22-05-2022, 01:18 AM
مفهوم قرارداد چیست؟
همه می دانیم که قرارداد در واقع مستند سازی آن چیزی است که بین طرفین مورد توافق است. وقتی شما با کسی یک قراری می گذارید ، توافق صورت گرفته است اما وقتی مقاد این توافق را مکتوب کنید، در واقع یک قرارداد تنظیم شده است.
هر قراردادی دو بخش اصلی دارد. توجه کنید که من در نگارش این مقاله خیلی حقوقی به موضوع نگاه نکرده ام. من از اصول کاری صحبت می کنم.
[list][*]اصول کلی قرارداد
[*]مفاد توافق
[/list]
عقد قرارداد با شرکت دیجیتال مارکتینگ
باز هم تاکید می کنم که نکات زیر، جزئی نیست و تنها کمک می کند که بدانیم چهارچوب چیست و هنگام مطالعه بفهمیم که اصول کلی رعایت شده است یا خیر.
اصول کلی قرارداد
اصول کلی قرارداد با آژانس دیجیتال مارکتینگ به معنای آن دسته از نکات و چهارچوب هایی است که صرف نظر از مفاد خود توافق باید در قرارداد گنجانده شود.
در واقع، مهم نیست که در حال عقد قرارداد اینستاگرام هستید، یا سئو. آیا در حال عقد قرارداد نتیجه محور هستید یا تنها خدماتی مشخص ارائه می دهید.
هر چیزی که باشد، شما باید در همه این قرارداد ها چهارچوب های مهمی را رعایت کنید.
طرفین قرارداد
باید مشخص کنید که قرارداد دیجیتال مارکتینگ شما بین چه شخص یا اشخاصی – خواه حقوقی و خواه حقیقی – عقد می شود.
راه های ارتباطی و شرایط ارتباط
از نظر من بسیار مهم است که در قرارداد، ذکر شود که راه های ارتباطی چیست و اطلاع رسانی ها چطور انجام می شود. من همیشه در قراردادی که به مشتریانم ارائه می دهم، یک صفحه کامل را به تبیین شیوه های ارتباطی ام اختصاص می دهم.
اگر بخواهم به شما بگویم در تبیین ارتباط در قرارداد با آژانس دیجیتال مارکتینگ ( و هر جای دیگر ) چه چیزهایی را رعایت می کنم شامل موارد زیر هستند:
[list][*]زمان پاسخگویی
[*]شیوه پاسخگویی
[*]ثبت ارتباطات
[/list]
در مورد ثبت ارتباطات فقط این نکته را بگویم که منظورم، دقیقا این است که یک ارتباط چطور ثبت می شود. هم خود ارتباط هم آنچه در ارتباط صورت گرفته مطرح شده است.
موضوع و محدوده قرارداد
قرارداد باید دارای موضوع باشد. به این معنا که بگویید سرفصل خدمت چیست؟ چه خدماتی میدهید یا چه چیزی مورد معامله است؟
در محدود قرارداد نیز بهتر است مرزها را مشخص کنید. از خود بپرسید آیا گفته شده است که این قرارداد در مورد چه چیزی نیست؟
تعهدات
خیلی نیاز به توضیح ندارد که منظور از تعهدات در عقد قرارداد با آژانس دیجیتال مارکتینگ چیست؟ اما یک نکته بسیار مهم وجود دارد.
بسیاری از افراد در بند تعهدات فقط حقوق خود را می نویسند. اما اشاره ای به آنچه حقشان نیست نمی کنند.
پس قراردادی خوب است که در آن بتوان فهمید که طرفین چه حقوقی ندارند.
شرایط نقض تعهد
شرایط نقض تعهد مشخص است. به طور مثال عدم پرداخت نوبت های پرداخت، عدم تحویل یا هر چیز دیگر. بسیار دیده ام که در قراردادها ، همین چیزهای ساده را در نظر نمی گیرند.
نکته مهم این است که نفض تعهد باید قابل اثبات هم باشد که در بخش متر و میزان به آن اشاره می کنم.
حقوق طرفین در شرایط نقض تعهد
حال فرض کنید که هم نقض تعهد در قرارداد با آژانس دیجیتال مارکتینگ مشخص است و هم قابل اثبات است. اگر یکی از طرفین نقض تعهد کرد و شما هم توانستید اثبات کنید که نقض تعهد به وقوع پیوسته است، کار تمام است؟
تکلیف طرفین با این تعهد نقض شده چیست؟ آیا به سوالات زیر پاسخ داده اید؟
[list][*]جبران تعهد نقض شده پذیرفته می شود؟
[*]جبران نقض چگونه است؟
[*]چقدر زمان برای جبران در نظر گرفته شده است؟
[*]تا چه میزان یا چه تعداد نقض عهد پذیرفته شده است؟
[*]در صورت تجاوز از حدود مقداری تقض عهدها، تکلیف چیست و چه رفتاری صورت می گیرد؟
[*]چه نقض عهدی، چه حقوقی برای طرفین ایجاد و یا چه حقوقی را از آنها سلب می کند؟
[/list]
رفع اختلاف
در بسیاری از موارد، حتی با وجود اشاره به یک مورد در قرارداد، مسئله اختلافی می شود. نوع این اختلافات در تفسیر یا تحقق شروط قرارداد هستند.
ممکن است طرفین در تفسیر یا استنباط تحقق شروط اختلاف داشته باشند. باید مشخص شود اگر هیچ کدام از طرفین نتوانستند طرف یا طرف های دیگر را قانع کنند، تکلیف چیست ؟
در خیلی از قراردادها رجوع به دادگاه را ملاک قرارداده اند. اما به شخصه حس می کنم که در قرارداد با آژانس دیجیتال مارکتینگ به دلیل نقص قانون، ممکن است مشکل بوجود بیاید.
مفاد قرارداد
آنچه تا به الان در این مقاله گفته گفتم، اصول کلی هر قراردادی است. اما شما باید مفاد قرارداد را نیز درست ببینید.
گفتم که قرارداد در واقع مکتوب شده توافقات بین دو یا چند طرف است. پس نگویید ما این را توافق کرده ایم اما در قرارداد نمی نویسیم.
متر و میزان
آنچه که تقریبا در عقود نمی بینم، این است که تقض تعهد مصداق دارد، اما سنجه ندارد. پس باید مشخص کنید که متر و میزان چیست؟ برای همه چیز متر و میزان و سنجه بگذارید. ولو این متر و میزان و سنجه، این باشد که بگویید به تشخیص یکی از طرفین.
اینکه در قرارداد بگویید تشخیص این امر بر عهده مثلا کارفرما است، خیلی بهتر از این است که متر تشخیص مشخص نباشد. این یک قرارداد ترکمنچای است، اما در آن اختلاف و گره ای نخواهد بود.
توجه کنید که متر برای هر چیزی باید وجود داشته باشد. هر چیزی. و نکته مهمتر اینکه، متر باید ملموس و قابل درک برای همه باشد. پر واضح است که متر مثال بالا ( تشخیص به عهده کارفرما ) یک متر یک طرفه اما کاملا ملموس برای هر کسی است.