تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum
سمپاشی سوسک - نسخه‌ی قابل چاپ

+- تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum (http://forum.kishtech.ir)
+-- انجمن: پردیس فناوری کیش (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=1)
+--- انجمن: سلامت و زیبایی (http://forum.kishtech.ir/forumdisplay.php?fid=78)
+--- موضوع: سمپاشی سوسک (/showthread.php?tid=26035)



سمپاشی سوسک - yaraaa - 09-10-2018

نقل‌قول: سوسریها یا سوسک های حمامراسته Blattaria یا Dictyoptera سوسریها را قبلاً جزء راسته ی راست بالان ( orthoptera ) در نظر می گرفتند. تاکنون حدود 4000 گونه از این حشرات شناسایی شده اند که اکثراً در خارج اماکن انسانی فعالیت کرده و بعضی از آنها به عنوان آفات گیاهی به خصوص درختان جنگلی مطرح هستند. فقط حدود 50 گونه از این سوسریها به عنوان گونه های اهلی به زندگی در اماکن انسانی عادت کرده و به صورت آفات بهداشتی مطرح هستند.سوسکهای حمام دارای دگردیسی ناقص و قطعات دهانی جونده بوده و حشراتی همه چیز خوار هستند و از مواد غذایی مختلف مثل پس مانده غذای انسان،مدفوع،خلط و جسد حشرات مرده تغذیه می کنند و حتی در مواقعی که جمعیت آنها بالاست رفتار همنوع خواری canibalism پیدا می کنند .در سمپاشی سوسک در مواردی نیز در شرایط نامساعد بهداشتی دیده شده که به نوزاد انسان و افراد بیمار و بی سرپناه حمله و از آنان تغذیه می کنند . به دلیل نوع تغذیه و ماهیت کثیف زندگی و فعالیت آنها،حشراتی آلوده و ناقل عوامل بیماریزا محسوب می شوند.از نظر شکل ظاهری نیز دارای بدنی پهن و دو جفت بال هستند که بالهای رویی حالت چرمی و نیمه سخت دارد ولی تمایلی به پرواز ندارند و ندرتاً پرواز می کنند.پرونوتوم سوسریها رشد زیادی داشته ، سطح سینه و گاهی سر را می پوشاند و شکل آن در تشخیص گونه های مختلف مهم است. در بعضی انواع دو شکلی جنسی sexual dimorphism دیده می شود. در گونه های مختلف در انتهای شکم ماده ها فقط دو زایده حسی سوزنی شکل و باریک به نام سرسی cercri دیده می شود ولی در نرها در انتهای بدن علاوه بر یک جفت سرسی، یک جفت زائده سوزنی شکل کوچمتر و باریکتر دیده می شود که مربوط به دستگاه تناسلی تر است و استیله style نام دارد. تشخیث نر و ماده توسط همین زواید انجام می شود.بهتر است حشرات این راسته را به نام سوسری یا cockroach بنامیم زیرا اصطلاح سوسک یا beetle مربوط به حشرات راسته بزرگ قاب بالان یا سخت بال پوشان است coleoptera که تفاوت ها عمده با سوسری ها دارند . تاکنون پنج گونه از سوسری ها در ایران شناسایی شده اند که در زیر به توصیف و اهمیت هر گونه پرداخته می شود.تذکر : از آنجایی که عمده مخاطب این مقاله افراد عادی جامعه می باشد ما به جای واژه سوسری از سوسک که شناخته شده تر هست استفاده می کنیم.

1-سوسک (سوسری) آمریکایی American cockroach [تصویر:  %20%20amrica%20cockroaches.jpg]سوسک آمریکایی یا Periplaneta americana بزرگترین گونه در ایران بوده و 30 تا 40 میلی متر طول دارد. رنگ بدن قهوه ای متمایل به قرمز و تیره است. منشاء این گونه جنوب آمریکاست ولی در حال حاضر پراکندگی جهانی دارد و در اکثر نقاط دنیا یافت می شود . هر دو جنس دارای بالهای رشد یافته و کامل هستند و گاهی پرواز می کنند. پرونوتوم در این گونه دارای دو لکه تیره تقریباْ گرد در زمینه قهوه ای روشن است که به تشخیص این گونه کمک می کند. سوسک های (سوسری) آمریکایی بیشتر در قسمتهای گرم ساختمان ها مثل آشپزخانه ، شوفاژخانه،انباری و درون چاههای فاضلاب و زیر کف شورها زندگی کرده،با تاریک شدن محل از مخفیگاه های خود خارج و شروع به فعالیت و تغذیه می کنند.حشرات بالغ حدود یکسال یا بیشتر عمر کرده و در طول این مدت بسته به شرایط غذایی تعداد زیادی کپسول تخم تولید می کنند که ااوتکا نام دارد و گاهی تعداد آنها به 90 کپسول می رسد. هر کپسول تخم حاول 14 الی 48 نوزاد است که پس از یک ماه الی چهل و پنج روز باز می شوند. طول دوره نمفی در این گونه به 2.5 الی 3 سال می رسد و در این مدت تا 12 بار پوست اندازی می کنند. نسبت به خشکی و بی غذایی تا چندین هفته مقاوم هستند. سوسری ها اکثراً به طور فعال از ساختمانهای آلوده به مناطق غیر آلوده منتشر شده و به راحتی از زیر در و لابلای پنجره ها و کانالهای فاضلاب و زباله وارد ساتمان می شوند. تخم آنها نیز توسط اثاثیه و لوازم آلوده منزل از محلی به محل دیگر منتقل می شوند.

2- سوسک (سوسری ) آلمانی German cockroach
[تصویر:  %20%20%20%20german%20cockroach.jpg]
سوسک (سوسری) آلمانی یا Blatella germanica پراکندگی جهانی دارد. این سوسری جثه ی کوچکی به طول 12 الی 16 میلی متر و به رنگ قهوه ای روشن دارد. در این گونه نیز بالها کامل است ولی در سطح پشتی پرونوتوم دو نوار تیره ی موازی دیده می شود. شکم در نرها باریکتر و مجهز به چهار زایده ی انتهایی است ولی در ماده ها شکم پهن تر و فقط یک جفت سر سی دارد. این گونه دارای تحرک زیاد بوده و بیشتر در قسمتهای گرم و تاریک ساختمانها مخفی هستند و برخلاف گونه قبلی کمتر وارد فاضلابها و چاهها می شوند. دوره نمفی کوتاهتر و 2 تا 4 ماه طول می کشد .سوسری های ماده برای مدت طولانی کپسول تخم خود را در پشت بدن نگه داشته و کمی قبل از باز شدن آن را در محل مناسبی قرار می دهند. ولی سایر گونه ها معمولاً پس از تشکیل تخم، آن را در محل مناسب می چسبانند و مدت کوتاهی آن را حمل می کنند . در ایران بیشترین آلودگی به خصوص در سطح تهران مربوط به دو گونه ی ذکر شده اخیر است. سوسری های آلمانی بیشتر قسمتهای مرتفع ساختمان ها و مجتمع های مس*****ی و بیمارستانها را آلوده می کنند. در صورتی که سوسک (سوسری های ) آمریکایی در قسمتهای پایین ساختمانها،چاههای فاضلاب، آشپزخانه ها و رستورانها دیده می شوند. سوسک های (سوسری) آلمانی در اکثر نقاط دنیا نسبت به بسیاری از سموم شیمیایی مقاومت پیدا کرده اند و این مسئله مبارزه با آنها را دچار مشکل ساخنه است.


3- سوسک (سوسری) شرقیOriental cockroach

[تصویر:  orientalroach.jpg]
سوسری شرقی یا Blatta orientalis دارای بدنی تقریباً سیاه رنگ و به طول 22 الی 27 میلی متر است. در این گونه دو شکل جنسی به صورت بی بالی در ماده ها و کوتاهی بال تا نمیه بدن در نرها دیده می شود. پرونوتوم نیز سیاه رنگ و بدون لکه است. این گونه بیشتر در مناطق گرمسیر یافت می شوند.

4-سوسری مصری یا Egyptian cockroach

[تصویر:  Paegyptiaca.jpg]
سوسک (سوسری ) مصری Polyphaga egyptica گونه ای تقریباً وحشی بوده و به ندرت دورن منازل دیده می شود. اکثراً در باغچه ها و مراتع زندگی کرده و اهمیت بهداشتی ندارد. رنگ بدن سیاه و مات و به طول 2.5 الی 3.5 میلی متر است. این گونه دو شکلی جنسی شدید دارد. ماده ها کاملاً بدون بال با بدنی برجسته و شبیه لاک پشت با بندهای مشخص هستند که در فارسی به بالشتک مار معروف است ولی نرها دارای پرونوتوم بزرگ و بالهای کاملاً رشد یافته و بزرگ هستند.

5- سوسک (سوسری) استرالیایی Australian cockroach
[تصویر:  Periplaneta_australasiae.jpg]
سوسک استرالیایی به نام Periplaneta australasiae نسبت به گونه های قبلی پراکندگی و وفور محدودتری دارد. این گونه سوسری ها به رنگ زرد و کاملاً بور بوده، بدنی کشیده،باریک و ظریف به طول 25 الی 30 میلی متر دارند. پرونوتوم آنها دارای لکه است.

اهمیت پزشکی سوسری ها
سوسری ها به دلیل ارتباط زیاد با مدفوع،برای
سمپاشی سوسک زباله و مواد آلوده از یک طرف و ارتباط با آشپزخانه ها، مواد غذایی، ظروف و محیط زندگی انسان از سوی دیگر به عنوان حشراتی کثیف و ناقل عوامل بیماریزای متعدد به انسان شناخته شده اند. حضور این حشرات به خصوص در رستوران ها،نانوایی ها،بیمارستانها و کارگاههای تولید مواد غذایی اهمیت بسیاری داشته و باعث انتقال و شیوع عفونت های ویروسی،باکتریایی و انگلی دستگاه گوارش و عفونت های بیمارستانی می شوند. سوسکهای حمام اکثراً عادت به برگرداندن بخشی از مواد غذایی خورده شده و ریختن مدفوع خود در محل های مختلف دارند که این مطلب به انتقال بیماریها و عوامل بیماریزا کمک می کند. سوسریها عامل بیماریها ی مثل فلج اطفال، آمیبیاز، ژیاردیازیس، بالانتیدیازیس و باکتریهای روده ای مثل اشرشیا کولای،انواع سالمونلا ، استافیلوکوکوس اورئوس، شیگلا دیسانتری و یا حتی توکسوپلاسموز را از طریق خوردن و یا تماس با مدفوع گربه و آلوده شدن به انگل ، به شکل مکانیکی به انسان منتقل می کنند.همچنین سوسری های میزبان واسط نماتدهایی که عمدتاً انگل موش و حیوانات و ندرتاً انسان هستند، می باشند.گزش سوسری ها و ریختن ترکیبات سمی موجود در همولنف و مدفوع آنها مثل کانتریدین در سطح پوست ایجاد عوارض پوستی و حتی زخم می کند. مدفوع و ترشحات بدبوی سوسری ها برای برخی افراد حساسیت زا بوده و در آنهای عوارض تنفسی و آلرژیک ایجاد می کند.


[تصویر:  cockroaches.jpg]
روشهای مبارزه با سوسک ها

مبارزه شامل روشهای غیر شیمیایی و شیمیایی است :

روشهای غیر شیمیایی شامل اقداماتی است که از ورود سوسک به منازل و اماکن جلوگیری کرده و همچنین محیط را برای زندگی آنان نامناسب می کند.

نکته مهم و کلیدی اینست که بدانید سوسکها برای ادامه حیات به آب و غذا و پناهگاه نیاز دارند و با حذف این عوامل میتوان از شر سوسک ها راحت شد.

کاهش منابع غذایی : شامل جمع آوری و دفع مناسب زباله ها -استفاده از زباله دان مناسب درب دار- نگهداری مواد غذایی باقیمانده در یخچال- نظافت سکوها و قفسه های آشپزخانه- نظافت کف آشپزخانه- نظافت چربی باقیمانده بر روی سطوح-شستشوی منظم ظروف غذا

حذف منابع آب : تجهیز خروجی های فاضلاب مانند کف شوی آشپزخانه و ظرفشویی و توالت به درپوش و توری ریز- استفاده از توری ریز در هواکش توالت در پشت بام-مسدود نمودن کناره های لوله خروجی فاضلاب پشت لباسشویی- تعمیر شیر آب هایی که چکه میکند

حذف پناهگاه : مسدود نمودن درز و شکاف و حفره و سوراخ هایی که در ساختمان وجود دارد- همچنین در رایزرها و سقف کاذب ساختمان- استفاده از کابینت ها و قفسه های پایه دار برای اینکه نظافت زیر آن امکانپذیر باشد.

لوله های فاضلاب ،دستشویی و ظرفشویی ها حتماً باید دارای سیفون مخصوص باشند. رعایت نظافت محیط و جمع آوری پسماندهای غذاها و خشک و تمیز نگه داشتن محیط از افزایش جمعیت سوسک تا حد قابل ملاحظه ای جلوگیری می کند.

با این حال در صورت استقرار سوسک ها در محل، اقدامات فوق باعث از بین رفتن آنها نشده و می بایست مبارزه شیمیایی ( سم پاشی سوسک ) انجام داد.منبع:سمپاشی سوسک



RE: سمپاشی سوسک - Rayanpajoohan - 02-11-2021

سمپاشی ساس و سوسک :
ساس ها موجوداتی کوچک ولی بسیار آزار دهنده هستند. ساس ها به همراه دیگر لوازم به داخل خانه ها راه پیدا کرده و با سرعتی باورنکردنی زیاد می شوند. پرداخت هزینه سمپاشی ساس برای از بین بردن آنها بسیار ناچیز است. اگر روی لباس های روشن ، ملحفه ها و روتختی ها لکه های کوچک خون می بینید برای سم پاشی منزل و ریشه کنی ساس به سرعت اقدام کنید. وجود ساس در منزل به خصوص برای کوکان بسیار خطرناک است. اگر کودکی در خانه دارید و روی بدنش زخم های کوچک دیده می شود برای بررسی ساس رختخواب اقدام کنید و سعی کنید سریعا با شرکت سمپاشی تماس بگیرید!
نظافت آشپزخانه و جارو کردن خرده های مواد غذایی یک راه ساده برای حفظ بهداشت و پاکیزگی است. سوسک آشپزخانه از راه آب فاضلاب و سینک ظرفشویی بیرون می آید و از خرده های غذایی تغذیه می کند. سوسک آشپزخانه در شکاف کابینت ها ، درز کاشی ها و سوراخ های ریز گوشه های دیوار جا می گیرد. سوسک فاضلاب از کوچکترین سوراخ ها برای زندگی و قایم شدن استفاده می کند. برای جلوگیری از ورود سوسک های ریز و درشت باید سمپاشی منازل برای سوسک انجام شود.
رایج ترین حشرات ریز خطرناک در منزل
۱. مورچه ها
مورچه ها یکی از معمول ترین حشرات خانگی هستند که در هر آب و هوا یافت می شوند. اگر تاکنون وجود مورچه ها را در خانه خود را تجربه کرده اید، احتمالاً این موضوع را متوجه شده اید که چگونه این موجودات ریز و درشت قادر به ورود به هر گوشه و کنار در خانه شما هستند. مورچه ها نه تنها می توانند با جابجا کردن خاک و حتی مدفوع خود، مواد غذایی را آلوده کنند، بلکه می توانند تهدیدی برای خانه شما باشند. به عنوان مثال، مورچه های نجار می توانند در وسایل چوبی منزل شما تونل سازی کنند و به ساختار خانه شما آسیب بزنند.
۲. مگس ها
انواع زیادی از مگس ها وجود دارد که ممکن است در آشپزخانه خود بیابید، اما دو مورد شایع آن ها مگس های خانگی و مگس های میوه ای هستند. این مگس ها می توانند به راحتی از طریق درز پنجره ها یا در های باز به خانه شما وارد شوند. آن ها به غذا های مانده یا تکه های کوچک خوراکی افتاده بر روی زمین که ممکن است در اطراف آن ها باشد، جذب می شوند. آن ها همچنین به زباله های سرریز شما یا میوه های جا مانده که روی میز شما است، جذب می شوند. علاوه بر وزوز های ناراحت کننده آنها، مگس ها می توانند خطرناک باشند، زیرا بیماری ها را حمل می کنند و گسترش می دهند. مگس ها عامل اصلی گسترش سالمونلا و اشریشیا کلی هستند که یکی از مهمترین عوامل مسمومیت های غذایی به شمار می روند.
۳. پروانه ها
پروانه ها معمولاً در آشپزخانه ها و گوشه های خانه ها یافت می شود. این حشرات شبانه در تاریکی شب به درون خانه وارد می شوند و تخم های میکروسکوپی خود را در آرد، غلات، حبوبات، دانه ها و غذای حیوانات خانگی خشک می گذارند. خطر اصلی پروانه ها این است که آن ها غذای شما را خراب می کنند. وقتی این حشران بر روی غذا های ما می نشینند، پوست، مدفوع و بخش هایی از بدن آن ها بر روی غذا می ماند که این امر مواد غذایی را آلوده می کند.
۴. سوسک ها
سوسک ها از جمله شایع ترین حشرات خانگی ناخواسته هستند و در سراسر جهان یافت می شود. آن ها می توانند از طریق سوراخ ها و ترک های کوچک در دیوار ها یا لوله ها، راه خود را به داخل آپارتمان شما بیابند. سوسک ها در فضا های باریک پناه می برند، بنابراین اغلب در زیر کمد ها و در کشو های تاریک یافت می شوند. سوسک ها نیش نمی زنند، اما ثابت شده است که باعث مشکلات سلامتی می شوند. پوست و ضایعات آن ها می تواند باعث ایجاد آلرژی یا علائم آسم در انسان شود.
۲. ساس ها
ساس ها حشراتی آزار دهنده و تاسف آور هستند که به طور معمول در اتاق خواب یافت می شوند. آن ها به اندازه ای کوچک هستند که می توانند به راحتی در چمدان ها، جعبه ها و کفش ها، در کنار هم قرار بگیرند. به همین دلیل، معمولاً در تابستان وقتی افراد تمایل بیشتری به سفر دارند، پیدا می شوند. ساس ها هیچ بیماری را منتقل نمی کنند، اما از خون انسان تغذیه می کنند. نیش آن ها معمولاً صدمه نمی زند، اما علائم خارش خفیف و کبودی روی پوست باقی می گذارد.
 
 
رعایت نکات ایمنی در حین سمپاشی منازل
در زمان سمپاشی باید شرایط  احتیاطی و ایمنی 100 درصد عملیات سمپاشی را در اولویت قرار داد. اول از همه برای کاهش خطر مسمومیت با سم و حشره کش، افرادی که در محل سمپاشی هستند باید تخلیه شوند و تنها کارشناس سمپاشی در محل سمپاشی حضور داشته باشد. در مرحله بعد فرد سمپاش باید با لباس مناسب و یا لباس محافظ سمپاشی و در صورت امکان دستکش و ماسک مناسب در محل حضور داشته باشد. بسته به نوع سمپاشی استفاده از ماسک های کاربردی مختلف فرق دارند بطور مثال برای سمپاشی حشرات گزنده مثل ساس تختخوابی، کک ، کنه ، مایت، شپش ، هیره که بسته بودن محیط سمپاشی نیاز است باید از ماسک های قوی و یا تمام صورت و فیلتر دار استفاده نمود ، یا در سمپاشی برای کنترل سوسک درشت یا سوسک فاضلابی یا مورچه نیاز به استفاده از ماسک های خیلی قوی و فیلتر دار نیست و میتوان از ماسک های ضخیم با درچه هوا استفاده کرد
نکات کلیدی پس از اتمام سمپاشی سوسک :
این نکته را همیشه در نظر داشته باشید که سم تا زمانیکه رطوبت دارد و کامل خشک نشده است می تواند مسمومیت ایجاد کند،پس نکات ایمنی را بعد از انجام سمپاشی تا کامل خشک شدن سم رعایت کنید.
افراد حساس و بیمار ، خانم های باردار ، کودکان و آن گروه از افرادی که دارای بیماری کلیوی،قلبی،حساسیت های پوستی و .. هستند برای حضور در محیط های سمپاشی شده باید طبق توصیه کارشناسان متخصص سمپاشی عمل کنند تا مشکلاتی برای آن ها به وجود نیاید.
از اقدامات لازم بعد از سمپاشی باز گذاشتن تمام راه های جریان هواست ،پنجره ها و در را بعد از سمپاشی باز بگذارید .از برخورد سم به دست و پوست بدن جدا خودداری کنید .

از اقدامات لازم بعد از سمپاشی حشرات در خانه باید کف اتاق و سالن پذیرایی و آشپزخانه کاملا شسته شود و پس از آن از محیط خانه استفاده کنید.

اقدامات لازم بعد از سمپاشی حشرات این است که تنها بعد از هوادهی در محیط می توانید به محل سمپاشی ورود داشته باشید و چنانچه آب و مواد غذایی به مواد سمی آلوده شد ، از مصرف آن جدا خودداری کنید تا مسمومیت و حوادث بدتر برای شما اتفاق نیفتد.
کنترل سوسک با طعمه
پس از اینکه نقاط آلودگی را تشخیص دادید، طعمه گذاری و به دام انداختن سوسک ها را بنا به نقاط تشخیص، انجام دهید. سوسک های آلمانی کوچک هستند، بنابراین بیشتر تمایل دارند از میان طعمه های ژلی عبور کنند ولی دیگر گونه ها معمولاً به طعمه های جامد علاقه بیشتری دارند. علاوه بر این، ژل مرطوب بوده و سوسک ها را جذب می کند و همچنین شامل کربوهیدرات ها و پروتئین مورد نیاز آن ها می باشد. در نتیجه سوسک ها از مواد سمی داخل ژل نیز تغذیه کرده و می میرند. استفاده از طعمه ها روش موثری است، ولی نیاز به تکرار مداوم دارد و باید صبور باشید.
سم ژلی خشک شده، هیچ تأثیری روی آفات ندارد. باید آن را با استفاده از چاقوی پلاستیکی از زمین یا سطوح دیگر جدا کنید. همچنین امکان فاسد شدن طعمه نیز وجود دارد.
 کنترل سوسک با حشره‌کش
از حشره‌کش‌هایی استفاده کنید که مخصوص از بین بردن سوسک است، زیرا این حشره‌کش‌ها حاوی سیفلوترین و دیگر مواد کُشنده است که می‌تواند موجب از بین رفتن سوسک‌ها شود. هرجا که فکر می‌کنید ممکن است سوسک‌ها پنهان شده باشند و یا منافذ احتمالی مثل ترک‌ها، پایین دیوارها، دریچه‌ها را به‌طور کامل اسپری کنید.