25-02-2020, 09:09 PM
فشار خون بالا چیست؟
نحوه تشخیص فشار خون بالا و بیماری های کلیه
نسبت آلبومین به کراتینین در ادرار
[font=iranYekan]غربالگری بیماری های کلیوی
[/font]
برای اطلاعات بیشتر در خصوص تأثیر فشار خون بالا بر کلیه می توانید به آدرس زیر مراجعه کنید:
https://drkidneystones.com/1746
[font=IranYekan, sans-serif]دکتر کلیه
[/font]
زیر نظر متخصص سنگ کلیه و مجاری ادراری
[font=IranYekan, sans-serif]دکتر حسین کرمی
[/font]
فشار خون به نیرویی گفته می شود که خون در هنگام پمپاژ شدن به بیرون از قلب، بر دیواره عروق خونی وارد می کند. فشار خون بالا یا هایپرتانسیون به افزایش یافتن این نیرو گفته می شود. عواملی که می توانند این فشار را افزایش دهند شامل گرفتی، سختی و تنگی عروق خونی و همچنین حجم بالای خون در اثر وجود مایعات اضافی می شوند.
نتیجه تست فشار خون به صورت دو عدد مجزا بوده که توسط یک خط مورب از یکدیگر جدا شده اند. برای مثال، افراد متخصص در زمینه سلامت نتیجه تست فشار خون را به صورت ۸/۱۲ خواهند نوشت. این نتیجه به صورت ۱۲ بر روی ۸ خوانده می شود. عدد بالایی فشار سیستولیک نامیده شده و بیانگر فشاری است که در زمان تپش قلب و رانده شدن خون به درون عروق ایجاد می شود.
عدد پایینی فشار دیاستولیک نامیده شده و بیانگر فشاری است که در زمان استراحت عروق بین دو ضربان قلب ایجاد می شود. اغلب افراد غیر مبتلا به بیماری های مزمن، فشار خون طبیعی دارند. البته این تا زمانی است که این فشار خون پایین تر از ۸۰/۱۲۰ قرار دارد. مرحله پیشین فشار خون بالا به فشار سیستولیک ۱۲۰ تا ۱۳۹ یا فشار دیاستولیک ۸۰ تا ۸۹ گفته می شود. فشار خون بالا به فشار سیستولیک ۱۴۰ و بیشتر یا فشار دیاستولیک ۹۰ و بیشتر گفته می شود.
افراد باید جهت تعیین اهداف فشار خون خود و فاصله زمانی بین دفعات سنجش فشار خون با پزشک خود صحبت کنند.نحوه تشخیص فشار خون بالا و بیماری های کلیه
ابتلا به فشار خون بالا زمانی تشخیص داده می شود که در چندین مرتبه سنجش فشار خون (اغلب در چندین جلسه ملاقات با پزشک) به طور مداوم فشار سیستولیک بالای ۱۴۰ یا فشار دیاستولیک بالای ۹۰ باشد. افراد متخصص در زمینه سلامت فشار خون افراد را به وسیله بازوبند فشار خون اندازه گیری می کنند. علاوه بر آن، افراد می توانند جهت پایش فشار خون خود در خانه این بازوبند ها را از فروشگاه های تجهیزات پزشکی و داروخانه ها خریداری کنند.
ابتلا به بیماری کلیوی به وسیله آزمایش های خون و ادرار تشخیص داده می شود.
آزمایش ادرار
تست دیپ استیک برای سنجش آلبومین
تست دیپ استیک بر روی یک نمونه ادرار انجام شده و می تواند حضور آلبومین در ادرار را تشخیص دهد. آلبومین پروتئینی در خون است که در صورت آسیب دیدن کلیه ها می تواند به ادرار راه یابد. بیمار نمونه ادرار خود را در یک ظرف مخصوص در مطب پزشک یا کلینیک جمع آوری می کند. کلینیک یا مطب پزشک نمونه ادرار را در همان محل آزمایش کرده یا به آزمایشگاه ارسال می کند. یک پرستار یا تکنسین جهت آزمایش نمونه ادرار یک نوار کاغذی محتوی ترکیبات شیمیایی (دیپ استیک) را به ادرار وارد می کند. در صورتی که خون یا پروتئین در ادرار وجود داشته باشد بخش های موجود بر روی دیپ استیک تغییر رنگ خواهند داد.نسبت آلبومین به کراتینین در ادرار
پزشک جهت تعیین نسبت بین آلبومین و کراتینین در ادرار از تست سنجش آلبومین و کراتینین استفاده می کند. کراتینین یک ماده زائد در خون است که در کلیه ها تصفیه شده و به ادرار وارد می شود. در صورتی که نسبت آلبومین به کراتینین در ادرار بیش از ۳۰ میلی گرم بر گرم (mg/g) شود، این وضعیت می تواند علامت ابتلا به بیماری کلیوی باشد.
آزمایش خون
حین فرایند انجام آزمایش خون در مطب پزشک یا کلینیک مقداری خون از فرد گرفته شده و جهت بررسی به آزمایشگاه فرستاده می شود. پزشک می تواند انجام این آزمایش را جهت بررسی میزان تخمینی تصفیه گلومرولی (eGFR) درخواست دهد. میزان تخمینی تصفیه گلومرولی، مقدار خونی است که در هر دقیقه توسط کلیه ها تصفیه می شود. نتایج این آزمایش به صورت زیر خواهند بود:
eGFR 60 یا بیشتر در محدوده عادی قرار دارد.
eGFR کمتر از ۶۰ می تواند بیانگر آسیب کلیوی باشد.
eGFR 15 یا کمتر از آن می تواند بیانگر نارسایی کلیوی باشد[font=iranYekan]غربالگری بیماری های کلیوی
[/font]
در صورتی که بیماری های کلیوی به صورت زودهنگام تشخیص داده شوند امکان درمان آن ها و پیشگیری از ابتلا به بیماری های جدی تر و عوارض دیگر وجود دارد. موسسه ملی کلیه توصیه می کند که افراد مبتلا به فشار خون بالا آزمایش های غربالگری زیر را انجام دهند:
تست های فشار خون
آلبومین ادرار
eGFR
[font=IranYekan, sans-serif]افراد متخصص در زمینه سلامت در تعیین فاصله زمانی بین دفعات سنجش فشار خون به افراد کمک خواهند کرد.[/font]برای اطلاعات بیشتر در خصوص تأثیر فشار خون بالا بر کلیه می توانید به آدرس زیر مراجعه کنید:
https://drkidneystones.com/1746
[font=IranYekan, sans-serif]دکتر کلیه
[/font]
زیر نظر متخصص سنگ کلیه و مجاری ادراری
[font=IranYekan, sans-serif]دکتر حسین کرمی
[/font]