تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
ضرورت استفاده از انرژی های تجدید پذیر در ساختمان ها - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گروه کشاورزی،محیط زیست و شیلات (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=170)
+--- موضوع: ضرورت استفاده از انرژی های تجدید پذیر در ساختمان ها (/showthread.php?tid=44223)



ضرورت استفاده از انرژی های تجدید پذیر در ساختمان ها - زهرا معظمی گودرزی - 22-08-2020

 مقدمه:

انرژی‌ یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین عوامل تداوم زندگی بشری است. افزایش رشد جمعیت جهان و نیازهای بشر به انرژی با توجه به محدودیت سوخت‌های فسیلی بر روی زمین باعث روی آوردن پژوهشگران به استفاده از روش‌های جدید تولید انرژی و به کار بردن انرژی‌های تجدیدپذیر شده است. انرژی‌های تجدیدپذیر شامل منابع متنوع و مختلفی است. این انرژی‌ها صورتی آرمانی ندارند اما استفاده از آن‌ها موجب کاهش مصرف فرآورده‌های نفتی و کاهش میزان آلودگی محیط‌زیست می‌شود. با توجه به انتشار آمار آژانس‌ بین‌المللی بیش از 30 درصد منابع مختلف کشورها در ساختمان‌های مسکونی، اداری و تجاری مصرف می‌شود.



[تصویر:  3-1-300x167.jpg]

انرژی‌های تجدیدپذیر:

انرژی تجدیدپذیر هر نوع انرژی است که بدون آنکه منابع تأمین‌کننده آن رو به زوال روند، مورد استفاده قرار گیرد. این منابع شامل انرژی خورشیدی، انرژی باد، زیست توده، زمین گرمایی، دریایی و انرژی آب است.
استفاده بی‌رویه از سوخت‌های فسیلی و مسئله‌های مربوط به آن سبب شده تا جهانیان به استفاده از انرژی‌های ‌تجدیدپذیر روی آورند، به‌طوری که برنامه‌های تولید انرژی کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه دنیا به میزان قابل‌توجهی برروی انرژی‌های نو متمرکز شده است. اگر چه هنوز مشکلاتی بر سر راه استفاده از این نوع انرژی، از جمله هزینه‌های کمتر استفاده از انرژی‌های فسیلی وجود دارد، ولی این امر می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های کلان اقتصادی در نظر گرفته شود.


بحران مصرف انرژی در ایران:

انرژی‌های مختلف و استفاده از آن‌ها گرچه موجب دگرگونی و تکامل شده است ولی در کنار خود مسائل و مشکلاتی را نیز به‌وجود می‌آورد که مهم‌ترین آن‌ها بحران‌های زیست‌محیطی و انواع آلودگی‌هاست اگر چه ایران از غنی‌ترین منابع سوخت‌های فسیلی برخوردار است، اما تلف کردن و استفاده نادرست از آن‌ها خسارات جبران‌ناپذیری را به‌کشور تحمیل می‌کند.
مصرف انرژی در ایران یک و نیم برابر متوسط جهانی است که نسبت به دیگر کشورهای در حال توسعه و نیز نسبت به میانگین جهانی بسیار بالاست. همچنین میزان مصرف انرژی در ایران سالانه با آهنگ شدیدی رو به رشد است. همچنین به واسطه وجود منابع نفتی در ایران، انرژی‌های فسیلی بدون توجه به اهمیت و قابلیتشان مصرف می‌شوند به‌طوری که حدود 97 درصد از مصرف انرژی اولیه در ایران از منابع هیدروکربنی (بنزین،‌ نفت سفید، نفت گاز، نفت طبیعی و ...) تأمین می‌شود و تنها حدود 3 درصد از آن از منابع دیگر انرژی مثل برق آبی، زغال‌سنگ و غیره تأمین می‌گردد.


[تصویر:  unnamed-8-300x188.jpg]



 بحران‌های زیست محیطی و ساختمان:

دغدغه‌های زیست‌محیطی مانند باران‌های اسیدی، سوراخ‌ شدن لایه اوزن، انتشار گازهای گلخانه‌ای و گرمایش جهانی در دهه 80 اهمیت پیدا کرد. در تلاش برای کاهش استفاده از سوخت‌های فسیلی، ما بزرگ‌ترین منبع مصرف انرژی یعنی ساختمان‌ها را نادیده گرفته‌ایم. ساختمان‌ها و ساخت‌وساز آن‌ها تقریباً نیمی از انتشار گازهای گلخانه‌ای و مصرف انرژی را در سرتاسر جهان شامل  می‌شوند.
ساختمان‌ها یک مصرف‌کننده عمده منابع طبیعی و منتشر‌کننده گازهای گلخانه‌ای و دیگر پسماندها هستند، بنابراین دارای تأثیرهای برگشت‌ناپذیری بر محیط زیست‌ طبیعی هستند. با توجه به آمار ارائه شده، بخش ساختمان تقریباً 50 درصد از مصرف انرژی جهان و 42 درصد از انتشار گازهای گلخانه‌ای در طول چرخه عمر ساختمان را شامل می‌شود.

نتیجه‌گیری:

امروزه انرژی‌های نو به‌رغم ناشناخته ماندن، به‌سرعت در حال گسترش است و غفلت از آن، غیرقابل جبران خواهد بود.

انرژی‌ خورشیدی، بادی، آبی، زیست‌توده، زیست‌گاز و انرژی زمین گرمایی از مهم‌ترین منابع انرژی‌های پاک هستند. وقوع سه عامل اصلی سبب ایجاد نقطه عطفی برای انرژی‌های تجدیدپذیر شده است. نخست: تغییرات آب‌وهوایی بر اثر انباشت گازهای گلخانه‌ای در جو، دوم: افزایش تقاضای مصرف انرژی برق در سراسر جهان، سوم: گشوده شدن چشم‌انداز نویدبخشی در مورد انرژی‌های تجدیدپذیر.

امروزه با کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی در جهان استفاده از انرژی‌های نو و تجدیدپذیر که آلایندگی زیست‌محیطی هم به دنبال نداشته باشند، نقش پررنگی در سبد انرژی کشورهای مختلف جهان به‌دست آورده زیرا راهکاری اساسی در دستیابی به توسعه پایدار است.
با توجه به برخورداری از پتانسیل مطلوب و مناسب انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور، توسعه منطقی این منابع ارزشمند و خدادادی موجه به‌نظر می‌رسد، چراکه از این طریق می‌توان در جهت اهداف توسعه پایدار هم گام برداشت.

[تصویر:  Biyolojik-Kaynaklar-ve-Alternatif-Enerji...00x202.jpg]