تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
زبان برنامه نویسی متلب (MATLAB) - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: فناوری اطلاعات و ارتباطات (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=6)
+--- موضوع: زبان برنامه نویسی متلب (MATLAB) (/showthread.php?tid=55060)



زبان برنامه نویسی متلب (MATLAB) - Mahdiderakhshi - 11-06-2021

پردیس فناوری کیش_طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت-گروه فناوری اطلاعات و ارتباطات
زبان برنامه نویسی متلب (MATLAB)
زبان برنامه نویسی نسل چهارم یا همان ۴GL به نوعی از زبان برنامه نویسی گفته می‌شود که هدف از آن راهکار‌های تجاری و تبلیغاتی است. برنامه‌های بسیاری با این نسل طراحی شده‌اند که کاربران از طریق آن‌ها می‌توانند اقدام به برنامه نویسی کنند اما در این بین یکی از معروف‌ترین اپلیکیشن‌ها متلب (Matlab) نامیده می‌شود که برای انجام محاسبات عددی توسعه یافته است.
matlab-logo
مت‌ورکس در سال ۱۹۸۴ اولین نسخه از متلب را منتشر کرد که از آن روز تاکنون شاهد به‌روز رسانی‌های مستمری برای آن بوده‌ایم. این زبان برنامه نویسی توسط C، C++ و جاوا (Java) نوشته شده است. متلب ترکیبی از واژگان Matrix و Laboratory است که در این برنامه تمرکز ویژه‌ای بر روی ماتریس‌ها وجود دارد (ماتریس به آرایش خاص و مستطیل شکل اعداد گفته می‌شود که این مستطیل شامل سطر و ستون است و اعداد مختلفی درون آن قرار می‌گیرد).
شاید بتوان گفت متلب بر پایه ماتریس‌ها فعالیت می‌کند و همه اطلاعات در این برنامه به صورت ماتریس ذخیره می‌شوند. البته شما در برنامه نویسی متلب تنها به اعداد و ارقام محدود نخواهید شد و شاهد برخی از ساختار‌های گرافیکی نیز در آن هستیم که در این بین می‌توان به نمودار‌ها و… اشاره کرد.
اما با وجود این تفاسیر، متلب چندان هم که باید خالی از ایراد نیست. شاید بتوان گفت اصلی‌ترین مشکلی که این زبان برنامه نویسی دارد به متن باز نبودن آن باز می‌گردد که به این دلیل، کاربران قادر به استفاده از کد‌های این برنامه در بخش‌های دیگر نیستند. ضعف دیگر این برنامه به محدود بودن آن مربوط می‌شود، بر اساس این موضوع متلب در حین کار با ماتریس‌ها عملکرد بسیار خوبی دارد اما در ساختار‌های دیگر عملکرد کندی را از خود نشان می‌دهد که برخی از این مشکلات در نمونه‌های مشابه این برنامه وجود ندارند و برای کار با اعداد می‌توان از برنامه‌هایی نظیر Mathematica و Mathcad نیز استفاده کرد.
کاربران می‌توانند این برنامه را به صورت رایگان از اینترنت دانلود کنند اما مشکلی که در این بین وجود دارد به امکان همگام سازی آن با سیستم عامل باز می‌گردد که افراد می‌بایست برخی بسته‌های نرم افزاری را نیز بر روی سیستم خود نصب نمایند تا بتوانند از متلب استفاده کنند.
زبان برنامه نویسی متلب (Matlab) کاربرد‌های زیادی دارد که در این بین می‌توان به آنالیز داده‌ها، توسعه الگورتیم، ساخت مدل و اپلیکیشن‌ها اشاره کرد. درون این برنامه ساختار‌های متفاوتی وجود دارد که کاربران می‌توانند از طریق آن‌ها اعمال ریاضی و… را انجام دهند. شاید بتوان گفت که متلب می‌تواند در تمام زمینه‌های محاسباتی مورد استفاده قرار بگیرد که از این بین می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
   انجام اقداماتی بر روی ماتریس و آرایه‌ها
ایجاد ساختار‌های دو بعدی و سه بعدی
      جبر خطی
     معادلات جبری
    توابع غیرخطی
      آمار
   تحلیل و پردازش داده‌ها
     محاسبه معادلات دیفرانسیلی
      محاسبات عددی
      ادغام اطلاعات
    تبدیل داده‌ها
     ساخت منحنی
    سایر توابع خاص
MATLAB_R2013a_Win8_screenshot
متلب برخی قابلیت‌ها نیز دارد که در ادامه می‌توانید با آن‌ها آشنا شوید:
        انجام پیشرفته محاسبات عددی و توسعه و تجسم اپلیکیشن‌های مختلف
 این برنامه یک محیط تعاملی برای فعالیت‌های تکراری ایجاد می‌کند که در زمینه حل مشکلات و طراحی، کاربردی است.
متلب از یک کتابخانه ریاضی بهره می‌برد که در زمینه جبر خطی، آمار، یکپارچه سازی عددی و حل معادلات دیفرانسیل معمولی می‌تواند کاربران را یاری کند.
            کاربران در Matlab امکان طراحی ساختار‌های گرافیکی را دارند که برای تجسم بهتر محاسبات کاربردی است.
   متلب برخی ابزار‌های پیشرفته را در اختیار برنامه نویسان قرار می‌دهد که از طریق آن می‌توانند کارایی کد‌های خود را افزایش دهند.
   کاربران از طریق این برنامه قادر به ساخت اپلیکیشن‌هایی با رابط کاربری شخصی هستند (امکان شخصی سازی در این برنامه وجود دارد).
کاربرد‌های متلب
زبان برنامه نویسی متلب (Matlab) کاربردهای فراوانی دارد که در این بین می‌توان به شاخه‌های مهندسی اشاره کرد که افراد فعال در حوزه فیزیک، شیمی و ریاضی می‌توانند از خدمات آن استفاده کنند. از متلب می‌توان برای ساخت اپلیکیشن‌های زیر استفاده کرد:
 پردازش و ارتباط سیگنال‌ها
پردازش تصویر و ویدیو
 کنترل سیستم
تست و اندازه گیری
  محاسبات مالی
  محاسبات زیست شناسی