تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
هزینه دادرسی مهریه - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: هزینه دادرسی مهریه (/showthread.php?tid=50225)



هزینه دادرسی مهریه - heyvalaw - 13-03-2021

هزینه دادرسی که برای اجرا گذاشتن مهریه می بایست از جانب زن پرداخت شود 5/3 درصد ارزش خواسته در دادگاه است که همان ابتدای شروع به رسیدگی دریافت می شود اما زن می تواند برای عدم پرداخت آن، دادخواست اعسار هم بدهد . هزینه اجرای مهریه از طریق اداره ثبت، نیم عشر دولتی یا یک بیستم مبلغ خواسته است . بر اساس قانون جدید برای به اجرا گذاشتن مهریه ابتدا باید از طریق اجرای ثبت اقدام شود و واگر به نتیجه نرسید از طریق مرجع قضایی عمل شود . 





برای طرح هر دعوایی چه دعاوی حقوقی چه دعاوی کیفری، کسی که مدعی احقاق حقی شده است، می بایست برای رسیدگی به درخواستش به مرجع قضایی رسیدگی کننده، مبلغی را تحت عنوان هزینه دادرسی یا هزینه رسیدگی بپردازد . در یک تعریف کلی، هزینه دادرسی به هزینه هایی گفته می شود که توسط دولت و در اکثر نظام های حقوقی برای استماع و رسیدگی به دعوا تعیین شده و دریافت می گردد .

عموما پرداخت این هزینه به عهده خواهان دعوی می باشد اما اگر پیروزی در دعوا با خواهان باشد و رای صادر شده به نفع وی باشد، حق درخواست هزینه دادرسی ای را که پرداخت کرده است از خوانده دعوا تحت عنوان خسارات دادرسی خواهد داشت .

حال ممکن است برای زنانی که خواهان به اجرا گداشتن مهریه و گرفتن آن از طریق مراجع قضایی هستند این سوال به وجود بیاید که هزینه دادرسی مهریه به میزان می باشد ؟ در این مقاله ضمن تعریف هزینه دادرسی مهریه به بیان نحوه به اجرا گذاشتن مهریه و پرداخت هزینه دادرسی مهریه و اعسار از هزینه دادرسی مهریه خواهیم پرداخت .




هزینه دادرسی مهریه
 همان طور که بیان شد رسیدگی به هر دعوایی نیاز به پرداخت هزینه دادرسی دارد که دعوای اجرا گذاشتن یا گرفتن مهریه نیز از قاعده مستثنی نیست . هزینه دادرسی که برای دعوای پرداخت مهریه توسط دادگاه یا مرجع قضایی مناسب تعیین می شود ربطی به این نخواهد داشت که نوع مهریه ای که در سند ازدواج قید شده است چیست . بلکه هر چه باشد به ریال که وجه رایج ممکلت است تبدیل می شود و بر مبنای قیمت به دست آمده هزینه دادرسی مهریه هم به ریال توسط خواهان که همان زوجه خواهد بود می بایست برای شروع به رسیدگی پرداخت شود .

 اما لازم به ذکر است که با توجه به قانون جدید، زوجه یا همان زن خواهان دعوای مهریه از دو طریق می تواند مهریه اش را به اجرا بگذارد 1 ) اجرای ثبت 2 ) دادگاه یا شورای حل اختلاف بسته به میزان مبلغ مهریه . پس در اینجا به بررسی پرداخت هزینه دادرسی از این دو مرجع می پردازیم . با توجه به بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم توسعه که مقرر داشته است :

( ب - مفاد اسناد رسمی لازم‌الاجراء از طریق ادارات اجرای مفاد اسناد رسمی لازم ‌الاجرای سازمان ثبت اسناد و املاک کشور اجراء می‌ شوند . ادارات مذکور مکلفند بلافاصله پس از تقاضای اجرائیه نسبت به شناسایی و توقیف اموال مدیون اقدام کنند. چنانچه مرجع مذکور نتواند ظرف مدت دو ماه از تقاضای اجراء، نسبت به شناسایی و توقیف اموال متعهد سند، اقدام کند یا ظرف مدت شش ماه نسبت به اجرای مفاد سند اقدام نماید، متعهدله سند رسمی می‌ تواند با انصراف از اجرای مفاد سند به محاکم دادگستری رجوع نماید .

تبصره ۲- چنانچه متعهد سند لازم‌الاجراء، ظرف مدت بیست روز نسبت به انجام تعهد خود یا جلب رضایت متعهد له سند اقدام نماید، از پرداخت هزینه‌های اجرایی معاف خواهد بود . در غیر این صورت مراتب جهت درج در سامانه سجل محکومیت ‌های مالی موضوع بند (پ) ماده (۱۱۶) این قانون منعکس خواهد شد . کلیه دستگاه های اجرایی و بانک ها و مؤسسات مالی و اعتباری از انعقاد هرگونه قرارداد مالی و پرداخت تسهیلات، موافقت اصولی، صدور کارت بازرگانی و پروانه صادرات و واردات به این شخص ممنوع هستند. تخلف از این حکم موجب مجازات تعزیری درجه شش (محرومیت از حقوق اجتماعی) خواهد بود)

 هزینه اجرای مهریه از طریق اجرای ثبت برای زن نیم عشر دولتی یا یک بیستم کل مهریه است که در صورت بخشش مهریه از جانب زن یا انصراف از ادامه عملیات اجرایی یا مصالحه با مرد، این نیم عشر نیز از او گرفته نخواهد شد اما اگر زن مهریه اش را به همین منوال وصول نمود، می تواند هزینه هایی که برای دریافت مهریه اش از طریق اجرای ثبت کرده است را هم از شوهر دریافت نماید. مثلا اگر برای این کار وکیل گرفته هزینه حق الوکاله وکیل طبق تعرفه، هزینه کارشناسان، انتشار آگهی و.. که پس از فروش مال یا وصول طلب به موجب همان اجراییه از مرد گرفته خواهد شد .

 هزینه دادرسی مهریه در دادگاه همان ابتدای شروع به رسیدگی در دادگاه یا مرجع قضایی دیگر از زن گرفته می شود تا به دعوای او رسیدگی شود، اما زن می تواند هزینه به اجرا گذاشتن مهریه را ضمن دادخواست مهریه از شوهرش مطالبه و دریافت کند . زوجه خواهان دعوای مطالبه مهریه حتما باید ۵/۳ درصد مبلغ مهریه ای را که به اجرا گذاشته است تحت عنوان هزینه دادرسی به دادگاه بپردازد .

انواع هزینه دادرسی مهریه از طریق دادگاه به شرح زیر است :

هزینه دادرسی در مرحله بدوی : تا مبلغ دویست میلیون ریال معادل دو ونیم درصد و مازاد بر ان معادل سه و نیم درصد بهای خواسته یا محکوم به
هزینه دادرسی در مرحله واخواهی و تجدید نظر : معادل چهار و نیم درصد بهای خواسته یا محکوم به
هزینه دادرسی دعاوی مالی در مرحله فرجام خواهی و اعاده دادرسی و اعتراض ثالث : معادل پنج و نیم درصد محکوم به ( صرفا در صورتی که مهریه وجه نقد باشد )

 در زمان ارائه دادخواست اجرا مهریه از جانب زن مهریه هر چه که باشد پول، طلا، ارز یا سکه، تبدیل به وجه رایج شده و به نرخ رسمی بانک مرکزی محاسبه می شود و دولت نیز درصدی از آن را به عنوان هزینه های دادرسی دریافت می کند .



حتما بخوانید: مهریه به نرخ روز


نحوه به اجرا گذاشتن مهریه
 همانطور که گفته شد مطابق بند ب ماده ۱۱۳ قانون برنامه ششم توسعه زوجه برای دادخواست مهریه که سند رسمی لازم الاجرا هست، باید ابتدا از طریق اجرای ثبت اقدام کند و بر اساس همین قانون نمی تواند مستقیم به دادگاه برای به اجرا گداشتن مهریه مراجعه کند . برای گرفتن مهریه از طریق اجرای ثبت، زن خواهان دریافت مهریه یا وکیل یا نماینده قانونی او در صورت محجور بودن زن، با در دست داشتن مدارک شناسایی و اصل عقد نامه به دفترخانه ای می رود که سند ازدواج در آن جا تنظیم شده است .

 زن یا نماینده قانونی او از دفتر خانه می خواهد که نسبت به کل یا قسمتی از مهریه ذکر شده در سند ازدواج برای او اجراییه صادر کند . سردفتر به دنبال این درخواست، برگه اجراییه را امضا می کند و سپس به اداره ثبت می فرستد .

 سردفتر دفترخانه ازدواج ملزم است پس از فرستادن برگه اجراییه به اداره ثبت، شوهر را از این اتفاق به وسیله پست سفارشی مطلع کند. اطلاع به آخرین آدرسی ارسال خواهد شد که از شوهر در دفترخانه ثبت شده است . اجراییه صادر شده توسط دفتر خانه به پیوست قبض سفارشی همراه با دیگر اسناد و مدارک برای تشکیل پرونده در اداره ثبت و ابلاغ اجراییه به شوهر و ادامه دادن مابقی عملیات اجرایی به اداره ثبت محل تحویل داده می شود .

 چنانچه که شوهر پس از دریافت ابلاغیه از اداره ثبت ظرف ده روز، مهریه زن را نپردازد یا راه و روشی برای پرداخت آن ارائه نکند، حساب های بانکی او بلوکه و اموالش به غیر از مستثنیات دین در صورت درخواست زن توفیف و غیر قابل انتقال خواهد شد . اما اگر زن از طریق اداره ثبت نتوانست اموال مرد را توقیف کند یا مرد اصلا اموالی برای توقیف نداشته باشد، زن یک گواهی از اداره ثبت دریافت می کند تا به واسطه آن بتواند برای دریافت مهریه از طریق دادگاه اقدام کند .

 بعد از این که زن به اداره ثبت برای دریافت مهریه مراجعه کرد و به هر علت مثلا مال نداشتن مرد موفق به گرفتن مهریه اش نشد یک گواهی از اجرای ثبت دریافت می کند و به واسطه آن در دادگاه یا شورای حل اختلاف بسته به مبلغ کل مهریه یا قسمتی از مهریه که زن درخواست گرفتن آن را دارد، اقدام به طرح دعوای مطالبه مهریه می نماید . اگر مبلغ مهریه درخواست شده از سوی زن تا 20 میلیون تومان باشد رسیدگی به این دادخواست در صلاحیت شورای حل اختلاف خواهد بود، اما اگر مبلغ درخواست شده کل مهریه یا قسمتی از آن بالاتر از 20 میلیون تومان باشد این دعوا در صلاحیت دادگاه خانواده خواهد بود .

 قانونا زن خواهان دریافت مهریه از طریق دادگاه، هم زمان با درخواست مهریه یا قبل از اتقدیم دادخواست مهریه، می تواند دادخواست تامین اموال شوهر را برای جلوگیری از نقل و انتقال اموال به دادگاه ارائه کند . چنانچه زن ظرف مدت 20 روز از زمان صدور قرار تامین خواسته توسط دادگاه یا شورای حل اختلاف ، دادخواست اصلی مطالبه مهریه را به دفتر خدمالت الکترونیک قضایی یا شورای حل اختلاف ارائه نکند، شوهر خواهد توانست از قاضی رسیدگی کننده به دعوا تقاضا کند اموال توقیف شده اش آزاد شود.

بیشتر بخوانید: تعدیل مهریه


نحوه پرداخت هزینه دادرسی مهریه
در این بخش به بیان این موضوع می پردازیم که ضمن تمام توضیحات و تفاوت اجرای مهریه از طریق اداره ثبت با دادگاه، نحوه پرداخت هزینه دادرسی مهریه به چه صورت است . 

 نحوه پرداخت هزینه دادرسی مهریه در اداره ثبت به این صورت نیست که در همان ابتدای امر زن ملزم به پرداخت این نیم عشر تحت عنوان هزینه اجرا باشد، حتی اگر مرد کل مهریه را در مدت تعیین شده بپردازد یا زن مهریه را ببخشد یا مصالحه کند از پرداخت این مبلغ هم معاف خواهد شد . در اقدام از طریق اجرای ثبت تنها هزینه پرداختی حق الاجرا می باشد که این حق الاجرا هم اگر مرد بر طبق زمان مشخص شده از سوی اجرای ثبت اقدام به پرداخت مهریه نماید از زن گرفته نمی شود و در غیر این صورت، در پایان اجرا دریافت خواهد شد.

 اما در اقدام از طریق دادگاه، هزینه دادرسی می بایست که در همان ابتدا و در هنگام ثبت دادخواست پرداخت گردد. البته این بدین معنا نیست که اگر زن، هزینه دادرسی را به حساب دادگستری واریز نکند، به درخواست او رسیدگی نخواهد شد . فراهم کردن مبلغ هزینه دادرسی مهریه در ابتدا کار و شروع روند رسیدگی برای زن کار سختی است، اما قانون برای حل این مشکل راه چاره ای گذاشته است و این امکان را فراهم کرده است تا زن با ارائه دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی به طور موقت معاف شود .

 زن خواهان دریافت مهریه می تواند ضمن دادخواست مهریه یا بعد از آن به طور جداگانه با معرفی دو شاهد مبنی بر این که شهادت دهند که او قادر نیست هزینه دادرسی را پرداخت کند، با ارائه دادخواست اعسار هزینه دادرسی مهریه را همان ابتدا واریز نکند و پس از این که حکم پرداخت مهریه از جانب مرد قطعی شد و توانست مهریه اش را از شوهرش بگیرد دادگاه هزینه دادرسی را از خودش از شوهر می گیرد که در آن موقع، این نیم عشر بر اساس قیمت روز سکه محاسبه می شود .



در ادامه بخوانید: قانون جدید مهریه
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد این که هزینه دادرسی مهریه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی تلفنی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی به سوالات شما عزیزان پیرامون این که هزینه دادرسی مهریه​ پاسخ دهند .





سوالات متداول


1- ✔️هزینه دادرسی چیست ؟
✔️هزینه دادرسی به هزینه هایی گفته می شود که توسط دولت و در اکثر نظام های حقوقی برای استماع دعوا دریافت می شود که در متن مقاله توضیح داده شده است .


2- ✔️پرداخت هزینه دادرسی مهریه به عهده چه کسی می باشد ؟
✔️این هزینه ها بر عهده خواهان دعوی و عموما همان زوجه می باشد اما اگر مشخص شود که توان پرداخت آن را ندارد می تواند دادخواست اعسار بدهد که در متن مقاله توضیح داده شده است .


3- ✔️به اجرا گذاشتن مهریه به چند طریق انجام می گیرد ؟
✔️اجرای این فرایند ابتدا از طریق ثبت و سپس از طریق دادگاه صورت می گیرد که در متن مقاله توضیح داده شده است .

منبع : هزینه دادرسی مهریه