تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
شناخت فرش ضد حساسیت - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: شناخت فرش ضد حساسیت (/showthread.php?tid=49997)



شناخت فرش ضد حساسیت - sazi09 - 07-03-2021

تمام فرش ها به خودی خود ضد حساسیت هستند، اما چند عامل مهم وجود دارد که باعث می شوند خاصیت ضد حساسیت بودن فرش افزایش باید. در ادامه مطلب، این نکات را بررسی خواهیم کرد.

مواد مورد استفاده در تولید فرش ها

بعضی از مواد سازنده فرش ، خاصیت ضد حساسیت بودن بیشتری دارند. به عنوان مثال، بعضی از مواد مصنوعی دست ساز مانند اولفین، نایلون و پلی پروپیلن به طور طبیعی در مقابل آلودگی و کپک مقاوم هستند؛ بنابراین می توانند باعث کاهش عوامل حساسیت زا شوند.

از طرف دیگر، تعدادی از مواد طبیعی مانند پشم نیز می توانند خاصیت ضد حساسیت داشته باشند ( اگر به پشم حساسیت نداشته باشید ). پشم ماده ای شگفت انگیز است که به شکل های متعددی با عوامل حساسیت زا مقابله می کند.

این ماده محیطی ناسازگار با شرایط رشد آلودگی ها و عوامل حساسیت زا به وجود می آورد و همچنین هنگام پوسیده شدن، ذرات حساسیت زا کمتری نسبت به دیگر مواد دیگر تولید می کند. علاوه بر این، پشم خاصیتی دارد که باعث جذب موادی سمی و ترکیبات آلی فرار می شود که ترکیبات آلی فرار را در ادامه مطلب بیشتر بررسی خواهیم کرد.

در ادامه مطلب قصد داریم به نکاتی بپردازیم که افراد مبتلا به حساسیت ، باید هنگام خرید فرش ضد حساسیت به آن توجه داشته باشند.

استحکام بافت و طول فرش ضد حساسیت

مسلما تمیز کردن بافت فرش های تنگ تر و دارای استحکام بیشتر، آسان تر از تمیز کردن فرش های سست، پشم دار و دارای کرک های ضخیم است. از طرف دیگر، زمانی که بافت فرش ضد حساسیت محکم تر باشد، آلودگی، گرد و غبار و عوامل ضد حساسیت کمتری می توانند در آن نفوذ کنند.

میزان نشت ترکیبات آلی فرار در فرش ضد حساسیت
یکی از مضرترین مشکلات فرش های جدید که معمولا نادیده گرفته می شود، نشت گازهای مضر شیمیایی تولید شده در فرآیند ساخت فرش است. این مواد شیمیایی مضر که با عنوان ترکیبات آلی فرار شناخته می شوند، می توانند تهدیدی جدی برای سلامتی افرادی که مبتلا به حساسیت، آسم و دیگر بیماری های تنفسی هستند، محسوب شوند.

برای جلوگیری از خرید فرش هایی که ممکن حاوی این ترکیبات آلی فرار باشند، بهتر است دنبال فرش هایی با درجه بندی GREENGUARD پایین بگردید. این واحد اندازه گیری، یک درجه بندی استاندارد است که نشان می دهد چه مقدار ترکیبات آلی فرار درون فرش به کار رفته است.

این درجه بندی به شما کمک می کند که یک فرش ضد حساسیت ایمن با کمترین مقدار مواد آلی فرار تهیه کنید.

نحوه مراقب از فرش برای جلوگیری از ایجاد حساسیت

باید به این موضوع دقت داشته باشید که صرف نظر از اینکه فرش ضد حساسیت است یا خیر، باید دائما آن را تمیز کنید و بشویید تا میزان عوامل حساسیت زا و آلودگی های درون بافت فرش کاهش پیدا کنند..

بر خلاف سطح نرم فرش های پشمی ، لینولئوم (نوعی کفپوش) و پارکت های پلاستیکی، انواع دیگر فرش می توانند آلودگی، گرد و غبار و گرده های موجود در هوا را به راحتی به دام بیندازند و در بافت خود حبس کنند.

برای جلوگیری از این اتفاق، نیاز به یک برنامه ریزی هفتگی منظم (مثلا دو بار در هفته) برای جارو کردن فرش دارید. البته دقت داشته باشید که فیلتر جاروی مورد استفاده باید کاملا تمیز باشد، در غیر این صورت تنها کاری که انجام می دهید این است ذرات آلودگی و حساسیت زا را در هوا پخش می کنید.

اگر حیوان خانگی در منزل شما زندگی می کند، اطمینان حاصل کنید که جارو طوری طراحی شده باشد که موها و کرک های حیوانات خانگی را نیز از بین ببرد. علاوه بر این، سطح میزان رطوبت منزل نیز باید همواره پایین باشد؛ زیرا رطوبت باعث تکثیر آلودگی ها و عوامل حساسیت زا درون بافت فرش می شود.

سعی کنید چند بار در سال، فرش های خانه را با بخار تمیز کنید. حتما دقت کنید که پس از تمیز کردن آنها، اجازه دهید رطوبت درون بافت فرش کاملا خشک شود.

یک راهکار ایده آل دیگر برای تمیز نگه داشتن فرش و کاهش مقدار عوامل حساسیت زا ، شستن آن با شامپو و مواد تمیز کننده است. بهتر است این کار را به کارهای هفتگی خود اضافه کنید تا فراموش نشود.

همچنین نصب کردن یک سیستم تهویه هوا برای متعادل سازی هوا درون خانه، کمک زیادی به جلوگیری از افزایش سطح عوامل حساسیت زا در بافت فرش می کند.

جایگزین فرش ضد حساسیت

یکی از راهکارهای دیگر برای رهایی از فرش حساسیت زا ، استفاده از پارکت های سفت یا چوبی است. این پارکت ها، هیچ آلودگی یا گرد و غباری به خود جذب نمی کنند و عوامل حساسیت زا فقط روی سطح آن ها می نشیند.

همچنین تمیز کردن این سطوح نیز کار راحت تری است. تنها کافی است از یک دستمال تمیز مرطوب و یک پاک کننده برای پاک کردن این سطوح پاک کنید. علاوه بر این، جارو کردن این سطوح بر خلاف فرش های کرک دار باعث پخش شدن ذرات آلوده در هوا نمی شود.

هنر فرش بافی ایران در بسیاری از کشورهای جهان شناخته شده است و مردمان بسیاری در سراسر جهان ، ایران را به عنوان مهد قالی جهان می شناسند. طرح و نقش فرش ها و قالی های ایرانی در جهان منحصر به فرد هستند و این امر در کنار کیفیت بالای بافت فرش ها ، عاملی کلیدی در در محبوبیت فرش و قالی ایرانی به شمار می آید.
این طرح و نقش های زیبا هر کدام معرف بخشی از فرهنگ غنی مردمان سرزمین ما هستند. همچنین بافنده های ایرانی از جمله متخصص ترین و حرفه ای ترین افراد در این زمینه هستند که این خود موجب افزایش کیفیت بافت در فرش های ایرانی است.
لازم به ذکر است با اینکه شهر های بسیاری در مناطق مختلف کشور به بافت فرش شهره هستند اما مهم ترین مرکز بافت قالی و فرش در کشور ما شهر کاشان است که این صنعت بیشتر به صورت ماشینی در این شهر رواج دارد.

چرا فرش ایرانی محبوب است؟

امروزه محبوبیت و شهرت فرش و قالی ایرانی بر کسی پوشیده نیست و در بسیاری از نقاط جهان می توانید ردپایی از این هنر ماندگار و اصیل دستان هنرمندان ایرانی را مشاهده کنید. هر انسان صاحب ذوق و قریحه ای که شاهد طرح و نقش های زیبا و پررنگ و لعاب این فرش ها باشد بعید است که برای خرید یکی از آن ها حتی برای استفاده زینتی ترغیب نشده باشد.
فرش های ایرانی علاوه بر استفاده در کف تالارها و خانه های ما ایرانیان و مردمان بسیاری از سراسر دنیا برای والا شمردن این اثر هنری به صورت تابلو فرش های زیبا نیز پرطرفدار بوده و مورد استفاده قرار می گیرند. طبق نظرات کارشناسان این حوزه تاریخ هنر فرش و بافندگی که مهد قالی جهان در قاره آسیا و کشورهای ایران و ترکستان بوده به پیش از میلاد مسیح بازمی گردد و سابقه ای دیرینه دارد.
البته لازم به ذکر است که این صنعت در کشورهایی مانند ترکیه ، افغانستان ، اسپانیا ، چین ، مصر و چند کشور دیگر نیز زمانی رواج داشته است؛ اما این ایرانیان هستند که این هنر اصیل را به نام خود ثبت کرده اند و قالبافی به عنوان هنر خاص مردم ایران زمین شناخته می شود. همچنین نیاز به ذکر است کهن ترین و قدیمی ترین فرش دستباف موجود در جهان فرشی ایرانی به نام پازیریک است که طبق بررسی های انجام  شده در دوره هخامنشیان در مهد قالی جهان بافته شده است.
یکی از دلایلی که ایران را به عنوان مهد قالی جهان مطرح کرده است، طرح و نقش منحصر به فرد و چشم نواز آن است. رنگ هایی که در فرش و قالی های ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد بسیار متنوع و زنده بوده و همین عامل در ایجاد این شهرت بسیار مؤثر است.
در بسیاری مناطق ایران رنگ هایی که برای بافت فرش مورد استفاده قرار می گیرد رنگ های طبیعی هستند و کیفیت بالایی دارند. این رنگ ها در نقشه های فرش و قالی های ایرانی با هارمونی خاصی کنار یکدیگر قرار می گیرند که همین مورد منجر به چشم نواز شدن این طرح و نقش ها و آرامش بخش بودن آن ها می شود.
همچنین فرش ایرانی در ابعاد متفاوت و متنوعی بافته می شود که این مسئله دست خریداران را برای خرید این هنر نفیس باز می گذارد و محبوبیت آن را دوچندان می کند.

فرش های مناطق مختلف ایران

فرش ها در منطق مختلف کشور تمایزاتی در بافت با یکدیگر دارند و فرش هر شهر با شهر دیگر تفاوت ها و شباهت هایی دارد. یکی از بیشترین موارد اختلافی که در فرش و قالی های مناطق و شهرهای مختلف وجود دارد، نقشه و طرح و همچنین رنگ های استفاده شده در آن است، به صورتی که بسیاری از کارشناسان فرش می توانند با دیدن طرح و نقشه ی بافت منطقه و شهری که فرش یا قالی به آن تعلق دارد را تعیین کند.
همچنین برخی مناطق در نوع بافت و گره زنی فرش تفاوت هایی دارند و به این صورت می توان بافت های آن ها را از یکدیگر تمییز داد. پشم مورد استفاده در بافت فرش ها نیز گاهی با یکدیگر متفاوت هستند. برای مثال فرش و قالی هایی که در شهر تبریز و مناطق اطراف آن بافته می شوند تفاوت های عمده ای با فرش های بافته شده در مناطق دیگر کشور از جمله اصفهان و کرمان دارند.
بیشترین تمایز فرش بافت تبریز با مناطق دیگر در طرح نقشه ی آن و متریال مورد استفاده در آن است. این تمایزات در اکثر موارد به دلیل وجود فرهنگ های متفاوت و شرایط اقلیمی و جغرافیایی مختلف در مناطق کشور ماست.
همچنین کارخانه های فرش بافی بسیاری در ایران وجود دارد که سال هاست به بافت فرش مشغول اند، بسیاری از این تولیدی ها در شهر کاشان قرار دارند و از دیگر شهرهای سردمدار در بافت فرش ماشینی می توان به شهرهای یزد ، اصفهان و مشهد اشاره کرد. صادرات فرش ایران یکی از محل های ارزآوری کشور است و رونق بسیاری دارد.
بافت فرش ماشینی در مهد قالی جهان ما از دهه ۴۰ سابقه دارد. در اوایل این صنعت مخالفت های بسیاری با این مسئله انجام شد و افراد زیادی از آسیب دیدن هنر فرش و قالی دست باف ترس و هراس داشتند، اما پس از رونق گرفتن این صنعت که پایه گذاری آن در شهر کاشان (که اکنون به عنوان مهد قالی ایران و جهان شناخته می شود) بود و درامد زیادی که از این بخش ایجاد شد نظر سرمایه گذاران را به خود جلب نمود.
این مسئله روز به روز به افزایش تعداد کارخانه ها و تولیدی های فرش در کاشان و آران و بیدگل منجر شد و امروزه این دو شهر به عنوان قطب فرش ماشینی کشور شناخته می شوند.