تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
acoustic well stimulation - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: باشگاه متخصصین و مشاورین صنعت (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=102)
+--- موضوع: acoustic well stimulation (/showthread.php?tid=43264)



acoustic well stimulation - haniyeh jafari - 30-07-2020

با توجه به افزایش نیاز به سوخت و انرژی درجهان و محدود بودن ذخایر نفتی جهان، تمرکزبر افزایش تولید از مخازن نفتی ضروری است.

امروزه برداشت بيشينه از مخازن نفت و گاز با در نظر گرفتن جنبه هاي اقتصادي، بيش از هر زمان ديگري اهميت يافته است. رفع موانع موجود در مسير توليد از مخازن، از ملزومات دست يابي به توليد مطلوب است؛ يكي از موانع و مشكلاتي كه همواره موجب ايجاد افت فشار اضافي و در نتيجه كاهش نرخ توليد در چاه هاي نفتي مي شود، پديده ي آسيب سازند مي باشد. مؤثرترين راه مقابله با آسيب سازند، استفاده از روش هاي تحريك و انگيزش چاه است. عمليات تحريك چاه شامل گستره ي وسيعي از روش ها مي باشد.دراین راستا روش های متنوعی پیشنهاد شده که هرکدام دارای مزایا و معایب فراوانی هستند.
میخواهم انواع اسیب و راه رفع انان را برای شما معرفی کنم.
#تحریک چاه معمولی
Matrix acidizing-1
Hydraulic Fracture Stimulation-2
Acoustic Waves Stimulation-3
Cleaning Mechanisms-4.
حفاری چاه همیشه سبب آسیبهای مختلف به مخزن میشود بطورمثال سیال حفاری می تواند باعث رسوب ذرات در اطراف چاه گردد.
همچنین در بهره برداری از منابع هیدروکربوری مهاجرت ذرات خاک رس،تولید شن، رسوبات سیال مخزن مانند آسفالتین و موم می تواند باعث کاهش تولید گردد. رسوباتی مانند موم و آسفالتین، میتواند مانع عبور جریان سیالات از خلل و فرج سنگ و ورود آن به دهانه چاه گردد. درمخازن نفتی حدود 60 درصد نفت در جای اولیه بعد از برداشت اولیه وثانویه به خاطر فاکتورهای فیزیکی و زمین شناسی به صورت نفت باقیمانده باقی میمانند.باروش های برداشت بهبود یافته(IOR ) می توان نفت بیشتری، را به حرکت نفت با استفاده از فشار مخزن توليد ميشود و با گذشت زمان فشار مخزن كم شده و در نتيجه توليد روند نزولي پيدا ميكند به اين ترتيب مخزن وارد مرحله دوم توليد مي گردد. . امروزه محققان به دنبال یافتن روش های با بازدهی بالا و هزینه پایین برای افزایش برداشت از مخازن هستند. برای از بین بردن رسوبات موضعی، از روشهای متداول متفاوتی از جمله تزریق حلال و اسید و همچنین عملیات ایجاد شکاف وشکستن با فشار بالا استفاده میگردد. اما این روشها دارای معایبی همچون هزینه بالا، از دست دادن بخشی از تولیدو اثرات زیست محیطی مختلف HSE) )می باشند. وجود این مشکلات مهندسان نفت را به دنبال روشهای جدید برای غلبه بر مشکلات ترغیب میکند. آنها با بررسی ژئوفیزیکی و مشاهدات مختلف کشف کردند که امواج لرزهای تولید شده از زمین لرزهها و همچنین لرزههای بوجود آمده توسط فعالیتهای بشر میتواند تولید آب و نفت را تغییر دهد. این اتفاق کلید روش جدیدی برای افزایش راندمان نفت و حذف آسیبهای ته چاه با استفاده از موج الاستیک، به نام "تحریک صوتی" است
استفاده از امواج فراصوت نيز يكي از روش هاي ازدياد برداشت ميباشد. كه در سال هاي اخير مورد استفاده قرار گرفته است.در حفره صوتي حاصل از امواج فراصوت، به علت فروپاشي حفره حباب در حجم اطراف مايع كه باعث تغييرات فيزيكي وشيميايي مايع شده؛ دما و فشار افزايش مي يابد.
اين ترتيب مخزن وارد مرحله دوم توليد مي گردد.
تحریک صوتی به انگیزش با استفاده از انرژی صوتی میگویند. انرژی صوتی در محدوده شنوایی انسان )فرکانس 22 تا 22222 هرتز(، بالاتر ازفرکانس شنوایی )فرکانس 22222 هرتز به بالا( و در زیر محدوده شنوایی،)فرکانس 1 تا 22 هرتز است. روش جدید "تحریک صوتی" به عنوان یک ابزار جالب و جایگزین برای افزایش بهره وری به خصوص در شیوه حذف  آسیب و اثر سطحی به منظور افزایش نفوذ پذیری در اطراف چاهها نقش مهمی را ایفا میکند. در این روش میتوان با کمک انرژی امواج صوتی ذرات سستی که منافذ اطراف چاه را مسدود کرده اند تحت تاثیر قرار داد و این ذرات با جریان سیال حمل شده و به بیرون از سازند منتقل گردند.در مطلب بعدی چگونگی عملکرد روش را توضیح میدهم.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به
http://ipcce.ir/acoustic-well-stimulation/مراجعه کنید.

پردیس فناوری کیش-طرح مشاوره متخصصین صنعت و مدیریت گروه نفتhttp://kishindustry.com/