تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
مهارت تصمیم گیری - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: مجموعه مشاوره روانشناسی، تحصیلی و مددکاری (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=110)
+--- موضوع: مهارت تصمیم گیری (/showthread.php?tid=56984)



مهارت تصمیم گیری - mosahab - 17-07-2021

همه ما در طول سال های زندگی در شرایط ویژه ای قرار گرفته ایم که چند گزینه پیش رو داشته ایم که بایستی از میان آنها فقط یکی را انتخاب میکردیم. گاهی شاید انتخاب یک گزینه از میان سایر گزینه ها کار آسانی باشد و بتوانیم سریع بهترین گزینه را انتخاب کنیم. اما گاهی تصمیمی که میگیریم تاثیر زیادی روی زندگی حال و آینده دارد و به نوعی موجب پیشرفت یا پسرفت می شود.
از این رو همه ما بایستی مهارت تصمیم گیری را در خود تقویت کنیم تا در شرایط ضروری بتوانیم به راحتی بهترین انتخاب را داشته باشیم. در این مقاله به شما خواهیم آموخت چگونه مهارت تصمیم گیری خود را  تقویت نمایید.

مهارت تصمیم گیری چیست
همه ما هر روز در حال تصمیم گیری هستیم. صبح که بیدار می شویم تا شب موقع خواب در مورد امور مختلفی تصمیم گیری میکنیم. حتی در مورد ساعت خوابیدن و ساعت بیدار شدنمان نیز تصمیم گیری می کنیم. رفتن به باشگاه، ادامه تحصیل، ثبت نام در کلاس زبان و کلاس های هنری از جمله تصمیمات روزمره هستند که تصمیم گیری در مورد آنها و انجام دادن آنها چندان دشوار نیست.
اما شرایط همیشه یکسان نیست و ما خواه یا ناخواه در موقعیت ها و شرایطی قرار میگیریم که مجبور به تصمیم گیری هستیم. همه انسان ها تمایل دارند همواره بهترین تصمیم گیری را داشته باشند. با این حال کاهش شرایطی پیش می آید که مجبور می شویم فقط یک گزینه را انتخاب کنیم. از این رو دچار نوعی شک و تردید می شویم و در مورد عاقبت تصمیم گیری خود نگران می شویم.
مهارت تصمیم گیری مهارتی است که به کمک آن قادر خواهیم بود در شرایط مختلف تمام جوانب را به خوبی بسنجیم و بتوانیم به راحتی از بین گزینه های موجود، بهترین و مناسب ترین گزینه را انتخاب نماییم. در واقع مهارت تصمیم گیری موجب افزایش دقت موقع تصمیم گیری و به حداقل رسیدن میزان خطا می گردد.
حتما بخوانید: مهارت خودشناسی چیست


انواع مهارت تصمیم گیری
مهارت تصمیم گیری خود دارای انواع مختلفی بوده که در این جا برخی از آن ها توضیح داده شده است.
مهارت حل مسئله:
اولین مهارت برای تصمیم گیری کارآمد، مهارت حل مسئله می باشد. با توجه به اینکه تصمیم گیری در حقیقت نوعی حل مسئله به شمار می رود. زمانی که با طرز فکری معقول و منطقی سعی میکنید مشکلی را حل کنید، قادر خواهید بود مناسب ترین راه حل ها را پیدا کرده و بهترین تصمیم نهایی را بگیرید.
مهارت همکاری:
گاهی اوقات ممکن است در تصمیم گیری نیاز به کمک داشته باشید، یا در شرایطی قرار بگیرید که مجبور باشید در یک تصمیم گیری گروهی مشارکت داشته باشید. مهارت همکاری نوعی مهارت تصمیم گیری است که در چنین شرایطی به شما کمک می کند بتوانید با دوستان و حتی همکارانتان مشارکت کرده و تصمیم درستی بگیرید.
مهارت هوش هیجانی:
هوش هیجانی در حقیقت توانایی افراد برای دیدن و درک واقعیات، احساسات و آمار به صورت متعادل است و به افراد کمک می کند تصمیم خوبی بگیرند. مهارت هوش هیجانی موجب می شود به خوبی بتوانید موقعیت و احساسات خود و سایرین را درک کنید و تصمیم گیرنده ای قوی باشید.
مهارت استدلال منطقی:
از مهمترین انواع مهارت تصمیم گیری، مهارت استدلال منطقی است. این مهارت موجب می شود به خوبی اطلاعات و گزینه ها را بررسی و آنالیز کنید و با یک استدلال قوی تصمیم گیری کنید. در حقیقت این مهارت بر پایه ی استدلال و واقعیت است.
مهارت سازماندهی کردن:
با کمک این نوع مهارت تصمیم گیری، قادر خواهید بود اطلاعات گذشته و زمان حال را که با موضوع مورد نظر مرتبط هستند را سازماندهی کنید.
[تصویر:  1626263656_%D9%85%D9%87%D8%A7%D8%B1%D8%A...%DB%8C.jpg]
مهارت مدیریت زمان:
در بیشتر موارد تصمیم گیری سریع و عجولانه ممکن است عواقب جبران ناپذیری داشته باشد. مهارت مدیریت زمان موجب می شود بدون عجله و در مناسب ترین زمان بتوانید تصمیم گیری کنید.
مهارت تحلیل و بررسی:
این مهارت کمک می کند گزینه ای را که می خواهید انتخاب کنید بیشتر بررسی و تحلیل کنید تا منطقی ترین تصمیم را بگیرید.
مهارت انعطاف پذیری:
مهارت انعطاف پذیری موجب می شود در شرایطی که با محدودیت مواجه هستید بتوانید سازش کنید و با محدودیت ها کنار بیایید و تصمیماتتان را تغییر دهید.
مهارت تحقیق:
مهارت تحقیق نوعی مهارت تصمیم گیری است که کمک می کند قبل از تصمیم گیری تحقیقات بیشتری انجام گیرد و میزان خطای ناشی از تصمیم گیری به حداقل برسد.
حتما بخوانید: مهارت همدلی چیست

مراحل تصمیم گیری چیست
برای یک تصمیم گیری درست و پر نتیجه نیاز به طی کردن مراحلی است که در این جا این مراحل ذکر شده است.
1شناسایی مشکل:
اولین قدم موقع تصمیم گیری، شناسایی مشکل است. پیش از اینکه بخواهید در مورد موضوعی تصمیم گیری کنید بایستی مشکل را شناسایی کنید و متوجه شوید در مورد چه چیزی و چرا بایستی تصمیم گیری کنید.
2جستجو:
برای اینکه بتوانید تصمیم گیری درستی انجام دهید به تعدادی داده و اطلاعات نیاز خواهید داشت. برای به دست آوردن اطلاعات لازم کافی است به موضوع تصمیم گیری توجه نمایید. گاهی ممکن است پروسه جستجو و جمع آوری اطلاعات کمی طولانی شود.
3تفکر خلاق:
مهارت تفکر خلاق از مهارت های زندگی بوده و موجب می شود برای یک مسئله بتوانید راه حل های متفاوتی ارائه  دهید. مهم نیست راه حل ها خوب باشند یا نه. مهم این است که بتوانید راه حل های متعددی برای یک موضوع ارائه دهید و بتوانید از بین آنها ایده آل ترین را انتخاب کنید.
4ارزیابی گزینه ها:
در این مرحله بایستی بتوانید راه حل های مرحله ی قبلی را بررسی و مرور کنید و ببینید کدام یک منطقی تر است و به بهترین نتیجه میرسد.
5تصمیم بگیرید:
اکنون وقت آن رسیده که تصمیم نهایی را بگیرید. در این مرحله می توانید یکی از راه حل ها یا ترکیبی از آنها را انتخاب کنید و به آنها جامه عمل بپوشانید.
6عمل کردن:
در این مرحله بایستی بر اساس تصمیمی که گرفته اید گام های کوچک یا بزرگی بردارید. در این مرحله سعی کنید گام هایتان را با تمرکز بردارید.
7نگاه کردن به گذشته:
بعد از تصمیم گیری، تاثیر آن را ارزیابی کنید و ببینید آیا تصمیم درستی بوده یا خیر. در این مرحله می توانید نظر دیگران را هم بپرسید.
حتما بخوانید: مهارت تفکر نقاد
راه های افزایش مهارت تصمیم گیری
خوشبختانه مهارت تصمیم گیری جزو مهارت هایی است که از طریق راه های مختلف می توان آن را در خود تقویت کرد. در این جا برخی راه های افزایش مهارت تصمیم گیری ارائه شده است.
تا حد ممکن تصمیم بگیرید:
برای افزایش مهارت تصمیم گیری، سعی کنید تا جایی که می توانید تصمیم گیری کنید. مهم نیست کاری که می خواهید در مورد آن تصمیم گیری کنید چقدر بزرگ است فقط مهم است که تصمیم گیری کنید. کافی است از تصمیمات ساده شروع نمایید. تصمیم به خرید هر وسیله، تصمیم به ثبت نام در کلاس خاصی، تصمیم به تماشای یک فیلم از جمله تصمیماتی اند که می توانید برای تقویت مهارت تصمیم گیری خود در مورد آنها فکر کنید.
گزینه ها را محدودتر کنید:
برای بهبود مهارت تصمیم گیری خود، بهتر است گزینه هایی که دارید را محدودتر کنید. زیرا گزینه های بیشتر موجب دشوارتر شدن سخت گیری می شوند.
اهمیت موضوعات را مشخص کنید:
اهمیت موضوعات را برای خودتان مشخص کنید. بررسی کنید که تصمیمی که میگیرید چه تاثیری دارد و تا چه مدت تاثیر آن ماندگار است. اگر مسئله ای زیاد حاد نباشد بهتر است زیاد سخت گیری نکنید.
تحقیق کنید:
یک راه ایده آل برای بهبود مهارت تصمیم گیری بهتر است قبل از تصمیم گیری به خوبی تحقیق کنید. برای مثال قبل از خرید لپ تاپ، مسافرت و ... به حد کافی تحقیق و بررسی کنید.
به گذشته فکر نکنید:
گاهی ممکن است فکر کردن به تجربیات گذشته موجب شود اعتماد به نفستان را از دست دهید و نتوانید تصمیم درستی بگیرید. برای تصمیم گیری درست بهتر است کمتر در مورد گذشته فکر کنید.
در ادامه بخوانید: مهارت های قبل ازدواج

سوالات متداول

1- ✔️ مهارت تصمیم گیری چیست؟
✔️ مهارت تصمیم گیری مهارتی است که به کمک آن قادر خواهیم بود در شرایط مختلف تمام جوانب را به خوبی بسنجیم که در متن مقاله شرح داده شده است.


2- ✔️ مراحل تصمیم گیری چیست؟
✔️ برای یک تصمیم گیری درست و پر نتیجه نیاز به طی کردن مراحلی است که در متن مقاله به طور کامل ارائه شده است.


3- ✔️ راه های افزایش مهارت تصمیم گیری چیست؟
✔️ خوشبختانه مهارت تصمیم گیری جزو مهارت هایی است که از طریق راه های مختلف می توان آن را در خود تقویت کرد که ردمتن مقاله توضیح داده شده است.
منبع : مهارت تصمیم گیری