تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
آیا عاشق شده ام؟! - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: مجموعه مشاوره روانشناسی، تحصیلی و مددکاری (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=110)
+--- موضوع: آیا عاشق شده ام؟! (/showthread.php?tid=25447)



آیا عاشق شده ام؟! - fatemehghazanfariyan - 29-08-2018

آیا عاشق شده ام؟! چگونه بفهمم که عاشق شده ام؟! درک این مسئله نیاز بهخودشناسی دارد چرا که اگر خودمان را نشناسیم نمی‌توانیم به درستی احساس و عقلمان را نیز بشناسیم. می‌دانم که احتمالاً بارها زمانی که درگیر احساسات شده‌اید (قلیان احساس) از خودتان پرسیده‌اید که آیا عاشق شده‌ام؟ اما به نظر می‌رسد پاسخ به این پرسش ساده نیست. برای این مسئله باید ابتدا عشق را بررسی کرد.
پیش از بررسی این سؤال، بایستی در معنای کلمه عشق تعمق بیشتری کرد.
عشق چیست؟

در این ارتباط در فلسفه و ادبیات و الهیات سخن‌‌های فراوانی رفته است و در عین حال، روانشناسان نیز طي سه دهه اخير آن را مطالعه کرده‌اند. عشق مورد توجه روان‌شناسان اجتماعي واقع شده است و پژوهش‌هاي علمي در مورد تأثير آن بر زندگي صورت گرفته است. درباره ماهيت روان‌شناختي عشق و تركيبات آن ديدگاه‌هاي گوناگوني ارائه شده است‌.
عقیده افراد سرشناس

مازلو عقيده دارد كه عشق، حاصل ارضاي نيازهاي متقابل است. تا زماني كه زوج‌ها در كاسه زندگي مشترك خود به طور متقابل عسل مي‌ريزنـد، زندگي شيرين خواهد شد.
گلاسر عقيده دارد عشق فرآيندي است كه خود زوج‌ها به وجود مي‌آورند. تا زماني كه زوج‌ها هر دو را متعهد به ادامه رابطهبدانند و داراي اين اعتقاد باشند كه عشق چيزي است كه خودشان انتخاب كرده اند، رابطه عاشقانه ادامه خواهد يافت.
رایس عنوان کرد که عشق یک حالت روانشناختی است که دارای سه جزء است:شوریدگی، ‌صمیمیت، تصمیم ـ تعهد. شوریدگی عبارت است از احساس جذابیت فیزیکی همراه با کنش فیزیولوژي، جذابیت جنسی و اشتغال ذهنی مثبت نسبت به معشوق. این بعد، جنبه انگیزشی دارد. صمیمیت عبارت است از احساس محبت و اظهار آن، علاقه، مراقبت،‌ مسئولیت، همدلی و غمخواری نسبت به فردی که او را دوست دارد. صمیمیت جنبه عاطفی و هیجانی دارد. تصمیم-تعهد شامل تصمیم‌های آگاهانه و ناآگاهانه می‌شود که فرد برای دوست داشتن دیگری اتخاذ و خود را متعهد به حفظ آن می‌کند. این حالت جنبه شناختی دارد و دربردارنده تصمیم کوتاه مدت و بلند مدت برای دوست داشتن و مراقبت متعهدانه از معشوق است.
از نظر استرنبرگ سه بعد عشق به ندرت در فردی جمع می‌شوند و سه بعد عشق با همدیگر ۸ حالت یا ۸ نوع عشق را به وجود می‌آورد که شامل: فقدان عشق،‌ مهر و علاقه، دلباختگی، عشق تهی،‌ عشق آرمانی، عشق رفاقتی،‌ عشق ابلهانه و عشق کامل می‌باشد.
بیش از این مطلب را اطناب نمی‌دهم. اگر می‌خواهید بدانید که عاشق شده اید به درونتان بنگرید؛ چه مدت از روز را به معشوق می‌اندیشید؟ اگر فکر معشوق در طول روز در ذهنتان جریان دارد احتمالاً عاشق شده‌اید. جالب است که بگویم عشق در یک نگاه را هم برخی عشق می‌دانند اما اگر این نوع عشق را بخواهیم تعبیر کنیم باید آن را بر اثر چه چیز بدانیم؟
عشق در یک نگاه

محققان معتقدند که عشق در یک نگاه صرفاً یک حالت فیزیولوژیک است. به خصوص افرادی که تحت شرایط ناگوار محیطی مانند اضطراب قرار دارند با دیدن یک انسان دیگر تمام این علایم اضطراب را به او متوجه می‌داند و آن را به عشق تعبیر می‌کند. در حقیقت بالا رفتن فشار خون و تند شدن ضربان قلب، تعریق و … به معنای عشق در ذهن عاشق است اما این ها همه نشانه اضطراب است،‌ چه این اضطراب ناشی از مسائل و مشکلاتی باشد که فرد در طول دوره‌ای درگیر آن بوده است چه این که مربوط به پذیرفته شدن و یا شروع یک رابطه با معشوق باشد. به هر حال پژوهشگران معتقدند که عشق در یک نگاه صرفاً یک واکنش فیزیولوژیک و جسمانی است و باید در طول زمان آن را مشاهده کرد که آیا می‌تواند دوام داشته باشد یا خیر؟
اگر عشق را به درستی تعبیر کنیم،‌ دل و عقل به درستی از حضورش آگاه می‌شوند؛ اما این شناخت عشق همزمان به خودشناسی نیز نیاز دارد. باید همراه با خودشناسی بدانیم که حالات عاشق چیست.
تعاریف عشق

یکی از تعاریف عشق اشاره می‌کند که عشق را می‌توان در سه حالت دید.

۱- عشق، بنیادی‌ترین نیاز روانی انسانی است. سازمان روان انسان با عشق رشد می‌کند. این نیاز در فرایند دلبستگی به مادر در آغاز زندگی، آغاز به کامروایی می کند و تا مرگ در دلبستگی به همسر، فرزند، بستگان، دوستان و آدم‌ها ادامه می‌یابد. در فرایند کامروایی این نیاز، ظرفیت عشقورزی به دیگری رشد می‌کند. ناکامی در ارضاء این بنیادی‌ترین نیاز انسان گریزناپذیر است و اینجاست که نیاز به عشق، در اثر ارضاء و ناکامی به ظهور دو هیجان بنیادی عشق و خشم می‌‌انجامد.
۲- عشق یک هیجان است که آن روی سکه‌اش را می‌توان بصورت خشم دید و در فرایند کامیابی و ناکامی نیاز به عشق متجلی می‌شود.
۳- در منظر سوم، عشق یک خصیصه شخصیتی انسانی است که از طیف خودشیفتگی، آغاز و به ظرفیت عشق‌ورزی می‌انجامد. از مکش آغاز می‌شود و به دَهِش می‌رسد. از میل به مهر دیدن، آغاز و با میل به مهرورزی، دوام می‌یابد. آدم‌ها در سراسر زندگی در این طیف در حال حرکت‌اند و افتان وخیزان به مکش و‌دهش عشق معشوق.......
ادامه مطلب