18-05-2023, 01:04 PM
انواع قهوه باعث شده که دم کردن قهوه به شیوه های مختلف انجام شود. همه شما با قهوه ترک، قهوه اسپرسو و قهوه فرانسه آشنایی دارید. در این مقاله می خواهیم روش های مختلف دم کردن قهوه را به شما آموزش دهیم.
[img=1038x0]https://bamomarket.com/blog/files/204434461683729055146.jpg[/img]
انواع قهوه در دنیا باعث شده است که روشهای مختلفی برای فرآوری این نوشیدنی جذاب و عالی به وجود بیاید. آیا تا به حال به مدل های مختلف قهوه توجه کرده اید؟ به نظر شما قهوه چند نوع دارد؟ چند روش برای دم کردن قهوه وجود دارد؟ برای اینکه به خوبی جواب این سوالات را پیدا کرده و در قهوه و سرو آن به یک کارشناس خبره تبدیل شوید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
قهوه در ایران مدت زمان زیادی است که وجود دارد. با این حال در سال های اخیر به شدت بر محبوبیت قهوه افزوده شده است. محبوبیت قهوه به حدی است که دیگر نه تنها جوانان بلکه افراد مسن نیز به دنبال نوشیدن و استفاده از این نوشیدنی جذاب هستند. البته همانطور که اطلاع دارید همچنان چای نوشیدنی شماره 1 و محبوب ایرانیان است. برای اینکه به خوبی با انواع چای و خواص آنها آشنا شوید بهتر است به مقاله معرفی انواع چای بررسی 7 مدل از بهترین های چای در ایران و دنیا مراجعه کنید.
خرید قهوه از سوپر مارکت آنلاین اراک بامو مارکت
سوپر مارکت آنلاین اراک که به عنوان بهترین سوپر مارکت اراک نیز شناخته میشود، میتواند به راحتی نیاز شما در زمینه خرید قهوه را برطرف کند. این مجموعه با ارائه برند های مختلف، به خوبی توانسته است سلیقه مختلف در زمینه قهوه را جذب خود کند. به تازگی نیز بخش فروش قهوه، هات چاکلت، کاپوچینو و غیره در این فروشگاه راه اندازی شده تا برند ها و طعم های مختلف قهوه را در اختیار شما مشتریان عزیز قرار دهد. شما میتوانید به راحتی با استفاده از اپلیکیشن و سایت بامو مارکت نسبت به خرید این اقلام اقدام نمایید تا در کوتاه ترین زمان ممکن یک قهوه یا کاپوچینو با کیفیت و برند عالی وقیمت مناسب در اختیار شما قرار گیرد.
قهوه چیست؟
قبل از اینکه با انواع قهوه اشنا شویم و به سراغ آموزش دم کردن قهوه برویم بهتر است اول ببینیم قهوه چه چیزی است و چگونه به وجود می آید! به همین دلیل به سراغ تعریف اصلی و واقعی این نوشیدنی در ویکیپدیا می رویم:
تعریف قهوه:
قَهوه، گونه ای نوشیدنی رایج است که از دانه های بوداده و آسیاب شدهٔ گیاه قهوه به دست می آید. قهوه کمی اسیدی است و به علت داشتن کافئین بالا، یک ماده محرک است. این نوشیدنی، محبوب ترین نوشیدنی گرم در جهان است. قهوه عربی شدهٔ واژهٔ کفا یا کافا است که در اصل نام منطقه و شهری در جنوب غربی اتیوپی است که گیاه قهوه در نخست در آنجا یافت شده است.
تاریخچه قهوه و قهوه خانه ها در آسیا و اروپا
قهوه در کشور های عربی : قهوه تقریبا از قرن ۱۳ میلادی بسیار محبوب و مقبول شد و تا آغاز قرن ۱۵ میلادی در مصر، شام و عثمانی بسیار مصرف می گردید و در همهٔ این شهرها قهوه خانه هایی برپا شد، مقامات مذهبی در مکه، قاهره و استانبول تلاش کردند تا مصرف آن را ممنوع کنند، شیخ ها بر سر شباهت اثرات قهوه و الکل بحث می کردند و برخی به این اشاره می کردند که دست به دست کردن قوری قهوه، بی شباهت به دست به دست کردن پیاله شراب، نوشیدنی ممنوعه در اسلام نیست، اما در پایان با نوشیدن قهوه موافقت کردند.
قهوه در اروپا : قهوه از دو مسیر به اروپا راه یافت، از طریق تجارت زمینی امپراتوری عثمانی و از طریق تجارت دریایی، از بندرهای یمن و شاخ آفریقا[پس از آغاز قرن هفدهم، گیاه قهوه که با قاچاق دانه های بسیار حاصلخیز به کشور هند راه یافته بود. تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد می شد و قهوه خانه ها در شهرهای آکسفورد و لندن تأسیس شدند.
کشت گیاه قهوه در انگلستان از همان زمان آغاز گردید، اما آفت ها و آب وهوای سرد منطقه، گیاهان قهوه را نابود نمود و انگلیسی ها مجبور شدند به جای کشت قهوه، به کشت چای روی بیاورند، نخست در اروپا به قهوه، به عنوان نوشیدنی مسلمانان، با دیدهٔ شک نگریسته می شد، اما گفته می شود که در حدود سال ۱۶۰۰، پاپ کلمنت هشتم چنان از یک فنجان قهوه لذت برد که انحصار آن در دست مسلمانان را خطایی بزرگ دانست و خواستار تعمید دادن آن شد. نوشیدن قهوه در اتریش، پس از شکست حصر وین در سال ۱۶۸۳، افزایش شدیدی یافت.
تا پیش از آغاز قرن هجدهم میلادی، استفاده از نوشیدنی قهوه در سراسر اروپا رایج شده بود. کشورهای اروپایی این گیاه را به مناطق گرمسیری معرفی کردند تا این کشورها نسبت به کشت و تولید انبوه گیاه قهوه اقدام نمایند. در اروپا هم مانند خاورمیانه و ایران بزرگ، قهوه خانه ها به مکانی برای معاشرت، مطالعه و تبادل نظر دربارهٔ موضوعات روز بدل شد.
قهوه در ایران : تاریخ قطعی ورود قهوه به ایران معلوم نیست؛ اما چون در آغاز پادشاهی شاه عباس قهوه خانه در ایران وجود داشته ممکن است که نوشیدن قهوه از دوران شاه تهماسب یکم در ایران معمول شده باشد. قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنی های روزانه ایرانی ها باز کرد و نمونه ای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد.
انواع گیاه قهوه
حال که به خوبی با تاریخچه قهوه اشنا شدید بهتر است کمی هم در خصوص گیاه قهوه اطلاعات کسب کنید. شاید در ابتدا فکر کنید که قهوه مدل های مختلفی دارد اما اینگونه نیست. در واقع در دنیا فقط 2 نوع قهوه وجود دارد.
قهوه عربیکا : مورد توجه ترین گونه قهوه عربیکا بوده و بومی ارتفاعات جنوب غربی اتیوپی و فلات بوما در جنوب شرقی سودان و احتمالاً کوه مارسابیت در شمال کنیا است.
قهوه روبوستا : قهوهٔ کانفورا که بومی نواحی غربی و مرکزی زیر صحرای آفریقا از گینه تا اوگاندا و سودان جنوبی می باشد و به نام روبوستا شناخته می شود.
نکته مهم:
همین جا اعلام کنیم که قهوه های ترک، اسپرسو، فرانسه، آمریکانو و غیره مدل های مختلف دانه قهوه نیستند بلکه روش های مختلف دم کردن قهوه هستند که در ادامه به انها اشاره خواهیم کرد. البته چندین گونه دیگر از درختچه قهوه وجود دارد که مطرح نیستند و استفاده تجاری از آنها نمی شود.
معرفی انواع قهوه قهوه عربیکا
حال بهتر است با معرفی انواع قهوه کار را شروع کنیم. قهوه عربیکا گونه ای از گیاه قهوه است که در اصل در کوه های یمن در شبه جزیره عربستان رشد می کند. این گونه از قهوه در ارتفاعات جنوب غربی اتیوپی و جنوب شرقی سودان هم رشد می کند. هم چنین با نام های قهوه کوهی و درختچه قهوه عربستان هم شناخته می شود. این نوع از قهوه خالص ترین قهوه موجود در دنیاست. گفته می شود قهوه عربیکا اولین گونه از گیاه قهوه است که در جنوب غربی عربستان بیش از ۱۰۰۰ سال پیش، کاشته میشده است. عربیکا دارای طعم و بوی خاصی است. همچنین کافئین آن به مراتب از روبوستا کمتر است.
نکته مهم: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد عربیکا دنیا در برزیل کشت می شود و به تمام دنیا صادر می شود. پس قهوه برزیلی در واقع همان قهوه عربیکا است که به صورت گسترده در برزیل کشت می شود. دلیل آنهم آب و هوای بسیار عالی برزیل برای کشت این گیاه است.
نکته مهم 2: قهوه عربیکا داری طعم و عطر خاصی است. همچنین مقدار کافئین آن نسبت به مدل روبوستا بسیار کمتر است. روش دم کردن آن نیز متفاوت است.
معرفی انواع قهوه قهوه روبوستا
قهوه ربوستا (انگلیسی: Robusta coffee) از دانه گیاه قهوه کانفورا تهیه می گردد. این قهوه گونه ای مقاوم با اسیدیته کم و تلخیی بالا است. قهوه کانفورا به طور معمول به عنوان هم خانواده قهوه روبوستا شناخته می شود که عمدتاً در تهیه قهوه فوری و اسپرسو مورد استفاده قرار می گیرد. روبوستا تقریبا 2 برابر عربیکا کافئین دارد. با این حال بو و طعم آن به مراتب از عربیکا کمتر است.
نکته مهم قهوه هایی که برای اسپرسو آمریکانو، ترک و غیره استفاده می شود در نوع روبوستا هستند. در کل قهوه های با طعم تلخ و کافئین بالا از نوع روبوستا هستند.
نکته ویژه:
امروزه بزرگ ترین کشورهای تولیدکنندهٔ قهوه عبارتند از: برزیل، کلمبیا، ویتنام، اندونزی، مکزیک، هندوراس، اتیوپی و هند. در سال ۲۰۲۰، برزیل به تنهایی ۳۹ درصد از مجموع تولید دانه های سبز قهوه در جهان را داشته است. در هفتاد کشور دیگر هم قهوه تولید می شود، اما میزان تولید آن کشورها کمتر است. بزرگ ترین واردکنندگان قهوه، ایالات متحده آمریکا، آلمان، ژاپن، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا می باشند.
همانطور که دیدید کشور های ترکیه و فرانسه و ایتالیا و آمریکا نه تنها تولید کننده قهوه نیستند بلکه به عنوان بزرگترین وارد کننده هم شناخته می شوند. پس دقت کنید که قهوه در این کشور ها کشت نمی شود بلکه مدل دم کرده قهوه های ایتالیایی، آمریکایی، ترک و فرانسه محبوبیت بالایی دارند.
فایده قهوه
حال که به خوبی با انواع قهوه آشنا شدید بهتر است کمی هم از فواید آن گفته شود. برخی از فایده های قهوه شامل موارد زیر است:
[list]
[*]به دلیل خاصیت نشاط بخشی قهوه، ضد افسردگی است.
[*]نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف می کند.
[*]پژوهش های ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان می دهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه می تواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
[*]بوییدن دانه های قهوه می تواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. مولکول های قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکول های غذا از گیرنده های بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها می شود. این دو پژوهشگر همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در مؤسسه های پژوهش هایی پیشنهاد کرده اند.
[*]مصرف مکرر قهوه در طول ماه، با کاهش خطر ابتلاء به بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
[*]قهوه حاوی پروتئینی است که دارای اثری مشابه مورفین بوده و از خاصیت ضد درد و آرام بخشی برخوردار است. برخی از این پروتئین ها مشابه پروتئین های انسانی است. در آزمایش های صورت گرفته بر روی موش های آزمایشگاهی مشخص شد که اثرات تسکین دهنده پروتئین های موسوم به opioid peptides از دوام بیشتری برخوردار بوده و با عوارض جانبی همراه نیست.
[*]پژوهشگران ایتالیایی با مطالعه بر روی یک هزار و ۴۰۰ بزرگسال این کشور دریافتند که عادت مصرف کم قهوه برای حفظ سلامت مغز مفید است.
[*]دارای خاصیت انرژی بخشی و اشتیاق آفرینی است.
[*]دارای نقش کمکی در چربی سوزی.
[*]افزایش تحرکات فیزیکی.
[*]ارزش غذایی بالا.
[*]ضد آلزایمر.
[*]ضد پارکینسون.
[*]خواص مراقبتی بر روی کبد.
[*]مقابله با برخی از سرطان ها.
[*]قابلیت کاستن سکته قلبی و برخی دیگر از بیماری های قلب.
[*]افزایش طول عمر.
[/list]
مضرات استفاده از قهوه:
هر ماده غذایی هم ممکن است برای بدن مفید باشد و هم اینکه می تواند مضراتی داشته باشد. قهوه هم از این قاعده مستثنا نیست. برخی از مهم ترین مضرات قهوه عبارتند از:
[list]
[*]سینوزیت و عفونت مخاطی: قهوه به دلیل داشتن کافئین بسیار ادرارآور است و مایعات بدن را دفع می کند، از این رو غلظت مخاطی سینوس ها را بالا برده و غدد ترشحی را می بندد که باعث التهاب و زمینه ساز رشد باکتری ها می شود، بنابراین در تشدید بیماری سینوزیت بسیار مؤثر است.
[*]مصرف قهوه برای افرادی که نارسایی کلیه دارند، به دلیل وجود درصد بالایی از پتاسیم، توصیه نمی شود و آن ها می بایست، تحت نظر پزشک قهوه مصرف کنند.
[*]سنگ کلیه: خوردن قهوه به صورت بسیار باعث دفع کلسیم از بدن و در نتیجه رسوب کردن آن در کلیه ها و ایجاد سنگ کلیه می شود، بنابراین افراط در آن می تواند برای کلیه ها مضر و سنگ ساز باشد. گرچه مبتلایان به سنگ کلیه باید خوردن قهوه را به کمتر از دو فنجان در روز کاهش دهند.
[*]افزایش فشار خون: قهوه باعث افزایش فشار خون می شود و افراد مبتلا به پرفشاری خون در برابر آن آسیب پذیرتر هستند.
[*]برهم زدن سلامت خواب: قهوه سلامت خواب را برهم می زند و تا حد چشم گیری بر دستگاه عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. بهتر است ۴ تا ۶ ساعت پیش از خواب قهوه مصرف نشود.
[*]نفخ و سنگینی معده: خوردن قهوه بلافاصله پس از غذا به دلیل نفخ آوری معده را سنگین می کند و موجب رودل کردن می شود.
[/list]
رست کردن قهوه
قبل از اینکه به سراغ آموزش دم کردن قهوه برویم باید در ابتدا با رست کردن قهوه اشنا شویم. به این نکته باید توجه کنید که دانه قهوه در ابتدا سبز است و اصلا نمی توان آن را دم کرد. در نتیجه باید قهوه فرآوری شود یا به اصطلاح رست شود تا دانه های مخصوص قهوه به دست بیایند.
رست کردن قهوه : به فرآیند برشته کردن قهوه، رست (Roast) یا بو دادن قهوه گفته می شود.
فرآیند رست کردن قهوه
قهوه سبز همان دانه های خام قهوه است که شما برای تهیه یک فنجان قهوه به آن نیاز دارید. دانه های قهوه سبز به دلیل اسیدیته بالا قابل حل در آب و یا عصاره گیری نیستند به همین دلیل برای تهیه یک فنجان قهوه ابتدا دانه های سبز رنگ را برشته کرده، سپس از دانه های برشته شده ی قهوه، نوشیدنی تهیه می شود.
رست قهوه دارای مراحل مختلفی است که طی این مراحل دانه های سبز رنگ قهوه به قهوه ی کامل برشته شده و تیره رنگ تبدیل می شوند. البته تمامی افراد به دانه های قهوه کامل برشته علاقمند نیستند به همین دلیل تولیدکنندگان دانه های قهوه، در طی فرایند رست، قهوه ها را در درجه های مختلفی رست می کنند (بو می دهند) تا هر فرد بتواند بر اساس ذائقه و علاقه خود، یکی از انواع درجه رست را انتخاب کند.
انواع درجه رست قهوه عبارت است از:
دانه های قهوه از هنگامی که لوبیای سبز رنگ هستند تا زمانی که به دانه های قهوه ی کاملا تیره و مایل به مشکی تبدیل می شوند از ۱۰ مرحله عبور می کنند. این مراحل عبارت است از:
۱. دانه ی سبز قهوه : در اولین مرحله و قبل از شروع فرآیند رست قهوه به رنگ سبز است.
۲. دانه ی زرد قهوه : دانه های قهوه پس از شروع به حرارت دیدن، زرد رنگ می شوند و بویی علفی از آن ها خارج می شود.
۳. خروج بخار : دانه های قهوه شروع به از دست دادن آب درون خود می کنند و بخار از دانه های قهوه خارج می شود. در این مرحله قهوه شروع به از دست دادن وزن خود می کند.
۴. اولین ترک (ترک اول) : قندهای درون لوبیای قهوه به صورت کاراملی در می آیند و قهوه صدای ترک خوردگی (مانند ذرت بو داده) می دهد.
۵. رست روشن قهوه - رست سیتی (City) : بعد از ترک اول قهوه ها به رنگ قهوه ای روشن در می آیند که اولین سطح رست قابل قبول است. اگر قهوه سبک بخواهیم در این مرحله می توانیم رست و برشته کاری را به پایان برسانیم. دقت شود اگر بخواهیم رست را در این مرحله به پایان برسانیم باید تمام سطح دانه های قهوه یک رنگ شوند.
۶. رست متوسط قهوه - رست سیتی پلاس (City Plus) : این سطح از رست یکی از محبوب ترین سطح های رست است. در این سطح قند بیشتری به کارامل تبدیل می شود، دانه های قهوه شروع به افزایش اندازه و تورم می کنند و فرایند خروج چربی و چرب شدن قهوه آغاز می شود.
۷. رست متوسط تیره قهوه - رست فول سیتی (Full-City) : در این مرحله سطح بیشتری از قند به کارامل تبدیل می شود و قهوه ها تا محدوده ترک دوم حرارت داده می شوند.
۸. رست فول سیتی پلاس (Full City Plus) : در این مرحله دانه های قهوه وارد مرحله ترک دوم می شوند و فرایند ترک دوم شکل می گیرد. در این مرحله بیشترین طعم قهوه آشکار می گردد.
۹. رست تیره قهوه - رست فرانسوی : در این مرحله قهوه ها به آخرین سطح از رست که قابل استفاده باشد و دانه های قهوه ساختار خود را حفظ کنند می رسند. در مرحله رست تیره قندهای باقی مانده قهوه می سوزد.
۱۰. سوختگی دانه های قهوه : در این مرحله دانه های قهوه ساختار خود را از دست می دهند و قهوه قابلیت استفاده خود را از دست می دهد. در این مرحله دانه های قهوه به صورت کامل می سوزند.
چهار مرحله (دسته بندی) اصلی برای رست قهوه
به صورت کلی از میان ۱۰ مرحله ای که در بالا اشاره شد چهار مرحله (دسته بندی) اصلی برای رست قهوه مرسوم است و در بیشتر نقاط دنیا از آن استفاده می کنند که عبارت است از:
۱. رست قهوه روشن (LIGHT ROAST)
این روش رست میزان کافئین بیش تری را در دل خود جای داده است و طعم آن میوه ای است.
۲. رست قهوه متوسط (MEDIUM ROAST)
در رست متوسط قهوه رنگ دانه های قهوه، به رنگ قهوه ای ملایم تغییر پیدا می کند، میزان اسیدیته و تلخی قهوه در حالت متعادل قرار می گیرد. قهوه نه چرب می شود مانند رست تیره قهوه و نه خشک است مانند رست روشن قهوه، بلکه روغن قهوه در حال جدا شدن از سیتوپلاسم است اما نه به میزانی که سطح دانه ی قهوه روغنی شود. این نوع رست قهوه در آمریکا بسیار مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل به امریکن رست نیز شناخته می شود.
اسامی این رست قهوه عبارت است از:
[list]
[*]رست آمریکایی
[*]رست صبحانه (Breakfast)
[*]رست معمولی (Regular)
[/list]
۳. رست قهوه متوسط- تیره (MEDIUM-DARK ROAST)
این درجه از رست در کشور ژاپن بسیار محبوب است و دلیل آن ده های پیش برمی گردد. زمانی که قهوه نخستین بار به کشور ژاپن وارد شد. در آن زمان به دلیل کیفیت پایین قهوه های وارد شده به این کشور برشته کاران مجبور بودند تا قهوه را در دمای بیشتری رست نمایند تا عطر و طعم بیشتری حاصل شود در نتیجه آن ها از رست متوسط-تیره استفاده می کردند. در این درجه از رست قهوه، میزان تلخی از اسیدیته قهوه بیشتر می شود اما همچنان تعادل خوبی بین تلخی و ترشی قهوه برقرار است.
۴. رست قهوه تیره (DARK ROAST)
اولین ویژگی ظاهری این نوع رست قهوه رنگ منحصر بفرد آن است. رنگ قهوه ای کاملا تیره و مایل به سیاه! از سایر ویژگی های این نوع رست می توان به روغنی بودن دانه های قهوه اشاره کرد. میزان اسیدیته در این رست قهوه کم و میزان تلخی زیاد است. بیشترین کاربرد رست تیره برای قهوه اسپرسو و سایر نوشیدنی های سنگین بر پایه ی اسپرسو مانند کاپوچینو، آمریکانو و لته است.
اسامی دیگر این رست قهوه عبارت است از:
[list]
[*]رست فرانسوی قهوه
[*]رست ایتالیایی قهوه
[*]رست اسپانیایی قهوه
[*]رست کانتینِنتال قهوه (Continental)
[*]رست نیو اورلِئان قهوه (New Orleans)
[*]رست های (High)
[/list]
انواع قهوه آسیاب کردن قهوه
حال که قهوه را به اصطلاح بو داده و رست کردیم باید آن را برای دم کردن آماده کنیم. دانه های بزرگ قهوه برای دم کردن مناسب نیستند در نتیجه قهوه باید آسیاب شود. اینجا مهمترین بهش در فرآوری قهوه است چرا که با استفاده از آسیاب کردن شما می توانید انواع قهوه های مختلف را دم کنید.
همانطور که گفته شده برای دم کردن قهوه چندین روش وجود دارد که ما آن ها را با نام های فرانسه، اسپرسو، ترک و موارد مشابه دیگر می شناسیم. با این حال برای تهیه قهوه به هر یک از روش های قهوه اسپرسو، قهوه فرانسه و قهوه ترک، نیاز است که قهوه با درجه خاص و مناسبی پودر و آسیاب شود.
نکته خیلی مهم:
درجه آسیاب قهوه یکی از موارد بسیار با اهمیت در تهیه قهوه است و اگر این مورد به درستی رعایت نشود نوشیدنی با کیفیت نخواهد بود. علاوه بر این، اگر قهوه با درجه ی مناسب آسیاب نشود ممکن است ابزار تهیه قهوه آسیب ببیند.
اگر بخواهیم درجه ی آسیاب قهوه برای تهیه قهوه را در 7 درجه (درجه ی 7 به معنای خیلی درشت و درجه ی یک به معنای خیلی خیلی ریز است) تقسیم بندی کنیم ترتیب آن ها به شرح زیر خواهد بود.
[list]
[*]درجه 7 خیلی درشت
[*]درجه 1 خیلی ریز
[/list]1. درجه آسیاب 7 مناسب برای تهیه قهوه با کلد برو
2. درجه آسیاب 7 مناسب برای تهیه قهوه با قهوه ساز Percolator
3. درجه آسیاب 6 مناسب برای تهیه قهوه با فرنچ پرس
4. درجه آسیاب 5 مناسب برای تهیه قهوه با کمکس
5. درجه آسیاب 4 مناسب برای تهیه قهوه با دستگاه قهوه ساز چکه ای
6. درجه آسیاب 4 مناسب برای تهیه قهوه با سایفون
7. درجه آسیاب 3 مناسب برای تهیه قهوه با موکاپات
8. درجه آسیاب 2 مناسب برای تهیه قهوه با اسپرسو ساز برقی
9. درجه آسیاب 1 مناسب برای تهیه قهوه ترک
آموزش دم کردن قهوه
حال که به خوبی با انواع قهوه آشنا شدید به مهمترین و جذاب ترین بخش این مقاله می رسیم. آموزش دم کردن قهوه، در این بخش به شما روش های مختلف دم کردن قهوه را آموزش می دهیم. برخی از این روش ها آنچنان ساده است که شاید باور نکنید. تا انتهای این بخش همراه ما باشید.
آموزش دم کردن قهوه - قوه سیاه یا بلک کافی
قهوه سیاه ، قهوه دمی است که از دانه آسیاب شده قهوه به دست می آید. دانه های قهوه رُست شده در آب داغ قوطه ور می شوند تا عطر و طعم آن ها به همراه کافئین، رنگ و مواد مغذی آن در آب آزاد شود. بلک کافی را به صورت گرم سرو می کنند اما سرو آن در حالت سرد (Iced Coffee) نیز انجام می شود.
برای تهیه این قهوه تنها چیزی که نیاز دارید، دانه آسیاب شده قهوه و آب است اما با استفاده از برخی ابزارهای زیر نیز بلک کافی تهیه می شود.
middot فرنچ پرس: در فرنچ پرس، پودر قهوه به همراه آب جوش، داخل لیوانی بلند ریخته می شود و بعد از چند دقیقه که دانه های آسیاب شده در بالای لیوان جمع شدند، به کمک پیستونی که در بالای لیوان قرار دارد، آن ها را به پایین منتقل می کنیم و قهوه ما در این حالت آماده است
middot قهوه فیلتری: در این حالت، آب داغ از بالا بر روی پودر قهوه ریخته می شود و این آب با گذر از دانه های قهوه و سپس فیلتر کاغذی، به داخل قوری ریخته می شود. بیشتر دستگاه های قهوه ساز نیز از مکانیسم Filter Coffee بهره می گیرند.
middot قهوه فوری: قهوه فوری یا Instant Coffee به دانه های قهوه می گویند که می توان بدون نیاز به ابزار خاصی، آن ها را در آب حل کرد. البته بسیاری از افرادی که قهوه را نوشیدنی اصلی خود می دانند، علاقه ای به طعم قهوه فوری ندارند.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه فرانسه
تهیه قهوه به روش قهوه فرانسه که به آن دم کردن قهوه هم گفته می شود یکی از روش های ساده تهیه قهوه است. برای تهیه قهوه به این روش شما به مقداری پودر قهوه (که متناسب با ابزار مورد استفاده، آسیاب شده است)، مقداری آب و یک فرنچ پرس یا دستگاه قهوه ساز چکه ای نیاز دارید.
برای تهیه قهوه با فرنچ پرس ابتدا باید پودر قهوه را داخل فرنچ پرس بریزید و آب جوش را به صورت دورانی به آن اضافه کنید. سپس درب فرنچ پرس را ببندید (اهرم باید به صورت کامل بیرون کشیده شده باشد) و چند دقیقه صبر کنید. پس از چند دقیقه اهرم فرنچ پرس را به آرامی به سمت پایین حرکت دهید و قهوه فرانسه خود را به داخل فنجان بریزید و نوش جان کنید. در صورت علاقه در انتها می توانید به فنجان قهوه خود شیر و شکر اضافه کنید.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو نوشیدنی است که با روشی ایتالیایی تهیه می شود. در این روش، مقداری آب نزدیک به دمای جوش با فشاری بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ psi از میان پودر قهوه (آسیاب ریز) عبور می دهند. با این تعریف، قهوه اسپرسو، نوشیدنی غلیظی است که در اندازه های کم سرو می شود و پایه بسیاری از انواع قهوه است.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه لاته
در بین انواع نوشیدنی قهوه باید به قهوه Latte هم اشاره کنیم. قهوه لاته ترکیبی از یک شات اسپرسو و مقداری فوم حاصل از کف شیر است. البته گاهی اسانس هایی مانند اسانس وانیل هم به لاته اضافه می کنند.
در واقع قهوه لاته که با سه اسم قهوه لاته، کافه لاته یا لاته شناخته شده است. یک نوشیدنی قهوه بر پایه شیر است که از دهه ۸۰ در آمریکا رواج پیداکرده است. لاته شبیه به کاپوچینو است اما حجم شیر آن بیشتر و کف شیر روی آن کمتر است. این نوع قهوه در فنجان های سرامیکی همراه با تزیینات خاص لاته آرت روی آن، سرو می شود.
آموزش دم کردن قهوه - کاپوچینو
اگر قهوه لاته را با کف بیشتری تهیه کنید و روی آن مقداری پودر کاکائو یا دارچین بریزید، کاپوچینو خواهید داشت. البته گاهی اوقات از خامه هم به جای کف شیر استفاده می کنند.
نکته مهم: تفاوت اسپرسو، لاته و کاپوچینو به صورت زیر است:
تفاوت لته و کاپوچینو در میزان و مقدار شیر گرم شده و فوم است
middot قهوه اسپرسو: یک شات اسپرسو
middot کاپوچینو: 1 شات اسپرسو + 1 شات شیر گرم شده + 1 شات فوم شیر
middot لته: 1 شات اسپرسو + 1.5 شات شیر گرم شده + 0.5 شات فوم شیر
آموزش دم کردن قهوه - قهوه آمریکانو
طعم قهوه آمریکانو مشابه با بلک کافی است با این تفاوت که در این قهوه، یک شات اسپرسو را با استفاده از مقداری آب داغ، رقیق می کنیم. این نوع قهوه، در واقع نوعی اسپرسو رقیق شده با آب است که دو برابر میزان قهوه اسپرسو آب جوش به آن اضافه می شود و از قهوه قطره ای کمی سنگین تر است. عطر و طعم این نوع قهوه کمی دودی و ملایم است.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه دوپیو
به قهوه اسپرسو دابل شات یعنی نوشیدنی که از ۲ شات اسپرسو تهیه شده باشد، دوپیو (Doppio) می گویند که برای تهیه آن از پرتافیلتر بزرگتری کمک می گیرند.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه کورتادو
قهوه ای که می نوشیم، مخصوصا اگر اسپرسو باشد، خاصیت اسیدی (اسیدیته) دارد. اگر برای کاهش این خاصیت اسیدی، به نسبت هایی تقریبا برابر، قهوه و کف شیر داشته باشیم، قهوه Cortado تهیه کرده ایم. منشأ طرز تهیه قهوه کورتادو بر پایه شیر است که از اسپانیا و کوبا سرچشمه می گیرد؛ و شبیه به کاپوچینو است اما شیر کمتری دارد. از این رو این روش جایگزینی قوی برای سایر نوشیدنی های قهوه بر پایه شیر است.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه رد آی Red Eye
اگر می خواهید خواب آلودگی صبح را از بین ببرید، این نوع قهوه بهترین گزینه است. قهوه رد آی، ترکیبی از یک فنجان قهوه داغ (مانند بلک کافی) به همراه یک شات اسپرسو است. البته توجه داشته باشید که این نوع قهوه، قطعا تپش قلب شما را نیز افزایش می دهد.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه موکا
اگر به شکلات علاقه داشته باشید، حتما عاشق موکا هم خواهید شد. در واقع موکا همان کاپوچینو است که به جای یک شات اسپرسو، از هات چاکلت (شکلات داغ آب شده) در آن استفاده می شود و گزینه ای جذاب برای دوست داران طعم شکلاتی می باشد.
آموزش دم کردن قهوه - Affogato
اسپرسو آفوگاتو بیشتر از نوشیدنی قهوه، نوعی دسر است که معمولاً در کاسه های کوچک شامل یک اسکوپ بستنی وانیلی و یک شات اسپرسو سرو می شود.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه ترک
تا اینجا می دانیم که سه نوع پرطرفدار از قهوه چیست و چگونه تهیه می شوند اما نباید از قهوه ترک به عنوان یکی از جذاب ترین نوشیدنی ها غافل شد. قهوه ترک از دانه های آسیاب شده در داخل ظرف مخصوصی به نام جذوه (قهوه جوش ترک یا همان ایبریک) تهیه می شود و روش هایی مختلفی برای دم کردن آن وجود دارد. البته این نوع قهوه را نیز می توان از نوع بلک کافی برشمرد که طعم بسیار قوی دارد و به سبب نوع تهیه آن، بسیار دل نشین است. البته باید توجه داشته باشید که معمولا با دستگاه های آسیاب خانگی نمی توان دانه های قهوه را برای قهوه ترک آماده کرد چرا که ریزترین نوع آسیاب، آسیاب قهوه ترک است.
قهوه ترک ممکن است همراه با شکر سرو شود. این نوع قهوه فقط در ترکیه استفاده نمی شود بلکه در اروپای شرقی و خاورمیانه نیز طرفداران بسیاری دارد.
آموزش دم کردن قهوه همراه با یخ
در این روش قهوه دم کشیده مستقیما روی یخ ریخته می شود. این نوع قهوه طعم خوبی دارد. مدل های مختلفی از این نوع قهوه وجود دارد که پر استفاده ترین آنها در کافه ها عبارتند از:
Ice Americano: برای تهیه قهوه آیس آمریکانو، دوشات اسپرسو در لیوانی پر از یخ ریخته می شود. این روش در بسیاری از کافه ها کاربرد دارد.
Ice latte: برای درست کردن آیس لاته، مانند کافه لاته، قهوه روی لیوانی پر از یخ ریخته می شود و کف شیر روی آن ریخته می شود.
Espresso Tonic: یکی از معروف ترین روش های سرو قهوه در این سال ها اسپرسو تونیک است که این نوشیدنی یک شات اسپرسو یا گاهی اوقات قهوه ساده و غلیظ است که روی آب تونیک (همان آب گازدار خودمان) ریخته می شود. اسپرسو تونیک با یخ، یک تکه لیمو یا چند برگ رزماری سرو می شود.
خرید انواع قهوه به صورت آنلاین
شما می توانید برای خرید انواع قهوه مرغوب از سوپر مارکت ها اقدام کنید. با این حال خرید از سوپر مارکت ها ممکن است زمان بر باشد. شما میتوانید به راحتی و با استفاده از اپلیکیشن و سایت بامومارکت به عنوان بهترین سوپر مارکت آنلاین اراک اقدام به خرید قهوه مد نظر خود نمایید. نکته قابل توجه این است که محصولات ارائه شده در بامو مارکت در بهترین کیفیت و بهترین قیمت بوده و شما میتواند به راحتی از خانه خود این مواد غذایی را سفارش داده و توسط پیک مخصوص درب منزل یا محل کار و یا حتی خوابگاه دانشجویی خود دریافت کنید.
معرفی سوپر مارکت آنلاین اراک بامو مارک
بامو مارکت به عنوان بهترین سوپر مارکت آنلاین اراک شناخته می شود. این مجموعه به خوبی توانسته در شهر اراک خدمات خود را به صورت دیجیتالی ارائه دهد. همین امر هم باعث شده که مشتریان و کاربران زیادی از این فروشگاه خرید و استفاده نمایند. ارائه طرح های تشویقی برای جلب رضایت مشتریان یک یاز راه کارهای این مجموعه است. با این حال این مجموعه برای کسب و کار های اینتنرتی که در اولراه هستند نیز راه کار هایی را به صورت مقالات ارائه داده است. شما می توانید به راحتی با مراجعه به بخش بلاک این مجموعه راه کار های مختلف ارائه شده را مطالعه کنید تا بتوانید کسب و کار خود را در کوتاه ترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت راه اندازی کنید.
[img=1038x0]https://bamomarket.com/blog/files/204434461683729055146.jpg[/img]
انواع قهوه در دنیا باعث شده است که روشهای مختلفی برای فرآوری این نوشیدنی جذاب و عالی به وجود بیاید. آیا تا به حال به مدل های مختلف قهوه توجه کرده اید؟ به نظر شما قهوه چند نوع دارد؟ چند روش برای دم کردن قهوه وجود دارد؟ برای اینکه به خوبی جواب این سوالات را پیدا کرده و در قهوه و سرو آن به یک کارشناس خبره تبدیل شوید تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
قهوه در ایران مدت زمان زیادی است که وجود دارد. با این حال در سال های اخیر به شدت بر محبوبیت قهوه افزوده شده است. محبوبیت قهوه به حدی است که دیگر نه تنها جوانان بلکه افراد مسن نیز به دنبال نوشیدن و استفاده از این نوشیدنی جذاب هستند. البته همانطور که اطلاع دارید همچنان چای نوشیدنی شماره 1 و محبوب ایرانیان است. برای اینکه به خوبی با انواع چای و خواص آنها آشنا شوید بهتر است به مقاله معرفی انواع چای بررسی 7 مدل از بهترین های چای در ایران و دنیا مراجعه کنید.
خرید قهوه از سوپر مارکت آنلاین اراک بامو مارکت
سوپر مارکت آنلاین اراک که به عنوان بهترین سوپر مارکت اراک نیز شناخته میشود، میتواند به راحتی نیاز شما در زمینه خرید قهوه را برطرف کند. این مجموعه با ارائه برند های مختلف، به خوبی توانسته است سلیقه مختلف در زمینه قهوه را جذب خود کند. به تازگی نیز بخش فروش قهوه، هات چاکلت، کاپوچینو و غیره در این فروشگاه راه اندازی شده تا برند ها و طعم های مختلف قهوه را در اختیار شما مشتریان عزیز قرار دهد. شما میتوانید به راحتی با استفاده از اپلیکیشن و سایت بامو مارکت نسبت به خرید این اقلام اقدام نمایید تا در کوتاه ترین زمان ممکن یک قهوه یا کاپوچینو با کیفیت و برند عالی وقیمت مناسب در اختیار شما قرار گیرد.
قهوه چیست؟
قبل از اینکه با انواع قهوه اشنا شویم و به سراغ آموزش دم کردن قهوه برویم بهتر است اول ببینیم قهوه چه چیزی است و چگونه به وجود می آید! به همین دلیل به سراغ تعریف اصلی و واقعی این نوشیدنی در ویکیپدیا می رویم:
تعریف قهوه:
قَهوه، گونه ای نوشیدنی رایج است که از دانه های بوداده و آسیاب شدهٔ گیاه قهوه به دست می آید. قهوه کمی اسیدی است و به علت داشتن کافئین بالا، یک ماده محرک است. این نوشیدنی، محبوب ترین نوشیدنی گرم در جهان است. قهوه عربی شدهٔ واژهٔ کفا یا کافا است که در اصل نام منطقه و شهری در جنوب غربی اتیوپی است که گیاه قهوه در نخست در آنجا یافت شده است.
تاریخچه قهوه و قهوه خانه ها در آسیا و اروپا
قهوه در کشور های عربی : قهوه تقریبا از قرن ۱۳ میلادی بسیار محبوب و مقبول شد و تا آغاز قرن ۱۵ میلادی در مصر، شام و عثمانی بسیار مصرف می گردید و در همهٔ این شهرها قهوه خانه هایی برپا شد، مقامات مذهبی در مکه، قاهره و استانبول تلاش کردند تا مصرف آن را ممنوع کنند، شیخ ها بر سر شباهت اثرات قهوه و الکل بحث می کردند و برخی به این اشاره می کردند که دست به دست کردن قوری قهوه، بی شباهت به دست به دست کردن پیاله شراب، نوشیدنی ممنوعه در اسلام نیست، اما در پایان با نوشیدن قهوه موافقت کردند.
قهوه در اروپا : قهوه از دو مسیر به اروپا راه یافت، از طریق تجارت زمینی امپراتوری عثمانی و از طریق تجارت دریایی، از بندرهای یمن و شاخ آفریقا[پس از آغاز قرن هفدهم، گیاه قهوه که با قاچاق دانه های بسیار حاصلخیز به کشور هند راه یافته بود. تقریباً در سال ۱۶۵۰ میلادی، قهوه به کشور انگلستان وارد می شد و قهوه خانه ها در شهرهای آکسفورد و لندن تأسیس شدند.
کشت گیاه قهوه در انگلستان از همان زمان آغاز گردید، اما آفت ها و آب وهوای سرد منطقه، گیاهان قهوه را نابود نمود و انگلیسی ها مجبور شدند به جای کشت قهوه، به کشت چای روی بیاورند، نخست در اروپا به قهوه، به عنوان نوشیدنی مسلمانان، با دیدهٔ شک نگریسته می شد، اما گفته می شود که در حدود سال ۱۶۰۰، پاپ کلمنت هشتم چنان از یک فنجان قهوه لذت برد که انحصار آن در دست مسلمانان را خطایی بزرگ دانست و خواستار تعمید دادن آن شد. نوشیدن قهوه در اتریش، پس از شکست حصر وین در سال ۱۶۸۳، افزایش شدیدی یافت.
تا پیش از آغاز قرن هجدهم میلادی، استفاده از نوشیدنی قهوه در سراسر اروپا رایج شده بود. کشورهای اروپایی این گیاه را به مناطق گرمسیری معرفی کردند تا این کشورها نسبت به کشت و تولید انبوه گیاه قهوه اقدام نمایند. در اروپا هم مانند خاورمیانه و ایران بزرگ، قهوه خانه ها به مکانی برای معاشرت، مطالعه و تبادل نظر دربارهٔ موضوعات روز بدل شد.
قهوه در ایران : تاریخ قطعی ورود قهوه به ایران معلوم نیست؛ اما چون در آغاز پادشاهی شاه عباس قهوه خانه در ایران وجود داشته ممکن است که نوشیدن قهوه از دوران شاه تهماسب یکم در ایران معمول شده باشد. قهوه در زمان صفویه جای خود را در میان نوشیدنی های روزانه ایرانی ها باز کرد و نمونه ای است از ورود ایران به شبکه اقتصادی جهانی آن دوران. تا قرن نوزدهم که چای به نوشیدنی غالب مردم تبدیل شد.
انواع گیاه قهوه
حال که به خوبی با تاریخچه قهوه اشنا شدید بهتر است کمی هم در خصوص گیاه قهوه اطلاعات کسب کنید. شاید در ابتدا فکر کنید که قهوه مدل های مختلفی دارد اما اینگونه نیست. در واقع در دنیا فقط 2 نوع قهوه وجود دارد.
قهوه عربیکا : مورد توجه ترین گونه قهوه عربیکا بوده و بومی ارتفاعات جنوب غربی اتیوپی و فلات بوما در جنوب شرقی سودان و احتمالاً کوه مارسابیت در شمال کنیا است.
قهوه روبوستا : قهوهٔ کانفورا که بومی نواحی غربی و مرکزی زیر صحرای آفریقا از گینه تا اوگاندا و سودان جنوبی می باشد و به نام روبوستا شناخته می شود.
نکته مهم:
همین جا اعلام کنیم که قهوه های ترک، اسپرسو، فرانسه، آمریکانو و غیره مدل های مختلف دانه قهوه نیستند بلکه روش های مختلف دم کردن قهوه هستند که در ادامه به انها اشاره خواهیم کرد. البته چندین گونه دیگر از درختچه قهوه وجود دارد که مطرح نیستند و استفاده تجاری از آنها نمی شود.
معرفی انواع قهوه قهوه عربیکا
حال بهتر است با معرفی انواع قهوه کار را شروع کنیم. قهوه عربیکا گونه ای از گیاه قهوه است که در اصل در کوه های یمن در شبه جزیره عربستان رشد می کند. این گونه از قهوه در ارتفاعات جنوب غربی اتیوپی و جنوب شرقی سودان هم رشد می کند. هم چنین با نام های قهوه کوهی و درختچه قهوه عربستان هم شناخته می شود. این نوع از قهوه خالص ترین قهوه موجود در دنیاست. گفته می شود قهوه عربیکا اولین گونه از گیاه قهوه است که در جنوب غربی عربستان بیش از ۱۰۰۰ سال پیش، کاشته میشده است. عربیکا دارای طعم و بوی خاصی است. همچنین کافئین آن به مراتب از روبوستا کمتر است.
نکته مهم: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد عربیکا دنیا در برزیل کشت می شود و به تمام دنیا صادر می شود. پس قهوه برزیلی در واقع همان قهوه عربیکا است که به صورت گسترده در برزیل کشت می شود. دلیل آنهم آب و هوای بسیار عالی برزیل برای کشت این گیاه است.
نکته مهم 2: قهوه عربیکا داری طعم و عطر خاصی است. همچنین مقدار کافئین آن نسبت به مدل روبوستا بسیار کمتر است. روش دم کردن آن نیز متفاوت است.
معرفی انواع قهوه قهوه روبوستا
قهوه ربوستا (انگلیسی: Robusta coffee) از دانه گیاه قهوه کانفورا تهیه می گردد. این قهوه گونه ای مقاوم با اسیدیته کم و تلخیی بالا است. قهوه کانفورا به طور معمول به عنوان هم خانواده قهوه روبوستا شناخته می شود که عمدتاً در تهیه قهوه فوری و اسپرسو مورد استفاده قرار می گیرد. روبوستا تقریبا 2 برابر عربیکا کافئین دارد. با این حال بو و طعم آن به مراتب از عربیکا کمتر است.
نکته مهم قهوه هایی که برای اسپرسو آمریکانو، ترک و غیره استفاده می شود در نوع روبوستا هستند. در کل قهوه های با طعم تلخ و کافئین بالا از نوع روبوستا هستند.
نکته ویژه:
امروزه بزرگ ترین کشورهای تولیدکنندهٔ قهوه عبارتند از: برزیل، کلمبیا، ویتنام، اندونزی، مکزیک، هندوراس، اتیوپی و هند. در سال ۲۰۲۰، برزیل به تنهایی ۳۹ درصد از مجموع تولید دانه های سبز قهوه در جهان را داشته است. در هفتاد کشور دیگر هم قهوه تولید می شود، اما میزان تولید آن کشورها کمتر است. بزرگ ترین واردکنندگان قهوه، ایالات متحده آمریکا، آلمان، ژاپن، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا می باشند.
همانطور که دیدید کشور های ترکیه و فرانسه و ایتالیا و آمریکا نه تنها تولید کننده قهوه نیستند بلکه به عنوان بزرگترین وارد کننده هم شناخته می شوند. پس دقت کنید که قهوه در این کشور ها کشت نمی شود بلکه مدل دم کرده قهوه های ایتالیایی، آمریکایی، ترک و فرانسه محبوبیت بالایی دارند.
فایده قهوه
حال که به خوبی با انواع قهوه آشنا شدید بهتر است کمی هم از فواید آن گفته شود. برخی از فایده های قهوه شامل موارد زیر است:
[list]
[*]به دلیل خاصیت نشاط بخشی قهوه، ضد افسردگی است.
[*]نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف می کند.
[*]پژوهش های ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان می دهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه می تواند خطر ابتلاء به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد.
[*]بوییدن دانه های قهوه می تواند باعث بازگشت اشتهای از دست رفته پس از آشپزی شود. مولکول های قهوه با حرکات جنبشی خاص خود باعث جدا شدن مولکول های غذا از گیرنده های بویایی بینی و بدین ترتیب باعث بازگشت اشتها می شود. این دو پژوهشگر همچنین این روش را جهت افزایش سلامتی حیوانات در مؤسسه های پژوهش هایی پیشنهاد کرده اند.
[*]مصرف مکرر قهوه در طول ماه، با کاهش خطر ابتلاء به بیماری کلانژیت (بیماری کبد) همراه است.
[*]قهوه حاوی پروتئینی است که دارای اثری مشابه مورفین بوده و از خاصیت ضد درد و آرام بخشی برخوردار است. برخی از این پروتئین ها مشابه پروتئین های انسانی است. در آزمایش های صورت گرفته بر روی موش های آزمایشگاهی مشخص شد که اثرات تسکین دهنده پروتئین های موسوم به opioid peptides از دوام بیشتری برخوردار بوده و با عوارض جانبی همراه نیست.
[*]پژوهشگران ایتالیایی با مطالعه بر روی یک هزار و ۴۰۰ بزرگسال این کشور دریافتند که عادت مصرف کم قهوه برای حفظ سلامت مغز مفید است.
[*]دارای خاصیت انرژی بخشی و اشتیاق آفرینی است.
[*]دارای نقش کمکی در چربی سوزی.
[*]افزایش تحرکات فیزیکی.
[*]ارزش غذایی بالا.
[*]ضد آلزایمر.
[*]ضد پارکینسون.
[*]خواص مراقبتی بر روی کبد.
[*]مقابله با برخی از سرطان ها.
[*]قابلیت کاستن سکته قلبی و برخی دیگر از بیماری های قلب.
[*]افزایش طول عمر.
[/list]
مضرات استفاده از قهوه:
هر ماده غذایی هم ممکن است برای بدن مفید باشد و هم اینکه می تواند مضراتی داشته باشد. قهوه هم از این قاعده مستثنا نیست. برخی از مهم ترین مضرات قهوه عبارتند از:
[list]
[*]سینوزیت و عفونت مخاطی: قهوه به دلیل داشتن کافئین بسیار ادرارآور است و مایعات بدن را دفع می کند، از این رو غلظت مخاطی سینوس ها را بالا برده و غدد ترشحی را می بندد که باعث التهاب و زمینه ساز رشد باکتری ها می شود، بنابراین در تشدید بیماری سینوزیت بسیار مؤثر است.
[*]مصرف قهوه برای افرادی که نارسایی کلیه دارند، به دلیل وجود درصد بالایی از پتاسیم، توصیه نمی شود و آن ها می بایست، تحت نظر پزشک قهوه مصرف کنند.
[*]سنگ کلیه: خوردن قهوه به صورت بسیار باعث دفع کلسیم از بدن و در نتیجه رسوب کردن آن در کلیه ها و ایجاد سنگ کلیه می شود، بنابراین افراط در آن می تواند برای کلیه ها مضر و سنگ ساز باشد. گرچه مبتلایان به سنگ کلیه باید خوردن قهوه را به کمتر از دو فنجان در روز کاهش دهند.
[*]افزایش فشار خون: قهوه باعث افزایش فشار خون می شود و افراد مبتلا به پرفشاری خون در برابر آن آسیب پذیرتر هستند.
[*]برهم زدن سلامت خواب: قهوه سلامت خواب را برهم می زند و تا حد چشم گیری بر دستگاه عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. بهتر است ۴ تا ۶ ساعت پیش از خواب قهوه مصرف نشود.
[*]نفخ و سنگینی معده: خوردن قهوه بلافاصله پس از غذا به دلیل نفخ آوری معده را سنگین می کند و موجب رودل کردن می شود.
[/list]
رست کردن قهوه
قبل از اینکه به سراغ آموزش دم کردن قهوه برویم باید در ابتدا با رست کردن قهوه اشنا شویم. به این نکته باید توجه کنید که دانه قهوه در ابتدا سبز است و اصلا نمی توان آن را دم کرد. در نتیجه باید قهوه فرآوری شود یا به اصطلاح رست شود تا دانه های مخصوص قهوه به دست بیایند.
رست کردن قهوه : به فرآیند برشته کردن قهوه، رست (Roast) یا بو دادن قهوه گفته می شود.
فرآیند رست کردن قهوه
قهوه سبز همان دانه های خام قهوه است که شما برای تهیه یک فنجان قهوه به آن نیاز دارید. دانه های قهوه سبز به دلیل اسیدیته بالا قابل حل در آب و یا عصاره گیری نیستند به همین دلیل برای تهیه یک فنجان قهوه ابتدا دانه های سبز رنگ را برشته کرده، سپس از دانه های برشته شده ی قهوه، نوشیدنی تهیه می شود.
رست قهوه دارای مراحل مختلفی است که طی این مراحل دانه های سبز رنگ قهوه به قهوه ی کامل برشته شده و تیره رنگ تبدیل می شوند. البته تمامی افراد به دانه های قهوه کامل برشته علاقمند نیستند به همین دلیل تولیدکنندگان دانه های قهوه، در طی فرایند رست، قهوه ها را در درجه های مختلفی رست می کنند (بو می دهند) تا هر فرد بتواند بر اساس ذائقه و علاقه خود، یکی از انواع درجه رست را انتخاب کند.
انواع درجه رست قهوه عبارت است از:
دانه های قهوه از هنگامی که لوبیای سبز رنگ هستند تا زمانی که به دانه های قهوه ی کاملا تیره و مایل به مشکی تبدیل می شوند از ۱۰ مرحله عبور می کنند. این مراحل عبارت است از:
۱. دانه ی سبز قهوه : در اولین مرحله و قبل از شروع فرآیند رست قهوه به رنگ سبز است.
۲. دانه ی زرد قهوه : دانه های قهوه پس از شروع به حرارت دیدن، زرد رنگ می شوند و بویی علفی از آن ها خارج می شود.
۳. خروج بخار : دانه های قهوه شروع به از دست دادن آب درون خود می کنند و بخار از دانه های قهوه خارج می شود. در این مرحله قهوه شروع به از دست دادن وزن خود می کند.
۴. اولین ترک (ترک اول) : قندهای درون لوبیای قهوه به صورت کاراملی در می آیند و قهوه صدای ترک خوردگی (مانند ذرت بو داده) می دهد.
۵. رست روشن قهوه - رست سیتی (City) : بعد از ترک اول قهوه ها به رنگ قهوه ای روشن در می آیند که اولین سطح رست قابل قبول است. اگر قهوه سبک بخواهیم در این مرحله می توانیم رست و برشته کاری را به پایان برسانیم. دقت شود اگر بخواهیم رست را در این مرحله به پایان برسانیم باید تمام سطح دانه های قهوه یک رنگ شوند.
۶. رست متوسط قهوه - رست سیتی پلاس (City Plus) : این سطح از رست یکی از محبوب ترین سطح های رست است. در این سطح قند بیشتری به کارامل تبدیل می شود، دانه های قهوه شروع به افزایش اندازه و تورم می کنند و فرایند خروج چربی و چرب شدن قهوه آغاز می شود.
۷. رست متوسط تیره قهوه - رست فول سیتی (Full-City) : در این مرحله سطح بیشتری از قند به کارامل تبدیل می شود و قهوه ها تا محدوده ترک دوم حرارت داده می شوند.
۸. رست فول سیتی پلاس (Full City Plus) : در این مرحله دانه های قهوه وارد مرحله ترک دوم می شوند و فرایند ترک دوم شکل می گیرد. در این مرحله بیشترین طعم قهوه آشکار می گردد.
۹. رست تیره قهوه - رست فرانسوی : در این مرحله قهوه ها به آخرین سطح از رست که قابل استفاده باشد و دانه های قهوه ساختار خود را حفظ کنند می رسند. در مرحله رست تیره قندهای باقی مانده قهوه می سوزد.
۱۰. سوختگی دانه های قهوه : در این مرحله دانه های قهوه ساختار خود را از دست می دهند و قهوه قابلیت استفاده خود را از دست می دهد. در این مرحله دانه های قهوه به صورت کامل می سوزند.
چهار مرحله (دسته بندی) اصلی برای رست قهوه
به صورت کلی از میان ۱۰ مرحله ای که در بالا اشاره شد چهار مرحله (دسته بندی) اصلی برای رست قهوه مرسوم است و در بیشتر نقاط دنیا از آن استفاده می کنند که عبارت است از:
۱. رست قهوه روشن (LIGHT ROAST)
این روش رست میزان کافئین بیش تری را در دل خود جای داده است و طعم آن میوه ای است.
۲. رست قهوه متوسط (MEDIUM ROAST)
در رست متوسط قهوه رنگ دانه های قهوه، به رنگ قهوه ای ملایم تغییر پیدا می کند، میزان اسیدیته و تلخی قهوه در حالت متعادل قرار می گیرد. قهوه نه چرب می شود مانند رست تیره قهوه و نه خشک است مانند رست روشن قهوه، بلکه روغن قهوه در حال جدا شدن از سیتوپلاسم است اما نه به میزانی که سطح دانه ی قهوه روغنی شود. این نوع رست قهوه در آمریکا بسیار مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل به امریکن رست نیز شناخته می شود.
اسامی این رست قهوه عبارت است از:
[list]
[*]رست آمریکایی
[*]رست صبحانه (Breakfast)
[*]رست معمولی (Regular)
[/list]
۳. رست قهوه متوسط- تیره (MEDIUM-DARK ROAST)
این درجه از رست در کشور ژاپن بسیار محبوب است و دلیل آن ده های پیش برمی گردد. زمانی که قهوه نخستین بار به کشور ژاپن وارد شد. در آن زمان به دلیل کیفیت پایین قهوه های وارد شده به این کشور برشته کاران مجبور بودند تا قهوه را در دمای بیشتری رست نمایند تا عطر و طعم بیشتری حاصل شود در نتیجه آن ها از رست متوسط-تیره استفاده می کردند. در این درجه از رست قهوه، میزان تلخی از اسیدیته قهوه بیشتر می شود اما همچنان تعادل خوبی بین تلخی و ترشی قهوه برقرار است.
۴. رست قهوه تیره (DARK ROAST)
اولین ویژگی ظاهری این نوع رست قهوه رنگ منحصر بفرد آن است. رنگ قهوه ای کاملا تیره و مایل به سیاه! از سایر ویژگی های این نوع رست می توان به روغنی بودن دانه های قهوه اشاره کرد. میزان اسیدیته در این رست قهوه کم و میزان تلخی زیاد است. بیشترین کاربرد رست تیره برای قهوه اسپرسو و سایر نوشیدنی های سنگین بر پایه ی اسپرسو مانند کاپوچینو، آمریکانو و لته است.
اسامی دیگر این رست قهوه عبارت است از:
[list]
[*]رست فرانسوی قهوه
[*]رست ایتالیایی قهوه
[*]رست اسپانیایی قهوه
[*]رست کانتینِنتال قهوه (Continental)
[*]رست نیو اورلِئان قهوه (New Orleans)
[*]رست های (High)
[/list]
انواع قهوه آسیاب کردن قهوه
حال که قهوه را به اصطلاح بو داده و رست کردیم باید آن را برای دم کردن آماده کنیم. دانه های بزرگ قهوه برای دم کردن مناسب نیستند در نتیجه قهوه باید آسیاب شود. اینجا مهمترین بهش در فرآوری قهوه است چرا که با استفاده از آسیاب کردن شما می توانید انواع قهوه های مختلف را دم کنید.
همانطور که گفته شده برای دم کردن قهوه چندین روش وجود دارد که ما آن ها را با نام های فرانسه، اسپرسو، ترک و موارد مشابه دیگر می شناسیم. با این حال برای تهیه قهوه به هر یک از روش های قهوه اسپرسو، قهوه فرانسه و قهوه ترک، نیاز است که قهوه با درجه خاص و مناسبی پودر و آسیاب شود.
نکته خیلی مهم:
درجه آسیاب قهوه یکی از موارد بسیار با اهمیت در تهیه قهوه است و اگر این مورد به درستی رعایت نشود نوشیدنی با کیفیت نخواهد بود. علاوه بر این، اگر قهوه با درجه ی مناسب آسیاب نشود ممکن است ابزار تهیه قهوه آسیب ببیند.
اگر بخواهیم درجه ی آسیاب قهوه برای تهیه قهوه را در 7 درجه (درجه ی 7 به معنای خیلی درشت و درجه ی یک به معنای خیلی خیلی ریز است) تقسیم بندی کنیم ترتیب آن ها به شرح زیر خواهد بود.
[list]
[*]درجه 7 خیلی درشت
[*]درجه 1 خیلی ریز
[/list]1. درجه آسیاب 7 مناسب برای تهیه قهوه با کلد برو
2. درجه آسیاب 7 مناسب برای تهیه قهوه با قهوه ساز Percolator
3. درجه آسیاب 6 مناسب برای تهیه قهوه با فرنچ پرس
4. درجه آسیاب 5 مناسب برای تهیه قهوه با کمکس
5. درجه آسیاب 4 مناسب برای تهیه قهوه با دستگاه قهوه ساز چکه ای
6. درجه آسیاب 4 مناسب برای تهیه قهوه با سایفون
7. درجه آسیاب 3 مناسب برای تهیه قهوه با موکاپات
8. درجه آسیاب 2 مناسب برای تهیه قهوه با اسپرسو ساز برقی
9. درجه آسیاب 1 مناسب برای تهیه قهوه ترک
آموزش دم کردن قهوه
حال که به خوبی با انواع قهوه آشنا شدید به مهمترین و جذاب ترین بخش این مقاله می رسیم. آموزش دم کردن قهوه، در این بخش به شما روش های مختلف دم کردن قهوه را آموزش می دهیم. برخی از این روش ها آنچنان ساده است که شاید باور نکنید. تا انتهای این بخش همراه ما باشید.
آموزش دم کردن قهوه - قوه سیاه یا بلک کافی
قهوه سیاه ، قهوه دمی است که از دانه آسیاب شده قهوه به دست می آید. دانه های قهوه رُست شده در آب داغ قوطه ور می شوند تا عطر و طعم آن ها به همراه کافئین، رنگ و مواد مغذی آن در آب آزاد شود. بلک کافی را به صورت گرم سرو می کنند اما سرو آن در حالت سرد (Iced Coffee) نیز انجام می شود.
برای تهیه این قهوه تنها چیزی که نیاز دارید، دانه آسیاب شده قهوه و آب است اما با استفاده از برخی ابزارهای زیر نیز بلک کافی تهیه می شود.
middot فرنچ پرس: در فرنچ پرس، پودر قهوه به همراه آب جوش، داخل لیوانی بلند ریخته می شود و بعد از چند دقیقه که دانه های آسیاب شده در بالای لیوان جمع شدند، به کمک پیستونی که در بالای لیوان قرار دارد، آن ها را به پایین منتقل می کنیم و قهوه ما در این حالت آماده است
middot قهوه فیلتری: در این حالت، آب داغ از بالا بر روی پودر قهوه ریخته می شود و این آب با گذر از دانه های قهوه و سپس فیلتر کاغذی، به داخل قوری ریخته می شود. بیشتر دستگاه های قهوه ساز نیز از مکانیسم Filter Coffee بهره می گیرند.
middot قهوه فوری: قهوه فوری یا Instant Coffee به دانه های قهوه می گویند که می توان بدون نیاز به ابزار خاصی، آن ها را در آب حل کرد. البته بسیاری از افرادی که قهوه را نوشیدنی اصلی خود می دانند، علاقه ای به طعم قهوه فوری ندارند.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه فرانسه
تهیه قهوه به روش قهوه فرانسه که به آن دم کردن قهوه هم گفته می شود یکی از روش های ساده تهیه قهوه است. برای تهیه قهوه به این روش شما به مقداری پودر قهوه (که متناسب با ابزار مورد استفاده، آسیاب شده است)، مقداری آب و یک فرنچ پرس یا دستگاه قهوه ساز چکه ای نیاز دارید.
برای تهیه قهوه با فرنچ پرس ابتدا باید پودر قهوه را داخل فرنچ پرس بریزید و آب جوش را به صورت دورانی به آن اضافه کنید. سپس درب فرنچ پرس را ببندید (اهرم باید به صورت کامل بیرون کشیده شده باشد) و چند دقیقه صبر کنید. پس از چند دقیقه اهرم فرنچ پرس را به آرامی به سمت پایین حرکت دهید و قهوه فرانسه خود را به داخل فنجان بریزید و نوش جان کنید. در صورت علاقه در انتها می توانید به فنجان قهوه خود شیر و شکر اضافه کنید.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو نوشیدنی است که با روشی ایتالیایی تهیه می شود. در این روش، مقداری آب نزدیک به دمای جوش با فشاری بین ۱۳۰ تا ۱۵۰ psi از میان پودر قهوه (آسیاب ریز) عبور می دهند. با این تعریف، قهوه اسپرسو، نوشیدنی غلیظی است که در اندازه های کم سرو می شود و پایه بسیاری از انواع قهوه است.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه لاته
در بین انواع نوشیدنی قهوه باید به قهوه Latte هم اشاره کنیم. قهوه لاته ترکیبی از یک شات اسپرسو و مقداری فوم حاصل از کف شیر است. البته گاهی اسانس هایی مانند اسانس وانیل هم به لاته اضافه می کنند.
در واقع قهوه لاته که با سه اسم قهوه لاته، کافه لاته یا لاته شناخته شده است. یک نوشیدنی قهوه بر پایه شیر است که از دهه ۸۰ در آمریکا رواج پیداکرده است. لاته شبیه به کاپوچینو است اما حجم شیر آن بیشتر و کف شیر روی آن کمتر است. این نوع قهوه در فنجان های سرامیکی همراه با تزیینات خاص لاته آرت روی آن، سرو می شود.
آموزش دم کردن قهوه - کاپوچینو
اگر قهوه لاته را با کف بیشتری تهیه کنید و روی آن مقداری پودر کاکائو یا دارچین بریزید، کاپوچینو خواهید داشت. البته گاهی اوقات از خامه هم به جای کف شیر استفاده می کنند.
نکته مهم: تفاوت اسپرسو، لاته و کاپوچینو به صورت زیر است:
تفاوت لته و کاپوچینو در میزان و مقدار شیر گرم شده و فوم است
middot قهوه اسپرسو: یک شات اسپرسو
middot کاپوچینو: 1 شات اسپرسو + 1 شات شیر گرم شده + 1 شات فوم شیر
middot لته: 1 شات اسپرسو + 1.5 شات شیر گرم شده + 0.5 شات فوم شیر
آموزش دم کردن قهوه - قهوه آمریکانو
طعم قهوه آمریکانو مشابه با بلک کافی است با این تفاوت که در این قهوه، یک شات اسپرسو را با استفاده از مقداری آب داغ، رقیق می کنیم. این نوع قهوه، در واقع نوعی اسپرسو رقیق شده با آب است که دو برابر میزان قهوه اسپرسو آب جوش به آن اضافه می شود و از قهوه قطره ای کمی سنگین تر است. عطر و طعم این نوع قهوه کمی دودی و ملایم است.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه دوپیو
به قهوه اسپرسو دابل شات یعنی نوشیدنی که از ۲ شات اسپرسو تهیه شده باشد، دوپیو (Doppio) می گویند که برای تهیه آن از پرتافیلتر بزرگتری کمک می گیرند.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه کورتادو
قهوه ای که می نوشیم، مخصوصا اگر اسپرسو باشد، خاصیت اسیدی (اسیدیته) دارد. اگر برای کاهش این خاصیت اسیدی، به نسبت هایی تقریبا برابر، قهوه و کف شیر داشته باشیم، قهوه Cortado تهیه کرده ایم. منشأ طرز تهیه قهوه کورتادو بر پایه شیر است که از اسپانیا و کوبا سرچشمه می گیرد؛ و شبیه به کاپوچینو است اما شیر کمتری دارد. از این رو این روش جایگزینی قوی برای سایر نوشیدنی های قهوه بر پایه شیر است.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه رد آی Red Eye
اگر می خواهید خواب آلودگی صبح را از بین ببرید، این نوع قهوه بهترین گزینه است. قهوه رد آی، ترکیبی از یک فنجان قهوه داغ (مانند بلک کافی) به همراه یک شات اسپرسو است. البته توجه داشته باشید که این نوع قهوه، قطعا تپش قلب شما را نیز افزایش می دهد.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه موکا
اگر به شکلات علاقه داشته باشید، حتما عاشق موکا هم خواهید شد. در واقع موکا همان کاپوچینو است که به جای یک شات اسپرسو، از هات چاکلت (شکلات داغ آب شده) در آن استفاده می شود و گزینه ای جذاب برای دوست داران طعم شکلاتی می باشد.
آموزش دم کردن قهوه - Affogato
اسپرسو آفوگاتو بیشتر از نوشیدنی قهوه، نوعی دسر است که معمولاً در کاسه های کوچک شامل یک اسکوپ بستنی وانیلی و یک شات اسپرسو سرو می شود.
آموزش دم کردن قهوه - قهوه ترک
تا اینجا می دانیم که سه نوع پرطرفدار از قهوه چیست و چگونه تهیه می شوند اما نباید از قهوه ترک به عنوان یکی از جذاب ترین نوشیدنی ها غافل شد. قهوه ترک از دانه های آسیاب شده در داخل ظرف مخصوصی به نام جذوه (قهوه جوش ترک یا همان ایبریک) تهیه می شود و روش هایی مختلفی برای دم کردن آن وجود دارد. البته این نوع قهوه را نیز می توان از نوع بلک کافی برشمرد که طعم بسیار قوی دارد و به سبب نوع تهیه آن، بسیار دل نشین است. البته باید توجه داشته باشید که معمولا با دستگاه های آسیاب خانگی نمی توان دانه های قهوه را برای قهوه ترک آماده کرد چرا که ریزترین نوع آسیاب، آسیاب قهوه ترک است.
قهوه ترک ممکن است همراه با شکر سرو شود. این نوع قهوه فقط در ترکیه استفاده نمی شود بلکه در اروپای شرقی و خاورمیانه نیز طرفداران بسیاری دارد.
آموزش دم کردن قهوه همراه با یخ
در این روش قهوه دم کشیده مستقیما روی یخ ریخته می شود. این نوع قهوه طعم خوبی دارد. مدل های مختلفی از این نوع قهوه وجود دارد که پر استفاده ترین آنها در کافه ها عبارتند از:
Ice Americano: برای تهیه قهوه آیس آمریکانو، دوشات اسپرسو در لیوانی پر از یخ ریخته می شود. این روش در بسیاری از کافه ها کاربرد دارد.
Ice latte: برای درست کردن آیس لاته، مانند کافه لاته، قهوه روی لیوانی پر از یخ ریخته می شود و کف شیر روی آن ریخته می شود.
Espresso Tonic: یکی از معروف ترین روش های سرو قهوه در این سال ها اسپرسو تونیک است که این نوشیدنی یک شات اسپرسو یا گاهی اوقات قهوه ساده و غلیظ است که روی آب تونیک (همان آب گازدار خودمان) ریخته می شود. اسپرسو تونیک با یخ، یک تکه لیمو یا چند برگ رزماری سرو می شود.
خرید انواع قهوه به صورت آنلاین
شما می توانید برای خرید انواع قهوه مرغوب از سوپر مارکت ها اقدام کنید. با این حال خرید از سوپر مارکت ها ممکن است زمان بر باشد. شما میتوانید به راحتی و با استفاده از اپلیکیشن و سایت بامومارکت به عنوان بهترین سوپر مارکت آنلاین اراک اقدام به خرید قهوه مد نظر خود نمایید. نکته قابل توجه این است که محصولات ارائه شده در بامو مارکت در بهترین کیفیت و بهترین قیمت بوده و شما میتواند به راحتی از خانه خود این مواد غذایی را سفارش داده و توسط پیک مخصوص درب منزل یا محل کار و یا حتی خوابگاه دانشجویی خود دریافت کنید.
معرفی سوپر مارکت آنلاین اراک بامو مارک
بامو مارکت به عنوان بهترین سوپر مارکت آنلاین اراک شناخته می شود. این مجموعه به خوبی توانسته در شهر اراک خدمات خود را به صورت دیجیتالی ارائه دهد. همین امر هم باعث شده که مشتریان و کاربران زیادی از این فروشگاه خرید و استفاده نمایند. ارائه طرح های تشویقی برای جلب رضایت مشتریان یک یاز راه کارهای این مجموعه است. با این حال این مجموعه برای کسب و کار های اینتنرتی که در اولراه هستند نیز راه کار هایی را به صورت مقالات ارائه داده است. شما می توانید به راحتی با مراجعه به بخش بلاک این مجموعه راه کار های مختلف ارائه شده را مطالعه کنید تا بتوانید کسب و کار خود را در کوتاه ترین زمان ممکن و با بالاترین کیفیت راه اندازی کنید.