تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
استرداد طلاجات از زوجه - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: دانشگاه هاي سراسري و آزاد اسلامي (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=9)
+--- موضوع: استرداد طلاجات از زوجه (/showthread.php?tid=65620)



استرداد طلاجات از زوجه - mosahab - 13-12-2021

هدیه دادن طلا به زوجه توسط زوج، تحت عنوان هبه طلا به زوجه قرار می گیرد، بنابراین، قابل رجوع می باشد و مرد می تواند درخواست استرداد طلا را از زوجه بنماید. مطابق رویه قضایی، امکان پس گرفتن طلاجات از زن، وجود دارد مگر اینکه به موجب قانون، اقدام به این عمل ممکن نباشد.


یکی از مسائل مهمی که معمولا در حین طلاق زوجین، مطرح می شود، استرداد طلا از زوجه می باشد. در طول زندگی زناشویی، ممکن است زوج، به عنوان هدیه برای همسرش، طلا خریداری کرده باشد. و در هنگام طلاق، بخواهد آنها را از زن پس بگیرد و یا اینکه آنها را به عنوان مهریه به زن بدهد.
مالکیت طلاجاتی، که برای زن خریداری شده اند، به او تعلق دارد، زیرا مرد، آنها را به همسر خود هبه کرده است و زن، بعد از انعقاد هبه، مالک مال مورد هدیه است. اما زوجین، باید بدانند که عقد هبه به عنوان یکی از عقود جایز قانون مدنی، قابل رجوع و بر هم زدن است و مرد، می تواند طلاجات را استرداد کند. اما این رجوع، احکام خاص خود را دارد.
با توجه به توضیحات بالا، در این مقاله قصد داریم، استرداد طلا از زوجه از سوی زوج را توضیح داده و بحث هبه طلا به زوجه و رجوع از آن را بررسی کنیم. اگر در خصوص، پس گرفتن طلاجات از زن، سوالاتی دارید، در این مقاله همراه ما باشید.


هبه طلا به زوجه

طلا و جواهراتی که مرد، به مناسبت های مختلف، به همسر خود هدیه می دهد، تحت عنوان عقد هبه، در قانون مدنی شناخته می شود. بر اساس ماده 795 قانون مدنی، هبه عقدی است که به موجب آن، یک نفر مالی را به طور مجانی به شخص دیگری تملیک می کند. همچنین، به موجب ماده 797 قانون مدنی، شخصی که مالی را به عنوان هدیه می دهد ، باید مالک آن مال باشد.

در عقد هبه، لزوما باید قبض صورت بگیرد، یعنی زن، بعد از اینکه طلاجات را دریافت کرد، مالک طلاجات، شناخته شده و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد، در آن مال انجام دهد . مثلا، زن می تواند، بعد از آن که طلاجاتی را تحت عنوان هدیه، از همسر خود دریافت کرد، بفروشد، چرا که مالک آنها می باشد . 

باید به این نکته اشاره شود که عقد هبه، به موجب ماده 805 قانون مدنی، بعد مرگ واهب ( هدیه دهنده طلا ) و متهب ( دریافت کننده طلا) قابل رجوع و برهم زدن نمی باشد و اگر هرکدام از زن و مرد فوت کند، ورثه شوهر، نمی توانند درخواست پس دادن آن هدایا و طلاها را داشته باشند. همچنین، بر اساس ماده 802 قانون مدنی، اگر قبل از آنکه قبض صورت بگیرد، هر کدام از واهب و متهب فوت کند، عقد هبه باطل است. یعنی، اگر مرد، قبل از آنکه طلاجات را به قبض همسرش در بیاورد و آنها را به او هدیه بدهد، فوت کند، همسرش نمی تواند ادعایی نسبت به طلاها داشته باشد، زیرا، عقد هبه طلا، صورت نگرفته و عقد، باطل است.

حتما بخوانید: مالکیت طلا در طلاق

رجوع از هبه طلاجات
بر اساس قانون مدنی ، عقد هبه، یک عقد جایز می باشد؛ یعنی اینکه شخص، هر زمان که بخواهد، می تواند آن را بر هم بزند و مال هدیه شده را باز پس بگیرد یا اصطلاحا از عقد هبه رجوع کند . اما در برخی از شرایط، مرد نمی تواند از هبه طلاجات رجوع کند و طلاهایی که به همسرش داده را پس بگیرد . به موجب، ماده 803 قانون مدنی: "بعد از قبض، نیز واهب می تواند با بقای عین موهوبه از هبه رجوع کند، مگر در موارد ذیل 

در صورتی که هبه، معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.

در صورتی که عین موهوبه، از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود؛ خواه؛ قهرا؛ مثل این که متهب به واسطه فلس؛ محجور شود؛ خواه اختیارا، مثل این که عین موهوبه به رهن داده شود. 

در صورتی که در عین موهوبه؛ تغییری حاصل شود."
بنابراین، بر اساس این ماده از قانون مدنی، اگر زن در مقابل دریافت طلا، عوضی پرداخت کند و یا در طلاجات، تغییری حاصل شده باشد و یا اینکه طلاها بعد از قبض توسط زن، به مالکیت شخص دیگری در آمده باشد، مرد دیگر نمی تواند، اقدام به پس گرفتن طلاجات از زن نماید.

بیشتر بخوانید: رجوع از هبه

[تصویر:  instagram.gif]


استرداد طلاجات از زوجه از سوی زوج

همانگونه که گفته شد ، طلاهایی که مرد برای همسر خود، خریداری کرده است ، در واقع نوعی هبه به شمار می آید. رجوع از هبه طلاجات یا همان استرداد طلا از زوجه ، بر اساس قانون مدنی ، نیازمند شرایطی است که آنها را ذکر کردیم . در رابطه با استرداد طلا از طرف مرد ، دادگاه ها آراء متفاوتی صادر کرده اند و اصل بر قابلیت پس گرفتن طلاجات می باشد.

در رویه قضایی نیز ، طرح دعوای استرداد طلا از زوجه، مورد پذیرش است و چون ذیل احکام عقد هبه قرار می گیرد قابل رجوع می باشد. اما همان طور که در بخش قبل توضیح دادیم اگر در طلا، تغییراتی حاصل شده باشد یا به تصرف دیگری در آمده باشد و یا زن در هنگام دریافت طلاجات، عوضی به مرد پرداخته باشد، در این حالت ها، پس گرفتن طلا از زن ممکن نیست.

مرد برای پس گرفتن طلا باید در ابتدا یک اظهارنامه حقوقی، تنظیم کند و در دفاتر خدمات قضایی به ثبت برساند، بعد از گذشتن مهلت قانونی مقرر، اگر زن از استرداد طلاجات خودداری کند، مرد با تنظیم دادخواست استرداد طلا از از زوجه و ثبت آن در دفاتر خدمات قضایی، دعوای پس گرفتن طلا را مطرح می کند که باید روند قانونی خود را طی نماید.

در ادامه بخوانید: نمونه دادخواست استرداد هدایای دوران نامزدی

برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد استرداد طلا از زوجه در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاور حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاور حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون استرداد طلا از زوجه پاسخ دهند .



[تصویر:  1.gif]


سوالات متداول

1- هبه طلا به زوجه یعنی چه؟
هبه طلا به زوجه یعنی مرد به عنوان هدیه برای همسر خود طلا خریداری می کند که این موضوع در متن مقاله توضیح داده شده است.

2- آیا رجوع از هبه طلاجات امکان پذیر است؟
بله رجوع از هبه طلاجات ممکن است زیرا هبه عقدی جایز می باشد و قابلیت رجوع برای آن در قانون مدنی پیش بینی شده است که این موضوع در متن مقاله توضیح داده شده است.

3- آیا رویه قضایی استرداد طلاجات از زوجه از سوی زوج را ممکن می داند؟
بله رویه قضایی استرداد طلاجات از زوجه از سوی زوج را ممکن می داند مگر در موارد استثنایی که در قانون احصا شده اند که این موضوع در متن مقاله توضیح داده شده است.
منبع : استرداد طلاجات از زوجه