تالار گفتگوی کیش تک/ kishtech forum

نسخه‌ی کامل: اصطلاح وید در معماری به چه معناست؟
شما درحال مشاهده‌ی نسخه‌ی متنی این صفحه می‌باشید. مشاهده‌ی نسخه‌ی کامل با قالب‌بندی مناسب.
وید و کاربرد آن در معماری داخلی چیست؟
[تصویر:  20-beautiful-mezzanines-for-a-small-hous...re-3-1.jpg]
وید یا void کلمه یا اصطلاحی در زبان انگلیسی به معنای «خالی» است که در معماری داخلی به فضای خالی در بخش میانی ساختمان گفته می شود. این فضای خالی دید به طبقات دیگر و فضا های جدا از هم را امکان پذیر می کند و مزایای متعددی مانند امکان جداسازی فضا ، بلند کردن سقف برخی بخش های طبقه زیرین و تغییر احساسات فضایی را به معماری ساختمان می بخشد.
استفاده از وید در متراژ های پایین نیز امکان پذیر است و به عنوان ترفندی عالی برای افزایش کاربرد فضا ها و احساس بزرگ و دلباز بودن خانه ها و ویلا های کوچک شناخته می شود. از طراحی وید می توان در خانه های 30 متری نیز بهره گرفت تا حس مدرن بودن و امکان تقسیم فضا ها به صورت بهینه میسر شود.
طراحی وید ، ایده استفاده از نیم طبقه یا همان آشکوب را نیز با خود به همراه می آورد. این ایده به شما اجازه بهره گیری مناسب از فضای اندک یا ایجاد نمایی مدرن تر در معماری داخلی خانه و ویلا را می دهد.
نیم طبقه یا آشکوب به اتاقی با سقف کوتاه تر از حد استاندارد گفته می شود که فضایی دنج و صمیمی را در بخش بالایی محیط ایجاد می کند. این اتاق معمولاً به دلیل دنج بودن و ایجاد حس راحتی ، به عنوان یک اتاق استراحت در خانه کاربرد دارد.
تلفیق آشکوب و وید در معماری داخلی ویلا و خانه ، امکان استفاده بهینه از نور طبیعی و افزایش دید کلی را افزایش می دهد.
همان طور که بیان شد ، آشکوب ها به دلیل دنج بودن برای ایجاد فضایی شخصی و راحت به کار می آیند. بنابراین ، استفاده از آشکوب به عنوان اتاق خواب و بهره گیری از فضای طبقه زیرین به عنوان اتاق نشیمن بهترین شکل بهره گیری از این فضای تلفیقی خواهد بود.
توجه داشته باشید که طبقه میانی یا آشکوب از فضای اصلی کاملاً جدا نمی شود و اتصال آن با طبقه زیرین همچنان حفظ می شود. این نیم طبقه را نه می توان به عنوان یک طبقه جدا به شمار آورد و نه به عنوان بخشی از طبقه زیرین آن دانست.
مزایا و معایب استفاده از وید در معماری داخلی
[تصویر:  162-Bastings-12-1.jpg]
بخش از مزایای استفاده از طراحی وید را پیش تر بیان کردیم؛ اما این طراحی از مشخصه های متعددی برخوردار است که مزایا و معایب متعددی را در خود جای می دهند. همان طور که بیان شد ، در طراحی وید بخشی از سقف بلندتر از بخش های دیگر خانه می شود و به همین دلیل ، خانه یا ویلای شما بزرگ تر و اصطلاحاً دل بازتر به نظر می رسد. امکان استفاده بهینه از فضا و تقسیم فضا بدون ایجاد مرز و جداسازی کامل آن ها نیز با استفاده از طراحی وید و در معماری میسر می شود.
همچنین دید کلی به مجموعه و بخش های دیگر از این طریق افزایش پیدا می کند. به این ترتیب ، در بخش میانی فضایی باز و متفاوت با اطراف ایجاد می شود که مکانی برای اجتماع ایجاد می کند.
در این بخش از فضای معماری داخلی ، بسط فضایی و امکان توقف و مکث در فضا مهیا شده و درک کلی از طبقات بالایی و زیرین ایجاد می شود. تهویه هوا و استفاده بهینه از نور طبیعی نیز ازجمله کارایی و مزایای بهره گیری از این طراحی خلاقانه در معماری داخلی به شمار می آیند.
در کنار مزایای متعدد طراحی وید در معماری داخلی ، معایبی نیز مشاهده می شوند. برای مثال ، این طراحی مدرن امکان تغییر دکوراسیون و مبلمان را به چند گزینه محدود می کند. بنابراین ، ممکن است این فضا برای کسانی که در آن زندگی می کنند تکراری شود.
برای گرمایش این فضای بزرگ با سقف بلند به انرژی بیشتری نیاز خواهید داشت. بنابراین ، هزینه های شما و میزان انرژی مصرفی خانه در مقایسه با یک خانه با معماری عادی بیشتر خواهند بود. از این طراحی معمولاً در مناطق گرمسیری استفاده می شود.
تفاوت طراحی وید و آتریوم چیست؟
[تصویر:  Central-void-of-the-house-with-kitchen-a...island.jpg]
از طراحی وید در معماری گاهی به عنوان نورگیر بلند نیز یاد می شود. طراحی وید شباهت زیادی به آتریوم یا همان نورگیر دارد؛ اما این دو طراحی یکی نیستند و هرکدام از کاربرد ها و ویژگی های متفاوتی برخوردارند.
هدف عمده استفاده از وید در معماری ایجاد یک فضای دلباز و بزرگ تر در میانه ساختمان است که دید کلی خانه و طبقات را افزایش دهد. برخلاف طراحی وید که سقف آخر در آن کاملاً بسته است ، آتریوم از نورگیر یا یک سقف شیشه ای در سقف آخر یا همان پشت بام برخوردار است. بنابراین ، بزرگ ترین تفاوت میان وید و آتریوم در سقف آن ها مشاهده می شود.
البته این تنها تفاوت میان آتریوم و وید نیست. دیوار های اطرافی و جنس آن ها نیز در این دو طراحی با یکدیگر متفاوت هستند. آتریوم از دیواره های شیشه ای بهره می گیرد و نور طبیعی فضای داخلی را به حداکثر می رساند.
این در حالی است که دیوار های سازنده طراحی وید ، همان دیوار های ساختمان اصلی هستند که با طراحی متفاوت در کنار هم قرار می گیرند و جنس آن ها از دیوارهای سایر بخش های ساختمان متفاوت نخواهد بود. حتی ممکن است این طراحی از دیوار های تعریف شده ای بهره نگرفته باشد و تنها فاصله ای بین اجزاء تشکیل دهنده بخش میانی ساختمان ایجاد کند.
وید خانه چرخان شریفی ها
در میان شاهکار های معماری مدرن در ایران ، می توان به خانه چرخان شریفی ها با طراحی وید در معماری داخلی به عنوان تلفیقی از هنر و طراحی هوشمندانه در تقسیم و استفاده از فضا اشاره کرد.
طراحی بخش داخلی این خانه به اندازه نمای بیرونی آن خلاقانه و هوشمندانه بوده و شاهد معتبری بر هنر و مهرت معمار آن (علیرضا تغابنی) است. وید این معماری در بالای بخش متحرک خانه قرار دارد و با قرار گرفتن در وید و مشاهده طبقه زیرین ، قاب چوبی کف قابل رؤیت است.
در کنار این قاب چوبی ، مبلمان هایی قرارگرفته اند که باعث می شوند افراد از بالای وید تنها با یک فضای خالی روبه رو نشوند؛ بلکه دید کلی به بخش نشیمن و اجتماع در طبقه کف پیدا کنند.
علیرضا تغابنی یکی از معماران معروف و هنرمند است. پیشنهاد میکنم برای آشنایی بیشتر با مشهور ترین معماران معاصر ایرانی این مقاله را مطالعه نمایید.