تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
رویکرد آکادمیک و علمی مهندسی آی تی (IT) - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: فناوری اطلاعات و ارتباطات (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=6)
+--- موضوع: رویکرد آکادمیک و علمی مهندسی آی تی (IT) (/showthread.php?tid=53794)



رویکرد آکادمیک و علمی مهندسی آی تی (IT) - Mahdiderakhshi - 22-05-2021

رویکرد آکادمیک و علمی مهندسی آی تی (IT)

در دهه 70 میلادی و بنا به نیاز روز افزون مشاغل به فناوری اطلاعات، دانشگاه ها رشته مهندسی کامپیوتر را ایجاد کردند. پس از آن و در دهه های 80 و 90 میلادی، رشته های دانشگاهی بیشتری بر پایه آی تی شکل گرفت.
اما آی تی با سرعت وصف ناپذیری در حال تغییر بود تا جایی که کسب و کارها منتظر فارغ التحصیلی دانشجویان این رشته نبوده و خود را هرچه بیشتر با تکنولوژی روز سازگار می کردند. این امر دانشگاه ها را مجبور کرد تا علومی مرتبط با آینده را به دروس دانشگاهی اضافه کنند.
برخی از این علوم نوظهور و افزوده شده به رشته مهندسی IT عبارت بودند از:
[list]
[*]هوش مصنوعی
[*]پایگاه داده
[*]طراحی سایت
[*]آنالیز سیستم ها
[/list]در ادامه مطلب توضیح مختصری درباره برخی از این دروس ارائه می کنیم.
جالب است بدانید در سال های اخیر، رشته های کامپیوتر و آی تی اولین رشته هایی بوده اند که ظرفیت آن ها در دانشگاه های معتبر کشور نظیر دانشگاه شریف، تهران، امیرکبیر و بسیاری دیگر تکمیل شده است.
رشته IT و رشته کامپیوتر از نظر دروس پایه دانشگاهی، بسیار شبیه یکدیگر هستند؛ علم کامپیوتر تمرکز بیشتری روی تئوری و طراحی دارد در حالی که رشته آی تی بیشتر ابزاری کاربردی برای پشتیبانی سیستم های نوین کسب و کار در اختیار فارغ التحصیلان این رشته قرار می دهد.
آنچه که مهندس آی تی را از مهندس نرم افزار یا سخت افزار متمایز می‌کند، مهارت‌های ویژه مهندسین رشته فناوری اطلاعات است. از جمله این مهارت‌ها می توان به توانایی مهندسین آی تی جهت بروز رسانی سیستم های انتقال داده و اطلاعات و تکنولوژی ها و فناوری های یک سازمان اشاره کرد. این بروزرسانی نیاز مبرم تمامی واحدهای کسب و کار و سازمان های کوچک و بزرگ است.
همچنین یک مهندس آی تی می‌تواند سازمان ها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد، نیاز‌های سازمان را شناسایی و راه کارهایی برای پیشرفت سازمان ارائه دهد. در واقع یک مهندس آی تی نقش یک پل را بین مدیران سازمان و مهندسین سازمان بازی می‌کند، دلیل آنکه مهندسان آی تی می‌توانند مدیریت تیم‌های بین رشته‌ای را به طریق مناسب به عهده بگیرند، آن است که مهندسین آی تی زبان مهندسی را در قالب دروس علوم مهندسی و زبان مدیران را در دروس تخصصی رشته آی تی آموخته اند.
توصیه می کنیم نگاهی به مقاله زیر داشته باشید.
فناوری اطلاعات و تاثیر آن بر ریاضیات و علوم مهندسی
 
چگونه می‌توان وارد رشته آی تی شد؟
مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای 4 گرایش تحت عناوین نرم افزار، فناوری اطلاعات، معماری سیستم های کامپیوتری و رایانش امن است. تعیین گرایش برای دانشجویان دوره لیسانس کامپیوتر پس از حدود 4 ترم و با انتخاب از میان گرایش های ذکر شده میسر خواهد بود. تنها راه ورود به این رشته نیز از طریق شرکت در آزمون سراسری ریاضی فیزیک است.
پس از انتخاب گرایش آی تی، دروس تخصصی این رشته به سرفصل های تحصیلی شما افزوده می شود.
 
دروس رشته IT در دوره کارشناسی
[list]
[*]دروس اصلی : ساختمان های گسسته – مبانی کامپیوتر و برنامه سازی – زبان ماشین و برنامه نویسی سیستم – ساختمان داده ها – مدارهای منطقی – معماری کامپیوتر – برنامه سازی پیشرفته – سیستم های عامل – پایگاه داده ها – طراحی الگوریتم ها – مهندسی نرم افزار ها و شبکه های کامپیوتری – مبانی الکترونیک دیجیتال – هوش مصنوعی – اصول و مبانی مدیریت – مبانی اقتصاد مهندسی – شیوه ارایه مطالب علمی و فنی – زبان تخصصی – آزمایشگاه شبکه – آزمایشگاه پایگاه داده ها – آزمایشگاه سیستم عامل
[*]دروس تخصصی: مبانی فناوری اطلاعات – مهندسی فناروی اطلاعات – تجارت الکترونیک – مدیریت و کنترل پروژه های آی تی – برنامه ریزی استراتژیک آی تی – آموزش الکترونیکی – محیط های چند رسانه ای – پروژه آی تی و کار آموزی
[/list]در فیلم زیر دکتر تقی یاره عضو هیات علمی دانشگاه تهران به معرفی رشته آی تی پرداخته اند، دکتر تقی یاره دانش‌آموخته کارشناسی و کارشناسی ارشد مهندسی کامپیوتر از دانشگاه صنعتی شریف، ایشان لیسانس خود را در سال های 1363 تا 1368 در گرایش نرم افزار دانشگاه صنعتی شریف و ارشد خود را در سال های 1369 تا 1372 در گرایش نرم افزار در دانشگاه صنعتی شریف اخد کرده اند و دکتری مهندسی کامپیوتر در گرایش الگوریتم و محاسبات از دانشگاه توکیو در سال های 1375 تا 1379 است. از سمت های ایشان می‌توان به عضو هیات علمی تحریریه نشریه بین المللی تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات و مدیر گروه پژوهشی فناوری اطلاعات پژوهشکده فناوریهای همگرا اشاره کرد.