تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
ارتشا و حکم مجازات آن - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گروه حقوق (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=147)
+--- موضوع: ارتشا و حکم مجازات آن (/showthread.php?tid=58138)



ارتشا و حکم مجازات آن - heyvalaw - 04-08-2021

ارتشا به عمل گرفتن وجه یا هر نوع مال دیگر از سوی کارمند دولت گفته شده که به منظور انجام وظایف خود او یا وظایف کارمند دیگر در یک سازمان دولتی تحقق می یابد. مجازات جرم ارتشا به موجب ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری مشخص شده و نحوه شکایت از ارتشا به این صورت بوده که شاکی باید شکایت خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت کرده تا در دادسرا مورد رسیدگی قرار بگیرد.


جرایم نام برده شده در قانون مجازات اسلامی را از یک منظر می توان به دو گروه تقسیم نمود: گروه اول، جرایمی بوده که توسط عموم افراد جامعه قابلیت تحقق داشته و وابسته به شغل خاصی نمی باشد. سرقت از زمره این جرایم می باشد. اما گروه دوم، جرایمی بوده که توسط شغل و مشاغل خاصی، قابل تحقق می باشد، همچون اختلاس و ارتشا که تنها توسط کارمندان دولت قابل ارتکاب می باشند.
ارتشاء در لغت به معنای رشوه گرفتن و رشوه خواری است . قانونگذار برای پیشگیری از وقوع این جرم و برای برقراری و حفظ نظم و امنیت در جامعه ارتشاء را جرم دانسته است و به موجب قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء ، اختلاس و کلاهبرداری، برای آن مجازات های سنگینی را از جمله حبس و انفصال از خدمت تعیین کرده است . 
به همین دلیل، در این مقاله به بررسی جرم ارتشا می پردازیم. با این توضیح که ابتدا به این سوال پاسخ داده که جرم ارتشا چیست ؟ سپس، مجازات جرم ارتشا، نحوه شکایت و نحوه رسیدگی به جرم ارتشا را توضیح خواهیم داد.


جرم ارتشا چیست ؟
همه ما تا به حال، اصطلاح زیرمیزی دادن در ادارات دولتی را شنیده ایم. تعرف قانونی ارتشا نیز از این تعریف عرفی به دور نمی باشد. اما از آنجا که در کنار مفهوم ارتشا و رشوه گیرنده، همواره مفاهیم دیگری نظیر رشوه، رشا، راشی یا رشوه دهنده نیز مطرح می گردد، لازم است تا پیش از تعریف جرم ارتشا، کمی در مورد مفاهیم مرتبط با رشوه توضیح دهیم.
رشوه در حقوق کیفری، به معنی مالی است که توسط یک فرد به یکی از کارمندان دولت داده شده تا امری را که مربوط به سازمان دولتی مورد تبعیت او بوده ، انجام داده یا از انجام آن امتناع نماید. بنابراین در جرم رشوه، اولا، رشوه گیرنده کارمند دولت است. پس کارمندان بخش خصوصی مشمول این جرم نمی شوند. ثانیا، کار انجام شده باید از وظایف آن کارمند رشوه گیرنده یا یک کارمند دیگر باشد.
در عمل مجرمانه رشوه دادن، به کسی که رشوه می دهد، راشی یا رشوه دهنده گفته شده و به این عمل مجرمانه رشوه دادن، رشا گفته می شود.
در مقابل در رشوه، ارتشا به عمل گرفتن وجه یا هر نوع مال دیگر از سوی کارمند دولت گفته شده که به منظور انجام وظایف خود او یا وظایف کارمند دیگر در یک سازمان دولتی تحقق می یابد. بنابراین رشا و ارتشا در واقع دو روی سکه در تحقق رشوه می باشند.
حتما بخوانید : رشوه چیست و مجازات آن

مجازات جرم ارتشا
پس از اینکه به تعریف جرم ارتشا پرداخته و مفهوم این جرم و تفاوت آن را با رشا توضیح دادیم، در این بخش در مورد مجازات جرم ارتشا صحبت خواهیم نمود. مجازات جرم ارتشا به موجب ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری مشخص شده است که به شرح زیر می باشد:
۱اگر قیمت مال یا وجه اخذ شده بیش از بیست هزار ریال نباشد، کارمند مربوطه به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم می گردد. اما اگر کارمندی که مرتکب جرم ارتشا شده، در مرتبه مدیر کل یا هم درجه مدیر کل یا بالاتر باشد، مجازات وی انفصال دائم از مشاغل دولتی خواهد بود.
۲چنانچه قیمت مال یا وجه اخذ شده، بیش از بیست هزار ریال تا دویست هزار ریال باشد، مجازات جرم ارتشا برای کارمند دولتی، از یک سال تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه اخذ شده و انفصال موقت از شش ماه تا سه سال می باشد. در این بخش نیز اگر مرتکب در مرتبه مدیر کل یا هم درجه مدیر کل یا بالاتر باشد،مجازات وی انفصال دائم از مشاغل دولتی می باشد.
۳اگر قیمت مال یا وجه گرفته شده توسط کارمند دولت، بیش از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد، مجازات جرم ارتشا برای کارمند دولتی، دو تا پنج سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه گرفته شده و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا 74 ضربه شلاق می باشد. در صورتی که کارمندی که مرتاکب جرم ارتشا شده است، در درجه پایین تر از مدیر کل باشد، مجازات وی انفصال موقت از شش ماه تا سه سال می باشد.
۴چنانچه قیمت مال یا وجه اخذ شده، بیش از یک میلیون ریال باشد، مجازات جرم ارتشا برای کارمند دولتی، پنج تا ده سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه گرفته شده و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا 74 ضربه شلاق می باشد. در این مورد نیز اگر مرتکب در مرتبه پایین تر از مدیر کل باشد، مجازات وی انفصال موقت از شش ماه تا سه سال می باشد.
در کنار کلیه مجازات های تعیین شده برای ارتشا، مالی که در نتیجه ارتکاب ارتشا توسط کارمند دولت تحصیل گردیده، به عنوان مجازات تعزیری رشوه دهنده یا همان راشی، به نفع دولت ضبط می گردد.
بیشتر بخوانید : تقسیم بندی درجات مجازات تعزیری

نحوه شکایت از ارتشا
ممکن است پس از اینکه راشی اقدام به پرداخت رشوه نمود ، از این عمل مجرمانه خود پشیمان شده و بخواهد با شکایت از ارتشا وقوع این جرم را به مقامات صلاحیت دار گزارش دهد. خصوصا آنکه در ادامه توضیح خواهیم داد که در صورت شکایت رشوه دهنده، مجازات رشوه دادن در مورد وی اجرا نخواهد شد. به همین دلیلی در این قسمت از مقاله به توضیح نحوه شکایت از ارتشا می پردازیم:
۱اولین قدم در شکایت از ارتشا آن است که شاکی باید به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه نموده و شکواییه تنظیم شده خود را از طریق دفتر خدمات قضایی برای دادسرای صلاحیت دار ارسال نماید. دفتر خدمات پس از ثبت شکایت و اطمینان از رعایت مقررات قانونی، شکواییه ارتشا را برای دادسرای صلاحیت دار ارسال می کند.
۲با وصول شکایت از ارتشا به دادسرا، معاونت ارجاع دادسرا شکایت را به یکی از شعب دادسرا ارسال می نماید. در این زمان اس ام اس پرونده شما به شعبه ارجاع گردید، برای شاکی جرم ارتشا ارسال گردیده که لازم است وی با در دست داشتن مدارک اثبات کننده مانند فیش واریز وجه به شعبه دادسرا مراجعه نماید.
۳دادسرا موارد تحقیق را به شاکی اعلام نموده و شاکی موظف است تا نسبت به اجرای آن موارد، مطابق دستور مقام قضایی اقدام نماید. به عنوان مثال، چنانچه دلیل اثبات کننده جرم ارتشا شهادت شهود باشد، لازم است که شاکی طبق دستور دادسرا شهود خود را در زمان تعیین شده حاضر نموده تا اقدام به ادای شهادت نمایند.
مطابق تبصره ماده 592 قانون مجازات اسلامی، بخش تعزیرات، چنانچه راشی یا همان رشوه‌ دهنده ، برای پرداخت رشوه شکایت نماید، مجازات حبس شش ماه تا سه سال در مورد وی اجرا نشده و مال پرداخت شده نیز به وی مسترد می‌ گردد.
بیشتر بخوانید : شکواییه چیست و نحوه تنظیم آن

نحوه رسیدگی به جرم ارتشا
پس از توضیح مفهوم جرم ارتشا و مجازات قانونی آن، در این قسمت به این مساله می پردازیم که در صورت طرح شکایت ارتشا پرونده به چه صورت مورد رسیدگی قرار گرفته تا به صدور رای منتهی شود. نحوه رسیدگی به جرم ارتشا به شرح زیر می باشد:
۱پس از ثبت شکایت ارتشا در دفتر خدمات قضایی، دفتر مربوطه شکایت ارتشا را برای دادسرای محل وقوع جرم ارسال می کند. با وصول شکایت به دادسرا، معاونت ارجاع دادسرا آن شکایت را به یکی از شعب دادسرا ارسال می نماید.
۲شعبه دادسرا پس از وصول پرونده، در صورت احراز رعایت شرایط قانونی اولیه، برای شکایت تشکیل پرونده کرده و پیامک پرونده شما به شعبه دادسرا ارجاع شد را برای شاکی ارسال نموده وبه موجب ابلاغیه الکترونیکی سامانه ثنا که برای وی ارسال می کند، به وی اخطار می دهد که ظرف مهلت تعیین شده برای ادای توضیحات تکمیلی و ارائه اصل مدارک و مستندات خود در شعبه حاضر شود.
۳پس از حضور شاکی در شعبه دادسرا، توضیحات لازم از وی اخذ گردیده و موارد تحقیقات به اطلاع وی می رسد. در این حالت، شاکی ملزم بوده تا از طریق مراجع قانونی همچون کلانتری، موارد تحقیقات را انجام داده و روند آن را پیگیری نماید.
۴در پایان مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا چنانچه نظر دادسرا بر عدم وقوع جرم ارتشا باشد، قرار منع تعقیب صادر نموده و چنانچه نظر دادسرا بر وقوع جرم باشد، با صدور قرار جلب به دادرسی، پرونده را برای دادگاه کیفری ارسال می کند.
۵دادگاه کیفری با ارسال ابلاغیه وقت دادرسی برای شاکی و متهم جرم ارتشا و با تشکیل جلسه دادرسی به اتهام ارتشا رسیدگی نموده و چنانچه نظر بر وقوع جرم ارتشا داشته باشد، رای بر محکومیت متهم ارتشا صادر می نماید. این رای ظرف 20 روز قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه تجدید نظر استان می باشد.
در ادامه بخوانید : اختلاس چیست ؟
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص ارتشا و مجازات آن در کانال تلگرام حقوق کیفری عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون ارتشا و مجازات آن پاسخ دهند .

سوالات متداول

1- جرم ارتشا چیست ؟
ارتشا به عمل گرفتن وجه یا هر نوع مال دیگر از سوی کارمند دولت گفته شده که به منظور انجام وظایف خود او یا وظایف کارمند دیگر در یک سازمان دولتی تحقق می یابد و برای اطلاع از جزییات متن مقاله را مطالعه نمایید.

2- مجازات جرم ارتشا چیست؟
مجازات جرم ارتشا به موجب ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری مشخص شده است و برای اطلاع از جزییات متن مقاله را مطالعه نمایید.

3- نحوه شکایت از ارتشا به چه صورت می باشد؟
نحوه شکایت از ارتشا به این صورت بوده که شاکی باید شکایت خود را از طریق دفاتر خدمات قضایی ثبت کرده تا برای دادسرا ارسال شود و مورد رسیدگی قرار بگیرد و برای اطلاع از جزییات متن مقاله را مطالعه نمایید.
منبع : ارتشا و حکم مجازات آن