27-10-2021, 12:58 PM
در این مقاله قصد داریم به بررسی ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی و قانون مجازات اسلامی بپردازیم .
ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی
ضمانت اجرای حضانت در قانون مجازات اسلامی
بر اساس قانون مدنی ، حضانت فرزندان که به معنای مراقبت جسمی از کودک و تامین نیازهای مادی اوست ، از جمله مهم ترین تکالیف قانونی والدین در قبال فرزندانشان محسوب می شود . در قانون برای حضانت فرزندان در صورت فوت والدین و حضانت کودکان در صورت جدایی آنها احکامی پیش بینی شده است ؛ به این صورت که در صورت فوت یکی از والدین ، حضانت به عهده دیگری که زنده است خواهد بود و در صورت جدایی والدین ، حضانت فرزند تا سن هفت سالگی به عهده مادر و پس از آن ، تا سن بلوغ به عهده پدر خواهد بود . گفتنی است در برخی از قوانین در خصوص حضانت فرزندان ضمانت اجراهایی نیز پیش بینی شده است که در این مقاله قصد داریم به بررسی ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی و ضمانت اجرای حضانت در قانون مجازات اسلامی بپردازیم .
ضمانت اجرای حضانت در قانون مدنی
در قانون مدنی ، ضمانت اجرای کافی برای حضانت پیش بینی نشده است . البته ماده 1172 این قانون که هنوز به قوت خود باقیست ، در زمینه ضمانت اجرای حضانت چنین مقرر داشته است : " هیچ یک از ابوین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آنهاست ، از نگهداری او امتناع کند . در صورت امتناع یکی از ابوین ، حاکم باید به تقاضای دیگری یا به تقاضای قیم یا یکی از اقرباء و یا به تقاضای مدعی العموم ، نگاهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده اوست ، الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد ، حضانت را به خرج پدر و هرگاه پدر فوت شده باشد، به خرج مادر تامین کند . بر اساس این ماده ، دادگاه فقط می تواند پدر یا مادری را که قانونا حضانت به عهده اوست ، به انجام وظیفه الزام نماید . لکن اگر آن شخص بر خلاف حکم دادگاه همچنان از حضانت خودداری کند ، دادگاه طبق قانون مدنی نمی تواند غیر از واگذار کردن نگاهداری طفل به دیگری با هزینه پدر و در صورت فوت پدر و یا عدم تمکن مالی وی ، به خرج مادر ، ضمانت اجرای دیگری مقرر کند . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد حضانت فرزندان و سلب حضانت کلیک کنید .
ضمانت اجرای حضانت در قانون مجازات اسلامی
در قانون مجازات اسلامی نیز ضمانت اجراهایی برای حضانت تعیین شده است . بر اساس ماده 631 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 ، هرکس طفلی را که تازه متولد شده است بدزدد یا مخفی کند یا او را به جای طفل دیگری یا متعلق به زن دیگری غیر از مادر قلمداد نماید ، به شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد . همچنین ، بر اساس ماده 632 این قانون ، اگر کسی از دادن طفلی که به او سپرده شده است ، در موقع مطالبه اشخاصی که قانونا حق مطالبه دارند ، امتناع کند ، به مجازات از سه ماه تا شش ماه حبس یا جزای نقدی از یک میلیون و پانصد هزار تا سه میلیون ریال محکوم خواهد شد . علاوه بر این ، طبق ماده 633 همین قانون ، هرگاه کسی شخصا یا به دستور دیگری ، طفل یا شخصی را که قادر به محافظت از خود نمی باشد ، در محلی که خالی از سکنه است رها نماید ، به حبس از شش ماه تا دو سال و یا جزای نقدی از سه میلیون تا دوازده میلیون ریال محکوم خواهد شد و اگر در آبادی و جایی که دارای سکنه باشد رها کند ، تا نصف مجازات مذکور محکوم خواهد شد و چنانچه این اقدام سبب وارد آمدن صدمه یا آسیب یا فوت شود ، رها کننده علاوه بر مجازات فوق حسب مورد به قصاص ، دیه یا ارش نیز محکوم خواهد شد .
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ضمانت اجرای حضانت چیست در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ضمانت اجرای حضانت چیست پاسخ دهند .
منبع : ضمانت اجرای حضانت چیست