچ راهی برای بازگشت این پیچ خوردگی شدید وجود نخواهد داشت. به همین دلیل بهتر است با استفاده از تکنیک های صحافی مناسب ، از بروز چنین مشکلاتی پیشگیری کرد.
برای آسانی در تشخیص خواب کاغذ و درک بهتر این موضوع ، کف دستان خود را روبروی هم قرار دهید. به گونه ای که نوک انگشتان دست راست ، روی کف دست چپ فشار وارد کند. انگشتان دست راست همان الیاف کاغذ هستند که عمود بر محور عطف کتاب ، قرار گرفته اند.
حال تصور کنید که انگشتان کف دست راست ، در حال پخش شدن هستند. این حالت نشان دهنده ی گسترش یا انبساط الیاف کاغذ است. کف دست راست از روی دست چپ حرکت می کند.
اما کف دست چپ که همان محور عطف کتاب است ، ثابت می ماند. نتیجه ای که از این موضوع می توان گرفت این است که ، اگر کاغذ ها در جهت مخالف خواب به محور کتاب وصل شوند ، هنگام انبساط و انقباض پیچ خوردگی های شدیدی پدید می آید.
چند روش برای تشخیص خواب کاغذ
در این قسمت می خواهیم چند آزمایش ساده روش های تشخیص خواب کاغذ را ، معرفی کنیم.
[list]
[*]تست تاشو
[/list]
هنگام تا زدن یک ورق کاغذ توجه داشته باشید که اگر خط تا موازی خواب باشد ، راحت تر و نرم تر تا می خورد. در صورت تا شدن کاغذ در جهت مخالف خواب ، ذرات فیبر می شکنند و چین نامطلوبی ایجاد می شود.
رطوبت
اگر رطوبت به یک طرف ورق کاغذ وارد شود ، بلافاصله کاغذ شروع به پیچ خوردن در یک سمت می کند. حلقه ی تشکیل شده نشان دهنده ی جهت خواب است.
تست خمش
کاغذهای ضخیم تر با خمش در هر دو جهت ، بهتر آزمایش می شوند. مقواها مصداق این نمونه هستند. یک جهت ، مقاومت قابل ملاحظه ای نسبت به سمت دیگر دارد. مقاومت در جهت خواب کاغذ به مراتب کمتر است.
تست پارگی
یک ورق در جهات طولی و عرضی پاره می شود. پاره شدن کاغذ در جهت راه آن نرم تر است و شکل پارگی صاف تر است. در صورتی که پارگی در جهت مخالف راه کاغذ به شکل دندانه دار خواهد بود.
انتخاب کاغذ با جهت خواب دلخواه
شما با توجه به نوع استفاده ای که از کاغذ دارید ، می توانید یک جهت خواب دلخواه را انتخاب کنید. در اکثر انواع کتاب ها ، ورق های کارخانه ای ، [font=iransans]بسته بندی های کارتنی و کاغذی ، هر دو نوع موجود است. معمولا جهت خواب کاغذ به عنوان آخرین مشخصات ورق ذکر می شود.[/font]