تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق (/showthread.php?tid=58743)



آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق - heyvalaw - 15-08-2021

آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق یکی از مراحل الزامی و اجباری در انواع طلاق می باشد . علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای گرفتن گواهی عدم بارداری یا گواهی بکارت با پرداخت هزینه های مربوطه می باشد . طبق رویه قانونی دادگاه ها ، امکان طلاق بدون اخذ گواهی از پزشک قانونی وجود ندارد و ارائه این گواهی در صدور حکم دادگاه و ثبت طلاق موثر است .



انجام دادن مراحل طلاق نیازمند طی تشریفاتی است که عمدتا در قوانین مربوطه همچون قانون مدنی و قانون حمایت خانواده تعریف شده اند . به عنوان مثال اولین مرحله ثبت دادخواست طلاق و مراجعه به دادگاه جهت صدور حکم می باشد و پس از اخذ رای دادگاه می بایست آن را به محضر ارائه نمود تا ثبت طلاق انجام گیرد . همچنین انجام مراحل مشاوره طلاق یا داوری در طلاق نیز طبق قانون در مواردی الزامی است .
اما یکی دیگر از مراحل طلاق ، انجام آزمایش پزشکی قانونی می باشد . علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای تعیین وضعیت دوشیزگی و بارداری زن می باشد و چه درخواست طلاق از طرف مرد یا زن بوده و چه به صورت طلاق توافقی باشد ، انجام دادن آن الزامی است . به کرات این سوال مطرح می شود که آیا امکان طلاق بدون مراجعه به پزشکی قانونی وجود دارد ؟
در این مقاله قصد داریم این موضوعات را مورد بررسی قرار دهیم که آیا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است ؟ علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق چیست ؟ آیا امکان طلاق بدون آزمایش پزشکی قانونی وجود دارد ؟ هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق چقدر است ؟


لزوم آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
زمانی که زن و مردی قصد داشته باشند از هم طلاق بگیرند ، باید اقداماتی را به عنوان مقدمه انجام دهند تا دادگاه بتواند حکم طلاق صادر کند . یکی از این اقدامات ، در کنار مراجعه به مشاوره طلاق ، انجام آزمایش های پزشکی قانونی برای طلاق می باشد که معمولا از طرف خانم ها انجام می گیرد و برای تشخیص بارداری ، دوشیزه بودن ، عیوب زنان در فسخ نکاح و مسائلی از این قبیل انجام می شود .
البته انجام آزمایش های پزشکی قانونی ممکن است دلایل متعددی داشته باشد و حتی شامل انجام آزمایش پزشکی قانونی برای مردان نیز بشود ؛ به عنوان نمونه زمانی که زن ادعا می کند که شوهرش دچار جنون شده و به بیماری روانی مبتلاست ، می بایست شوهر برای انجام آزمایش پزشکی قانونی مراجعه کند تا زن بتواند طلاق بگیرد . همچنین است در مواردی که عیب و نقصی همچون عقیم بودن در مرد وجود داشته یا یکی از موارد فسخ نکاح در مرد ایجاد شده باشد .
لذا به طور کلی ، زمانی که تشخیص یک موضوع پزشکی و یا روان پزشکی برای صدور حکم طلاق الزامی است ، طرفین یا یکی از آنها می بایست حتما پس از ارجاع قاضی دادگاه ، به پزشکی قانونی مراجعه نمایند و گواهی صادره توسط پزشکی قانونی را کسب کرده و به دادگاه ارائه نمایند تا دادگاه با ملاحظه آن بتواند رای مقتضی صادر کند ؛ لذا عمدتا آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق الزامی است که در ادامه ، لزوم این مراجعه را بیشتر توضیح خواهیم داد .
حتما بخوانید: نحوه درخواست طلاق


علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق
در قسمت قبل اندکی در مورد لزوم مراجعه به پزشکی قانونی برای طلاق توضیح دادیم ؛ با این حال ممکن است این سوال مطرح شود که در چه مواردی مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق الزامی است و در واقع ، علت مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق چه مواردی را شامل می شود ؟
ابتدایی ترین علت مراجعه زنان به پزشکی قانونی ، دریافت گواهی عدم بارداری است . دریافت گواهی عدم بارداری یکی از ملزومات مهم صدور حکم طلاق در دادگاه یا ثبت طلاق در محضر بوده و بدون گرفتن این گواهی ، طلاق امکان پذیر نمی باشد . البته اگر زن باردار باشد ، مانعی در طلاق ایجاد نمی شود ؛ صرفا برای زنانی که در دوران بارداری هستند ، عده طلاق تا پایان دوره بارداری محاسبه شده و تکلیف فرزندان اعم از حضانت یا نفقه آنها نیز در حکم دادگاه مشخص می شود .
علاوه بر این ها ممکن است علت مراجعه به پزشک قانونی برای طلاق ، تشخیص دوشیزه بودن یا غیر دوشیزه بودن زوجه به ویژه در طلاق دوران عقد باشد ؛ چرا که تشخیص بکارت یا عدم بکارت در حکم دادگاه برای طلاق تاثیر دارد و اگر زوجه باکره باشد ، حکم طلاق بائن غیر مدخوله می شود و بعدا زن می تواند نام همسر قبلی را از شناسنامه اش حذف کند .
لازم به ذکر است که برای طلاق گرفتن ، یا زن باید گواهی عدم بارداری خود را ارائه دهد و یا اگر مدعی باکره یا دوشیزه بودن است ، گواهی بکارت را ارائه نماید که این موضوع برای صدور حکم توسط دادگاه الزامی است . البته برای بانوانی که به سن یائسگی ( 50 سال ) رسیده اند ، از آن جهت که امکان بارداری منتفی است ، نیازی به گواهی عدم بارداری و به طریق اولی گواهی بکارت نمی باشد .
علاوه بر این ممکن است که مرد به علت عدم بکارت زوجه مدعی تدلیس یا فریب در ازدواج شود که در این صورت ، باز هم زن برای فسخ نکاح به پزشکی قانونی ارجاع داده می شود و یا حالتی که مرد مدعی وجود عیوب اختصاصی فسخ نکاح در زوجه می باشد ؛ البته فسخ نکاح با طلاق متفاوت است ؛ اما انجام آزمایش پزشکی قانونی در هر دو مورد طلاق و فسخ نکاح مشابه است .
بیشتر بخوانید: طلاق زن حامله

امکان طلاق بدون آزمایش پزشکی قانونی
در قسمت پیش مهم ترین علت های مراجعه و معاینه زنان در پزشکی قانونی برای طلاق را توضیح دادیم ؛ اما سوال مهم این است که آیا امکان طلاق بدون انجام آزمایش پزشکی قانونی وجود دارد ؟
پاسخ به این سوال منفی است ؛ یعنی اینکه موقع طلاق اگر زن مدعی دوشیزه بودن است ، حتی اگر شوهر هم موافق دوشیزگی همسر خود باشد ، حتما باید گواهی بکارت خود را به دادگاه ارائه دهد تا دادگاه با ملاحظه آن ، حکم طلاق صادر کرده و حق و حقوق زن را مشخص کند ؛ چرا که در طلاق قبل از نزدیکی زن تنها مستحق نصف مهریه است . اگر هم رابطه زناشویی ایجاد شده است ، زن باید الزاما گواهی عدم بارداری را ارائه دهد ؛ هر چند بارداری مانعی برای طلاق ایجاد نمی کند ، اما در عده طلاق زن باردار تاثیر گذار است .
البته گفتنی است که برخی از شعب دادگاه های خانواده برای دریافت گواهی عدم بارداری سخت گیری زیادی ندارند و در حکم طلاق ، قید می کنند که محضر دار برای ثبت طلاق باید گواهی عدم بارداری را از زوجین مطالبه نماید . اما این سخت گیری برای زوجه ای که مدعی بکارت است بیشتر بوده و دادگاه صرفا با ملاحظه این گواهی حکم طلاق یا گواهی عدم سازش صادر می کند .
بیشتر بخوانید: مدارک لازم برای ثبت طلاق در محضر

هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق
اشخاصی که قصد مراجعه به پزشکی قانونی جهت انجام آزمایش های لازم را دارند این سوال را مطرح می کنند که هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق چقدر است ؟ دریافت گواهی عدم بارداری یا گواهی بکارت چقدر هزینه دارد ؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که هزینه آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق ، مطابق تعرفه خدمات درمانی اعلام شده از طرف وزارت بهداشت و بر اساس نرخ مشخص شده سازمان پزشکی قانونی اخذ می شود که این هزینه ها ممکن است هر سال تغییر کنند .
بر اساس تعرفه گذاری سازمان پزشکی قانونی در سال 1399 ، هزینه کارشناسی پزشکی قانونی برای هر نفر ، در هر نوبت مراجعه در مورد معاینات بالینی اختصاصی زنان ، هفتاد و پنج هزار تومان تعیین شده است . لذا به طور تخمینی می توان گفت که هزینه انجام دادن آزمایش های پزشکی قانونی برای طلاق در سال 1400 چیزی در حدود هفتاد و پنج هزار تومان تا یکصد هزار تومان می باشد .
در ادامه بخوانید: تست بارداری در طلاق
برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق در کانال تلگرام حقوق خانواده عضو شوید . کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی دینا نیز آماده اند تا با ارائه خدماتی در زمینه مشاوره حقوقی تلفنی دینا به سوالات شما عزیزان پیرامون آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق پاسخ دهند .

سوالات متداول

1- آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق شامل چه مواردی می شود ؟
معمولا انجام آزمایش های پزشکی قانونی در پرونده های طلاق مربوط به دریافت گواهی عدم بارداری زن و یا گواهی بکارت زوجه می باشد که برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید متن مقاله را مطالعه نمایید .

2- آیا انجام آزمایش های پزشکی قانونی برای طلاق اجباری و الزامی است ؟
در صورتی که زوجه مدعی بکارت است ارائه این گواهی برای صدور حکم طلاق زوجه الزامی است و همچنین ارائه گواهی عدم بارداری در مورد سایر بانوان برای ثبت طلاق الزامی است که جزییات این مطلب در مقاله قید شده است .

3- آیا برای طلاق توافقی هم انجام آزمایش های پزشکی قانونی الزامی است ؟
بله لزوم ارائه نتایج آزمایش پزشکی قانونی اختصاص به طلاق از طرف مرد یا زن ندارد و حتی در طلاق توافقی نیز باید گواهی عدم بارداری یا دوشیزگی ارائه شود هر چند بارداری زوجه مانعی برای طلاق ایجاد نمی کند که برای مشاهده جزییات این موضوع می توانید مقاله را ملاحظه نمایید .
منبع : آزمایش پزشکی قانونی برای طلاق