تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
آشنایی با شهر بندر ترکمن - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: گفتگوی آزاد (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=5)
+--- موضوع: آشنایی با شهر بندر ترکمن (/showthread.php?tid=42548)



آشنایی با شهر بندر ترکمن - salim - 08-07-2020

چرا هجرت به بندر ترکمن ؟
 
    یکی مهم ترین و مشهورترین جزیره‌های جمهوری اسلامی ایران، جزیره آشوراده درین شهر جای‌دارد که مکان قابل قبولی برای پرنده‌نگری و دیدن سیرتکامل‌های اندمیک اهل ایران و حتی اسب‌های ترکمنی به حساب می آید.
    شایسته ترین خاویار جهان و جمهوری اسلامی ایران از این حیطه تامین می‌گردد.
    در شهر بندر ترکمن میتوانید تجربه سوارکاری با اسب‌های ترکمنی را داشته باشید.
    بازارچه‌های ساحلی بندرترکمن مکان قابل قبولی برای خرید ارزان پوشاک و بقیه اقلام می باشند.
 
داده ها کلی در رابطه شهر بندرترکمن
 
جغرافیا: بندر ترکمن به عبارتی‌طور که از نامش پیداست، شهری بندریست که در 40 کیلومتری شهر گرگان در استان گلستان جای دارد. این شهر از سمت غرب به دریای مدیترانه و جزیره آشوراده و از سمت شرق به گرگان میرسد.
 
جمعیت: 79,978 نفر مطابق با آخری سرشماری همگانی نفوس و آرامبخش در سال ۱۳۹۵
 
آیین و مذهب: اضافه جمعیت این ناحیه، حدود 80 درصد آنان مسلمان سنی مذهب (حنفی) می‌باشند. مهمترین اعیاد مردم این حیطه عید فطر و قربان میباشد و مردم این دیار کیش مدام این دو عید را به شایسته ترین صورت ممکن جشن و پایکوبی می گیرند.
 
نژاد: جمعیت قالب این ناحیه را اقوام ترکمن تشکیل میدهند؛ البته جمعیت کوچکی از طبری‌ها، قزاق‌ها، رخنه‌‌های آذربایجانی و سیستانی‌ها نیز درین ناحیه معاش میکنند.
 
گویش: به صورت کل لهجه ترکمن‌های کشور ایران، ترکمنی بوده و وابسته به خانواده لهجه (اورال- آلتایی) یا این که به عبارتی تاغلی میباشد. به غیر از ترکمنی گویش‌های دیگری مثل مازنی، سیستانی و فارسی گرگانی نیز در‌این محدوده رایج میباشد.
 
اقتصاد: دیدنی میباشد بدانید که در قبلی سیستم شهرسازی برای بندرترکمن به سیرتکامل‌ای رخ گرفت که درآمد و کسب و فعالیت مردم بر شالوده کار‌های راه آهن و بندری باشد. با گذر عصر و به وجود داخل شدن تغییرات اقلیمی مانند بالا داخل شدن آب دریا، این بندر خصوصیت تجاری خویش را از کف داد و امروزه فقط از روش ساخت قالی، گلیم، فروش خاویار سکو یک و محصولات کشاورزی و فروش اجناس در بازارچه‌های مرزی درآمد کسب می نماید.
داده ها توریسم بندرترکمن
سوغات و صنعت های دستی بندرترکمن
 
    روسری ترکمن
    ابریشم بافی
    زیورآلات ترکمنی
    قالی ترکمن
 

    خاویار
    حلوای اوماج
 
برای شناخت اضافه با این سوغات وارد برگه سوغات و صنعت های دستی استان گلستان گردید.
داده ها توریسم بندرترکمن
سوغات و صنعت های دستی بندرترکمن
 
    روسری ترکمن
    ابریشم بافی
    زیورآلات ترکمنی
    قالی ترکمن
 
 
 
 
 
 
 
    خاویار
    حلوای اوماج
 
برای شناخت اضافه با این سوغات وارد برگه سوغات و صنعت های دستی استان گلستان گردید.
غذاهای محلی بندر ترکمن
 
چکدرمه: این خوراک شباهت متعددی به استامبولی قشم پلو داراست و منحصر بندر ترکمن و آق‌قلاست. این غذای لذیذ در موقعیت سنتی باطن دیگ مخصوصی به اسم «قازان» پخته می شود. گوشت، برنج، پیاز، رب گوجه‌خارجی، روغن، نمک و فلفل مواد نخستین این طعام می‌باشند و گهگاه به جای گوشت از ماهی در آن به کار گیری میکنند. این پلو به یاور دوغ و سبزی میل کردن سرو میگردد.
 
نخود پلو با کشمش: برنج، نخود، کشمش، رب انار ترش، مرغ یا این که گوشت، پیاز و نمک و فلفل و چاشنی مواد اول این خوراک می‌باشند.
 
ته‌چین: درین خطه از کشورمان ته‌چین در گونه های مختلفی از پاراگراف بادمجان ته‌چين،گوشت ته‌چين، لوبيا ته‌چين و ... طبخ می شود که هرکدام رایحه و طعمی گوناگون دارا‌هستند.
 
بورک: این خوراک شباهت متعددی به پیراشکی دارااست و مواد باطن آن با اشکال گوشت، بادمجان، صیفی جات و ... مالامال می گردد و معمولا مردم این خطه این طعام خوشمزه را در ماه میمون رمضان صحیح مینمایند.
 
برای شناخت بیش تر با غذاهای استان گلستان وارد ورقه غذاهای سنتی گلستان گردید.
نکات جذاب در رابطه بندر ترکمن
 
     بندر ترکمن تحت عنوان اولی شهری شناخته میگردد که قطار سراسری در آن سوت ابتدا جنبش را زد و از آن روز بیشتراز 100 سال می‌گذرد.
    این شهر، اولی شهر کشور‌ایران میباشد که کاملا بوسیله معماران اروپایی پباده سازی گردیده و سیستم خیابان‌کشی و دکورا سیون بخش ها مسکونی آن به طور شطرنجی انجام شده ست.
 
تمدن و هنر دیار ترکمن ها
پوشش ترکمن ها
 
یکی‌از زیباترین پوشاک محلی میهن وابسته به ترکمن‌های کشور ایران میباشد که اما گستره فرهنگی بزرگی مانند کشورهای ترکمنستان و حتی ترکمن‌های افغانستان را در برمی‌گیرد. پوشش مردان و زنان ترکمن هر مورد صحبت جدا‌ای برای اعلام کردن دارا هستند. در پوشش مردان از جزییاتی مانند گونه های پاپوش‌ها مثل چکه، چاریق، دولاق، گونه های کلاه مانند تلپک، بوروک و اشکال پوشاک بدن مانند کوئینک، چاتال، یاپینجا و ... به کارگیری میشود.
 
در جامه زنان ترکمن نیز اصلی‌ترین و بارز‌ترین پوشاک، روسری‌های زیبای ترکمنی میباشد که در طرح‌ها و رنگ‌های متفاوت دوخته میگردد و جز طلاق ناپذیر پوشش آن ها به حساب میآید. در کنار روسری ترکمنی پوشاکی مثل چاروود (نوعی بالاپوش سوزن‌دوزی گردیده)، بوقو، چکمن و گونه های زیورآلات ترکمنی بخش‌هایی از خرقه زنان ترکمن به اکانت می آیند. خوب میباشد بدانید که زنان ترکمن هنوز هم این روسری‌های خوشگل را به راز میکنند و معمولا با بالاپوش‌های رنگی و گل‌دار در شهر تردد می نمایند و همین فرمان برای گردشگران و بازدیدکنندگان بسیار دیدنی و ولی گرانبها میباشد. حتی جذاب میباشد بدانید که زنان ترکمن اکثر زمان ها در هجرت به بقیه شهرها هم پوشش سنتی خویش را محافظت می‌نمایند و به فرهنگ وتمدن خویش حسابی پایبندند.
موسیقی ترکمنی
 
موسیقی ترکمنی فرهنگی ناملموس و مشترک در میان ناحیه جغرافیایی ترکمن صحراست. این موسیقی بی نیاز را می‌اقتدار در سرزمین عزیزمان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای هم محلی یعنی ترکمنستان و افغانستان نیز شنید. موسیقی ترکمنی از چهار رده (1) اصلی به اسم‌های تشنید، قرق‌لر، مخمّس و نوایی ساخته شده که به صورت مشترک میان بخش ها شمال شرقی کشور‌ایران (محدوده‌های خراسان شمالی و گلستان) ترویج داراست. اصلی‌ترین ساز درین موسیقی تامدیر یا این که به عبارتی دوتار کوچک میباشد و در‌این دسته موسیقی ساز کوبه‌ای چشم نمی شود. به صورت کل می‌اقتدار اظهار کرد که موسیقی ترکمنی از طبیعت و فرهنگ وتمدن الهام میگیرد و زمانی نواخته می شود می‌اقتدار به راحتی در آن صدای کوچ ایل‌ها، صدای آب، باد، باران، کتف قالی، چرخ نخ‌ریسی و ... را شنید.
قالی ترکمن
 
قالی ترکمن از خصوصیت‌های مهمی مثل آسانی شامل است به دلیل آنکه بیش تر براساس نیاز مردم بافته میگردد؛ ولی بین آن ها می‌قدرت قالی‌هایی را یافت که طرح و نقش بیشتری دارا‌هستند و به تعبیری مجلل می باشند. این قالی مغایر بقیه قالی‌های مجله گردشگری اهل ایران مثل فرش تبریز، کرمان، کاشان یا این که قم از محدودیت رنگ شامل است و اضافه از رنگ‌های تیره‌ای مثل سیاه، زیتونی، قرمز رنگ تیره، طوسی، طوطیا‌ای و ... برای بافت آن به کار گیری میکنند. قالی‌های ترکمنی معمولا اندازه‌ای دربین 1 تا 12 متر دارا هستند و بافندگان بعداز بافت هر رج برای فشرده کردن آن از طریق جالبی به کارگیری مینمایند.
 
پاورقی
 
1: منزلت یا این که پرده اصطلاحی در موسیقی میباشد که نشان‌گر تیم‌ای از نغمه‌هاست که با مسافت‌های مشخص و معلوم و از پیش رقم خورده در یک سبک از موسیقی سازمان یافته‌اند. مانند منزلت‌های ترکی، عربی و ...
جاذبه های توریسم بندر ترکمن
 
جزیره آشوراده: آشوراده فقط جزیره اهل ایران دریاچه کاسپین میباشد و یکی منابع مهم ایجاد خاویار خالص در کشور ایران به شمار می‌رود. این جزیره خوشگل از غرب به شبه جزیره میانکاله و از شرق به شهرستان بندرترکمن در استان گلستان منتهی میگردد. چهت نیل به آشوراده بایستی از قایق‌های موتوری به کار گیری فرمائید که در بندرترکمن فراهم سرویس ها‌رسانی می‌باشند.
 
تالاب گمیشان: این تالاب به صورت یک نواری خیلی باریک در 24 کیلومتری بندرترکمن واقع شده‌است و یکی ذخیره‌گاه‌های ژنتیکی مهم کشور‌ایران به حساب می آید. خصوصیت‌های اقلیمی یگانه این تالاب آن را به مکانی دوستداشتنی برای پرنده ها مهاجران و ولی عشق‌مندان به پرنده‌نگری و عکاسان پرنده تبدیل نموده است.
 
اسکله تفریحی بندر ترکمن: درین اسکله تفریحی شما می توانید تفریحاتی مانند قایق‌سواری، تماشای غروب زیبای آفتاب و گشت در بازارچه‌های سنتی حریم را تجربه فرمائید.
 
بازارچه ساحلی بندر ترکمن: این بازارچه ساحلی دقیقا کنار حاشیه دریا جزیره آشوراده قرار گرفته میباشد و شما می توانید اشکال پوشاک، خوراکی و صنعت های دستی را با قیمت خوب در آن پیدا فرمایید.
 
دو‌شنبه بازار بندر ترکمن: درین بازار مردم بندر ترکمن محصول ها خویش به ویژه صنعت های‌دستی نظیر روسری ترکمن، فرش و ... را با ارزش‌های مطلوب برای فروش میگذارند.
 
روستای قره قاشلی: بدون‌شک کلیه ما با شنیدن اسم ترکمن‌ها به خاطر نژاد اسب‌های این ناحیه نیز می افتیم؛ اسب‌هایی قشنگ و قدبلند که نظیر آن ها در عالم نیست. یکی‌از دیدنی‌ترین روستاهای بندر ترکمن که راس مهمی برای رویش اسب به حساب میآید روستای قره قاشلی میباشد که سالانه مسابقات اسب‌سواری نیز برگزار می‌نماید و عشق و علاقه‌مندان را از جاهای متفاوت برای بازدید به سمت خویش می‌کشاند.
 
تیم های اسب دوانی بندر ترکمن: به عبارتی‌طور که میدانید اسب‌های ترکمن بسیار دارای شهرت میباشند و شهر بندر ترکمن و مردمانش نیز عشق و علاقه متعددی به اسب و سوارکاری دارا هستند. میتوانید در تیم‌های سوارکاری بندر ترکمن اسب‌های مسابقه‌ای را تماشا نمایید یا این که تجربه سوارکاری داشته باشید.
آب و هوای بندرترکمن در فصول گوناگون
 
فصل بهار و فصل‌تابستان: با استارت بهار بارندگی درین ناحیه ابتدا میشود و ماه‌های آغازین فصل بهار مثل فرودین بارندگی بسیار زیاد خواهد بود. چنانچه میخواهید به گرمای غیر قابل تحمل واکنش نکنید سرسبزی و زیبایی ناحیه را هم در فصل بهار مشاهده کنید بدون شک تا انتها اردیبهشت ماه از این حوزه‌ بازدید فرمایید به دلیل آنکه خردادماه و بعد از آن استارت فصل تابستان هوا به شدت گرم خواهد شد و این ارتقاء دما میانه فصل‌تابستان به نقطع ی عطف خویش می رسد و در شهریورماه یه خرده دمای هوا کاهش پیدا مینماید.
 
فصل پاییز و فصل زمستان: با آغاز فصل پاییز هوا تعدیل گردیده و نادر‌نادر خنک می گردد؛ البته خبری از طبیعت سرسبز و زیبای حیطه وجود ندارد. اما در‌صورتی‌که صرفا وقت ممکن برای بازدید از این حوزه‌ را در فصل پاییز دارید فرصتش را از دست ندهید. در فصل‌زمستان نیز هوا خیلی سرد نمیشود؛ ولی گهگاه بارش‌های برف و باران ناحیه را به شدت سرد مینماید.
تاریخچه بندر ترکمن
 
در حالتی‌که بخواهیم به صورت ظریف به مورخ سازه شدن شهر بندرترکمن اشاره کنیم می بایست به زمان پهلوی اولیه بازگردیم، هنگامی که رضاشاه پهلوی تصمیم گرفت تا سامانه ریلی سراسری جمهوری اسلامی ایران را تاسیس نماید. حوالی سال‌های 1306 بود که شهر شدن بندرترکمن مبنا‌ریزی شد و در سال 1309 نیز شهرداری آن را تاسیس کردند. همینطور گفته می شود که از عارضه ها اصلی تاسیس این شهر، بالا داخل شدن سطح آب میانکاله و کاهش عمق آب بندر گز بوده میباشد. هنگامی که‌این شهر سازه شد آن را بندرشاه می خوانند، بندرشاه سه اسکله وسیع برای تجارت دریایی داشت که فعلا صرفا بازمانده‌هایی از آن ها قابل مشاهده میباشد. بعد از احداث بندر ترکمن در 22 تیر سال 1308 اولی کشتی تجاری درین بندر پهلو گرفت و بارهای خویش را به زمین گذاشت و از آن عصر به سپس بندرترکمن تحت عنوان یکی مهم ترین شهرهای بندری و تجاری آن دوره گزینه دقت قرار گرفت. در آن زمان ساکنان شهر صرفا پرسنل فنی راه آهن، شرکت ها دولتی و گمرکی بودند که اکثر وقت ها از آذربایجان شرقی و اردبیل بدین مکان مسافرت کرده بودند. بسط اول شهر اضافه محدود به تاسیسات سامانه ریلی، کلبه‌ها و دکه‌های فروش اقلام بود که با نظم مشخصی کنار هم قرار گفته بودند؛ البته زمانی رضاشاه وارد شهر شد دستورداد تا این دکه‌ها بی نقص تخریب شود و از مهندسان آلمانی که در آن عصر در جمهوری اسلامی ایران بودند خواست تا پباده سازی شهر را به طور شطرنجی انجام داده و به شهر نظم ببخشند.
 
شهریور سال 1320 وقتی که نزاع جهانی دوم مقدمه شد، نیروهای روس وارد کشور‌ایران گردیده و در بندر ترکمن استقرار یافتند. مبتنی بر قراردادی که در بین کشورهای متفق و جمهوری اسلامی ایران به امضا رسید کشورهای ذکر شده می‌توانستند از تمام جاده‌ها و وسایل حمل‌ونقل ارتباطی جمهوری اسلامی ایران فایده بدون نقص ببرند. بعد از سپری شد سال‌های متمادی بندرترکمن به خیال و خاطر حالت خوب تجاری و اقتصادی که داشت، فرآیند صعوی پیشرفت را طی می کرد. مثلا در اوایل ده سال 30 شمسی سیستم کشاورزی شهر از وضعیت سنتی به مکانیزه تغییر و تحول صورت بخشید و چندین سوله تولیدی به شهر بیشتر شدند که همین دستور مورد مسافرت اشخاص غیر مستقر به ویژه از استان‌های آذربایجان را مهیا کرد. در ده سال‌های 40 و 50 و همینطور موقع انقلاب اسلامی این شهر رقبای توریستی مثل چالوس و رامسر پیدا کرد و به‌تدریج به آلزامیر رفت و کسب و عمل و رفت و آمد در آن یه خرده از رونق به‌زمین‌خورد البته به وسعت آن افزوده شد.
حرف انتها
 
با کارناوال محرمانه به بندر زیبای ترکمن در استان گلستان زدیم تا از نزدیک با جاذبه‌های مهم شهر مثل جزیره آشوراده، اسب‌های زیبای ترکمن و طبیعت زیبای شهر آشنا شویم، همینطور برای‌تان از مورخ پیوند خورده این بندر با پروژه تولید راه‌آهن سراسری جمهوری اسلامی ایران گفتیم تا مقداری طولانی تر با این شهر آشنا گردید.
 
درحال حاضر از شما می پرسیم که آیا تا به امروز از این شهر بندری دیدن کرده‌اید؟ نظرتان در باب این شهر و مردمانش چه می باشد؟ به لحاظ شما این شهر با وجود پتانسیل‌های بالقوه توریسم که دارااست به اندازه کافی آیتم اعتنا مسئولان قرار گرفته میباشد؟
 
و یا این که اینکه اسب‌های ترکمنی که از آب پر نمک حریم جزیره آشوراده مینوشند و بصیرت خویش را از دست میدهند چرا تا به امروز گزینه دقت قرار نگرفته‌اند؟

منبع : جاهای دیدنی استانبول