20-06-2020, 01:20 PM
عبارت گردشگری سلامت، که بعضا با عناوینی نظیر گردشگری پزشکی، گردشگری درمانی یا توریسم درمانی هم خوانده می شوند، معادل فارسی عبارت مدیکال توریسم (Medical Tourism) است، گردشگری سلامت عبارتست از مسافرت افراد به یک کشور خارجی، با اهداف پزشکی و درمانی که نهایتا به بهبود سلامتی آنها کمک کند. این افراد برای معالجه بیماری های خاص، انجام انواع جراحی ها (مخصوصا جراحی های زیبایی)، اقدامات مربوط به حوزه دندانپزشکی و یا درمان ناباروری تصمیم می گیرند که به خارج از کشور سفر کنند تا احیانا از سرویس های خدمات درمانی بهتر و با شانس موفقیت بالاتری استفاده کنند، و نیز هزینه کمتری در مقایسه با آنچه باید در کشور خود می پرداختند بپردازند. اگر شرکت شما در این تجارت فعال است، این مطلب وبلاگ ترنسیس را از دست ندهید.
گردشگری سلامت
شاید کمتر کسی در ایران عبارت گردشگری سلامت را تا قبل از رسانه ای شدن عمل جراحی مدل زن آمریکایی در کشورمان شنیده باشد. جنجال ورود این شخص اگرچه دستگاه های امنیتی کشور را آماج خنده و تمسخر کاربران فضای مجازی قرار داد، اما نشانه آشکاری بود از ین واقعیت که کیفیت دستگاه های پزشکی ایران و نیز افت مستمر ارزش ریال در برابر دلار، تعداد توریست هایی را که صرفا با هدف انجام عمل جراحی، و یا بهره مندی از یک پروسه درمانی مطمئن و کم هزینه به ایران سفر می کنند را با شیب تندی افزایش دهد.
در این مقاله می خواهیم نگاه جامعی به ابعاد این تجارت جهانی بیندازیم و زمینه های فعالیت شرکت های ایرانی را در این حوزه بررسی کنیم. سایت ترجمه ترنسیس اخیرا با ارائه سرویس های مربوط به مترجم حضوری، با شرکت های فعال در صنعت توریسم و گردشگری سلامت همکاری داشته است.
تاریخچه جهانی گردشگری سلامت
گردشگری سلامت خیلی قبل تر از قرن 20 و 21 در بین مردمان رواج داشته است. این پدیده را اگر بخواهیم از قاب زندگی پادشاهان بررسی کنیم کمی متفاوت تر است. به این ترتیب که در پادشاهی روم، مصر و حتی ایران برای درمان کسالت پادشاهان و اقوام درجه یک پادشاه به سراغ پزشکان حاذق دیگر کشور ها می رفته اند. صرف نظر از گردشگری سلامت از این نوع که شاید قرابتی به معنای دقیق این عبارت نداشته باشد؛
سفر به کشورهای دیگر با هدف طبیعت درمانی و بهره مندی از چشمه های آب سرد و گرم، دریاچه های نمک و تالاب ها در گذشته هم مورد توجه مردمان بوده است. درمان انواع بیماری های پوستی، بیماری های داخلی، بیماری های استخوانی و روماتیسم از مهم ترین انگیزه چنین سفرهایی بوده است. یونان، ایران و مصر در زمره تمدن هایی هستند که نوعا پایه گذار توریسم درمانی و طبیعت درمانی در قلب تاریخ بوده اند.
چه عوامل انگیزشی مردم را به سمت گردشگری سلامت متمایل می کند؟
آنچه که از گذشته به یاد داریم و خیلی هم رواج داشت، سفر بیماران از کشورهای کمتر توسعه یافته به کشورهای پیشرفته با امید بهبودی یا حداقل شانس موفقیتی بالاتر در روند درمان بود. سفری پر هزینه و کمرشکن که می توانست در آخر ناامید کننده هم باشد. ولی حالا اوضاع کمی فرق کرده است؛ یک اتفاق کاملا معکوس، یعنی بیماران از کشورهای پیشرفته به کشورهای درحال توسعه سفر می کنند. صرف هزینه کمتر برای دریافت بهترین خدمات درمانی مهمترین انگیزه این نوع سفرهاست؛
درآمد دلاری دلیل توسعه گردشگری سلامت
البته یک دلیل دیگر این انتخاب می تواند به پذیرش های پزشکی غیر قابل دسترس یا غیر قانونی در کشور خود بیماران برگردد. وابسته به نوع نظام حاکم بر یک کشور اعم از لیبرال، سکولار یا حکومت های دینی، پروتکل های وزارتخانه و سازمان های بهداشت و درمان در دنیا متغیر است. به طور مثال سقط جنین پس از 7 ماهگی در بسیاری از کشورها غیر قانونی به شمار می آید اما ممکن است در برخی کشورها که از ازدیاد جمعیت رنج می برند این موضوع متفاوت باشد. به این ترتیب یکی دیگر از انگیزه های گردشگران سلامت می تواند گریز از قید و بندهای نظام پزشکی کشور خودشان باشد.
گردشگری سلامت و دور زدن پروتکل نظام پزشکی کشورها
دسته دیگر از گردشگران سلامت افرادی با وضعیت بیماری نادر هستند که از درمان در کشور خود ناامید شده و به امید درمان بهتر به کشورهای دیگر سفر می کنند. اخیرا در کشورهایی نظیر آلمان و آمریکا درمان انواع سرطان ها با درصد موفقیت بالاتری انجام می شود و همین مساله این کشور ها را به مقاصد گردشگران سلامت تبدیل کرده است. به طور مثال تیتو ویلانووا سرمربی فقید بارسلونا در سال 2013 به قصد درمان سرطان خود به آمریکا سفر کرد، همچنین لوئیس انریکه سرمربی پیشین بارسلونا و تیم ملی اسپانیا هم پس از قطعی شدن ابتلای دخترش به سرطان، سال 2018 به این کشور سفر کرد تا در کلینیک های تخصصی این کشور تحت درمان قرار بگیرد.
آمریکا یکی از مقاصد گردشگری سلامت در جهان
کاری به این واقعیت تلخ نداریم که تیتو ویلانووا و دختر لوئیس انریکه در نهایت در کلینیک های همان کشور از دنیا رفتند، اما موضوع اینجاست که برای بیماران صعب العلاج چنین سفری می تواند حداقل برای مدتی اعتماد به نفس ایجاد کند. چهره های شاخص بسیاری در جهان وجود دارند که برای درمان بیماری های خود به کشور دیگر سفر کردند. برجسته ترین مثال ایرانی این قضیه عباس کیارستمی بود که پس از شکست پزشکان ایرانی در درمان بیماری اش، نهایتا به فرانسه سفر کرد و در همانجا جان باخت.
با این توصیفات گردشگری سلامت شامل انواع مراقبت های پزشکی، روان درمانی و حتی انجام دوره های ریکاوری می شود. گردشگری سلامت واژه ای فراتر از یک مسافرت عادی بوده؛ که بر روی معالجه و استفاده از خدمات درمانی و پزشکی تمرکز دارد. سالانه میلیون ها نفر در سراسر دنیا با هدف درمان و دارو سرطان، جراحی های زیبایی، عمل مغز، عمل قلب و سایر پروسه های درمانی پیچیده به کشور های صاحب سبک در علم پزشکی سفر می کنند. براساس گزارشی که سایت insider اخیرا منتشر کرده است، در سال 2019 کشور آمریکا به تنهایی پذیرای بیش از 300 هزار گردشگر سلامت بوده است.