تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
ممانعت از حق و نحوه اثبات آن - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: ممانعت از حق و نحوه اثبات آن (/showthread.php?tid=68942)



ممانعت از حق و نحوه اثبات آن - heyvalaw - 21-02-2022

دعوای ممانعت از حق یعنی، کسی به موجب دادخواست، رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را که در ملک دیگری بوده، از دادگاه صالح بخواهد. دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری، اثبات سابقه تصرف، اثبات مالکیت و اثبات ممانعت شخصی که اقدام به ممانعت نموده، بوده و شکایت از این دعوا، با ثبت دادخواست یا شکوائیه می باشد.


بر اساس قانون، هیچکس نمی تواند، استفاده از حق خود را وسیله مزاحمت دیگران قرار دهد و از طرفی، افراد، بر اموال و دارایی های خود، تسلط داشته و حق هرگونه تصرفی را در آن، دارند. یکی از انواع دعاوی که در محاکم دادگستری، مطرح می شود، دعاوی تصرف هستند که با املاک، در ارتباط می باشند.
یکی از انواع دعاوی تصرف، دعوای ممانعت از حق است که می تواند در ملک مشاع نیز اتفاق بیفتد. از آنجا که این دعوا، پیچیدگی های زیادی داشته و در بسیاری از موارد، با دعاوی تصرف عدوانی و خلع ید نیز ارتباط می یابد، لازم و ضروری است تا با مفهوم حقوقی این دعوا و نحوه شکایت از آن، آشنا شد.
از این رو، در این مقاله، قصد داریم، توضیح دهیم که دعوای ممانعت از حق چیست و این امر در خصوص ملک مشاع، به چه صورت، اتفاق می افتد. سپس، دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی و شکایت از آن را بررسی کنیم. چنانچه، پیرامون این موضوع، سوالاتی دارید، با ما همراه باشید.


دعوای ممانعت از حق چیست
در پاسخ به این پرسش که دعوای ممانعت از حق چیست؟ باید گفت، ممانعت از حق را می توان وضعیتی دانست که دارنده یک حق، به واسطه اعمال و رفتار کسی، نتواند از حق خود استفاده کند و به عبارتی، شخص دیگری، مانع استفاده صاحب حق، از حق خود شود. برای تعریف دعوای ممانعت از حق، باید به قانون آیین دادرسی مدنی، رجوع کرد.

قانون آیین دادرسی مدنی، در ماده 159 خود، در پاسخ به این پرسش که دعوای ممانعت از حق چیست؟ مقرر می دارد: «دعوای ممانعت از حق، عبارت است از تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاع خود را در ملک دیگری بخواهد».

بر اساس این ماده، رفع ممانعت از حق، ناظر به حق ارتفاق و حق انتفاعی است که شخصی، در ملک دیگری دارد. لازم به ذکر است که حق انتفاع، حقی است که توسط مالک مال منقول یا غیر منقولی، جهت استفاده از منافع آن، برای شخص دیگر، برقرار می شود، اما، مالکیت منافع، در آن، منتقل نمی گردد. حق ارتفاق، صرفا در خصوص اموال غیر منقول بوده و به معنای این می باشد که حقی، نظیر حق عبور، توسط صاحب ملکی، به شخص دیگر داده می شود، تا او بتواند، از ملک خود، حداکثر استفاده را ببرد.


حتما بخوانید: تفاوت دعوای مزاحمت و ممانعت از حق

ممانعت از حق در ملک مشاع
در قسمت قبل، توضیح دادیم که دعوای ممانعت از حق چیست و گفتیم که این دعوا، یکی از انواع دعاوی تصرف، در خصوص اموال غیر منقول می باشد. بدین نحو که کسی، مانع استفاده از حق انتفاع یا حق ارتفاق شخص دیگر شود. پس از توضیح درباره دعوای ممانعت از حق، در این قسمت، قصد داریم، درباره ممانعت از حق، در ملک مشاع صحبت کنیم و بگوییم که ممانعت از حق در ملک مشاع، به چه صورت خواهد بود. 
ملک مشاع، ملکی است که مالکین متعدد دارد و هریک از مالکین، دارای سهم مشخص یا برابر در آن ملک هستند. اشاعه ملک غیر منقول، میان شرکا، می تواند، به واسطه به ارث رسیدن مال غیر منقول باشد یا بدین سبب بوده که چند نفر، پس از خرید قدر سهم مشخص، در ملک با یکدیگر، شریک شده باشند. دعوای ممانعت از حق، نه به صورت کیفری و نه حقوقی، علیه شریک در ملک مشاعی، قابل طرح نیست، چرا که تمام آن ها، در جزء جزء مال مشاعی، شریک بوده و اجازه تصرف، بدون اذن یکدیگر را ندارند. همچنین، ممانعت از حق در ملک مشاع، در فروض زیر، نیز امکان پذیر است:
ممانعت از حق در ملک مشاع، می تواند بدین صورت باشد که ملک، پیش از این، در مالکیت شخصی دیگر بوده و حال، به واسطه سببی، مانند ارث، به شرکای مشاعی رسیده و مالک پیشین، به شخصی ثالث، حق ارتفاق یا انتفاع داده باشد. در این حالت، هیچ یک از شرکا، نمی تواند مانع استفاده ثالث، از حق ارتفاق یا انتفاع شخص ثالث گردد و در صورت ممانعت از حق، صاحب حق، امکان طرح دعوای ممانعت از حق را علیه آن ها خواهد داشت. 
فرض دیگر ممانعت از حق در ملک مشاع، این است که تمام شرکا که به صورت مشاعی، در مال شریک هستند، با توافق، به شخص ثالثی، حق ارتفاق یا حق انتفاع بدهند و پس از این، یکی از آن ها یا تمام آن ها، مانع استفاده صاحب حق، از حق انتفاع یا ارتفاق وی گردد. در این صورت، صاحب حق، می تواند، اقدام به طرح دعوای ممانعت از حق، نمایند.

پس از توضیح در خصوص ممانعت از حق در ملک مشاع، در ادامه قصد داریم، درباره دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی، صحبت کنیم.

بیشتر بخوانید: انواع دعاوی تصرف و قواعد مشترک مربوط به آنها

[تصویر:  instagram.gif]


نحوه اثبات ممانعت از حق
در قسمت های قبل، در خصوص دعوای ممانعت از حق، به طور کلی و در ملک مشاع، توضیح دادیم و گفتیم که این دعوا، یکی از انواع دعاوی تصرف است. پس از توضیح در این خصوص، در این قسمت، قصد داریم، نحوه و دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی را از منظر قانون، مورد بررسی قرار دهیم و بگوییم که نحوه اثبات آن، چگونه است.
برای اینکه بتوانیم، دعوای ممانعت از حق حقوقی را به اثبات برسانیم، نیازی نیست که خواهان دعوا، سند مالکیتی، مبنی بر وجود حق انتفاع یا حق ارتفاق به دادگاه ارائه بدهد؛ همین که بتواند اثبات کند که در گذشته، از این حق انتفاع یا ارتفاق، استفاده می کرده و به نوعی، سابقه تصرف داشته، کافی خواهد بود. اما چنانچه، قصد شکایت کیفری داشته باشیم، سند مالکیت، از جمله دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری خواهد بود.
از دیگر موارد ضروری، در نحوه اثبات دعوای ممانعت از حق، اثبات این موضوع می باشد که خوانده دعوا، با قهر و غلبه و به زور، بدون اینکه خواهان، رضایت داشته باشد، با اعمال و رفتار و خود، مانع استفاده او که متصرف سابق است، از حق انتفاع یا ارتفاق خود شده است.

پس از توضیح در خصوص دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی، در ادامه قصد داریم، درباره نحوه شکایت از این دعوا، صحبت کنیم.

بیشتر بخوانید: [b]دعوای تصرف عدوانی حقوقی[/b]

نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق 
در قسمت های قبل، پس از توضیح دعوای ممانعت از حق، گفتیم که دلایل اثبات دعوای ممانعت از حق کیفری و حقوقی چه خواهد بود. در این بخش، قصد داریم، درباره نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق صحبت کنیم و بگوییم که متقاضی شکایت از این دعوا، باید چه مراحلی را طی کند. نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق، عبارت است از: 
تنظیم یک شکواییه یا دادخواست:
در وهله اول، بسته به اینکه فرد، قصد طرح دعوای حقوقی یا کیفری را دارد، باید، اقدام به تنظیم یک شکوائیه یا یک دادخواست با شرح موضوع ممانعت از حق نموده و فایل ورد آن را نیز تهیه نماید.
مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا سامانه اینترنتی ثبت دادخواست:
در مرحله دوم، فرد باید، جهت ثبت دادخواست یا شکوائیه خود و ارسال آن به دادگاه، به صورت حضوری، به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند. شایان ذکر است، امکان ثبت دادخواست حقوقی، به صورت اینترنتی و از طریق مراجعه به سامانه ثبت دادخواست، به آدرس remission.adliran.ir/PetitionEdit.aspx نیز فراهم می باشد.
ثبت نام در سامانه ثنا:
برای اطلاع از جلسات رسیدگی دادگاه یا دادسرا، از آنجا که ابلاغ وقت رسیدگی و حضور، صرفا از طریق سامانه ابلاغ الکترونیک یا همان سامانه ثنا، صورت می پذیرد، ضروری است تا شاکی یا خواهان، دارای حساب کاربری، در سامانه ثنا باشد. در صورت عدم داشتن حساب در سامانه ثنا، فرد، می تواند به صورت حضوری و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا به صورت اینترنتی و با مراجعه به سامانه adliran.ir، اقدام به ثبت نام در سامانه ثنا نماید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تفاوت دعاوی تصرف عدوانی کیفری و حقوقی، مطالعه مقاله ای که در قسمت در ادامه بخوانید آمده است، پیشنهاد می گردد.
در ادامه بخوانید: تفاوت دعوای تصرف عدوانی حقوقی و تصرف عدوانی کیفری
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد دعوای ممانعت از حق و نحوه اثبات آن در کانال تلگرام آیین دادرسی و ادله اثبات دعوا عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاور حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاور حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون دعوای ممانعت از حق و نحوه اثبات آن پاسخ دهند.


[تصویر:  7.gif]


سوالات متداول

1- دعوای ممانعت از حق چیست؟
دعوای ممانعت از حق به معنای این است که کسی به موجب دادخواست یا شکوائیه رفع ممانعت از حق ارتفاق یا انتفاعی که در ملک دیگری دارد را بخواهد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

2- نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق چگونه است؟
نحوه شکایت از دعوای ممانعت از حق با ثبت شکوائیه یا دادخواست از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.

3- نحوه اثبات دعوای ممانعت از حق چگونه است؟
نحوه اثبات دعوای ممانعت از حق با اثبات وجود ممانعت و اثبات سابقه تصرف شاکی یا خواهان در ملک مذکور می باشد که جزئیات آن در متن مقاله ارائه شده است.
منبع : ممانعت از حق و نحوه اثبات آن


RE: ممانعت از حق و نحوه اثبات آن - fatemehbiglar - 23-01-2024

ر قانون آیین دادرسی مدنی و در ماده 159 آن در خصوص دعوای ممانعت از حق چیست و شرایط اثبات آن توضیحاتی ارائه شده است. بر اساس این بند از قانون می توان ممانعت از حق را اینگونه تعریف کرد: در این دعوی فرد با مراجعه به مراجع قانونی و قضایی، رفع ممانعت دیگری را از حقوق انتفاع و ارتفاق خود خواستار می شود و علیه او دعوایی حقوقی یا کیفری را اقامه می کند.

در واقع در این شرایط فرد از عدوان و زور و بدون اینکه مجوز قانونی در اختیار داشته باشد باعث می شود تا فرد نتواند از حقوق ملکی خود بهره مند شود. در واقع اگر فردی اجازه ندهد که از حقوق ملکی خود در خصوص آپارتمان، زمین و غیره بهره مند شوید، در حالی که در آن تصرف نکرده باشد، شما می توانید با طرح دعوی در دادگاه و رسیدگی به پرونده حقوق خود را مطالبه نماید.
https://azvakilbepors.com/lawsuit-for-obstruction-of-right/