تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
از چه سنی و چگونه به کودکان تنهایی دستشویی رفتن را یاد بدهیم؟ - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: از چه سنی و چگونه به کودکان تنهایی دستشویی رفتن را یاد بدهیم؟ (/showthread.php?tid=69228)



از چه سنی و چگونه به کودکان تنهایی دستشویی رفتن را یاد بدهیم؟ - samaneh_سمانه - 02-03-2022

دستشویی رفتن کودک به تنهایی - آموزش شستن مدفوع به کودکان

بهترین سن برای آموزش دستشویی رفتن به کودک

توالت رفتن را باید زمانی به کودکتان یاد بدهید که او از لحاظ فیزیکی آمادگی پذیرش آن را داشته باشد. اغلب، کودکان بین 2تا3 سالگی آمادگی آموزش رفتن به توالت را پیدا می کنند. میانگین این سن در پسران 31 ماهگی و دختران 29ماهگی است. اکثر کودکان درسن 3سالگی موفق می شوند تا این موضوع را به طور کامل فرا بگیرند. بنابراین زمان مناسب به فیزیک ، توانایی کنترل روده و مثانه آنها بستگی دارد.
درک مفاهیم توالت داشتن، کثیف کردن، خیس کردن
آیا کودک شما می تواند بگوید که توالت دارد یا اینکه خودش را یا اینکه خودش را خیس و کثیف کرده است؟ این گونه موارد، مهارت های کلیدی آموزش توالت رفتن هستند. اغلب کودکان زیر یک سال به نحوی نشانه ای از موارد بالا را از خودشان می دهند، ولی این نشانه ها و علائم اکثراً با بزرگتر شدن کودک از بین می روند. گرچه، والدین با تجربه ممکن است بفهمند که کودک توالت دارد یا مشغول توالت کردن است؛ برای نمونه وقتی کودک پوشکی در گوشه ای کز می کند و مشغول دفع می شود. این صحنه ها اولین نشانه هایی هستند که با دیدن آنها باید به کودک کمک کنید تا احساس توالت داشتن را دریابد و به شما بگوید.
بکوشید، کودک را در حین مدفوع کردنش گیر بیاورید و برای او توضیح دهید که مشغول چه کاری است و نام این کار و احساس چیست. وقتی کودک بزرگتر می شود و احتمالاً به شما می گوید که خود را خیس یا کثیف کرده، بلافاصله او را به توالت ببرید و حرفش را نادیده نگیرید. او را برای آنکه این مطلب را به شما گفته تشوی کنید و پوشک او را عوض کنید. اگر کودک بتواند که فرق بین خشک و خیس را تشخیص دهد، مساله بسیار مهم و کلیدی را پشت سر گذاشته است. زیرا این حالت، به آنجا می انجامد که او، قبل از توالت کردن شما را خبر کند. شما می توانید این روند را تسریع کنید. مثلاً به طور تصادفی پوشک کودک را کنترل کنید و اجازه دهید که او هم پوشکش را حس کند و اگر درست تشخیص داد که تمیز است یا کثیف او را تشویق کنید.


آموزش دستشویی رفتن کودک و علائم آمادگی کودک برای آن

برای اینکه آموزش دستشویی رفتن به کودک را شروع کنیم، وجود ۴ علامت و یا بیشتر، از مجموعه علائم زیر کافی است:
کودک بتواند بنشیند و حدودا ۵ دقیقه با خودش بازی کند.
کودک بتواند به مدت ۲ ساعت ادرار یا مدفوع خود را نگه دارد.
کودک بتواند آموزش های ساده را بفهمد و اجرا کند.
با حرکت های خاص (غیر کلامی) یا استفاده از واژه های محدود، بتواند زمان دفع ادرار یا مدفوع خود را بیان کند.
کودک بتواند خودش شلوارش را در آورد و بپوشد.
کودک بتواند از رفتارهای سایرین تقلید کند.
کنترل مثانه: کودک بتواند مثانه اش را تخلیه کند و چند ساعت خودش را خیس نکند.
آمادگی جسمی: کودک بتواند اشیا را به راحتی بلند کند و بدون کمک راه برود.
آمادگی تعلیمی: کودک بتواند دستورات یک یا دو مرحله ای را بفهمد و اجرا کند.

راه‌های آموزش دستشویی رفتن به کودک

قبل از اینکه این آموزش را شروع کنید، باید با کودکتان در این مورد صحبت کنید و درباره این روند با او حرف بزنید. یادتان باشد که این اطلاعات می توانند به آگاهی کودکان کمک کنند تا راحت تر با این قضیه کنار بیایند. از دو طریق می توانید برای آموزش استفاده کنید. ابتدا راهکار های کلامی و بعد از آن راهکار های عملی را توضیح خواهیم داد.
راهکار های عملی
1- همراه کودک، توالت کوچک پلاستیکی بخرید و آن را در جای مشخصی از خانه بگذارید (مثل حمام). در زمان خرید با حوصله و شمرده شمرده به او بگویید که این وسیله را برای چه چیزی خریده اید. بگویید که او به اندازه کافی بزرگ شده است و باید بتواند ادرار کردن و مدفوع خود را کنترل کند.
2- به هیچ عنوان از تنبیه برای آموزش استفاده نکنید. حتی اگر چندین بار لباسش را خیس کرد، اجازه ندارید تنبیه کنید.
3- از شعر برای آموزش توالت استفاده کنید. برای او شعرهایی که در این باره وجود دارند را بخوانید.
4- از بازی برای یاد دادن توالت کردن به کودک تان استفاده کنید. مثلا یکی از عروسک‌ ها یا حیواناتی که کودکتان آن را دوست دارد، انتخاب کنید. آن را در حالتی که می‌خواهد ادرار کند، نگه دارید و به کودکتان بگویید، شیر کوچولو می‌خواهد جیش کند و صدای جیش کردن را در بیاورید. بگویید دیگر شیر کوچولو در شلوارش جیش نمی‌کند.
5- محیط دستشویی را برای کودک تان زیبا کنید. اکثر کودکان از محیط دستشویی می‌ترسند. شما می‌توانید با چند راهکار ساده این ترس را در آن‌ها از بین ببرید. مثلا از عروسک و وسایل تزیینی استفاده کنید.
6- به پاداش ها تنوع بیشتری بدهید. در مورد پاداش، به خواسته های کودکتان توجه کنید. جایزه ای که به کودک می دهید باید مورد علاقه اش باشد.
7-امکان دارد کودک شما در مواردی کنترلش را از دست بدهد و خودش را خیس کند؛ در اینصورت عصبانی نشوید. یادتان باشد آموزش توالت زمان بر است و نباید برای آموزش توالت به او عجله داشته باشید.
8- در طول مدت آموزش باید از برخورد خشن و غیر محبت‌آمیز دوری کنید تا باعث لجبازی کودک و استرس و اضطراب او نشوید.