تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور چیست؟ - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور چیست؟ (/showthread.php?tid=49632)



بومی گزینی در انتخاب رشته کنکور چیست؟ - edumoshaver - 14-02-2021

اين روزها شرکت کنندگان کنکور سراسري مشغول انتخاب رشته هستند. روندي نسبتا پيچيده که در طي آن مسائل و سوال‌هاي زيادي ممکن است براي آنها پيش بيايد.
انتخاب رشته آخرين قدم در فرآيند ورود دانش‌آموزان به دانشگاه است و چون نتيجه تمام اين فرآيند پرمشقت به انتخاب رشته بستگي دارد، مهمترين قدم هم محسوب ميشود بنابراين يک انتخاب غلط ميتواند زحمات چندين ساله داوطلبان را بر باد دهد. انتخاب مناسب مي‌تواند داوطلب را به رشتهاي که به آن علاقمند است برساند و اين نهايتا منجر به رضايت شغلي و اشتغال هدفمند و کاهش نرخ بيکاري و افزايش بهروري شغلي در جامعه خواهد شد. سعی کنید ملاک های درست ومنطقی برای انتخاب رشته مناسب تان درنظر بگیرید تا رشته ای متناسب با علاقه تان، توانمندی های تان و آینده تان انتخاب کنید تا مجبور به تغییر رشته بعد از ورود به دانشگاه نشوید و یا مجبور به تحصیل اجباری در رشته ای نامناسب نشوید. رشته های دانشگاه سراسری بدون کنکور و دیگر دانشگاه ها مشابه نیستند پس بهتر از اطلاعات کامل راجب رشته ها در دانشگاه ها کسب کنید.
دقت داشته باشيد که يک رشته خاص به تنهايي نه خوب است و نه بد! چرا که اگر کسي که به آن رشته علاقمند است و استعداد ادامه آن را دارد، به مطالعه آن بپردازد نتيجه کار مناسب خواهد بود و عدم علاقه به پرمخاطبترين رشتهها هم يک نيروي کارآمد در آن رشته تربيت نخواهد کرد پیشنهاد ما این است که حتما از مشاوره انتخاب رشته کمک بگیرید اگر مشکل در مسافت دارید و مشاوره حضوری برای شما دشوار است میتوانید از مشاوره انتخاب رشته غیرحضوری راهنمایی لازم را دریافت کنید.
قبل از انتخاب رشته باید از انواع دانشگاه ها اطلاعات کافی داشته باشید. پذیرش در اکثر دانشگاه ها به 2 صورت انجام می شود.با کنکور و بدون کنکور، با کنکور به این صورت است که کنکور و اطلاع از رتبه خود می توانند با توجه به رتبه کسب شده در آزمون و همچنین معدل کتبی نهایی به انتخاب رشته بپردازند و پذیرش بدون کنکور هم  بدین صورت است که برای انتخاب رشته بدون کنکور باید وارد سایت سازمان سنجش شوید و بر روی گزینه دفترچه و ثبت نام دانشجو صرفا بر اساس سوابق تحصیلی کلیک کنید. این نوع از پذیرش صرفا بر اساس معدل کتبی نهایی صورت می گیرد و می توانید 100 رشته محل را انتخاب نمایید. لازم به ذکر است اغلب رشته های بدون آزمون رشته محل های دانشگاه پیام نور و غیر انتفاعی می باشند که دارای صندلی خالی هستند. یعنی داوطلبان خوب کنکور رغبتی برای انتخاب آن‌ها در سال های گذشته نشان نداده‌اند .
یکی از مهم ترین مباحثی که در انتخاب رشته باید به آن توجه شود بحث بومی گزینی است. در دفترچه سازمان سنجش قید شده است که تقسیم ظرفیت رشته های بومی به سهمیه های مختلف دارای اساس و ساز و کاری است که در اختیار همگان قرار نمی گیرد:
کلیه رشته های دانشگاهی در ایران به دو دسته تقسیم می شوند:
کشوری
بومی
رشته های کشوری:
رشته هایی هستند که در تعداد کمی از دانشگاه‌ها وجود دارند. مانند دکترای پیوسته بیوتکنولوژی، باستان شناسی، دکترای پیوسته فیزیک و…
رشته های بومی:
به جز رشته های کشوری که تعداد آن‌ها بسیار کم و محدود است، رشته های دیگری وجود دارند که تعداد و پراکندگی آن‌ها در سطح کشور بیشتر است. رشته های بومی به 3 دسته زیر تقسیم می شوند:
رشته های استانی:
این رشته‌ها در اغلب استان های ایران و حتی استان های محروم وجود دارند. مانند رشته حسابداری
رشته های ناحیه ای:
این رشته‌ها در همه استان‌ها به وفور وجود ندارند. اما در استان های همجوار وجود دارند. مانند رشته پزشکی
رشته های قطبی:
این رشته‌ها در همه نواحی وجود ندارند، اما در نواحی هم جوار هم وجود دارند. مثلا رشته فیزیوتراپی در همه استان‌ها، و ناحیه‌ها وجود ندارد اما در چند ناحیه کنار هم که آن را یک قطب می نامیم وجود دارد.
چگونه انتخاب رشته کنیم؟
 
ابزارهای مهم در اینکه چگونه انتخاب رشته کنیم را حتما در نظر داشته باشید:
اولین ابزار ما کارنامه داوطلب است. کارنامه راهنمایی برای دانش آموز است که تشخیص دهد در کدام یک از رشته ها و دانشگاه ها شانس قبولی بیشتری دارد.
دومین ابزار ما دفترچه راهنمای انتخاب رشته است (دفترچه شماره 2). در این دفترچه کد، عنوان رشته ها و دانشگاه ها، قوانین و تبصره ها موجود است.
سومین ابزار در اینکه چگونه انتخاب رشته کنیم اطلاعات دانش آموز راجع به رشته ها و خصوصیات شغلی و شهر و دانشگاه ها است.
چهارمین ابزار که از مهم ترین ابزار است، همراهی پدر و مادر و مشاور انتخاب رشته کنکور در انتخاب رشته است.