تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
لامپ های فلورسنت کم مصرف - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: لامپ های فلورسنت کم مصرف (/showthread.php?tid=71146)



لامپ های فلورسنت کم مصرف - seohacker - 02-06-2022

تولید لامپ های فلورسنت فشرده تحول بسیار عظیمی در بهینه سازی مصرف انرژی الکتریکی برای تأمین روشنایی ایجاد کرد. از نظر عملکرد این لامپ ها کاملاً شبیه به لامپ های فلورسنت هستند و تنها به خاطر این که حجم آنها بسیار کوچکتر از لامپ های فلورسنت است آنها را لامپ های فلورسنت فشرده (Compact Fluorescent Lamp) یا به اختصار CFL نامیدند. با این حال به دلیل مصرف بسیار پایین انرژی و بازدهی بسیار خوب کلید اتوماتیک اشنایدر در مقایسه با لامپ های رشته ای به کم مصرف (Energy Saving Lamp) مشهور شدند.
 
با توجه به اینکه ساختمان و طرز کار این نوع لامپ ها مشابه لامپ های فلورسنت است، لذا همانند لامپ های فلورسنت نیاز به مدارات جانب راه انداز و نیز مدار محدود کننده جریان دارند. این مدار می توانند همانند لامپ فلورسنت، شامل استارتر و چوک باشد و یا یک مدار الکترونیکی باشد که خواسته مورد نظر را تأمین کند. این مدار الکترونیکی می تواند به صورت مجزا باشد و یا اینکه در یک حجم بسیار کوچک مجتمع شده و در داخل ساختمان لامپ قرار بگیرد.
 
مشخصات لامپ های فلورسنت
از پارامترهای تعیین کنندۀ لامپ می توان به میزان بهرۀ نوری و عمر آن، توان نوری لامپ نسبت به عمر آن، رنگ و طیف نورانی لامپ، اختلالات رادیویی، اثر تغییر ولتاژ شبکه بر روی لامپ و …  اشاره کرد.
 
 تأثیر دما: بیشترین بهرۀ لامپ، زمانی به دست می آید که دمای محیط بین ۲۰ تا ۳۰ درجه باشد. کاهش دمای محیط باعث کاهش فشار جیوه می شود که نتیجه آن، کاهش انرژی امواج فرابنفش تولیدی و کاهش نور خروجی است. افزایش دمای محیط سبب افزایش طول موج تولیدی فرابنفش و نزدیک شدن آن به طیف مرئی  است که تأثیر کمی بر لایه فسفر می گذارد و نور خروجی کاهش می یابد. در نتیجه، کاهش و افزایش دمای محیط، سبب کاهش نور خروجی می شود.
 
لامپ های فلورسنت نور حقیقی به شمار می روند اما تابش مستقیم پرتوهای نوری لامپ های مهتابی یا فلورسنت به علت وجود اشعه UV برای پوست مضر است و موجب افزایش چین و چروک پوست صورت و نیز ایجاد کک و مک می شود.
 
با بررسی های انجام شده مشخص شده است که میزان تابش پرتوهای اشعۀ فرابنفش از یک لامپ معمولی فلورسنت بیش از ۲۸۰۰ نانومتر بوده که این مقدار از اشعۀ UV با تحریک سلول های رنگ دانه ساز موجب افزایش پیگمان و ایجاد بیماری ملاسما و کک و مک بر روی صورت افراد می شود. همچنین از عوارض روحی و روانی نور لامپ های فلورسنت می توان به خستگی زودرس، افسردگی، ضعف و بی حالی، از دست دادن تمرکز، کاهش بازدهی کاری و افزایش تنش های روحی اشاره کرد.
 
تجهیزات لامپ فلورسنت
 
لامپ های فلورسنت می بایست از طریق یک مدار راه انداز به شبکه برق سراسری وصل شوند. به صورت خلاصه، عملکرد مدار راه انداز لامپ فلورسنت را می توان در موارد زیر خلاصه کرد:
 
۱- تامین ولتاژ زیاد حدود (۷۱۰۰۰ – ۸۰۰) در دو سر لامپ در لحظه راه اندازی، به مدت کوتاه،
 
۲- محدود کردن جریان خط پس از راه اندازی لامپ
 
۳- جبران سازی توان راکتیو مصرفی
 
برای انجام وظایف فوق دو نوع مدار مغناطیسی و الکترونیکی را می توان مورد استفاده قرار داد. به مدارهای مغناطیسی اصطلاحاً بالاست مغناطیسی (Magnetic Ballast) می گویند که به دلیل اینکه استفاده از کلید هوایی اشنایدر در حال منسوخ شدن است و در گذشته بیشتر مورد استفاده قرار می گرفتند، به آنها مدار راه انداز قدیمی (Conventional Control Gear – CCG) نیز می گویند.
 
با پیشرفت مدارات الکترونیکی، مداراتی که آنها را بالاست الکترونیکی (Electronic Ballast – Electronic control Gear – ECG) می نامیم، به بازار معرفی شده اند.